Orientering om "Oplæg til debat om bydelsplan for Valby" (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)
Orientering om "Oplæg til debat om bydelsplan for Valby" (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 23. marts 2004
J.nr. ØU 95/2004
12. Orientering om "Oplæg til debat om bydelsplan for Valby" (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget tiltræder at den udarbejdede debatavis om bydelsplan for Valby, der formidler borgernes visioner og idéer, udsendes.
RESUME
Borgerrepræsentationen nedsatte den 6. december 2001 et lokaludvalg i Valby i perioden 1. januar 2002 til 31. december 2005. Det fastsattes bl.a., at Lokaludvalget i samarbejde med Økonomiudvalget skulle udarbejde et forslag til bydelsplan for Valby, som en del af Kommuneplan 2005
Økonomiudvalget tiltrådte den 6. maj 2003, efter udtalelse fra Lokaludvalget og Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling en arbejdsplan for tilvejebringelse af forslag til bydelsplan udarbejdet i samarbejde mellem Økonomiforvaltningen, Valby Lokaludvalg og Bygge- og Teknikforvaltningen. Arbejdsplanen har bl.a. fokus på dialog og lokale fysiske forhold.
Projektet baseres på et tværgående samarbejde mellem Valby Lokaludvalg, lokale interessenter, investorer og forvaltningerne i Københavns Kommune. Der er etableret en projektorganisation, hvor det praktiske koordinerende arbejde sker i Valby plangruppen bestående af Økonomiforvaltningen (projektleder), Valby Lokaludvalg, Bygge- og Teknikforvaltningen.
På baggrund af en række offentlige arrangementer og arbejdsmøder med borgere har forvaltningerne i samarbejde med Valby Lokaludvalg udarbejdet et forslag til en debatavis om bydelsplan for Valby, der formidler borgernes visioner og ideer til Valbys udvikling.
Formålet med debatoplægget er at fortsætte og udbrede debatten lokalt. Borgernes ideer og visioner er samlet i debatavisen under fire temaer:
§ Mennesker i Valby
§ Det nye Valby
§ Rum og Arkitektur
§ Idræt i Valby
Debatoplægget agtes husstandsomdelt i Valby ultimo april og følges op af en række debatmøder og arrangementer i maj og juni 2004. Valby Lokaludvalg står som hovedarrangør af de lokale arrangementer, der annonceres i debatavisen, i den lokale avis, og på www.valbyplan.dk.
Borgernes ideer og bemærkninger fra debatperioden vil danne baggrund for det arbejde, der skal føre frem til en bydelsplan for Valby.
Forslag til en bydelsplan for Valby vil blive udarbejdet i efteråret 2004 og vil følge samme tids - og procesplan som udarbejdelse af forslag til kommuneplan 2005.
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen tiltrådte den 6. december 2001 (BR 629/01) en indstilling fra Økonomiudvalget om at nedsætte et lokaludvalg i Valby efter bestemmelserne i den kommunale styrelseslov § 65d. Valby Lokaludvalg er nedsat for perioden 1. januar 2002 til 31. december 2005. Valby Lokaludvalg har fået tildelt en række kompetencer bl.a. har udvalget fået tildelt høringsret i relevante sager, og desuden skal Økonomiudvalget i tæt samarbejde med Lokaludvalget udarbejde et forslag til bydelsplan for Valby. Forslaget tilvejebringes på grundlag af en arbejdsplan, som fastlægges af Økonomiudvalget efter udtalelse fra Lokaludvalget.
Økonomiforvaltningen er pålagt ansvaret for det praktiske arbejde vedrørende tilvejebringelse af forslag til arbejdsplan og bydelsplan samt for sekretariatsbetjening af Lokaludvalget i forbindelse med dette arbejde.
Arbejdsplan for
bydelsplan for Valby
Økonomiudvalget tiltrådte den 6. maj 2003 (ØU 130/2003) en arbejdsplan for udarbejdelse af bydelsplan for Valby, som er formuleret af Valby Lokaludvalg, Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen i samarbejde.
I følge arbejdsplanen skal bydelsplanen indeholde visioner og handlingsorienterede planer for omdannelse og udvikling af konkrete fysiske områder med byomdannelsespotentiale, herunder belyse økonomiske konsekvenser.
Projektet skal desuden pege på metoder til udvikling af samarbejdet mellem bydele og kommunen. Bydelsplanen skal således fokusere på områder, hvor investorer / det offentlige viser interesse for at indgå i nye projekter.
Bydelsplanen forventes at indeholde debatoplæg for en række konkrete områder med byomdannelsespotentialer. Et debatoplæg skal baseres på et tværgående samarbejde, hvor borgerinddragelse og dialog spiller en central rolle.
Udarbejdelse af en
bydelsplan for Valby
Udarbejdelse af en bydelsplan for Valby sker i et tværgående samarbejde mellem Valby Lokaludvalg, lokale interessenter, investorer og forvaltningerne i Københavns Kommune. "Valby plangruppen" bestående af Valby Lokaludvalg, Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen (projektleder) varetager det praktiske og koordinerende arbejde.
Valby Lokaludvalg er bindeledet til bydelens borgere og skal sikre en dialog mellem bydelens borgere og Borgerrepræsentationen.
Projektets første faser har haft fokus på dialog og
borgerinddragelsen:
I september/ oktober 2003 blev der afholdt 3 offentlige cafemøder med oplæg fra arkitekter og samfundsforskere, som gav deres bud på fremtidens Valby.
Møderne blev fulgt op af tre guidede cykelture med information og debat om projekter og muligheder.
