Mødedato: 23.05.2023, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Opfølgning på udvalgshenvist medlemsforslag om at undtage vertical farming fra kommunens økologimålsætning

Se alle bilag
Der skal træffes beslutning om, hvorvidt fødevarer dyrket ved vertikale landbrug skal undtages fra Københavns Kommunes målsætning om at bruge mindst 90 % økologiske råvarer. Økonomiforvaltningen har undersøgt mulighederne for en undtagelse, og hvordan den i så fald vil kunne håndteres. Økonomiforvaltningen vurderer, at fødevarer dyrket ved vertikalt landbrug på nuværende tidspunkt ikke bør undtages fra økologimålsætningen.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at det godkendes, at der ikke arbejdes videre med at undtage fødevarer dyrket ved vertikalt landbrug fra kommunens økologimålsætning,
  2. at medlemsforslaget stillet af Radikale Venstre om at undtage fødevarer fra vertikalt landbrug fra kommunens økologimålsætning, jf. bilag 1, hermed er håndteret.

Problemstilling

Radikale Venstre har stillet et medlemsforslag om, ”at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at komme med en indstilling om at undtage fødevarer fra vertikale landbrug fra Københavns Kommunes økologimålsætning.”

Forslaget blev behandlet på Borgerrepræsentationens møde den 1. december 2022, jf. bilag 1, hvor det blev vedtaget at udvalgshenvise medlemsforslaget til Økonomiudvalget.

Københavns Kommune har i Mad- og Måltidsstrategien besluttet, at kommunens køkkener skal bruge mindst 90 % økologiske råvarer. Økonomiforvaltningen henholder sig til Fødevarestyrelsen og Økologisk Landsforenings definitioner af økologisk dyrkning, som forudsætter, at planter vokser i jord. Dette er ikke tilfældet i langt de fleste modeller af vertikale landbrug.

Løsning

Der kan argumenteres både for og imod en undtagelse af fødevarer dyrket ved vertikalt landbrug fra økologimålsætningen.

Primære argumenter for en undtagelse af fødevarer dyrket ved vertikalt landbrug er følgende:

  • Der dyrkes ved hjælp af højteknologiske metoder, som giver et langt mindre vandforbrug end ved traditionelt landbrug
  • Der anvendes ikke pesticider i produktionen
  • Det kan dyrkes tæt på København og dermed sænke transportafstande og CO2-udledning herfra.

Primære argumenter en undtagelse af fødevarer dyrket ved vertikalt landbrug er følgende:

  • Størstedelen af vertikale landbrug er afhængige af kunstgødning og kunstigt fremstillede vækstmedier
  • Energiforbruget ved vertikalt landbrug er højt, og dermed meget afhængig af stabil energiforsyning
  • Københavns Kommunes totalleverandør på fødevarer (Hørkram) vurderer ikke, at kvaliteten af langt de fleste fødevarer fra vertikalt landbrug, som de har testet, har levet op til deres standarder

Muligheder for indkøb uden beslutning om undtagelse

Målet på 90 % økologi er sat med øje for, at nogle varegrupper ikke findes økologisk, ligesom målet tager højde for et vist udsving i leverancesikkerheden.

Økologimålsætningen er formuleret som 90 % målt i kg. af råvareindkøbet, og produkter fra vertikale landbrug består i dag primært af krydderurter og mikrogrønt, som målt i kg. udgør en meget lille del af institutionernes indkøb.

Hørkram tester vertikalt dyrkede produkter, som tilføjes sortimentslisterne, hvis kvaliteten vurderes dertil. Lever fødevarer dyrket ved vertikalt landbrug fremadrettet op til kvalitetstandarderne, vil det automatisk blive muligt for køkkenerne at indkøbe vertikalt dyrkede produkter som en del af det konventionelle varesortiment.

Administrativ håndtering af en undtagelse

Det er ikke muligt at undtage fødevarer dyrket ved vertikalt landbrug i certificering og dokumentation i de enkelte institutioner. Her anvender kommunen den statskontrollerede mærkningsordning Det Økologiske Spisemærke i guld (90-100% økologi). Som dokumentation hertil sender fødevareleverandøren individuelle økologirapporter ud til institutionerne, der viser, hvordan de lever op til kravene for guldmærket. Kategoriseringen af økologiske varer på disse lister er kontrolleret af Fødevarestyrelsen, og denne kan ikke ændres.

Certificeringen med Det Økologiske Spisemærke er en velafprøvet, kendt og effektiv metode, der samtidig muliggør sammenligning og anprisning af kommunens køkkener med andre køkkener. Det anbefales ikke at indføre en selvudviklet målemetode i køkkenerne.

Det vil være muligt manuelt at undtage fødevarer dyrket ved vertikalt landbrug fra kommunens egen økologimåling, som foretages hvert andet år. Her anvendes faktiske indkøbsdata til beregningen. Det vil kræve et detaljeret datatræk og flere administrative timer til at sortere data, hvis udvalgte varegrupper skal undtages. Gøres dette samtidig med at certificeringen med Det Økologiske Spisemærke bibeholdes, så vil der enten opstå diskrepans i målingerne eller også vil den enkelte institution reelt ikke vil få større incitament til at indkøbe råvarer fra vertikale landbrug.

Samlet anbefaling

Økonomiforvaltningen anbefaler samlet set ikke at undtage produkter fra vertikale landbrug fra den vedtagne økologiprocent:

  • Produkterne kan indkøbes af køkkenerne uden en undtagelse og vil automatisk blive tilføjet sortimentet hos leverandøren, når de lever op til kvalitetstandarderne.
  • Sortimentet af mikrogrønt og krydderurter udgør en minimal del af forbruget målt i kg. og vil derfor ikke påvirke økologiprocenten nævneværdigt, hvis køkkenerne anvender dem
  • Det Økologiske Spisemærke vurderes at være den bedst tilgængelige målemetode i køkkenerne, og her vil det ikke være muligt at undtage vertikale landbrug.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt at Økonomiudvalget godkender, at der ikke arbejdes videre med at undtage fødevarer dyrket ved vertikalt landbrug fra kommunens økologimålsætning, så foretages der ikke yderligere i sagen.

 

Søren Hartmann Hede / Nanna Westerby Jensen 

 

Beslutning

Dagsordenpunkt 23: Opfølgning på udvalgshenvist medlemsforslag om at undtage vertical farming fra kommunens økologimålsætning (2023-0135310)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2023

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top