Mødedato: 23.04.2002, kl. 15:00

Disponering af midler fra "Byudviklingspulje til forbedringer af veje, pladser, grønne områder o.l." (Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)

Disponering af midler fra "Byudviklingspulje til forbedringer af veje, pladser, grønne områder o.l." (Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 23. april 2002

 

 

J.nr. ØU 95/2002

 

12. Disponering af midler fra "Byudviklingspulje til forbedringer af veje, pladser, grønne områder o.l." (Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler:

at de foreslåede krav og kriterier, der er beskrevet i denne indstillings sagsbeskrivelse, anvendes ved udvælgelse af de projekter, der kan opnå støtte fra Byudviklingspuljen,

at der gennemføres information om Byudviklingspuljen, og at projektansøgningerne søges kvalificeret med bistand fra Bygge- og Teknikforvaltningen,

at der nedsættes et embedsmandsudvalg, hvis anbefalinger indarbejdes i indstillinger til Bygge- og Teknikudvalget om, hvilke projekter der foreslås at modtage støtte.

at Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget årligt forelægges en status for puljens udmøntning, samt eventuelle forslag til justering af fremtidig strategi, prioritering m.v.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler:

at der gives en tillægsbevilling på 15.094 t. kr. i 2002 (2002 p/l) til Bygge- og Teknikudvalget, Vej & Park, 2.01.1 Trafik og infrastruktur, Fælles formål vedr. Byudviklingspuljen. I Bygge- og Teknikudvalgets budget 2003 og budget 2004 indarbejdes der endvidere 15.360 t. kr. (2002 p/l) i hvert af årene jf. tabel 1. Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets budget, bevillingen Fælles anlægspuljer, funktion 6.51.3 i 2002-2004. (Byudviklingspuljen til forbedringer af veje, pladser, grønne områder o.l.)

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog den 13. juni 2001 (BR297/01) "Boliger for alle – Boligpolitisk strategiplan for København Kommune 2001-2004". I aftalen står om Byudviklingspuljen, at parterne er enige om at styrke lokale initiativer, som kan forbedre de eksisterende boligområder. Derfor afsætter Københavns Kommune 50 mio. kr. til en byudviklingspulje, der støtter lokale initiativer, som skaber forbedringer i byen.

For Byudviklingspuljens anvendelse foreslås opstillet dels en række krav, som projekterne skal opfylde for at komme i betragtning og dels en række kriterier, som ansøgninger til puljen efterfølgende vil blive prioriteret efter. For at kunne komme i betragtning foreslås det, at projekterne skal medføre forskønnelse, beplantning og/eller nyanlæg af eksisterende offentligt tilgængelige arealer, så disse kan opnå en større værdi som rekreative arealer. Projekter skal i deres form og indhold fra start have indtænkt nødvendige driftshensyn, så den fremtidige vedligeholdelse er afklaret og sikret. Projekter skal have et samlet budget på mindst 50.000 kr. for at opnå støtte. Det er en forudsætning for at kunne modtage støtte fra Byudviklingspuljen, at det lokale initiativ selv bidrager til projektet enten med medfinansiering eller egen arbejdskraft. Kommunale midler kan ikke anvendes som egenfinansiering.

Til at administrere Byudviklingspuljen, foreslås der oprettet en tidsbegrænset stilling (projektansættelse) i Bygge- og Teknikforvaltningen, Vej & Park, finansieret af midler fra puljen. Ansættelsen er begrænset til 3 år, og opgaven er dels at informere om Byudviklingspuljen, dels at kvalificere de fremsendte projektansøgninger ved at yde rådgivning til ansøgerne. Forvaltningen skal således udover at behandle de indkomne ansøgninger også spille en aktiv rolle i forhold til at støtte og udvikle relevante projektideer og kan ligeledes udfylde en idéudviklende funktion i forhold til mulige ansøgere/projekter.

Der foreslås nedsat et embedsmandsudvalg med repræsentanter fra henholdsvis Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen, som skal vurdere de indkomne ansøgninger. På baggrund af embedsmandsudvalgets anbefalinger udarbejder Bygge- og Teknikforvaltningen en indstilling til Bygge- og Teknikudvalget, hvor de aktuelle projekter indstilles til at modtage støtte fra puljen..

