Mødedato: 23.04.2002, kl. 15:00

Copenhagen X - International By- og Boligudstilling, herunder partnerskabsaftale mellem Fonden Realdanmark, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune (Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)

Copenhagen X - International By- og Boligudstilling, herunder partnerskabsaftale mellem Fonden Realdanmark, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune (Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 23. april 2002

 

 

J.nr. ØU 97/2002

 

14. Copenhagen X - International By- og Boligudstilling, herunder partnerskabsaftale mellem Fonden Realdanmark, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune (Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler:

at Overborgmesteren bemyndiges til at underskrive vedlagte partnerskabsaftale mellem Foreningen Realdanmark, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommuner om gennemførelse af 1. fase af "Copenhagen X - International By- og Boligudstilling – Urban and Housing Exhibition".

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler:

at der fra puljen Information om København som boligby afsættes 10.240 t. kr. (2002 p/l) til realisering af udstillingens 1. fase i årene 2002-2004 jf. tabel 1. Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets budget, bevillingen Fælles anlægspuljer, funktion 6.51.3 (Information om København som boligby).

at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at udmønte midlerne inden for rammerne af nærværende indstilling.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog d. 13. juni 2001 (BR 297/01) "Boliger for alle – Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004". Et af planens elementer er at anvende 12 mio. kr. til at fremme interessen for at bo, investere og bygge boliger i København, herunder medvirke til at gennemføre en international by- og boligudstilling med vægt på bæredygtigt byggeri og byøkologiske løsninger.

Bestyrelsen for Fonden Realdanmark har efterfølgende bevilliget 17 mio. kr. til at gennemføre 1. fase af "Copenhagen X - International By- og Boligudstilling". Projektet planlægges gennemført i et partnerskab mellem Frederiksberg Kommune, Foreningen Realdanmark og Københavns Kommune. Udkast til partnerskabsaftale er vedlagt som bilag A.

Formålet med udstillingen er at formidle intentionerne i byens mange boligpolitiske, arkitektoniske og planlægningsmæssige bestræbelser samt byens potentiale som en attraktiv boligby. Forevisning af gode by- og boligprojekter skal profilere kommunens initiativer og markedsføre københavnske projekter, såvel overfor egne borgere som internationalt.

I partnerskabsaftalen fastsættes den samlede budgetramme for aftaleperioden 2002–2004 til 20 mio. kr. til etablering og drift af sekretariat, fleksibel arkitekturudstilling, katalog, konference m.v. Udkastet til partnerskabsaftale forpligter Københavns Kommune til at afsætte 3,0 mio. kr. til disse aktiviteter.

Herudover forpligter Københavns Kommune sig til at gennemføre og finansiere konkrete projekter og udstillingsaktiviteter til profilering af København. Hertil foreslår Økonomiforvaltningen, at der afsættes 7,0 mio. kr.

Den samlede ramme på 10 mio. kr. til Københavns Kommunes andel af realiseringen af udstillingens 1. fase foreslås finansieret af puljen Information om København som boligby til realisering af den boligpolitiske strategiplan. Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets budget, bevillingen Fælles anlægspuljer, funktion 6.51.3. (Information om København som boligby).

Indstillingspunktet om, at der fra puljen Information om København som boligby afsættes 10.240 t. kr. (2002 p/l) til realisering af udstillingens 1. fase i årene 2002-2004, fremsættes under forudsætning af forudgående godkendelse af indstilling fra Økonomiforvaltningen om "Fordeling af midler til realisering af den boligpolitiske strategiplan".

Udkastet til partnerskabsaftale forpligter Københavns Kommune til at afsætte 1 årsværk i 3 år til udstillingssekretariatet. Årsværket deles mellem Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen og afsættes inden for forvaltningernes eksisterende normeringer.

Udstillingens aktiviteter styrkes med projekter sponsoreret af private bygherrer og interessenter.

