Mødedato: 23.05.2006, kl. 15:15

Igangsætning af ny budgetanalyse

Se alle bilag

Igangsætning af ny budgetanalyse

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 23. maj 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 175/2006

 

 

1.                   Igangsætning af ny budgetanalyse

 

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget:

 

at Økonomiudvalget godkender, at der igangsættes følgende tværgående budgetanalyse:

 

-         En ekstern effektivitetsundersøgelse af hjemmehjælpen i kommunen.

 

at Økonomiudvalget godkender, at der anvises kassemæssig dækning for de 0,5 mill. kr., som blandt andet forventes anvendt til konsulentfirmaer i forbindelse med gennemførelsen af budgetanalysen, på Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk forvaltning drift, funktion 6.51.1. (Økonomiforvaltningens pulje til projekter)

 

RESUME

Nærværende indstilling redegør for Økonomiforvaltningens forslag til igangsætning af en ny budgetanalyse om:

 

-         En ekstern effektivitetsundersøgelse af hjemmehjælpen i kommunen,

 

Økonomiudvalget besluttede den 8. juni 2004, at der hvert halve år skal forlægges en statusredegørelse over de igangværende budgetanalyser for Økonomiudvalget (ØU 231/2004). I den forbindelse er der redegjort for igangværende budgetanalyser. Desuden er der fremlagt afledte anbefalinger for afsluttede budgetanalyser sidst i nærværende indstilling.

 

Statusredegørelse for de afsluttede budgetanalyser er vedlagt som bilag 1.

 

SAGSBESKRIVELSE

Formålet med at gennemføre budgetanalyser er at udpege områder, hvor kommunen kan opnå en bedre ressourceudnyttelse samt at udarbejde forslag til besparelser gennem effektiviseringer. I analyserne anvendes hyppigt sammenligninger af fx nøgletal som grundlag for opgørelse af et effektiviseringspotentiale. Budgetanalyser kan være tværgående, dvs. omfatte flere forvaltninger, eller interne, dvs. alene omfatte Økonomiforvaltningen.

 

Det er som hovedregel Økonomiudvalget eller kredsen af administrerende direktører, der igangsætter tværgående budgetanalyser. For at sikre den politiske forankring af budgetanalyserne forelægges de Økonomiudvalget, så udvalget kan tage stilling til budgetanalysens formål og anvendelse, inden arbejdet sættes i gang.

 

Når arbejdet med en tværgående budgetanalyse er afsluttet, får Økonomiudvalget og de relevante udvalg analysen forelagt med henblik på at tage stilling til budgetanalysen og de heraf afledte anbefalinger.

 

Forslag til igangsættelse af nye budgetanalyser

Økonomiforvaltningen foreslår i nærværende indstilling, at der igangsættes følgende tværgående budgetanalyse som beskrevet nedenfor.

 

En ekstern effektivitetsundersøgelse af hjemmehjælpen i kommunen

 

Af 6-by nøgletallene fremgår det, at der er relativt store udgiftsforskelle forbundet med hjemmehjælpsopgaven i landets største kommuner. Københavns Kommune har de højeste udgifter til hjemmehjælp af 6-byerne.

 

I Københavns Kommune er der etableret et udførende hjemmeplejekorps i Sundhedsforvaltningen, mens hjemmeplejen i Socialforvaltningen er en integreret del af den service, der ydes fra kommunens handicapcentre (handicappede) og voksen-teams (psykisk syge). Hjemmeplejeopgaven er opdelt i over/under 65 årige således, at Sundhedsforvaltningens hjemmepleje retter sig mod den ældre del af befolkningen, mens Socialforvaltningens hjemmepleje retter sig mod handicappede, psykisk syge og andre under 65 årige, som har behov for hjælp. Udover den opdelte organisering varetager forvaltningerne også opgaveløsning på tværs. Der igangsættes en ekstern effektivitetsundersøgelse med deltagelse af Socialforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen med det formål at:

 