I form af en fællesindstilling forelægges Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget årligt en status for implementeringen af puljen, samt forslag til eventuelle justeringer af fremtidig strategi og prioritering. Denne status forlægges udvalgene i forbindelse med fremlæggelsen af boligbarometret hvert år i december.

Idet det foreslås, at Bygge- og Teknikudvalget varetager ansvaret for den konkrete udmøntning af Byudviklingspuljen, foreslår Økonomiforvaltningen, at der gives en tillægsbevilling på 15.094 t. kr. i 2002 (2002 p/l) til Bygge- og Teknikudvalget, Vej & Park, 2.01.1 Trafik og infrastruktur, Fælles formål vedr. Byudviklingspuljen. I Bygge- og Teknikudvalgets budget 2003 og budget 2004 indarbejdes der endvidere 15.360 t. kr. (2002 p/l) i hvert af årene jf. tabel 1. Samlet foreslås der givet en bevilling på 45.814 t. kr. for 2002-2004. Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets budget, bevillingen Fælles anlægspuljer, funktion 6.51.3 i 2002-2004. (Byudviklingspuljen til forbedringer af veje, pladser, grønne områder o.l.).

Indstillingspunktet om, at der fra puljen "Byudviklingspulje til forbedringer af veje, pladser, grønne områder o.l." afsættes i alt 45.814 t. kr. til byudviklingspulje i årene 2002-2004, fremsættes under forudsætning af forudgående godkendelse af indstilling fra Økonomiforvaltningen om "Fordeling af midler til realisering af den boligpolitiske strategiplan".

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Boliger for alle – boligpolitisk strategiplan

Borgerrepræsentation vedtog den 13. juni 2001 (BR 297/01) "Boliger for alle – Boligpolitisk strategiplan for København Kommune 2001-2004". I aftalen står om Byudviklingspuljen, at parterne er enige om at styrke lokale initiativer, som kan forbedre de eksisterende boligområder. Derfor afsætter Københavns Kommune 50 mio. kr. til brug i udvalgte områder herunder almene bebyggelser til støtte af selvgroede initiativer med en høj grad af medfinansiering. Der henvises til samarbejdsaftalen med følgende lokale initiativer: Københavns Grundejerforening, kvarterløftprojekterne, Opzoomerne på Dansk, Lejernes Landsorganisation og Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.

I den boligpolitiske strategiplan fremhæves, at idéen med Byudviklingspuljen er at støtte udviklingen af lokale partnerskaber mellem københavnerne og Københavns Kommune. Midlerne skal bruges til projekter, som udspringer af et lokalt behov for forbedringer i nærmiljøet. Det kunne eksempelvis være ved at forny lokale grønne områder eller forbedre lokale legepladser. Tanken er at støtte beboerne i at være aktive i deres nærmiljø.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Etableringen af Byudviklingspuljen tilsigter at skabe partnerskaber mellem Københavns Kommune og kommunens lokalområder. Derfor kan alle borgere, lejerforeninger, private udlejere, kvarterløftprojekter, andelsboligforeninger, almene boligforeninger, grundejerforeninger, naturfredningsforeninger, vejlaug, lokalråd, og andre lokalt forankrede organisationer og foreninger samt andre med interesse i at gøre byen bedre at leve i søge midlerne. Det tilsigtes på den måde, at ejere og/eller lejere deltager i partnerskaberne. Midlerne fra Byudviklingspuljen kan ikke anvendes til grundkøb. Kommunale enheder kan ikke søge Byudviklingspuljen, dog undtaget kvarterløftprojekter, skoler og børneinstitutioner, så længe der ikke er tale om centrale kommunale enheder.

Krav og kriterier for udvælgelse af projekter

For Byudviklingspuljens anvendelse foreslås opstillet dels en række krav, som projekterne skal opfylde for at komme i betragtning og dels en række sideordnede kriterier, som ansøgninger til puljen efterfølgende vil blive prioriteret efter. Projekter, der lever op til et eller flere af disse kriterier, vil således få højere prioritering, når der tages endelig stilling til, hvilke projekter der kan imødekommes.

