Mødedato: 23.04.2002, kl. 15:00

Forhåndstilkendegivelse af, at Københavns Kommune fortsat er indstillet på at løse selskabsligningsopgaven gennem indgåelse af kontrakt med Told- og Skattestyrelsen

Forhåndstilkendegivelse af, at Københavns Kommune fortsat er indstillet på at løse selskabsligningsopgaven gennem indgåelse af kontrakt med Told- og Skattestyrelsen

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 23. april 2002

 

 

J.nr. ØU 82/2002

 

2. Forhåndstilkendegivelse af, at Københavns Kommune fortsat er indstillet på at løse selskabsligningsopgaven gennem indgåelse af kontrakt med Told- og Skattestyrelsen

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Københavns Kommune giver Told- og Skattestyrelsen en forhåndstilkendegivelse af, at kommunen fortsat er indstillet på at løse selskabsligningsopgaven fra 1. januar 2003, men at endeligt tilsagn afhænger af de nærmere vilkår i kontrakten. Der henvises til vedlagte udkast til brev.

 

RESUME

Københavns Kommune har siden Told- og Skattestyrelsen ved lov overtog selskabsligningsopgaven løst denne for selskaber mv. hjemmehørende i Københavns Kommune i henhold til kontrakt med Told- og Skattestyrelsen. Den nuværende kontrakt ophørte principielt 31. december 2001, men blev forlænget for et år.

Told- og Skattestyrelsen har nu fremsendt orientering om rammerne for kommunernes løsning af selskabsligningsopgaven gennem indgåelse af kontrakter fra 1. januar 2003 og har i den forbindelse anmodet om en forhåndstilkendegivelse af, hvorvidt kommunen er indstillet på fortsat at løse selskabsligningsopgaven på de skitserede vilkår.

Københavns Skatte- og Registerforvaltning har i dag ansat ca. 100 medarbejdere med en betydelig ekspertise i selskabsbeskatningsforhold. Det anses for vigtigt at bevare denne ekspertise til opgaven, der har en ikke uvæsentlig betydning for kommunens økonomi. Samtidig vil en ny kontraktindgåelse give større udfordringer og tryghed og dermed et bedre arbejdsmiljø for medarbejderne og således medvirke til at opfylde kommunens værdigrundlag. Derfor indstilles det, at der gives forhåndstilkendegivelse af, at kommunen fortsat er indstillet på at løse selskabsligningsopgaven.

Når de endelige kontraktvilkår er fastlagt, vil der blive udarbejdet indstilling om indgåelse af kontrakt til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Der henvises til vedlagte udkast til svar.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Som led i finanslovsforliget for 1998 blev selskabsligningsopgaven mv. overført fra kommunerne til staten. Det skete ved lovforslag nr. 134, 1997/98, der blev vedtaget som lov nr. 1106 af 29. december 1997. Med loven sikres en mere effektiv styring af selskabsligningen i hele landet. Lovforslagets bemærkninger fremhæver, at det ville være ressourcespild, hvis man ikke fremover søger at inddrage den viden og erfaring, der utvivlsomt er oparbejdet i en række kommuner om selskabsligning. "Det er derfor hensigten, at de kommuner, der erfaringsmæssigt kan løfte ligningsopgaven vedrørende selskaber, fremover på aftalebasis og for en passende betaling skal udføre selskabsligning på de statslige told- og skattemyndigheders vegne".

Skattestyrelseslovens § 38 stk. 3 er sålydende:

"Skatteministeren eller den, ministeren bemyndiger dertil, kan indgå aftaler med en kommunalbestyrelse om udførelsen af ligning af juridiske personer bortset fra dødsboer med dertil hørende administrative opgaver.

Københavns Kommune indgik kontrakt med Told- og Skattestyrelsen for årene 1998 (fra 1. oktober 1998) – 2001, jf. BR 492/98. Denne kontrakt blev forlænget for 2002, jf. BR 247/01.

Uddybning af indstilling

I brev af 2. april 2002 (j. nr. 99/02-500-00122) har Told- og Skattestyrelsen udmeldt rammerne for løsning af selskabsligningsopgaven fra 2003.

På produktionssiden indebærer det i forhold til de nuværende kontrakter:

  • opretholdelse af de nuværende produktionskrav, men en højere grad af fleksibilitet i måltallene på tilsvarende måde som i personligningsplanen
  • afskaffelse af krav om opretholdelse af en bestemt bemanding
  • mulighed for dannelse af nye/større fællesskaber

Og på honoreringssiden:

  • nedsættelse af honoraret over årene svarende til det almindelige produktivitetskrav til det offentlige og som afspejles i Told-Skats budgetrammer
  • omberegning af honoraret så det alene afspejler arbejdsopgavens omfang, dvs varierer med potentialet (antallet af selskaber samt deres omsætning og lønsum) idet det forlods tildelte årsværk gradvis omlægges indtil 2006
  • gradvis udligning af forskellene fra sidste beregning af potentiale i 1998
  • årlige reguleringer af honoraret på grundlag af ændringer i potentialet og mandtallet.

Om det hidtidige arbejde og de opnåede resultater af selskabsligningsindsatsen henvises til de årligt udarbejdede beretninger, senest for 2000, jf. BR 247/01 - Årsberetning for ligningen af selskaber mv. Beretningen for 2001 afventer blandt andet Revisionsdirektoratets behandling, hvorefter beretningen vil blive forelagt for Økonomiudvalget.

 

Økonomi

Det fremgår af Told- og Skattestyrelsens brev, at kommunen ved uændret mandtal mv. i 2003 vil modtage 40.925.922 kr. for opgaven. Det fremgår samtidig, at det hidtidige krav om opretholdelse af en bestemt bemanding bortfalder. Endelig fremgår, at der i den kommende periode vil blive stillet ensartede krav til kommunerne og told- og skatteregionerne og at honoreringen sker på baggrund af ajourførte opgørelser af ligningspotentialet..

Honoraret for selskabsligning 2002 udgør 42.903.831 kr.

På dette grundlag forudsættes det, at Københavns Skatte- og Registerforvaltning vil kunne løse opgaven inden for det tilbudte vederlag ved en tilpasning af de anvendte ressourcer.

 

Høring

-

Andre konsekvenser

-

 

Bilag

  1. Told- og Skattestyrelsens brev af 2. april 2002 (j.nr. 99/02-500-00122)
  2. Udkast til svar til Told- og Skattestyrelsen

 

Erik Jacobsen / Leif Normann Jeppesen

Til top