Mødedato: 23.05.2023, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Indkomne forslag i 2022 til nye monumenter i det offentlige rum

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Teknik- og Miljøforvaltningen fremlægger årligt en indstilling om indkomne forslag til nye monumenter i det offentlige rum i det forgangne år. Der træffes beslutning om hvilke monumenter, der skal modtages, og hvor de skal stilles op. Forvaltningen hører Rådet for Visuel Kunst og det relevante lokaludvalg i forhold til hvilken bydel, at monumentet ønskes opstillet. Teknik- og Miljøforvaltningen har foretaget en samlet vurdering af de indkomne forslag ud fra høringssvarene og de opstillede kriterier i administrationsgrundlaget for monumenter. Borgerrepræsentationen skal dermed tage stilling til fem forslag til nye monumenter i det offentlige rum.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at Per Arnoldis Kubuskubus ikke opstilles i Fælledparken,
  2. at Suste Bonnéns Vor Frue opstilles omkring kirken på anden placering end den på nuværende tidspunkt ansøgte,

  3. at Bonnie Hvillums og Louis Alderson By-Thells Sundby portaler forbliver i en tre-årig periode, hvorefter de nedtages,

  4. at Oskar Kollanders værker til Eftertænksomhedens oase opsættes på Sundby Kirkegårds gamle afdeling.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget noterer sig, at vedtagelse af sagen medfører, at der indarbejdes 15.000 kr. årligt til afledt drift i 2024-2026, samt 6000 kr. varigt i en kommende budgetindstilling.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Forvaltningen har i løbet af 2022 modtaget fem forslag til monumenter i det offentlige rum. Da der er tale om gaver, skal modtagelsen af monumenterne behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Forslagene er vurderet ud fra kriterierne i det administrationsgrundlag, som Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 7. maj 2018, jf. bilag 2. Heraf fremgår det, at et monument i det offentlige rum skal have en lokal, national eller international betydning for København som by, hovedstad eller europæisk metropol. Afgørende kriterier er desuden, at monumentet – hvis der er tale om et kunstværk – skal have høj kunstnerisk standard, være udført af gode og holdbare materialer samt være placeret i overensstemmelse med værkets indhold og stedets ånd. Forslagene skal også indgå i en helhedsbetragtning i forhold til den eksisterende monumentbestand. Forvaltningen forelægger hermed sin anbefaling til udvalgets stillingtagen.

Løsning

I forbindelse med behandlingen af forslag til nye monumenter i det offentlige rum høres Rådet for Visuel Kunst og lokaludvalget fra den bydel, hvor monumentet ønskes opstillet. Rådet for Visuel Kunst er et rådgivende, kommunalt organ bestående af medlemmer af Borgerrepræsentationen, kunstnere og kunstneriske sagkyndige personer, der udtaler sig om værkets kunstneriske værdi og dets æstetiske udtryk i forhold til omgivelserne, mens lokaludvalgene forholder sig til, hvor i byrummet monumentet med fordel kan placeres. På baggrund af høringerne foretager Teknik- og Miljøforvaltningen en samlet vurdering af det enkelte monument i henhold til det besluttede administrationsgrundlag.

Per Arnoldis skulptur Kubuskubus, jf. bilag 3
Per Arnoldi har foreslået opstilling af sit værk Kubuskubus i Fælledparken på en åben plæne mellem Pavillonen og den gamle talerstol. Værket består af to lige store kuber, opstillet side om side og udført i henholdsvis hvidt marmor og sort diabas. Målene er 300 cm x 300 cm x 300 cm. Værket spiller på yin/yang-princippet om dualitetens enhed. Rådet for Visuel Kunst udtaler i sit høringssvar af 29. september 2022, at der er tale om et værk af en anerkendt kunstner, men finder ikke, at værket ”beriger de intentioner, som værket begrundes med”. Rådet er heller ikke overbevist om, at værket med sine store dimensioner passer inde i Fælledparken, som er præget af skiftende aktiviteter. Østerbro Lokaludvalg mener i deres svar af den 27. oktober 2022 heller ikke, at Fælledparken er den rigtige placering til værket og har i stedet foreslået en opstilling i det ny Nordhavn. Forslaget om en alternativ placering har været forelagt kunstneren. Efter en afsøgning i Nordhavn-området har kunstneren ikke kunnet finde nogen passende placering og fastholder derfor sit ønske om en placering i Fælledparken.