Projekter, der lever op til følgende krav kan komme i betragtning til midler fra Byudviklingspuljen:

  • Projekter skal tilsigte forskønnelse, beplantning og/eller nyanlæg af eksisterende offentligt tilgængelige arealer, så disse kan opnå en større værdi som rekreative arealer
  • Projekter skal have medfinansiering. På private veje og arealer tilstræbes, at lokalområdets medfinansiering beløber sig til ca. 75 %. På offentlige veje og arealer tilstræbes en medfinansiering på 25 %. Ved ansøgning skal det totale projektbeløb angives, og hvis graden af den lokale medfinansiering er mindre end de angivne procentsatser, vil den kommunale andel tilsvarende blive reduceret, således at det samlede projekt formindskes forholdsmæssigt. Derved sikres en fleksibilitet, så projekter med mindre medfinansiering sikres søgemulighed. Projekter skal følge den fremsendte projektbeskrivelse, og ved eventuelle projektændringer skal der indhentes tilladelse. Private veje med mange offentlige funktioner kan i visse tilfælde behandles efter samme støttekriterier som offentlige veje. Dette forhold skal afklares med forvaltningen. Kommunale midler kan ikke anvendes som egenfinansiering.

  • Det må ikke være tilfældet, at projekterne kunne være gennemført uden midler fra Byudviklingspuljen. Det vil bl.a. sige, at der ikke kan tildeles midler fra Byudviklingspuljen til projekter, hvor anlægsfasen allerede er begyndt eller, hvor der i forvejen er fuld finansiering
  • Projekter skal være gennemførlige inden for en kort tidshorisont. Projekter skal derfor kunne igangsættes inden 3 mdr. efter endt myndighedsbehandling og være afsluttet inden 2 år efter modtagelse af støtte. Lokale initiativtagere til projektansøgninger, der fremhæver dette vil - i fald at 2 års perioden overskrides - få påbud om tilbagebetaling af tildelte midler. Det skal imidlertid fremhæves, at der kan gives dispensation i forhold til tidsfristen for afslutning af projekterne. En forlængelse af tidsfristen vil kræve en forudgående dokumentation og aftale med kommunen for nødvendigheden heraf
  • Projekter skal i deres form og indhold fra start have indtænkt nødvendige driftshensyn og fremtidig forankring, så den fremtidige vedligeholdelse er afklaret og sikret
  • Projekter skal have et samlet budget på mindst 50.000 kr.
  • For at sikre kvaliteten af projekterne, skal det i forbindelse med hvert projekt afklares, hvilken form for rådgivning, der skal knyttes til projektet, samt om der er tale om intern eller ekstern rådgivningsarbejde. Rådgiveren skal være ansvarlig for kvalitetsstyring af projektet. Ved grønne projekter vil der typisk skulle anvendes rådgivning fra en landskabsarkitekt eller en anlægsgartner. Ved vej- og pladsprojekter vil der typisk skulle anvendes rådgivning fra en ingeniør eller en entreprenør

For anvendelsen af midlerne fra Byudviklingspuljen foreslås det, at der gives prioritet til projekter, der opfylder et eller flere af følgende kriterier:

