Mødedato: 23.03.2004, kl. 15:00

Forslag til lokalplan "Artillerivej Øst" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Forslag til lokalplan "Artillerivej Øst" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 23. marts 2004

 

 

 

J.nr.             ØU 78/2004

 

 

13.                Forslag til lokalplan "Artillerivej Øst" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  forslag til lokalplan "Artillerivej Øst" vedtages med henblik på offentliggørelse

at  indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at  vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en udstilling i lokalområdet, et borgermøde i form af et orienteringsmøde samt offentliggørelse i områdets lokalaviser.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  det til ovennævnte lokalplanforslag hørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages med henblik på fælles offentliggørelse

at  indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at  vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en udstilling i lokalområdet, et borgermøde i form af et orienteringsmøde, samt offentliggørelse i områdets lokalaviser.

 

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 3. december 2003

Sagen blev udsat.

 

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 25. februar 2004

Anbefalet

 

RESUME

Planforslagene, der bl.a. er foranlediget af planerne om udbygning af Skolen på Islands Brygge, omfatter området mellem Artillerivej og Ørestad fra Njalsgade til en linie i forlængelse af Axel Heides Gade. Redegørelse for igangsætning af planarbejdet blev drøftet på Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalgets møder henholdsvis den 18. juni og 24. juni 2003.  

Planforslagenes primære formål er at muliggøre skoleudvidelse og etablering af institutioner. Lokalplanens formål er desuden at sikre arkitektonisk kvalitet i områdets udbygning og at sikre landskabelige sammenhænge og bevaringsværdig bebyggelse. Det grønne præg skal opretholdes, og behovet for stiforbindelser over fælleden skal tilgodeses.

Omfattende boligbyggeri i kvarteret skaber behov behov for nye daginstitutioner og for skolens udvidelse til 3 spor senest 2005 med en forventet udbygning efter 2010 til 4 spor. Skoleudvidelsen inddrager fælledareal, som muliggjort i fredningen. Udvidelsen forudsætter fredningsmyndighedernes godkendelse af projektet og forudsætter desuden, at et mindre område af fredskoven genudlægges inden for Amager Fælled. Endelig forudsættes lejemålet for H.F. "Faste Batteri" opsagt, hvilket tidligst kan ske i 2010.  Haveforeningen forventes genhuset i nye haveområder på Amager Fælled.

I lokalplanområdet indgår Ballonparken, der af Freja Ejendomme A/S planlægges overdraget til en fond med henblik på at sikre bebyggelsens fortsatte anvendelse. Under hensyntagen til bebyggelsens indretning fastlægges denne til kollegieboliger. Politiskolen fastlægges til uddannelsesformål mv. Eksisterende daginstitutioner og en rideskole fastlægges med den nuværende anvendelse, og fælledarealet fastholdes til rekreativt grønt område, dog med mulighed for minikolonihaver. Mod Artillerivej udlægges en tidligere tømmergrund til daginstitution. Bebyggelsesprocenterne udgør 110 for Politiskolen, 60 for Skolen på Islands Brygge, Ballonparken og de eksisterende daginstitutioner samt 40 for tømmergrunden. Desuden indeholder lokalplanen bestemmelser med henblik på at sikre områdets grønne præg og stiadgange til fælleden.

Samtidig med lokalplanforslaget er udarbejdet et forslag til kommuneplantillæg omfattende samme område med rammeændringer som grundlag for lokalplanens anvendelsesbestemmelser m.v.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund og formål

Planforslagenes primære formål er at muliggøre skoleudvidelse og etablering af institutioner. Formålet med lokalplanen er herudover at sikre høj arkitektonisk kvalitet i områdets udbygning samtidig med, at det grønne præg opretholdes. Ballonparkens bevaringsværdige bebyggelse omfattes af retningslinier for om- og tilbygninger for at sikre de kulturhistoriske kvaliteter og det særlige boligmiljø. Desuden vil lokalplanen i forlængelse af fredning og plejeplan tilgodese behovet for grønne stiforbindelser mellem Islands Brygge, fælleden og Ørestad.

