Mødedato: 23.01.2019, kl. 11:00
Mødested: Comwell Borupgaard, Snekkersten

Endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 56 Bådehavnsgade (Sydhavn Genbrugscenter), Vesterbro-Kgs. Enghave

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan Bådehavnsgade. Forslaget vil muliggøre etablering af en butik i Sydhavn Genbrugscenter.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende lokalplan tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 56 Bådehavnsgade (bilag 2).

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Københavns Kommune og I/S Amager Ressource Center (ARC) ønsker mulighed for, at der fra et butikslokale i tilknytning til Sydhavn Genbrugscenter kan sælges indleverede produkter. Lokalplantillægget skal muliggøre, at der i genbrugscenteret kan indrettes en mindre butik til salg af egne produkter, der er lavet af indleverede effekter og materialer. En privat forpagter forarbejder og sælger disse produkter.

Lokalplanforslaget blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 17. september 2018 og har været i høring fra den 5. oktober 2018 til den 2. november 2018. Forvaltningen har modtaget otte henvendelser. Høringen har ikke givet anledning til ændringsforslag.

Løsning

Lokalplantillægget muliggør, at Sydhavn Genbrugscenter kan sælge indleverede affaldsprodukter evt. efter en mindre grad af forarbejdning. Salg af produkter i et butikslokale vil indgå i genbrugscenteret på lige fod med centerets øvrige funktioner og faciliteter, herunder blandt andet: Undervisnings- og mødelokaler, områder for affaldsindlevering samt lokaler til grønne innovative virksomheder, som forædler affaldet før salg. Lokalplantillægget understøtter derved målsætningen i København Kommunes Ressource- og Affaldsplan 2024 om, at mere affald skal genbruges.

Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.

Historik
Københavns Kommune gav den 19. maj 2014 dispensation fra lokalplan nr. 56 Bådehavnsgade til opførelse af Sydhavn Genbrugscenter og et multihus, der bl.a. indeholder en butik og en café mv. Afgørelsen blev påklaget til Natur- og Miljøklagenævnet.

Ved Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse af 17. april 2015 blev dispensationen til at opføre Sydhavn Genbrugscenter stadfæstet, mens dispensationen til indretning af butik i multihuset blev ophævet, idet klagenævnet fandt, at dispensationen til at indrette en del af genbrugsstationen til detailhandel (butik) var i strid med lokalplanens principper. Lokalplantillægget skal således alene muliggøre, at der i genbrugscenteret kan indrettes en mindre butik. En privat forpagter både forarbejder og sælger disse produkter.

Byggetilladelse er givet den 7. marts 2018 til opførelse af en genbrugsplads på 4.628 m2 med tilknyttet genbrugscenter i form af multihus på 1840 m2. Byggeriet er i gang og forventes afsluttet i foråret 2019.

Høring

De otte modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3. I bilag 4 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Hovedsynspunkterne i høringen er anført nedenfor.

Høringssvar fra Kgs. Enghave Lokaludvalg (bilag 4, henvendelse nr. 4)
Kgs. Enghave Lokaludvalg tilslutter sig protokolbemærkning afgivet ved Teknik- og Miljøudvalgets møde den 17. september 2018 fra Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet: ”Partierne ønsker at fremme cirkulær økonomi og social bæredygtighed ved at bygge videre på erfaringer og aktørerne fra projekt Guldminen. Derfor ønsker vi, at Teknik- og Miljøforvaltningen fremlægger en sag til politisk beslutning om udbud af genbrugsmaterialerne, hvor lokalt forankrede socialøkonomiske aktører er indtænkt.”

Høringssvar fra SydhavnsCompagniet(bilag 4, henvendelse nr. 5)
SydhavnsCompagniet (SC) opfatter forslaget således, at det muliggør at etablere en egentlig genbrugsbutik i forbindelse med genbrugscentrets multihus med detailhandel af indleverede og forarbejdede indleverede produkter. SC finder det dog betænkeligt, at der nu foreligger et forslag om, at butikken skal forestå salg af netop denne affaldsstrøm. SC anbefaler på den baggrund, at såfremt der skal være salg fra multihuset, bør det være af varer som tømmer, sten og andre tunge (bygge)materialer.

Forvaltningens bemærkninger til henvendelserne fra lokaludvalget og SydhavnsCompagniet

Butikken i Sydhavn Genbrugscenter skal bidrage til at indfri målsætningerne i Fællesskab København om, at København i 2025 skal være en by uden spild af ressourcer og derefter en by fri for affald i 2050. Teknik- og Miljøforvaltningen vil arbejde med at udvikle nye forretningsmodeller i den cirkulære økonomi, herunder med direkte genbrug af affald, der ellers vil blive genanvendt, energiudnyttet eller deponeret. Dette gælder også fraktionen omkring byggeaffald med fliser, træ, døre og vinduer, der vil være at finde i butikken ved Sydhavn Genbrugscenter. Det er ikke muligt efter planloven i en lokalplan at regulere, hvilke typer af bearbejdede affaldsprodukter, genbrugscenterets butik må sælge.

Andelsforeningen BK87 v/ Advokatfirmaet Energi og Miljø (AEM) (bilag 4, henvendelse nr. 3) Andelsforeningen BK87 mener, at lokalplanforslaget på en række punkter er i strid med Planloven og Kommuneplan 2015:

  1. Lokalplanforslaget respekterer ikke kommuneplanens rækkefølgebestemmelser, da lokalplanområdet ligger i et udpeget perspektivområde.
  2. Lokalplanforslaget respekterer ikke planlovens § 5n, da det ikke ligger i et af kommuneplanen udpeget bymidte eller bydelscenter. Lokalplanforslaget kan efter planlovens § 5n ikke muliggøre en butik med et butiksareal på 500 m2, da det ikke kan anses for en mindre butik.
  3. Andelsforeningen mener ikke, at genbrugscenteret sælger egne produkter, da disse produkter ikke forarbejdes efter indlevering til genbrugscenteret.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med det gældende plangrundlag (lokalplan nr. 56) og indeholder kun en mindre udvidelse af anvendelsesmulighederne, som ikke kan betragtes som en omdannelse eller byudvikling i kommuneplanens forstand. Lokalplanforslaget vil derfor ikke muliggøre en omdannelse og byudvikling i strid med kommuneplanen.
  2. Kommuneplanen giver udtrykkeligt mulighed for, at der i tilknytning til en virksomhed kan tillades en mindre butik til salg af virksomhedens egne produkter. Arealet til butiksformål må maksimalt omfatte 20 % af virksomhedens samlede etageareal og maksimalt 500 m².
  3. Lokalplanforslaget muliggør en butik, der sælger produkter, der er modtaget på genbrugscenteret, uanset om disse sælges direkte eller efter en vis bearbejdning. Det er således uden betydning i forhold til lokalplanen, om produkterne i butikken er forarbejdet efter indlevering til genbrugscenteret. Indleverede produkter som sælges uden forarbejdning anses også for genbrugscenterets egne produkter.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Pernille Andersen                                     Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 56 Bådehavnsgade (bilag 2).

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 7. januar 2019

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Dagsordenspunkt 8:  Endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 56 Bådehavnsgade (Sydhavn Genbrugscenter), Vesterbro-Kgs. Enghave (2018-0167805)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. januar 2019.

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F og O.

Imod stemte: V og C.

Til top