  • Eksisterende legepladser, parker/torve, der trænger til forskønnelse og/eller nyindretning – herunder ny belægning, belysning mm. Desuden kan der være tale om erstatningsarealer - det vil sige udlagte men ikke anlagte vejarealer, der typisk er tilplantet, men ofte ligger forsømt. Arealerne kan også være små grønne ubebyggede arealer, som er vanskelige at nyttiggøre som byggegrunde, men til gengæld kan komme til at fungere som grønne friarealer
  • Projekter der gør kvarteret mere familievenligt, eksempelvis projekter der sikrer skoleveje ved etablering af stiforløb, sikrer krydsninger med veje, afmærkninger, belysning samt andre projekter specielt henvendt til børnefamilier
  • Projekter, der tilsigter byøkologiske principper. Herunder forstås projekter, der tager udgangspunkt i retningslinjerne i den af Borgerrepræsentationen vedtagne Miljøorienteret Byfornyelse og Nybyggeri, der er udgivet af Bygge- og Teknikforvaltningen 2001
  • Projekter, der sikrer helhedsorientering forstået på den måde, at der gives prioritet til projekter, hvor flere ejendomme eller en større gruppe borgere sammen udarbejder et fælles projekt. Helhedsorientering kan desuden bestå i, at projektet i forbindelse med de fysiske forbedringer indtænker økologiske, kulturelle og sociale aspekter
  • Projekter, der udføres i områder/ved ejendomme, hvor der i forvejen er udført eller er ved at blive udført bygningsfornyelse - støttet såvel som ustøttet. Derudover kommer også projekter, hvis udførelse sker ved ejendomme, hvor der er sket eller sker lejlighedssammenlægninger, så området henholdsvis bliver forskønnet generelt og mere familievenligt både inde og ude
  • Projekter, der er geografisk beliggende i Københavns Kommunes kvarterløftområder og byfornyelsesområder
  • Projekter, der omhandler trafikal fredeliggørelse, således at området bliver mere familievenligt. I forhold til trafikale projekter lægges endvidere generel vægt på forbedring af forhold for børn, handicappede samt bløde trafikanter – herunder fodgængere og cyklister
  • Projekter, der kan stå som et eksempel til efterfølgelse. Hermed menes, at projekter, som indeholder kvaliteter og nytænkning udover det sædvanlige og evt. kan indgå i den internationale by- og boligudstilling, Copenhagen X
  • Projekter, der ligger i forlængelse af allerede eksisterende og vedtagne politiske handlingsplaner indenfor de syv forvaltningsområder – herunder Folke-sundhedsplanen, Grønne Gaderum samt aktuelle trafik og bymiljøplaner og kvarterplanerne fra kvarterløftprojekterne

Øvrige bestemmelser

  • Det foreslås, at midler fra fonde og lignende kan indgå som medfinansiering. Vurderingsudvalget vurderer fra sag til sag om ansøgernes forslag til eget arbejde kan indgå som medfinansiering. Ansøgerne skal beskrive hvilken sikkerhed, der er for arbejdets kvalitet. Eget arbejde kan eksempelvis omfatte lettere gartnerarbejde i form af håndarbejde uden brug af maskiner mm.
  • Ved projekter, der både omfatter offentligt og privatejede arealer foreslås det, at kravet om medfinansiering til den del af projektet, der omfatter det offentlige vejareal, kan ophæves, mod at ansøger yder 100 procents finansiering på den private del af arealet. Der skal dog være tale om sammenhængende arealer, hvor det giver mening at opfatte indsatsen på de to typer af arealer som et samlet projekt. Der skal desuden være nogenlunde overensstemmelse mellem de beløb, der anvendes på henholdsvis det offentlige og det private areal. Endelig skal der være tale om offentligt tilgængelige udearealer

Organisering

Til at administrere Byudviklingspuljen foreslås oprettet en tidsbegrænset stilling (projektansættelse) i Bygge- og Teknikforvaltningen, Vej & Park, finansieret af puljen. Stillingen er begrænset til 3 år og har til opgave dels at informere om Byudviklingspuljen, dels at kvalificere de fremsendte projektansøgninger. I forbindelse med behandling af de indkomne ansøgninger vil projekterne skulle støttes og udvikles. Den projektansvarlige medarbejder skal derfor ligeledes udfylde en idéudviklende funktion i forhold til mulige ansøgere/projekter.

Den projektansatte medarbejder skal sørge for, at kommunens borgere informeres om puljens muligheder, og samtidig som en serviceenhed, der i samspil med ansøger er med til at formulere den egentlige ansøgning.