 

I Bygge- og Teknikudvalgets møde den 18. juni 2003 (BTU 319/2003) og Økonomiudvalgets møde den 24. juni 2003 (ØU 223/2003) drøftede udvalgene redegørelse om igangsætning af forslag ti l lokalplan "Artillerivej Øst" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg. Forslagene omfatter området mellem Ørestad og Artillerivej fra Njalsgade til en linie i forlængelse af Axel Heides Gade. Området udgør ca. 20 ha, hvoraf to tredjedele er fredet fælledareal.

 

Planarbejdet er foranlediget af ønsker om udbygning af Skolen på Islands Brygge, af renoveringen af Ballonparken og af påtænkt institutionsbyggeri i området. Det omfattende boligbyggeri i kvarteret forventes at medføre, at skolen bliver 3-sporet i 2004 eller senest i 2005. På et senere tidspunkt kan en udbygning til 4 spor blive nødvendig. Skoleudvidelsen vil omfatte indtil 2 ha inden for fredningslinien for Amager Fælled, hvilket er muliggjort i fredningskendelsen, bl.a. under forudsætning af lokalplan. Desuden kræves Miljøministerens tilladelse til at ophæve fredskovspligt på et mindre areal.

 

Lokalplanforslaget

Lokalplanforslaget er udarbejdet på grundlag af en viderebearbejdning af helhedsplanen for udbygningen af Skolen på Islands Brygge, tiltrådt i Borgerrepræsentationens møde den 8. maj 2003 (BR 191/03). Under den videre projektering er placering og udformning af byggeriet forhandlet med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og dennes rådgivere.

 

Ballonparken overgik til staten fra Samejet, og Freja Ejendomme A/S har herefter overtaget bebyggelsen med henblik på salg til en fond. I lokalplanen fastlægges den til kollegieboliger, hvilket er den hidtidig lovlige anvendelse. Kun halvdelen af Ballonparkens lejemål har eget køkken, og kun meget få har eget bad. Desuden rummer lokalplanområdet Politiskolen og en række institutioner, for hvilke der ikke er aktuelle byggeplaner. Mod sydøst fastlægges en tidligere tømmergrund til nyt institutionsbyggeri, og den øvrige del af fælledområdet udlægges til rekreativ anvendelse.

 

Området foreslås opdelt i 8 underområder, hvoraf 6 fastlægges til offentlige formål samt private institutioner m.v. af almen karakter, såsom skoler og andre uddannelsesformål, institutioner m.v. (område I og IIA),  såsom institutioner og andre sociale formål m.v. (område IIB, IIC og IID) og såsom kollegieboliger (område III). Område IVA og IVB fastlægges til rekreativt grønt område med mulighed for minikolonihaver m.v.

 

Den maksimale bebyggelsesprocent fastsættes til 110 for område I, til 60 for område IIA-C og III samt til 40 for område IID. I område IVA-B må der kun opføres de for arealets anvendelse fornødne bygninger og i område IVB desuden småhuse og lignende til minikolonihaver.

 

Eksisterende bevaringsværdig bebyggelse fastlægges som bebyggelsesplan, og for Ballonparken fastlægges detaljerede bestemmelser om materialer, udformning og øvrige ydre fremtræden for at sikre de arkitektoniske og kulturhistoriske værdier. For skoleudvidelsen fastlægges der en principiel bebyggelsesplan, og for institutionerne langs Artillerivej fastlægges byggefelter. Bebyggelse må opføres i højst 2 etager.

 

Lokalplanen supplerer de eksisterende stiforbindelser med nye stiadgange til fælleden og giver mulighed for en ny adgang til rideskolen. Hegn skal normalt være beplantede, dog skal der mod Ørestads Boulevard etableres en mur eller plantemur i højst  1,2 meters højde. Mod Artillerivej skal arealet mellem vej og bebyggelse have et grønt præg.