Medio 2004 evalueres partnerskabsaftalen. På baggrund af evalueringen forhandles om de konkrete aftaler for fase 2, år 2005-2012.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Boliger for alle – boligpolitisk strategiplan

Borgerrepræsentationen vedtog den 13. juni 2001 (BR 297/01) "Boliger for alle – Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004". Et af planens elementer er at anvende 12 mio. kr. til at fremme interessen for at bo, investere og bygge boliger i København, bl.a. til at medvirke til at gennemføre en international by- og boligudstilling med vægt på bæredygtigt byggeri og byøkologiske løsninger. Idéen udsprang af høringssvaret fra SBS Byfornyelse, der indsendte et idéoplæg under høringen af den boligpolitiske strategiplan.

Indledende planlægning

I efteråret 2002 blev idéoplægget konkretiseret gennem beskrivelse af indhold og forløb af udstillingen, med fokus på de første år. Med økonomiske midler fra Fonden Realdanmark og bistand fra en arbejdsgruppe bestående af Foreningen Realdanmark, Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune er der udarbejdet et beslutningsgrundlag for Copenhagen X.

Bevilliget støtte

Beslutningsgrundlaget er blevet forelagt bestyrelsen for Fonden Realdanmark. Bestyrelsen besluttede d. 13. december 2001 at støtte projektets 1. fase med 17 mio. kr. i perioden 2002 – 2004 under forudsætning af, at:

  • Københavns og Frederiksberg Kommuner politisk vedtager deltagelse i Copenhagen X,
  • Der indgås aftale mellem Foreningen Realdanmark og SBS Rådgivning om sekretariatsbistand til gennemførelse af Copenhagen X samt,
  • Københavns og Frederiksberg Kommune bidrager økonomisk til Copenhagen X´s basisaktiviteter i forholdet 1:5.

Medio 2004 evalueres partnerskabsaftalen. På baggrund af evalueringen forhandles om de konkrete aftaler for fase 2, år 2005-2012.

Foreningen Realdanmark, Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune har, siden Fonden Realdanmarks bestyrelses beslutning om støtte, drøftet udstillingens organisation og de deltagende parters forpligtelser. Resultatet af parternes drøftelser foreligger i vedlagte udkast til partnerskabsaftale (bilag A).

Frederiksberg Kommune tiltrådte partnerskabsaftalen den 4. marts 2002.

Udstillingens formål, indhold, tidsplan og organisation

Formålet med udstillingen er:

  • at skabe en ramme til realisering af den boligpolitiske strategiplan om gode boliger i attraktive og alsidige boligområder samt,
  • at gøre København kendt for kvaliteten af sit boligbyggeri, såvel overfor egne borgere, nationalt såvel som internationalt.

Parterne er enige om, at målet er at sætte hovedstaden på verdenskortet som en metropol, hvor den arkitektoniske og funktionelle kvalitet er i højsædet, hvor byens forandringsproces og planlægning er præget af en åben og folkelig debat, og hvor byens identitet værnes og skærpes på et bæredygtigt grundlag.

Udstillingen indeholder først og fremmest forevisning af konkrete eksempler på gode by- og boligprojekter rundt om i København (se folder i bilag B). Udstillingen omfatter såvel nybyggeri som eksisterende bebyggelse, både boliger og erhverv, samt ombyggede og fornyede ejendomme, torve, pladser og byrum, grønne arealer og infrastrukturelle anlæg. Eksemplerne skal formidle intentionerne i byens boligpolitiske, arkitektoniske og planlægningsmæssige bestræbelser samt byens potentiale som en attraktiv boligby, for såvel et nationalt som et internationalt publikum. Herved skabes grobund for nye investeringer og partnerskaber, som kan føre til yderligere initiativer på boligområdet, der tilsammen kan realisere planerne om at styrke København som boligby. Internationale arkitekter inddrages i denne proces, og udstillingens aktiviteter koordineres med de øvrige internationale arrangementer, der vil finde ste d i København i udstillingsperioden. Dermed indeholder udstillingen en omfattende profilering af kommunens initiativer og en international markedsføring af Københavnske projekter.