Materialevalget og de store flader vil efter forvaltningens vurdering indbyde til graffiti, og det vil være nødvendigt med en permanent behandling af overfladen for at undgå ødelæggelse af materialet og drift til løbende graffitiafrensning. Værket er i sig selv i overensstemmelse med forvaltningens administrationsgrundlag, men på baggrund af høringssvarene kan forvaltningen ikke anbefale, at værket udføres og opstilles på det ønskede sted.

Suste Bonnéns bronzeskulptur Vor Frue, jf. bilag 4
Suste Bonnén har foreslået opstilling af sit værk Vor Frue (tidligere kaldet Underet) i Dyrkøb bag Vor Frue Kirke. Værket er en naturalistisk gengivelse af en gravid kvinde i halv figur. Skulpturens højde er 240 cm, og den runde sokkel, der samtidig kan fungere som siddeelement, har en diameter på 240 cm og en højde på 50 cm. Rådet for Visuel Kunst giver i deres høringssvar af den 28. november 2022 udtryk for, at det er et velvalgt motiv, men mener ikke, at ”ideen kommer til sin ret i det valgte skulpturelle udtryk”. Rådet er også imod, at ”man direkte oversætter et fotografi til en skulptur”. Desuden finder Rådet det problematisk, at skulpturen ikke har ben, og at ”dimensionerne er for voldsomme til den påtænkte placering”. Indre By Lokaludvalg udtrykker i sit høringssvar af den 16. januar 2023 enighed med Rådet for Visuel Kunst, og mener desuden, at skulpturen er fortænkt på grund af sin placering, hvor det ikke er klart, om skulpturen skal hylde moderskabet eller Jomfru Maria. Lokaludvalget hæfter sig ved, at forslaget kommer fra kunstneren selv. Vor Frue Kirkes menighedsråd er blevet hørt ud fra den betragtning, at figuren uvilkårligt i sit indhold vil knytte sig visuelt og symbolsk til kirken. I deres svar af den 30. januar 2023 tilslutter de sig kirkeværge Jakob Knudsens svar af den 2. januar 2023. Han mener ikke, at skulpturen skal rejses på det foreslåede sted af tre grunde: placeringen bryder med arkitekturens og den skulpturelle udsmyknings symmetri, skulpturen passer ikke ind i det nyklassicistiske byrum og dens udformning, herunder soklen, forekommer ufærdig og amputeret.

Værket tager fat om to centrale temaer, kvindefiguren og moderskabet, som kunstneren på denne måde ønsker at sætte til offentlig debat og ved placeringen bevidst, sætter ind i en kristen kontekst med referencer til Jomfru Maria. Det opfylder således væsentlighedskriteriet i administrationsgrundlaget. Kunstneren er anerkendt og det valgte materiale er robust. Skulpturen ønskes placeret, hvor der i forvejen står en skulptur, nemlig Jean Arps Skålfrugt. Denne vil for forslagsstillerens regning kunne flyttes til en lignende plads på den anden side af kirkens apsis. Værket der i sig selv er i overensstemmelse med forvaltningens administrationsgrundlag, men på baggrund af høringssvarene kan forvaltningen ikke anbefale, at værket udføres og opstilles på det ønskede sted.

Bonnie Hvillums og Louis Alderson By-Thells Sundby portaler, jf. bilag 5
Værket under fællesbetegnelsen Sundby portaler er opstillet tre forskellige stedet i Sundby som parvise, skulpturelle udtryk. På Italiensvej ved Amager Strandpark står Sea, udført i stål med påsvejsede arme, hvorpå der er tvundet ålegræs. I Englandsparken står Sky, sammensat af bemalede træskiver, hvori er indsat kikkerter. Soil ved Filipsparken er udført af hampebeton og murermørtel. Alle tre værker er allerede opsat. De er finansieret af Områdefornyelsen Sundby og Københavns Kommune, og der er givet en midlertidig tilladelse til at skulpturerne kan stå i byrummet i et år frem til august 2023. Denne periode ønskes nu forlænget til op til 10 år. Rådet for Visuel Kunst finder i deres høringssvar af den 28. november 2022, at ”der er tale om tre værker, der kunstnerisk og med deres placering fint understøtter Områdefornyelsens ønske”, og de er positive over for anvendelsen af naturlige og genanvendelige materialer, ligesom de anerkender den ”kunstneriske inddragelse af beboerne”. Skal de blive stående i en længere periode, skal der dog tages højde for løbende vedligeholdelse. Amager Øst Lokaludvalg tilslutter sig i svar af den 16. december 2022 Rådets udtalelse.

