Vedtagelse af forslag til Københavns Kommunes justerede LGBTI+ politik 2019-2023
Der forelægges hermed et forslag til en politik for, hvordan Københavns Kommune møder homoseksuelle, biseksuelle, transpersoner og interkønnede m.fl. (LGBTI+ personer). Forslaget fremlægges på baggrund af Borgerrepræsentationens vedtagelse den 24. august 2017 af et medlemsforslag fra Det Radikale Venstre, der pålagde Økonomiforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger at udarbejde et forslag til en politik på området.
Økonomiforvaltningen forelagde i forlængelse af denne beslutning den 7. november 2017 en indstilling for Økonomiudvalget om vedtagelse af et forslag til politik på området. Økonomiudvalget besluttede i forbindelse med behandlingen, at der skulle ske en udbygning af forslaget. Et udbygget forslag blev herefter forelagt Økonomiudvalget den 14. august 2018. I forbindelse med behandlingen af det udbyggede forslag besluttede Økonomiudvalget, at der skulle gennemføres en høring blandt relevante organisationer og brugere. Høringen blev efterfølgende gennemført, og politikken er - i det omfang det er vurderet muligt og relevant - tilpasset på baggrund af de modtagne høringssvar.
Forslaget til tilpasset LGBTI+ politik blev forelagt Økonomiudvalget på udvalgets møde den 11. december 2018. Forinden - den 10. december 2018 - havde udvalget modtaget en e-mail med en række konkrete ændringsforslag fra LGBT Danmark m.fl. I forbindelse med behandlingen af punktet blev det besluttet at sende indstillingen tilbage til forvaltningen med henblik på, at Økonomiforvaltningen med inddragelse af øvrige relevante forvaltninger skulle vurdere de fremsendte forslag. Denne vurdering er nu foretaget, og der er med udgangspunkt heri sket enkelte justeringer i forslaget til politikken, jf. bilag 3.
Det indstilles på denne baggrund, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, at forslaget til LGBTI+ politikken godkendes.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at forslaget til politikken "En ligeværdig del af fællesskabet", jf. bilag 1, godkendes,
- at det godkendes, at politikken også omfatter interkønnede m.fl., hvorfor den benævnes LGBTI+ politik,
- at det godkendes, at politikken gøres tidsbegrænset til perioden 2019-2023,
- at det godkendes, at medlemsforslaget fra Det Radikale Venstre vedtaget på Borgerrepræsentationens møde den 24. august 2017, jf. bilag 4, hermed er håndteret.
Problemstilling
Baggrund
Borgerrepræsentationen (BR) vedtog den 24. august 2017 et medlemsforslag fra Det Radikale Venstre, jf. bilag 4, om, at Økonomiforvaltningen (ØKF) med inddragelse af relevante forvaltninger skal udarbejde en politik for, hvordan Københavns Kommune (KK) møder LGBT-personer (personer, der er homoseksuelle, biseksuelle og/eller transkønnede). Det blev besluttet, at forslaget skulle fremlægges til politisk behandling senest medio november 2017.
ØKF forelagde på denne baggrund den 7. november 2017 en indstilling for Økonomiudvalget (ØU). ØU besluttede at sende indstillingen tilbage til ØKF med henblik på udbygning af forslaget. I den forbindelse blev det efterspurgt, at der i højere grad indgår konkrete og fremadrettede tiltag i politikken.
På denne baggrund og i forlængelse af den efterfølgende proces forelægges hermed et justeret forslag til KK's politik på området.
Proces for udarbejdelse af udbygget politik
ØKF gennemførte i foråret 2018 sammen med KK's fagforvaltninger en proces med henblik på udbygning af forslaget til kommunens politik på området.
Kontakten med fagforvaltningerne undervejs i denne proces fandt sted via den arbejdsgruppe, der blev nedsat i forbindelse med udarbejdelse af det oprindelige forslag i efteråret 2017.
ØKF var i den forbindelse i en indledende dialog med interesseorganisationer på området med henblik på at modtage input til den udbyggede politik. Der blev i den forbindelse afholdt en workshop med deltagelse af tre repræsentanter for målgruppen samt et offentligt møde, arrangeret fra politisk niveau. På mødet blev der orienteret om KK’s arbejde med politikken, ligesom de fremmødte borgere havde lejlighed til at fremsætte forslag til emner, der kunne indgå i politikken. På mødet blev der også gjort opmærksom på, at der var mulighed for at sende skriftlige input til ØKF.
