Afrapportering på Københavns Kommunes arbejde med LGBTI+ politikken i 2022 (udsat fra den 25. april 2023)
Økonomiudvalget forelægges status på forvaltningernes arbejde med Københavns Kommunes LGBTI+ politik til efterretning. Status for 2022 viser, at forvaltningerne har igangsat eller gennemført næsten alle initiativer i politikken. Enkelte initiativer er ikke blevet igangsat grundet manglende finansiering.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at afrapportering på Københavns Kommunes arbejde med LGBTI+ politikken i 2022, jf. bilag 1, tages til efterretning,
- at det tages til efterretning, at enkelte initiativer ikke forventes at blive igangsat grundet manglende finansiering.
Problemstilling
Københavns Kommunes LGBTI+ politik gælder i perioden 2019-2023 og understøttes af en række konkrete forvaltningsspecifikke initiativer. Initiativerne skal sikre, at forvaltningerne på hver deres område arbejder aktivt for at understøtte politikkens vision om lige muligheder for alle københavnere uanset seksualitet og kønsidentitet. For at sikre, at der kontinuerligt er fokus på at skabe gode levevilkår for LGBTI+ personer i Københavns Kommune, gøres der årligt status på forvaltningernes arbejde med initiativerne.
Løsning
Med LGBTI+ politikken forpligter Københavns Kommune (KK) sig til at være i front med arbejdet med LGBTI+ personers ligeværdighed og trivsel. Politikken udgør afsættet for KK’s indsats på området og indeholder 54 konkrete initiativer. Tilbagemeldingerne i 2022 viser, at forvaltningerne har igangsat eller gennemført næsten alle initiativer i politikken. Flere af politikkens initiativer videreføres som vedvarende indsatser i tråd med politikkens oprindelige målsætning, og nye indsatser inspireret af politikken er løbende kommet til.
I alt er 50 af de oprindelige 54 initiativer i politikken enten igangsat eller gennemført. Forvaltningernes statusopgørelser fremgår i deres fulde længde i bilag 1.
Ikke alle politikkens initiativer kan håndteres inden for forvaltningernes budgetrammer, idet flere initiativer har krævet særskilt finansiering for at blive gennemført. Fire initiativer er ikke blevet prioriteret ved budgetforhandlinger eller i udmøntning af bevillinger, og forventes derfor ikke igangsat inden politikkens udløb i 2023. De fire initiativer fremgår i nedenstående status samt i fuld form i den samlede oversigt i bilag 1, s. 31.
Nedenfor gives en overordnet status på forvaltningernes arbejde med initiativerne samt et eksempel på det seneste arbejde med et af initiativerne, som er udvalgt i samarbejde med forvaltningerne.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF)
BIF har indmeldt i alt seks initiativer til politikken. Heraf er fire gennemført. To initiativer, som har krævet særskilt finansiering, er ikke blevet prioriteret ved budgetforhandlinger, og forvaltningen forventer derfor ikke, at de kan gennemføres inden politikkens udløb. Det drejer sig om skoleindsats til bekæmpelse af diskrimination samt coaching og workshops til virksomheder, som ønsker viden om inklusion af LGBTI+ personer på arbejdsmarkedet.
Et eksempel på forvaltningens seneste arbejde med initiativerne i politikken er ”Charter for demokratiske værdier”, som foreninger og organisationer siden 2016 har kunnet tilslutte sig, som grundlag for et samarbejde med KK om forebyggelse af ekstremisme. I alt 21 samarbejdspartnere har tilsluttet sig charteret i løbet af 2022. Samtlige foreninger og organisationer, som forvaltningen har efterspurgt et samarbejde med i løbet af året, har tilsluttet sig.
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF)
BUF har ni initiativer i politikken, hvoraf otte er gennemført. Et initiativ, som har krævet særskilt finansiering, forventes ikke at blive igangsat, da det ikke er blevet prioriteret ved budgetforhandlinger. Initiativet drejer sig om videreuddannelse af medarbejdere i dagtilbud og folkeskoler.
Under politikken arbejder forvaltningen eksempelvis på at styrke seksualundervisningen i folkeskolen og har i forbindelse med puljen Bedre Seksualundervisning indgået aftaler om eksterne læringsforløb. Skoler kan via Åben Skole rekvirere gratis undervisningsforløb hos bl.a. Sex & Samfund, LGBT+ Danmark, Qropskooperativet samt teaterforestillinger hos Teater Baglandet og Gazart.
Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF)
KFF har indmeldt 11 initiativer til politikken, som alle enten er gennemført eller igangsat.