I november 2003 blev der afholdt et fremtidsværksted, hvor der bl.a. blev nedsat fire borgergrupper, der i løbet af december, januar og februar har arbejdet videre med de udpegede temaers indhold.
Som støtte for borgergrupperne blev der udarbejdet et baggrundshæfte med oplysninger om Valby vedrørende bl.a. befolkning, boliger, trafik, institutioner m.v.. I hæftet redegøres der også for eksisterende plangrundlag og planlægningsforudsætninger og – procedurer.
Der er ligeledes oprettet en hjemmeside – www.valbyplan.dk, hvor processen kan følges.
Debatavisen "Oplæg
til debat om bydelsplan for Valby".
Projektets første faser afrundes med udgivelse af en debatavis i april 2004 med efterfølgende debatperiode i maj-juni 2004.
Forslag til debatavis er blevet til i samarbejde med borgere fra bydelen. Omkring 150 borgere har deltaget i et eller flere af de i alt 10 offentlige arrangementer som Valby plangruppen har afholdt. Debatavisen fremlægger borgernes visioner og ideer fra de 10 arrangementer.
Borgergrupperne peger på følgende indsats områder:
Områderne omkring Ny Ellebjergstation, Gl. Køge Landevej, Toftegårdsplads, F.L. Smidth-grunden, Valby idrætspark og en mindre indsats omkring de enkelte boligområder. Ligeledes ønsker borgergrupperne at der etableres nye mødesteder og et sammenhængende sti - og aktivitets forløb gennem bydelen.
De fire temaer:
1. Mennesker i Valby
Indgangen til gruppens debatter har bl.a. fokuseret på at indkredse, hvad der er karakteristisk for livet i Valby.
Her drøftes hvordan der kan skabes liv i boligkvarterne. Der foreslås bl.a., at man benytter eksisterende funktioner og institutioner som lokale mødesteder. Etablering af iværksættermiljøer inden for kunst, kultur og højteknologisk service vil være til gavn og inspiration for Valby.
2. Det nye Valby
Gammel Køge Landevej foreslås som et samlende og strukturende element i bydelen. Gl. Køge Landevej foreslås fortættet omkring Toftegårdsplads og F.L. Smidth Grunden, samt arealerne omkring den kommende Ny Ellebjerg station. Idrætsparken skal gøres mere tilgængelig, og nye funktioner vil skabe mere liv i parken.
3. Rum og Arkitektur
Bydelen skal bevares og udvikles som en grøn bydel. Valbys forskelligartede karakter ønskes fremhævet og styrket. Bebyggelser ønskes bevaret bl.a. den gl. landsby og de mange byggeforeninger. Ligeledes ønskes Valbys forskellige bykvarterer og overordnede rekreative arealer bundet sammen ved at etablere et sammenhængende gang- og cykelsystem.
4. Idræt i Valby
Det aktive liv skal styrkes og idræt, leg og bevægelse skal være en del af det rekreative liv. Gruppen foreslår at et sammenhængende stiforløb gennem bydelen udformes til leg og bevægelse. Valby idrætspark har været et af gruppens fokus områder; parken skal være mere synlig og tilgængelig og man foreslår at der etableres en bred vifte af faciliteter og tilbud. Placering og indretning af en svømmehal i Valby er ligeledes debatteret.
Debatavisen skal
fremme en lokal dialog.
Debatavisens husstandsomdeles i bydelen og vil samtidige
inviterer til en række lokale arrangementer bl.a. vil enkelte fagfolk fra de
tidligere inspirationsmøder blive inviteret til at være opponenter på
debatavisen. Arrangementerne skal samtidig give anledning til at besøge
forskellige steder i Valby, eksempelvis Valby idrætspark og F.L. Smidthgrunden.
Borgernes foreløbige
udmeldinger om samarbejdet.
Første del af
borgersamarbejdet er afsluttet i februar 2004. På det sidste arbejdsmøde blev
borgerne anmodet om at kommentere det hidtidige forløb. De fremmødte borgere
var meget tilfredse med samarbejdet, og der var positive kommentarer til forløb
og indhold.
Det videre samarbejde.
Borgernes kommentarer i debatperioden
vil blive indsamlet og vurderet og danne baggrund for det videre forløb. Arbejdsgrupperne
vil med mellemrum blive involveret i målrettede drøftelser af konkrete handlingsplaner
m.v.
Forslag til en bydelsplan for Valby vil blive udarbejdet i efteråret 2004 og vil følge processen for udarbejdelse af Kommuneplan 2005.
ØKONOMI
Der er afsat 200.000 kr. i 2003 og 2004 til projektet, udgifterne er fordelt mellem Valby Lokaludvalg og Økonomiforvaltningens 8. kontor. Til og med februar 2004 er der forbrugt 170.000 kr.
I forbindelse med
godkendelse af Bydelsplanen for Valby afsættes der ikke midler til realisering
af projekter i planen. En stillingtagen til realisering af projekter vil foregå
i forbindelse med kommunens årlige budgetplanlægning. Her vil projektønsker til
Valby indgå i prioriteringen af projekter til hele byen.
MILJØVURDERING
Indstillingen
vurderes ikke at have direkte miljø konsekvenser.
ANDRE KONSEKVENSER
(-)
HØRING
Udtalelser fra Valby Lokaludvalg er vedlagt i bilag 2, jf. kommissoriet for Valby Lokaludvalg (BR 629/01).
BILAG
1. Forslag til debatavis om
bydelsplan for Valby.
2. Udtalelse fra Valby
Lokaludvalg.
Erik Jacobsen Mette Lis Andersen