De væsentligste opgaver i tilknytning til Byudviklingspuljen:

  • at gennemføre information om Byudviklingspuljen
  • at modtage projektansøgninger to gange om året og på baggrund af dette foretage en grovopdeling af projekterne i egnede og ikke-egnede støtteemner for dernæst

at overdrage dem til et vurderingsudvalg

  • at indgå kontrakter med de støtteberettigede projekter
  • at indgå i dialog med projektinitiativtagerne med henblik på, at projekterne bliver kvalificeret bl.a. på baggrund af såvel vidensindhentning som dialog med den faglige ekspertise, der findes i fagforvaltningerne
  • at sikre tilsynet med projekterne undervejs i forløbet
  • at godkende regnskaber for projekterne, jf. nedenfor

Projektansøgninger om midler fra Byudviklingspuljen foreslås modtaget i Bygge- og Teknikforvaltningen, Vej & Park. Et nedsat embedsmandsudvalg bestående af fire embedsmænd fra Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen, to fra hver forvaltning vurderer de indkomne projektansøgninger. Formanden for vurderingsudvalget er Vej & Parks repræsentant. På baggrund af vurderingsudvalgets anbefalinger udarbejder Bygge- og Teknikforvaltningen en indstilling til Bygge- og Teknikudvalget, hvor de aktuelle projekter indstilles til at modtage støtte fra puljen. Indstillingen omfatter en ansøgning om en kapitalbevilling til dækning af den kommunale medfinansiering af de respektive projekter.

For projektansøgninger, hvor støtteandelen fra Byudviklingspuljen er 50.000 kr. eller beløb derover, stilles krav om revisionspåtegning, jf. Revisionsdirektoratet for Københavns Kommunes anbefalinger. Bygge- og Teknikforvaltningen skal senest 1 måned efter afsluttet og indviet anlæg fra projektinitiativtagerne modtage et regnskab, der er forsynet med en revisorerklæring fra en registreret eller statsautoriseret revisor. Forvaltningen skal efterfølgende godkende, at regnskaberne med tilhørende revisorerklæring er i overenstemmelse med vilkårene for støtten.

I vurderingen af de indkomne ansøgninger foreslås det, at der lægges særlig vægt på, at vurderingen også indeholder en vurdering af de planmæssige betingelser.

Ansøgningsprocedure

Det foreslås, at der kan ansøges om midler fra Byudviklingspuljen halvårligt i en samlet periode på 2 ½ år Ansøgningsfrister vil være henholdsvis 1. april og 1. oktober i hele perioden til og med 2004. Første ansøgningsfrist vil derfor være 1. oktober 2002. 1. oktober 2004 er således frist for den sidste ansøgningsrunde. I den samlede periode vil der på den måde være i alt 5 ansøgningsrunder.

Det foreslås videre, at ansøgere til Byudviklingspuljen for ansøgningsrunderne med frister pr. 1. april senest skal have svar fra forvaltningen pr. 1. juli samme år. Ligeledes foreslås seneste svarfrist fra forvaltningen at være 15. december for ansøgningsrunder med ansøgningsfrist pr. 1. oktober samme år. På den måde sikres ansøgeres svar inden henholdsvis sommerferien og julen.

Til ansøgningen vil der blive udarbejdet et fast ansøgningsskema. Udover at afkræve oplysninger om ansøgerdata, vil skemaet afkræve en projektbeskrivelse – herunder materialevalg, projektøkonomi (bl.a. medfinansieringens omfang) samt forventet projektstart og –sluttidspunkt.

Information

Strategien for information om Byudviklingspuljen er som udgangspunkt tosporet, idet der dels lægges vægt på den brede almene oplysning til offentligheden om puljens eksistens, dels den målrettede information til de på forhånd relevante interessenter.

Den brede almene oplysning om puljens eksistens, formål, målgruppe, kriterier, hovedtrækkene i kravene til finansiering samt henvisning til yderligere information (pjece og hjemmeside) foreslås tilgodeset ved regelmæssige annoncer i lokalaviserne, mens den målrettede information opnås ved breve, udsendelse af pjece og omtale i underskriverne af samarbejdsaftalens medlemspublikationer.

I samarbejdsaftalen omkring Byudviklingspuljen blev det aftalt, at parterne skal informere deres medlemmer om mulighederne for at søge Byudviklingspuljen. Derfor opfordres Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, Københavns Grundejerforening, Lejernes Landsorganisation i Hovedstaden, Opzoomerne på Dansk samt de fem eksisterende kvarterløftområder til, at informerer om Byudviklingspuljen i deres medlemsblade og kvarterblade.