·        sammenligne og forklare forskelle i enhedsomkostninger mellem kommunen og andre kommuner

·        beskrive og analysere tilrettelæggelsen og visiteringen til hjemmeplejeydelser i Københavns Kommune og andre steder

·        komme med anbefalinger til effektiviseringer på området

 

I analysen indgår en vurdering af Københavns Kommunes eventuelle merudgifter til hjemmeplejen som følge af, at der en venteliste til bosteder og lignende. Undersøgelsen skal være med til at understøtte arbejdet med at skabe forbedringer for brugerne af hjemmeplejen i kommunen. Der er afsat 0,5 mill. kr. til analysen.

 

Effektivitetsundersøgelsen af hjemmeplejen skal være færdig inden udgangen af 2006 med henblik på, at anbefalingerne kan indgå i indkaldelsescirkulæret for 2008. 

 

Med forbehold for Økonomiudvalgets godkendelse er der udarbejdet følgende foreløbige oversigt over organisering og tidsplan:

 

 

 

Budgetanalyse

Organisering

Tidsplan

Ekstern effektivitetsundersøgelse af hjemmehjælpen i kommunen

ØKF i samarbejde med SUF og SOF

Afsluttes i efteråret 2006

 

Igangværende budgetanalyser

Udover de nævnte budgetanalyser skal det bemærkes, at der i forlængelse af budgetvedtagelsen for 2006 er afsluttet en analyse af organiseringen af arbejdet på lokalcentrene og en analyse af blandt andet ressourceforbruget på skoleområdet, herunder om anvendelsen af ressourcerne understøtter opfølgningen på PISA-undersøgelsen bedst muligt.

 

I forlængelse af indstillingen om Udarbejdelse af beslutningsgrundlag for samling af visse af kommunens opgaver i et koncernservicefællesskab (ØU 141/2006), er der sat fokus på at analysere potentialet for et kommunalt koncernservicefællesskab i Københavns Kommune ved fælles løsning af opgaver indenfor IT støttefunktioner, bogføring og regnskab. Analysen forventes gennemført fra medio maj 2006 og afsluttes september 2006 med afgivelse af en indstilling til Økonomiudvalget med anbefalinger til en fremtidig organisering af et koncernservicefællesskab. Indstillingen vil indeholde resultatet af analysen samt en tids- og handlingsplan for implementeringen af de tiltag, der foreslås.

 

Desuden vil der i forlængelse af Økonomiudvalgets vedtagelse af indkaldelsescirkulæret for 2007 (ØU 26/2006) blive gennemført en analyse af sygefraværet på forskellige kommunale institutioner med henblik på at identificere mulige strategier til at reducere sygefraværet blandt kommunens medarbejdere. Københavns Kommunes sygefravær er - på trods af nedbringelsen af fraværet i de foregående år - fortsat højt, bl.a. sammenlignet med 6-byernes fravær.

 

Analysen skal primært anvise redskaber til ledelses indsatser, d er kan nedbringe fraværet på de decentrale arbejdspladser i kommunen, og desuden tilvejebringe data, der afdækker forskellene i sygefravær (sammenlignet med offentlige myndigheder og private virksomheder).

 

Fagforvaltningerne vil blive inddraget i undersøgelsen, der skal være færdig inden 1. december 2006.

 

Afledte anbefalinger på afsluttede budgetanalyser

Nedenfor beskrives oplysninger vedr. 5 budgetanalyser:

·        Administrationsudgifter

·        Beskæftigelsesområdet

·        Brandvæsen

·        Vejvedligeholdelse

·        Etablering af fælles telefoncentral og nyt telefonsystem

 

Det fremgår af nedenstående tabel, at 4 af de 5 budgetanalyser er blevet forelagt ØU. Budgetanalysen om etablering af fælles telefoncentral og nyt telefonsystem er afsluttet og på baggrund af konklusionerne ført videre i et projekt omkring Borgerservicecentre (herunder Fælleskontaktcentergruppen), og forelægges ØU ultimo august 2006.