 

Forslag til kommuneplantillæg

Samtidig med lokalplanforslaget er der udarbejdet et forslag til kommuneplantillæg omfattende samme område. Det nuværende O3-område ændres til alene at omfatte Politiskolens område, mens kommuneskolen og det 2 ha store udvidelsesareal ændres fra henholdsvis O3- og O1*-område til et O2-område. Ballonparken, spejdergrunden, rideskolen og Bryggens Børne- og Ungdomscenter ændres ligeledes fra O1*-område til et O2-område. Boldbanerne langs Artillerivej ændres fra et O1*-område til et O1-område. Resten af fælledarealet, inklusive tømmergrunden, opretholdes som et O1*-område med bemærkningen "Uden for det fredede område kan et i lokalplan udpeget område langs Artillerivej anvendes til lokale institutioner. Endvidere kan det eksisterende vandrerhjem samt Skolen på Islands Brygge udvides". Som konsekvens af kommuneplantillægget vil bemærkningen vedrørende skolen blive udtaget af stjernebemærkningen ved kommuneplanrevision 2005.

 

Fredning og plejeplan

Lokalplanområdet omfatter en del af Amager Fælled, som ved Fredningsnævnets afgørelse af 7. juli 1994 er fredet med det formål at sikre naturområdets overdrevskarakter og offentlighedens adgang til området. I overensstemmelse med fredningen har Københavns Kommune udarbejdet en 5-årig plejeplan, der står for at skulle revideres med henblik på en ny femårs periode.

 

Fredningen er ikke til hinder for den påtænkte udvidelse af Skolen på Islands Brygge inden for et 2 ha stort areal. Udformning og placering af bebyggelsen skal dog godkendes af Fredningsnævnet. Endvidere inddrager skoleprojektet fredskovspligtigt areal, jf. skovlovens § 4, stk. 1, og forudsætter derved, at der anvises nyt fredskovsområde, og at Miljøministeriet tillader fredskovpligten ophævet her.

Fredningen angiver en zone øst for Artillerivej, hvor minikolonihaver kan etableres efter indarbejdelse i plejeplanen.

 

Landskabs- og plejeplan 1998-2003 indeholder for det nordlige område retningslinier for naturpleje, herunder rydning af udsigtsakser og etablering af græsningsfolde. Mod syd er reserveret areal til nye nyttehaver, og yderligere udlæg overvejes inden for fredningens rammer.

 

Plejeplanen opretholder de eksisterende stiers forløb og udformning, men enkelte steder, hvor der ønskes bedre adgang til fælleden, planlægges nye stier. Der er skitseret en "grøn bufferzone" med store træer mod erhvervsbebyggelsen ved Artillerivej samt en markering af indgangene til fælleden med "porte" af markante træplantninger.

 

Miljøvurdering

Der henvises til bilag 1, afsnittene i "Baggrund for planforslagene", vedrørende områdets påvirkning af miljøet, trafikstøj, forurening af undergrund, nedsivning af regnvand, miljørigtigt byggeri og fjernvarme. Miljøkontrollens kommentarer i anledning af lokalplanforslaget er indarbejdet heri.

 

Høring

I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget har Plan & Arkitektur fortaget en høring af samtlige forvaltninger samt Københavns Bymuseum med henblik på eventuelle bemærkninger.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har ingen bemærkninger til forslaget. Bymuseet  meddeler, at de sætter pris på intentionerne om bevaring af Ballonparken og hangaren (rideskolen), samt på at lokalplanen fastlægger bestemmelser fo r denne bevaringsværdige bebyggelse.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen meddeler, at de har noteret sig, at der på ejendommen Artillerivej 75 åbnes mulighed for den planlagte daginstitution i henhold til den vedtagne "Børneplan". Forvaltningen ønsker en drøftelse af, hvorledes institutionsområdet skal afgrænses under hensyn til den grønne kile i Havnestaden.

 

Bemærkning

Der har været afholdt et møde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, hvor Bygge- og Teknikforvaltningen oplyste, at institutionsområdet vil blive afgrænset således, at det ikke kommer i konflikt med den grønne kile. Endvidere vil området få en  størrelse som muliggør, at institutionen kan placeres uden for fredningslinien for Amager Fælled.

 

København Energi, Forsyningen, Sekretariatet, bemærker, at alt nybyggeri skal tilsluttes fjernvarme. Efterfølgende gøres opmærksom på bygassens positive egenskaber, og det foreslås, at der anvendes bygas i køkkener på skoler, institutioner m.v. Der findes gasledninger i området, der derfor ligger inden for bygassens forsyningsområde.