Forvaltningen er enig i det sympatiske i konceptet og bæredygtighedsprincippet i brugen af naturlige materialer. De valgte materialer lever dog ikke op til administrationsgrundlagets krav om robusthed. Idet der ønskes en forlængelse på 10 år, til et værk der ikke er lavet i et robust materiale, må det forventes at få indvirkning på værkets levetid, hvorfor forvaltningen betragter en 10-årig forlængelse som en permanentliggørelse af det konkrete værk. Selv over en tiårig periode vil omkostningerne ved deres vedligeholdelse formentlig blive omfattende. Forvaltningen anbefaler derfor, at værkerne nedtages efter den aftalte periodes udløb i august 2023. Hvis der er et politisk ønske om at imødekomme forslag om at forlænge tilladelse til, at skulpturerne kan stå i byrummet i ti år, er det muligt, men der skal afsættes midler til vedligeholdelse og årlig afledt drift til værket.

Oskar Kollanders værk til Eftertænksomhedens oase, jf. bilag 6
Oskar Kollanders kunstværk til anlægsprojektet Eftertænksomhedens oase på Sundby Kirkegårds gamle afdeling består af to dele, dels kunstnerisk bearbejdet inventar og dels tre granitskulpturer. Bearbejdningen vil bestå af indgravering af tekst og grafik på vandspejl, belægning og plinte. Citaterne, der er udvalgt som resultat af en borgerinddragende proces, har lokalhistorisk tilknytning. De tre granitskulpturer er udformet som tre platoniske legemer: en tetraede, en heksaede og en dodekaede. Rådet for Visuel Kunst giver i deres høringssvar af den 23. januar 2023 udtryk for, at værkerne spiller godt sammen med omgivelserne, projektet roses for at have benyttet en lokal kunstner og for at værk og anlægsprojekt er tænkt sammen som en helhed. Amager Øst Lokaludvalg støtter i deres høringssvar af den 16. december 2022 realisering af projektet. Især fremhæves måden, værket knytter an til de landskabsarkitektoniske elementer og den måde, det ”på poetisk og stille vis” understøtter fortællingen om de fredede frihedskæmpergrave, som findes på kirkegården. Værkerne er udført i robuste materialer og indgår i anlæggets helhedskoncept, der pointerer sammenhængen til den gamle kirkegård. Stedets ånd er tydeliggjort ved referencerne til gravmindekulturen og til det meditative rum, anlægget giver plads til. Forvaltningen anbefaler derfor, at kunstværket opsættes.

Max Højer Jacobsens værk til markering af Københavns Murerlaugs 400-års jubilæum, jf. bilag 7
Københavns Murerlaug ønsker i forbindelse med sit 400-års jubilæum at skænke Københavns Kommune et kunstværk af Max Højer Jacobsen. De ønsker det opsat på Sankt Annæ Plads og afsløret medio 2023. Bronzestatuen, der er ca. 2 meter høj, viser en kønsneutral, glad murer. Det ønskede sted for placeringen er dog i forvejen reserveret til monument for Karen Blixen (BR den 9. maj 2019). Rådet for Visuel Kunst finder i deres høringssvar af den 23. januar 2023, at det er en sympatisk gestus med et kunstværk at sætte fokus på Københavns Murerlaug, men mener dog, at værkets kunstneriske kvalitet er begrænset. Rådet synes også, at der bør findes en mere hensigtsmæssig placering på et større område, der ikke er begrænset til begge sider. Indre By Lokaludvalg finder i deres høringssvar af den 10. marts 2023, at den kunstneriske kvalitet er begrænset og ikke passer godt ind i området. Lokaludvalget har inddraget lokale borgere via Facebook, hvor reaktionerne er gennemgående negative over for skulpturen. På denne baggrund kan forvaltningen ikke anbefale modtagelse og opsætning af gaven.

Politisk handlerum

  • Generelt kan de indstillede værker afvises eller godkendes, alt efter hvorvidt værkerne politisk ønskes modtaget eller ej.
  • Såfremt der er politisk ønske om at opstille Per Arnoldis Kubuskubus i Fælledparken og/eller Suste Bonnéns Vor Frue ved Dyrkøb i henhold til kunstnerens ønsker, er der ikke noget til hinder for dette.
  • Ønskes der andre placeringer end de nævnte i indstillingen, gennemfører forvaltningen en ny høring af de relevante lokaludvalg i forhold til hvor monumenter ønskes opstillet, og vender tilbage med en ny indstilling til udvalget, jf. administrationsgrundlaget. Det skal dog bemærkes,
    • at Per Arnoldis ikke ønsker en alternativ placering til hans skulptur Kubuskubus.
    • at placeringen af Sundby portaler er specifikt valgt som indgange til området, og værket står der allerede, så det er ikke muligt at vælge en alternative placeringen til dette.
    • at placering af Max Højer Jacobsens værk på Sankt Annæ Plads er i forvejen reserveret til et monument og derfor ikke mulig.