 

Budgetanalyser*

Forelagt ØU

Anbefalinger

Administrationsudgifter. Budgetanalyse af kommunes administrationsudgifter.

07-03-2006

(ØU 70/2006)

Analysen indgår som en del af grundlaget for etablering af fælles koncernløsninger inden for IT, løn, bogholderi og regnskab – jf. det kommissorium som ØU har tiltrådt den 9. maj (ØU 141/2006)

Beskæftigelsesområdet. Ny reguleringsmekanisme og incitamentsmodel på beskæftigelsesområdet.

30-08-2005

(ØU 339/2005)

Indførelse af en ny reguleringsmekanisme og incitamentsmodel med henblik på at skærpe tilskyndelsen af medarbejderne på beskæftigelsesområdet til at få flere i arbejde. Udgangspunktet for at indføre en sådan model er, at medarbejdernes ekstraordinære indsats for at nedbringe antallet af kontanthjælpsmodtager via en effektiv beskæftigelsesindsats, skal honoreres.  Den eventuelle første honorering vil, efter tidsplanen, forventes at udmøntes september 2007.

Brandvæsen. Budgetanalyse af Københavns Brandvæsens beredskab.

14-06-2005

(ØU 258/2005)

Som følge af ændringen af beredskabsloven og tilhørende bekendtgørelser i 2002 og 2003 blev Københavns Kommunes bloktilskud reduceret med 3.8 mill. kr. i 2003, 10 mill. kr. i 2004 og 10,4 mill. kr. i 2005 og fremefter. Borgerrepræsentationen har besluttet, at besparelserne skal realiseres fra 2005 og frem. Af de 10, 4 mill. kr. kan de 8,2 mill. kr. finansieres via nedlæggelse af Beredskab Storkøbenhavn fra 1. januar 2005. De resterende 2,2 mill. kr. af besparelsen søges finansieret af Københavns Brandvæsen via øgede indtægter.

Vejvedligeholdelse. Budgetanalyse af vejområdet.

07-12-2004

(ØU 415/2004)

Vedligeholdelsen af de københavnske veje viser sig på en række områder at være dyrere end de øvrige 6-byer. Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at fastslå årsagerne hertil, der foregår på nuværende tidspunkt et yderligere analysearbejde af dette i 6-by samarbejdets regi. Samtidigt blev der i budgetanalysen vist, at der var et efterslæb på vejvedligeholdelsen i Københavns Kommune. Efterfølgende blev der i budget 2005 afsat ekstra 15. mill. kr. årligt til vejvedligeholdelse. 

Fælles telefoncentral og nyt telefonsystem. Budgetanalyse om etablering af fælles telefoncentral og nyt telefonsystem.

Ej forelagt ØU. Der er udarbejdet en rapport i forbindelse med budgetanalysen.

Rapporten konkludere at en fysisk sammenlægning af de tre omstillinger i Københavns Kommune vil give de største fordele både servicemæssigt og økonomisk. En fysisk sammenlægning kan således realisere den laveste pris pr. omstillingskald (ca.3,28 kr.) og samtidig give Københavns Kommune en positiv gevinst af investeringen i sammenlægningen i størrelsesorden 2,3 mill. kr. set over en periode på 5 år. Ultimo august 2006 vil der foreligge en indstilling med forslag til etablering af et kontaktcenter med ét telefonnummer til Kø benhavns Kommune og sammenlægningen af telefonsystemerne bliver en del af indholdet i indstillingen

 

* Hovedkonklusioner fra afsluttede budgetanalyse er vedlagt i bilag 1.

 

ØKONOMI

Udgifter på 0,5 mill. kr., som blandt andet forventes anvendt til konsulentfirmaer i forbindelse med gennemførelsen af budgetanalysen.

 

MILJØVURDERING

-

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

-

 

BILAG

Bilag 1: Statusredegørelse på afsluttede budgetanalyser

 

 

 

Claus Juhl

 

/ Bjarne Winge

 

Til top