Herudover bør andre foreninger der kan søge puljen ligeledes opfordres til, at informere deres medlemmer gennem medlemsblade etc. Her bør informationsindsatsen i starten ske gennem de parter der var inviteret til høringsmøde vedr. udviklingspuljen. Det drejer sig om Boligselskabernes Landsforening, Koordinationsudvalget for de københavnske lokalråd, Københavns Kommunes Erhvervsråd, Storkøbenhavns Samvirkende Handelsforeninger, Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse, Danmarks Naturfredningsforening samt Tingbjerg-projektet og Remisevænget-projektet.

Endelig bør øvrige organisationer, foreninger etc. der har interesse for Byudviklingspuljen opfordres til at informere om puljen.

Informationsstrategiens elementer

  • En mindre standardannonce (2 spalter på ca. 20 linjer + rubrik) annonceres 2 gange årligt i lokalaviserne under Nyt fra KK i hele perioden (i alt 5 gange). Første gang foreslås af blive medio 2002, hvor puljens formål, målgruppe, hovedkriterier ("skal-punkterne"), hovedtrækkene i kravene til finansiering meget kort beskrives. For yderligere information henvises til pjece og hjemmeside. Udgiften pr. annonce er 50.000 kr. Budget pr. år: 100.000 kr. Dog for første år (2002): 50.000 kr.

  • Udarbejdelse af en informationspjece om puljen, hvor formål, målgruppe, alle kriterier (både kan og skal-punkterne), og kravene til finansiering beskrives. Der er behov for 10.000 pjecer om året á 6 kr. pr. stk. . Budget pr. år: 60.000 kr.

  • Underskriverne af samarbejdsaftalen skal forpligtes til at medvirke til at informere deres medlemmer via breve, omtale i medlemspublikationer, udsendelse af pjecer og eventuel anden opsøgende virksomhed. Budget pr. år: gratis

  • Oplysninger på underliggende link på Københavns Kommunes hjemmeside www.kk.dk med links til andet relevant materiale eksempelvis publikationer fra Københavns Kommune, som der henvises til i de nævnte kriterier; eksempelvis publikationerne København – En bæredygtig Storby og Miljøorienteret Byfornyelse og Nybyggeri. Der forventes udgifter til dels eksterne konsulentydelser/foto. Budget pr. år: 20.000 kr.

Evaluering og status

I form af en fællesindstilling forelægges Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget årligt en status for implementeringen af puljen, samt forslag til eventuelle justeringer af fremtidig strategi og prioritering. Denne status forlægges udvalgene i forbindelse med fremlæggelsen af boligbarometret hvert år i december.

 

Økonomi

Borgerrepræsentationen besluttede i forbindelse med godkendelse af "Boliger for alle – Boligpolitisk strategiplan for København Kommune 2001-2004" den 13. juni 2001 (BR297/01) at afsætte i alt 50 mill. kr. (2001 p/l) til "Byudviklingspulje til forbedring af veje, pladser, grønne områder o.l.".

Økonomiforvaltningen foreslår, at der gives en tillægsbevilling på 15.094 t. kr. i 2002 (2002 p/l) til Bygge- og Teknikudvalget, Vej & Park, 2.01.1 Trafik og infrastruktur, Fælles formål vedr. Byudviklingspuljen. I Bygge- og Teknikudvalgets budget 2003 og budget 2004 indarbejdes der endvidere 15.360 t. kr. (2002 p/l) i hvert af årene jf. tabel 1. Samlet foreslås der givet en bevilling på 45.814 t. kr. for 2002-2004. Heraf afsættes for år 2002 kr. 530.000 samt for hvert af årene 2003-2004 kr. 580.000 Midlerne anvendes til administration af puljen fordelt med henholdsvis 400.000 kr. til løn og 180.000 kr. - dog kun 130.000 i år 2002 - til annoncering, pjecer og anden information.

Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets budget, bevillingen Fælles anlægspuljer, funktion 6.51.3 i 2002-2004. (Byudviklingspuljen til forbedringer af veje, pladser, grønne områder o.l.). Midlerne foreslås fordelt således:

Tabel 1. Disponering af midler fra "Byudviklingspulje til forbedring af veje, pladser, grønne områder o.l.", 2002-2004 (t. kr.) i 2002 p/l

Byudviklingspulje til forbedring af veje, pladser, grønne områder o.l.