Økonomi

Etableringen af monumenterne finansieres af eksterne midler, og der sættes en tidsramme på tre år til at projekts etablering, når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen. Det påhvilede desuden initiativtagerne at sørge for fundament, transport og opsætning af monumenterne. De enkelte værker medfører hver især en afledt driftsudgift:

  • Hvis Borgerrepræsentationen ønsker at modtager Per Arnoldis skulptur Kubuskubus, skal der afsættes en årlig afledt drift på 20.200 kr. til en årlig imprægnering og antigraffitibeskyttelse (9.000 kr.) samt fire årlige graffitiafrensninger (à 2.800 kr.).
  • Hvis Borgerrepræsentationen ønsker at modtager Suste Bonnéns bronzeskulptur Vor Frue, skal der til hver afsættes en årligt afledt drift på 3.000 kr.
  • Hvis Borgerrepræsentationen ønsker at beholde Bonnie Hvillums og Louis Alderson By-Thells Sundby portaler, skal der afsættes 9.000 kr. i årlige afledt drift.
  • For Oskar Kollanders værker skal der afsættes en årlig afledt drift på 3.000 kr.
  • Hvis Borgerrepræsentationen ønsker at modtager Max Højer Jacobsens værk, skal der afsættes en årligt afledt drift på 3.000 kr.

I forbindelse med Budget 2018 blev det besluttet, at modtagelse af gaver og afsættelse af afledt drift skulle politisk besluttes i fagudvalg, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Modtages de ovenstående donationer, indarbejdes de afledte driftsudgifter til monumenterne i augustindstillingen (første behandling af budgetforslag 2024) i en pulje under Økonomiudvalget og udmøntes til Teknik- og Miljøudvalget, når monumenterne er opført, ibrugtaget og overtages til drift.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, og den nødvendige finansiering er opnået, udføres og opsættes de nævnte værker. 

 

Søren Wille / Rikke Skovbølling Brandt

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Per Arnoldis Kubuskubus ikke opstilles i Fælledparken,
  2. at Suste Bonnéns Vor Frue ikke opstilles ved Dyrkøb,
  3. at Bonnie Hvillums og Louis Alderson By-Thells Sundby portaler nedtages ved aftaleudløb,
  4. at Oskar Kollanders værker til Eftertænksomhedens oase opsættes på Sundby Kirkegårds gamle afdeling,
  5. at Max Højer Jacobsens værk til markering af Københavns Murerlaugs 400-års jubilæum ikke opstilles på Sankt Annæ Plads

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 27. marts 2023

 

Sagen blev udsat.

 

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 17. april 2023

 

 

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som erstatning af 2. at-punkt:

 

 

"at Suste Bonnéns Vor Frue opstilles omkring kirken på anden placering end den på nuværende tidspunkt ansøgte."

 

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget med 7 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, F, V og Ø

Imod stemte: B og C

 

 

 

Socialdemokratiet stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som erstatning af 3. at-punkt:

 

"at Bonnie Hvillums og Louis Alderson By-Thells Sundby portaler forbliver stående."

 

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev forkastet med 2 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A

Imod stemte: B, C, F, V og Ø

 

 

 

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag (ÆF3) som erstatning af 3. at-punkt:

 

"at Bonnie Hvillums og Louis Alderson By-Thells Sundby portaler forbliver i en tre-årig periode, hvorefter de nedtages."

 

 

Ændringsforslaget (ÆF3) blev vedtaget med 8 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, V og Ø

Imod stemte: C

 

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF4) som erstatning af 5. at-punkt:

 

"at punktet sendes tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen med henblik på at undersøge anden placering af Max Højer Jacobsens værk til markering af Københavns Murerlaugs 400-års jubilæum, herunder eventuelt i forbindelse med en af de københavnske erhvervsskoler. ”

 

 

Ændringsforslaget (ÆF4) blev vedtaget med 9 stemmer mod 1. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, V og Ø

Imod stemte: F

 

 

Den således ændrede indstilling blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Dagsordenpunkt 28: Indkomne forslag i 2022 til nye monumenter i det offentlige rum (2022-0360799)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2023

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top