Mødedato: 23.02.2021, kl. 15:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Forhøjelse af bevilling til skybrudsprojektet Rantzausgade, Nørrebro

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til forhøjelse af bevilling til skybrudsprojektet Rantzausgade for, at projekteringen kan færdiggøres.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at rådighedsbeløbet på 10,0 mio. kr. til skybrudsprojektet Rantzausgade (takstmidler) forhøjes med 6,0 mio. kr. Der skal på den baggrund gives en udgiftsbevilling på 6,0 mio.kr. samt frigives en anlægsbevilling på 6,0 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg. Rådighedsbevillingen på 6,0 mio. kr. mellemfinansieres via byggekredit. jf. økonomiafsnittet og bilag 3.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Skybrudsprojektet Rantzausgade indgår i den samlede plan for skybrudssikring af København (Borgerrepræsentationen (BR) 26. november 2015).

Rantzausgade indgår i Skybrudsprojektpakke 2016 (BR 30. april 2015). Det samlede projekt for Rantzausgade består - udover skybrudsprojektet, der er takstfinansieret - af skattefinansierede bevillinger til blandt andet byrum. Borgerrepræsentationen har godkendt dispositionsforslag for Rantzausgade (BR 30. marts 2017). Teknik- og Miljøudvalget (TMU) besluttede, at det samlede projekt blev berosat på grund af manglende anlægsmåltal (TMU 29. januar 2018, TMU 7. januar 2019).

I forbindelse med genopstart af projektering af det samlede projekt for Rantzausgade (TMU 16. december 2019) har det vist sig, at der er et behov for at forhøje det tidligere budget for skybrudsprojektet med 6,0 mio. kr. Skybrudsprojektet finansieres af takstmidler og påvirker ikke Teknik- og Miljøudvalgets anlægsmåltal.

Løsning

Rantzausgade er udpeget som forsinkelsesvej ved skybrud. Selve gaden udformes derfor til at forsinke skybrudsvand, og i en flexzone i den nordlige side af gaden etableres blandt andet regnbede, som er grønne bede, hvortil der ledes regnvand. Projektområdets placering kan ses i bilag 2, og projektets sammenhæng med masterplan fremgår af bilag 4.

Skybrudsprojektet indebærer, at Rantzausgade skal have en ændret vejprofil (ændring af vejens hældning) for at lede regnvand – både hverdags- og skybrudsvand – ind i regnbedene langs gaden. Projektet er blandt de første skybrudsprojekter, som blev igangsat, og forvaltningen var derfor ikke opmærksom på alle konsekvenser som følge af en sådan ændring af en gade. Projekteringen har derfor vist, at der er behov for yderligere midler til at etablere det ændrede vejprofil. I dag har forvaltningen større erfaring med skybrudsprojekter og dermed bedre grundlag for at vurdere følgeomkostninger som eksempelvis opfyldelse af myndighedskrav og etablering af ændret vejprofil.

Endvidere har det vist sig vanskeligt at afkoble regnvand fra kloakken i Rantzausgade på grund af ledninger i jorden og krav til rensning af regnvand, inden det må nedsives i jorden eller udledes til sø. Det betyder, at HOFOR ikke kan afkoble regnvand i området, som det ellers var planlagt. Det har medført øgede omkostninger i skybrudsprojektet i form af ledningskoordinering, og omprojektering af regnbedenes funktion, som før skulle rense regnvand, men nu skal forsinke regnvand, inden det langsomt ledes til kloakken.

Omprojekteringerne vil ikke medføre væsentlige synlige ændringer på overfladen af skybrudsprojektet i forhold til det godkendte dispositionsforslag (BR 30. marts 2017). Det samlede projekt for Rantzausgade indebærer, at hastigheden sænkes til 30 km/t, og at gaden ensrettes fra Brohusgade til Åboulevard i indadgående retning med en modstrømcykelbane. Buslinje 68 omlægges i udadgående retning til Åboulevard. Der nedlægges 46 parkeringspladser, som genetableres i nærområdet. Fortovene udvides i begge sider af gaden, og i den nordlige side af gaden oprettes en langsgående flexzone, som indeholder regnbede, træer, udeservering, cykelparkering, byliv og bynatur, varelevering og parkering. 

For at anlægge skybudsprojektet i Rantzausgade er det således nødvendigt at forhøje det tidligere afsatte takstfinansierede budget.

Økonomi

Der søges om forhøjelse og frigivelse af anlægsbevilling på 6,0 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg, jf. bilag 3. HOFOR refunderer Københavns Kommunes anlægsudgift. Tilbagebetaling af anlægsudgiften sker over 25 år og starter, når projektet er afsluttet. Fra projektstart til projektafslutning mellemfinansierer Københavns Kommune anlægsudgiften via byggekredit. HOFOR får dækket udgiften via spildevandstaksterne.

Med anlægsbevillingen til skybrudsprojektet på 6,0 mio. kr. er der samlet set disponeret for i alt ca. 1,5 mia. kr. (2021 p/l), ud af den samlede økonomiske ramme for skybrudsprojekter på overfladen på 5,5 mia. kr. (2021 p/l).

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, færdigprojekteres projektet. Forventet fysisk anlægsstart er maj 2021 og ibrugtagning marts 2022.

 

Søren Wille                                     /Lone Byskov

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at rådighedsbeløbet på 10,0 mio. kr. til skybrudsprojektet Rantzausgade (takstmidler) forhøjes med 6,0 mio. kr. Der skal på den baggrund gives en udgiftsbevilling på 6,0 mio.kr. samt frigives en anlægsbevilling på 6,0 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg. Rådighedsbevillingen på 6,0 mio. kr. mellemfinansieres via byggekredit. jf. økonomiafsnittet og bilag 3.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 1. februar 2021

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

Imod stemte: C og V.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti er imod den oprindelig plan for ombygning af Rantzausgade pga. de trafikale konsekvenser. Vi kan derfor heller ikke støtte de stigende udgifter til projektet.”

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten håber, at der i budget 2022 findes midler til at nedbringe antallet af parkeringspladser i området, så ikke alle 46 parkeringspladser, der er nedlagt med projektet, skal genetableres i nærområdet.”

Beslutning

Dagsordenspunkt 18: Forhøjelse af bevilling til skybrudsprojektet Rantzausgade, Nørrebro (2020-0894788)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. februar 2021

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F og O.

Imod stemte: V og C.

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 1. februar 2021:

”Det Konservative Folkeparti er imod den oprindelig plan for ombygning af Rantzausgade pga. de trafikale konsekvenser. Vi kan derfor heller ikke støtte de stigende udgifter til projektet.”

Til top