Udstillingen vil foregå i tre dimensioner:

  • Den åbne proces, som skal gøre byens udvikling visionær, åben og folkelig,
  • Formidling, der skal give borgere, bygherrer og investorer en bedre forståelse for byens kvaliteter samt,
  • Kvalitet i højsædet, gennem fokus på kvalitet i arkitektur, planlægning, byrum og anlæg.

I 1. fase er målet at få borgere og andre interessenter engageret og involveret i byens udviklingsproces. Udstillingen planlægges ud fra følgende, overordnede tidsplan:

Fase 1:

okt. 2002: Åbning for byens borgere

nov.–dec. 2002: International åbning

2003: Boligpolitik – konference og workshops med borgerne

2004: Ørestad – den nye bydels sammenhæng til København

Fase 2:

2005: Design – verdensudstilling

2006: Bevægelse i byen

2007: Forankring –"Den lærende by" IFHP-konference

2008: Øresund, sport og kultur (EM)

2009: Forankring – "Den lærende by"

2010: København i Europa – det danske formandskab igen

2011: Forankring – "Den lærende by"

2012: Forum 2012 – UNESCO's kulturolympiade

Organisation

Copenhagen X planlægges gennemført i et partnerskab mellem Foreningen Realdanmark, Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune.

Der nedsættes et præsidium, der skal repræsentere og markedsføre Copenhagen X's interesser og sikre forankring. Ifølge partnerskabsaftalen foreslås Overborgmesteren at repræsentere Københavns Kommune i præsidiet.

Der nedsættes et Advisory Board – et rådgivende organ, der skal fungere som inspirator, sparringspartner og debatforum for Copenhagen X's styregruppe. Ifølge partnerskabsaftalen foreslås Bygge- og Teknikborgmesteren samt de administrative direktører fra Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen at repræsentere Københavns Kommune i dette advisory board.

Der nedsættes en styregruppe, der har det overordnede ansvar for udstillingen og træffer beslutninger om aktiviteter, kommunikation, økonomi m.v. Ifølge partnerskabsaftalen foreslås Planchefen og Stadsarkitekten at repræsentere Københavns Kommune i styregruppen.

Der etableres et sekretariat, der varetager udstillingens daglige drift, fundraising og dialogen med samarbejdsparterne i overensstemmelse med projektets plan og styregruppens beslutninger.

Desuden etableres et arkitekturfagligt udvalg, der skal sikre kvaliteten i de byggerier, der indgår i udstillingen. Stadsarkitekten forventes at repræsentere Københavns Kommune samt være formand for udvalget.

 

ØKONOMI

I udkastet til partnerskabsaftale fastsættes den samlede budgetramme for 1. fase til 20 mio. kr. Heraf er knap 14 mio. kr. reserveret til drift af sekretariatet, herunder eventuelle eksterne konsulenter, og godt 6 mio. kr. primært til omkostninger i forbindelse med etablering af sekretariat og opstart af basisaktiviteter i form af katalog, website, konference, workshops, arkitekturudstilling, udstillinger, foldere og debatbøger. Partnerskabsaftalen forpligter Københavns Kommune til at afsætte i alt 3,0 mio. kr. i perioden 2002 - 2004 til partnerskabets samlede budgetramme.

Herudover finansieres udstillingen af bidrag fra Frederiksberg og Københavns Kommuner i form af konkrete projekter og udstillingsaktiviteter. Partnerskabsaftalen forpligter således Københavns Kommune til at gennemføre og finansiere konkrete projekter og udstillingsaktiviteter i tilknytning til Copenhagen X. Gennemførelse og udstilling af disse bolig-, by- og byggeprojekter skal profilere Københavns Kommunes initiativer og markedsføre københavnske projekter såvel nationalt som internationalt. Hertil foreslår Økonomiforvaltningen afsat en ramme på 7,24 mio. kr. til projekter og udstillingsaktiviteter.

