Sekretærhjælp - Udsat
Sekretærhjælp - Udsat
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 23. april 2002
J.nr. ØU 33/2002
3. Sekretærhjælp - Udsat
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller,
at Økonomiudvalget træffer beslutning om, hvorvidt Økonomiforvaltningen skal rette henvendelse til Indenrigs- og Sundhedsministeriet med henblik på at undersøge mulighederne for at skabe lovhjemmel til at imødekomme intentionerne i medlemsforslaget om ansættelse af partiansatte, personlige eller kommunaltansatte sekretærer efter eget valg.
Økonomiudvalgets beslutning den 26. februar 2002
Udsat.
RESUME
Borgerrepræsentationen henviste den 24. januar 2002 et forslag til Økonomiudvalget om at skabe hjemmel til at medlemmerne af Borgerrepræsentationen kan benytte en del af deres vederlag til ansættelse af sekretærhjælp. Økonomiforvaltningen foreslår, at der rettes henvendelse til Indenrigs- og Sundhedsministeriet herom.
SAGSBESKRIVELSE
Enhedslisten havde til mødet i Borgerrepræsentationen den 24. januar 2002 fremsat følgende forslag til beslutning:
"Borgerrepræsentationen retter henvendelse til Indenrigsministeriet med anmodning om udarbejdelse af et lovforslag, der muliggør, at kommunalbestyrelsesmedlemmer en gang om året frit kan vælge mellem at få udbetalt vederlag efter hidtidige regler eller anvende et tilsvarende beløb til ansættelse af personlige, partiansatte eller kommunalansatte sekretærer efter eget valg. Muligheden for at få dækket dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste bibeholdes også i valget af sidstnævnte løsning.
Motivering:
Det kan være vanskeligt at forene et hverv som kommunalbestyrelsesmedlem med et godt arbejds- og familieliv. En kompensation i form af vederlag eventuelt kombineret med dækning af dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste er ofte ikke tilstrækkeligt. Vi tror, at borgerne får de bedste fritidspolitikere og mest politik for pengene, hvis kommunalbestyrelsesmedlemmerne alternativt kunne vælge en sekretærordning.
Naturligvis kan man også i dag vælge at anvende sine vederlag på en sekretær. Men der kommer ikke meget sekretærhjælp ud af pengene, når vi først betaler 2/3 i skat m.v. af vederlaget, inden vi giver det videre til en løn, som sekretæren naturligvis også skal betale skat af."
Borgerrepræsentationen besluttede at henvise forslaget til Økonomiudvalget.
Rammerne
Økonomiforvaltningen skal bemærke, at der ikke i den eksisterende lovgivning er hjemmel til for kommunerne at yde vederlag og/eller anden økonomisk bistand til medlemmerne af Borgerrepræsentationen ud over, hvad der fremgår af styrelseslovens vederlagsregler (§ 16).
I § 16, stk. 11, 2. pkt. er imidlertid hjemmel til at kommunalbestyrelsen kan beslutte at godtgøre andre udgifter, der er forbundet med de møder m.v., der er omfattet af den faste vederlæggelse efter § 16, stk. 1. Af den kommenterede styrelseslov (3. udgave, p. 80, note 21) til bestemmelsen fremgår, at der f.eks. kan være tale om støtte til sekretærhjælp, kopiering, telefon og avisabonnementer m.v.
Praksis
I Københavns kommune ydes, med hjemmel i denne bestemmelse, bl.a. avisabonnement og telefongodtgørelse til medlemmerne. I det omfang, der er sekretæropgaver, der relaterer sig til hvervet som Borgerrepræsentant, og der er ressourcer hertil i Borgerrepræsentationens Sekretariat, har der også været ydet sekretærbistand til medlemmerne.
Økonomiforvaltningens overvejelser
Sekretærordninger hvor pengene udbetales til partigrupper kendes i Folketinget. Disse ordninger kan dog ikke umiddelbart overføres til kommunale forhold, da der er væsentlige forskelle i politikernes forfatningsmæssige status.
I kommunerne er kommunalbestyrelsesmedlemmerne en del af et forvaltningsorgan, der har en administration til rådighed også til sekretariatsfunktioner.
En imødekommelse af medlemsforslaget kræver en lovændring. Derfor er det – som forudsat i forslaget – i givet fald nødvendigt med en henvendelse til Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
ØKONOMI
En henvendelse til Indenrigs- og Sundhedsministeriet vil ikke have økonomiske konsekvenser.
MILJØMÆSSIGE KONEKVENSER
Ingen.
ØVRIGE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen.
BILAG
Indenrigsministeriets betænkning nr. 894, 1980, "Kommunale Styrelsesformer og Kommunalpolitikernes arbejdsvilkår m.v., p. 165-167.
Hans Simmelkjær
/Flemming D. Hansen