Et af forvaltningens initiativer er et LGBT+ medborgerhus, som KK vil støtte med 1.000.000 kr. årligt i perioden 2023-2024. LGBT+ Danmark skal stå for driften. Huset er åbent for offentligheden og tilbyder kulturelle og sociale arrangementer med henblik på at styrke fællesskabsdannelse og inklusion for LGBT+ personer i alle aldre og livsperioder.
Socialforvaltningen (SOF)
SOF har fem initiativer i politikken, hvoraf alle fem er enten gennemført eller igangsat.
Forvaltningens initiativ for at udbrede kendskabet til LGBTI+ området i Den Sociale Hjemmepleje bliver gennemført i 2023. I arrangementet deltager alle tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter samt MED-udvalg i Den Sociale Hjemmepleje, hvor bl.a. KK’s nye Ligestillingsteam inddrages som videnspersoner.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF)
SUF har 12 initiativer i politikken, hvoraf 11 er igangsat eller gennemført. Et initiativ, som er en kampagne om rummelighed, igangsættes ikke, da den ikke er blevet prioriteret under udmøntning af midler til seksuel sundhed 2023-2026.
Som eksempel på initiativerne kan nævnes, at forvaltningen fortsætter samarbejdet med LGBT+ Danmark i 2023-2026 om at tilbyde gruppesamtaleforløb for trans-, non-binære og kønsdiverse personer samt personer med overvejelser om deres kønsidentitet og har opskaleret med to ekstra gruppesamtaleforløb, så der i perioden tilbydes fem forløb årligt. Derudover har Sundheds- og Omsorgsudvalget afsat midler i 2023-2026 til LGBT+ Danmark til opkvalificering i LGBT+ kompetencer til fagpersonale, der arbejder med børn og unge for at sikre trivsel blandt børn og unge, der bryder med normer for køn og seksualitet.
Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF)
TMF har tre initiativer i politikken, som alle er enten gennemført eller igangsat.
I 2022 har forvaltningen gennemført et seminar i samarbejde med LGBT+ Danmark, der skal opkvalificere personalet på de bemandede legepladser til at møde alle familiestrukturer, køns- og seksualitetsidentiteter.
Økonomiforvaltningen (ØKF)
ØKF har otte initiativer i politikken, som alle er enten gennemført eller igangsat.
I 2022 udarbejdede ØKF en vejledning i, hvordan man som medarbejder i KK skriver og formidler kønsneutralt og inkluderende. Ligestillingstemaet i ØKF har bl.a. præsenteret vejledningen i en række dialogorienterede oplæg til forskellige medarbejdergrupper i forvaltningerne.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Forvaltningerne fortsætter arbejdet med at forankre de vedvarende initiativer samt arbejdet med at gennemføre de initiativer, som endnu ikke er gennemført. De fire initiativer, som ikke forventes at blive igangsat, er alle blevet politisk behandlet inden for politikkens gyldighedsperiode, men er ikke blevet prioriteret af de respektive politiske udvalg.
Økonomiudvalget modtager medio 2024 den sidste afrapportering på Københavns Kommunes arbejde med LGBTI+ politikken i forbindelse med politikkens udløb. Her vil der indgå en endelig status på forvaltningernes arbejde med initiativerne samt en overordnet evaluering af politikken med inddragelse af interesseorganisationer på området. Den sidste afrapportering i forbindelse med politikkens udløb 2023 forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
LGBTI+ politikken forventes herefter videreført som en del af Københavns Kommunes kommende Kønsligestillingspolitik (2023-2026), jf. Økonomiudvalgets godkendelse af rammerne for kønsligestillingspolitikken den 30. august 2022. Her blev det besluttet, at kønsligestillingspolitikken skal indeholde indsatser på LGBTI+ området og således afløse den nuværende LGBTI+ politik, når den udløber i 2023.
Søren Hartmann Hede /Mads Grønvall
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at afrapportering på Københavns Kommunes arbejde med LGBTI+ politikken i 2022, jf. bilag 1, tages til efterretning,
- at det tages til efterretning, at enkelte initiativer ikke forventes at blive igangsat grundet manglende finansiering.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. marts 2023
Sagen blev udsat.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. april 2023
Indstillingen blev udsat med henblik på behandling på et senere møde i Økonomiudvalget.
Beslutning
Dagsordenpunkt 11: Afrapportering på Københavns Kommunes arbejde med LGBTI+ politikken i 2022 (udsat fra den 25. april 2023) (2022-0371739)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2023
Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.