 

Bemærkning

For så vidt angår tilslutning til fjernvarme skal der henvises til bilag 1, afsnittene i "Baggrund for planforslagene" vedrørende bl.a. krav om tilslutning til fjernvarmenettet.

 

For så vidt angår brug af bygas, er der ikke hjemmel i planloven til at optage bestemmelser i lokalplaner om tilslutning til Københavns Energis forsyning med bygas. I henhold til vejledningen "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" skal kommunalt byggeri imidlertid opfylde minimumskravene, herunder krav om tilslutning til bygasnettet.

 

Københavns Energi, Vand, oplyser, at der ligger en vandtransportledning tværs over den sydlige del af lokalplanområdet. Såfremt arealerne, hvor ledningerne ligger, udmatrikuleres eller overgår til anden anvendelse, skal ledningernes beliggenhed og adgangsforhold sikres ved deklaration.

 

Bemærkning

Der er i lokalplanforslaget optaget sædvanlig bestemmelse om, at fornødne deklarationer skal tinglyses til sikring m.v. af ledninger.

 

Københavns Energi, Afløb, oplyser, at der ligger adskillige kloakledninger inden for lokalplanområdet.

 

Bemærkning

Der henvises til bemærkningerne ovenfor.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen, gør opmærksom på, i relation til den forslåede genhusning af institutionen "Thorshave", at spejderhytter almindeligvis er privat ejede, og at areallejekontrakterne normalt ikke åbner mulighed for udlejning af hytterne. 

 

Økonomiforvaltningen, 9. kontor, gør opmærksom på, at der i oktober/november 2001 blev indgået en aftale mellem Kolonihaveforbundet i Danmark og Københavns Kommune, hvorefter nyttehaveforeningen "Faste Batteri" har fået tilsagn om at kunne forblive uopsagt på det nuværende areal indtil år 2010.

 

Bemærkning

Skolens udbygningsplan er etapedelt og tager højde for ovenstående, idet den 3-sporede skole vil kunne fungere i en periode side om side med haverne. På et møde med haveforeningen er det meddelt, at lejekontrakten forventes opsagt ved udløb. Haveforeningen er tilbudt erstatningshaver på Amager Fælled og er samtidig stillet i udsigt, at haverne ved en tidligere udflytning kunne etableres i tilknytning til den udflyttede del af H.F. Faste Batteri ved Lille Nok. Indtil flytning opretholdes den fælles vej- og stiadgang over skolens areal.

 

Vedrørende Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollens udtalelse henvises til afsnittet om miljøforhold i bilag 1, "Baggrund for planforslagene".

 

Forslag til dialogstrategi

På baggrund af den hidtidige praksis i forbindelse med lokalplanlægning foreslås følgende initiativer til at opnå dialog med borgerne i offentlighedsperioden:

-         Etablering af en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialogdel.

-         Gennemførelse af en udstilling i lokalområdet.

-         Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet. Mødet foreslås tilrettelagt som et orienteringsmøde med deltagelse af repræsentanter fra forvaltningen. Borgerrepræsentationens partier indbydes til at lade sig repræsentere på mødet.

-         Offentliggørelse ved annoncering i områdets lokalaviser.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1. Forslag til lokalplan "Artillerivej Øst" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 opdelt i baggrund, lokalplanforslaget, forslaget til kommuneplantillæg og forhold til øvrig planlægning.

 

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL, VÆRELSE 36.

Bilag A. Brev af 17. juli 2003 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Bilag B. Mail af 11. august 2003 fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

Bilag C. Mail af 8. august 2003 fra Kultur- og Fritidsforvaltningen

Bilag D. Mail af 6. august 2003 fra Økonomiforvaltningen, 9. kontor

Bilag E. Brev af 23. juli 2003 fra Københavns Energi, Afløb

Bilag F. Brev af 29. juli 2003 fra Københavns Energi, Vand

Bilag G. Brev af 11. august 2003 fra Københavns Energi, Forsyning, Sekretariatet

Bilag H. Brev af 25. august 2003 fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkon-

trollen.

Bilag I. Mail af 22. september 2003 fra Bymuseet.

 

 

 

 

Mette Lis Andersen                                                     Erik Jacobsen

 


Til top