Det forventes, at de med partnerskabsaftalen indgåede aftaler om aktiviteter i stort omfang vil blive suppleret af aktiviteter og projekter sponsoreret af private bygherrer og andre interessenter.

Den samlede ramme på 10,24 mio. kr. til Københavns Kommunes andel af realiseringen af udstillingens 1. fase foreslås finansieret af puljen Information om København som boligby til realisering af den boligpolitiske strategiplan. Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets budget, bevillingen Fælles anlægspuljer, funktion 6.51.3. (Information om København som boligby).

Midlerne foreslås periodiseret således:

Periodisering af puljen til Information om København som boligby i t. kr.(2002 p/l)

 

2002

2003

2004

I alt

Copenhagen X i alt

4.096

3.072

3.072

10.240

- heraf til partnerskabets samlede budgetramme

1.500

7.500

7.500

3.000

- heraf til projekter og udstillingsaktiviteter

2.596

2.322

2.322

7.240

Opzoomers (afsat BR 462/01)

717

666

666

2.048

I alt

4.813

3.738

3.738

12.288

Rammen for udstillingens 2. fase fastlægges på baggrund af evaluering af partnerskabets 1. fase medio 2004.

Borgerrepræsentationen besluttede d. 15. november 2001 (BR 462/01) at afsætte i alt 2.048 t. kr. (2002 p/l) til Opzoomers på Dansk fra puljen Information om København som boligby. Såfremt nærværende indstilling godkendes, er puljens samlede ramme på i alt 12.288 t. kr. disponeret.

Indstillingspunktet om, at der fra puljen Information om København som boligby afsættes 10 mio. kr. (2001 p/l) til realisering af udstillingens 1. fase i årene 2002-2004, fremsættes under forudsætning af forudgående godkendelse af indstilling fra Økonomiforvaltningen om "Fordeling af midler til realisering af den boligpolitiske strategiplan, herunder disponering af midler fra puljen Infrastruktur og byggemodning i de tre udvalgte områder: Nordhavnen, Sydhavnen og Østamager".

MILJØVURDERING

Copenhagen X forventes at have positive konsekvenser for miljøet. Jf. Borgerrepræsentationens beslutning den 13. juni 2001 (BR 297/01) skal udstillingen lægge vægt på bæredygtigt byggeri og byøkologiske løsninger. Således er partnerskabets parter enige om, at byens identitet skal værnes og skærpes på et bæredygtigt grundlag. Gennem fremvisning og profilering af bæredygtigt byggeri og byøkologiske løsninger forventes udstillingen således at synliggøre mulighederne og fremme interessen for miljøvenligt byggeri.

ANDRE KONSEKVENSER

Udkastet til partnerskabsaftale forpligter Københavns Kommune til at afsætte minimum 1-2 medarbejder(e) til Copenhagen X's sekretariat, svarende til 1 årsværk i aftaleperiodens 3 år. Medarbejder(ne) refererer til sekretariatslederen og placeres fysisk i sekretariatets lokaler. Københavns Kommune varetager fortsat det personalemæssige ansvar og de dertil knyttede økonomiske forpligtigelser.

Årsværket deles mellem Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen og afsættes inden for forvaltningernes eksisterende normeringer.

 

HØRING

-

BILAG

  1. Partnerskabsaftale mellem Foreningen Realdanmark, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune om gennemførelse af Copenhagen X - International By- og Boligudstilling - Urban and Housing Exhibition, af 21. marts 2002.
  2. Folder " International By- og Boligudstilling København/Frederiksberg 2002-2012 – programfase".

 

Erik Jacobsen Jens Jacobsen

Til top