2002

2003

2004

I alt

2002 p/l

I alt

2001 p/l

Byudviklingspulje

15.094

15.360

15.360

45.814

44.740

Partnerskabsområde Tingbjerg-Utterslevhuse (afsat BR 343/01)

512

1.024

1.024

2.560

2.500

Partnerskabsområde Remisevænget, Dyvekevænget og Hørgården (afsat BR 343/01)

512

1.024

1.024

2.560

2.500

Byudvikling i Fællesskaber (afsat BR 448/01)

266

-

-

266

260

I alt

16.384

17.408

17.408

51.200

50.000

Bygge- og Teknikudvalget er overfor Borgerrepræsentationen ansvarlig for at føre tilsyn med, at pengene anvendes i overensstemmelse med retningslinierne for puljens udmøntning, jf. nærværende indstilling.

Det forudsættes, at uforbrugte midler kan overføres fra år til år, hvilket kan være tilfældet, hvis der ikke er søgt tilstrækkeligt store beløb i det givne år.

Borgerrepræsentationen besluttede i forbindelse med indstilling om modelområdeansøgninger den 6. september 2001 (BR 343/01) at afsætte 2.500 t. kr. (2001 p/l) fra "Byudviklingspulje til forbedringer af veje, pladser, grønne områder o.l." til hver af de to partnerskabsområder "Tingbjerg-Utterslevhuse" og "Remisevænget, Dyvekevænget og Hørgården", i alt 5 mill. kr.

Borgerrepræsentationen besluttede den 15. november 2001 (BR 448/01) at afsætte 260 t. kr. (2001 p/l) fra "Byudviklingspulje til forbedringer af veje, pladser, grønne områder o.l." til medfinansiering af forprojekt: "Byudvikling i Fællesskaber".

Såfremt nærværende indstilling godkendes, er den samlede ramme til "Byudviklingspulje til forbedringer af veje, pladser, grønne områder o.l." disponeret.

Indstillingspunktet om, at der fra puljen "Byudviklingspulje til forbedringer af veje, pladser, grønne områder o.l." afsættes i alt 45.814 t. kr. til byudviklingspulje i årene 2002-2004, fremsættes under forudsætning af forudgående godkendelse af indstilling fra Økonomiforvaltningen om "Fordeling af midler til realisering af den boligpolitiske strategiplan, herunder disponering af midler fra puljen "Infrastruktur og byggemodning i de tre udvalgte områder: Nordhavnen, Sydhavnen og Østamager".

Af Byudviklingspuljens i alt 50 mill. kr. (2001 p/l) er 5 mill. kr. reserveret til Københavns Kommunes medfinansiering i partnerskabsområderne i Tingbjerg-Utterslevhuse og Remisevænget.

 

Miljøvurdering

Byudviklingspuljen forventes at have positiv konsekvens for miljø. Projekter som tilsigter byøkologiske principper vil blive prioriteret. Herunder forstås projekter, der tager udgangspunkt i retningslinjerne i den af Borgerrepræsentationen vedtagne Miljøorienteret Byfornyelse og Nybyggeri, der er udgivet af Bygge- og Teknikforvaltningen 2001.

 

Høring

Der har den 15. januar 2002 været afholdt høring på Københavns Rådhus om kriterierne for tildeling af midler fra Byudviklingspuljen. Referat fra høringen er vedlagt som bilag sammen med 6 høringssvar som er givet i tilknytning til høringen.

Høringen resulterede i en række redaktionelle præciseringer af kriterierne for af opnå støtte fra puljen.

Andre konsekvenser

-

BILAG VEDLAGT

Bilag 1:

Referat af høring om Byudviklingspulje 15. januar 2002 på Københavns Rådhus, samt høringssvar fra: Kvarterløft Nørrebro Park Kvarter, Lejernes LO i Hovedstaden, Boligselskabernes Landsforening, Kvarterløft Kongens Enghave, Københavns Miljø- og Energikontor.

 

Erik Jacobsen Jens Jacobsen

Til top