ØKF modtog i arbejdet med udbygningen af politikken bidrag fra de enkelte fagforvaltninger og input fra aktører i LGBTI+ miljøet. Der blev med inddragelse af kredsen af HR-chefer i kommunens forvaltninger (HR-kredsen) samt kredsen af administrerende direktører i forvaltningerne (7-dir.-kredsen) udarbejdet et sammenskrevet forslag til politikken.
Høring over forslaget til udbygget politik
ØKF forelagde den 14. august 2018 det samlede forslag til udbygget politik for ØU. ØU besluttede i den forbindelse at sende indstillingen tilbage til forvaltningen med henblik på gennemførelse af en høring af forslaget til LGBTI+ politik blandt relevante organisationer og brugere.
På den baggrund blev politikudkastet den 21. august 2018 sendt i offentlig høring på høringsportalen blivhoert.kk.dk med frist for bemærkninger den 17. september 2018. En bred vifte af organisationer på LGBTI+ området blev orienteret direkte om gennemførelsen af høringen.
ØKF modtog i alt 13 høringssvar fra interesseorganisationer på området og lokaludvalg i kommunen. Høringssvarene blev sendt til fagforvaltningerne, der afgav deres bemærkninger til høringssvarene samt justeringer af forslaget til politik til ØKF. ØKF har med udgangspunkt i forvaltningernes justeringer sammenskrevet udkastet til den nu tilpassede politik, der er vedlagt som bilag 1. Derudover har ØKF på samme baggrund udarbejdet et overordnet høringsnotat til sagen, vedlagt som bilag 2. Høringssvarene samt forvaltningernes bemærkninger til disse er vedlagt som bilag til høringsnotatet.
Det sammenskrevne udkast til tilpasset politik var herefter i høring i HR-kredsen og blev inden da forelagt 7-dir.-kredsen.
Behandling af forslag om tilpasset politik
Forslaget til tilpasset LGBTI+ politik blev forelagt ØU den 11. december 2018. Det blev besluttet at sende indstillingen tilbage med henblik at vurdere ændringsforslag, som ØU havde modtaget den 10. december 2018. Disse ændringsforslag indgår i bilag 3, hvor også forvaltningernes bemærkninger fremgår. De ændringer i politikken, der er gennemført på baggrund af henvendelsen, er nævnt i bilag 3.
Løsning
Politikken indeholder såvel initiativer rettet mod kommunens borgere og brugere som initiativer rettet mod ansatte i kommunen. En del af de foreslåede initiativer vil alene kunne gennemføres, hvis der opnås en særskilt finansiering. Dette er markeret under de enkelte initiativer. Opnåelse af særskilt finansiering kan eksempelvis ske i forbindelse med fremtidige budgetforhandlinger, hvor politikerne - såfremt disse initiativer ønskes fremmet - kan bestille budgetnotater fra de relevante forvaltninger.
Det bemærkes herudover, at ØKF på workshoppen med repræsentanter fra målgruppen blev gjort opmærksom på, at det vil være hensigtsmæssigt også udtrykkeligt at inkludere interkønnede i politikken. Der lægges derfor op til, at den fulde titel for politikken vil være ”En ligeværdig del af fællesskabet – Københavns Kommunes LGBTI+ politik 2019-2023”.
Der lægges op til, at politikken gøres tidsbegrænset til perioden 2019-23. Baggrunden for dette er, at politikken indeholder en række initiativer, som der kun vil skulle arbejdes med i en kortere årrække. Ved at gøre politikken tidsbegrænset vil det kunne sikres, at politikken alene indeholder aktuelle initiativer.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Sagen forelægges BR den 31. januar 2019.
Peter Stensgaard Mørch /Mads Grønvall
Beslutning
Dagsordenspunkt 5: Vedtagelse af forslag til Københavns Kommunes justerede LGBTI+ politik 2019-2023 (2018-0338381)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. januar 2019.
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.