Mødedato: 23.01.2001, kl. 15:00

Forslag til lokalplan "Det centrale Valby" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 1997

Forslag til lokalplan "Det centrale Valby" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 1997

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 23. januar 2001


J.nr. ØU 18/2001

2. Forslag til lokalplan "Det centrale Valby" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 1997

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til lokalplan "Det centrale Valby" for området begrænset af Valby Langgade, Valby Tingsted, Rughavevej, Skolegade og jernbanen vedtages med henblik på offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at offentliggørelse annonceres i områdets lokalaviser

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til tillæg til Kommuneplan 1997 vedtages med henblik på offentliggørelse fælles med forslaget til lokalplan

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at offentliggørelse annonceres i områdets lokalaviser

at det af Borgerrepræsentationen i mødet den 19. marts 1998 vedtagne forslag til kommuneplantillæg bortfalder

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 17. januar 2001

Anbefalet

Ole Hentzen (C) og Jens Kjær Christensen (Ø) tog forbehold.

Jens Kjær Christensen (Ø) afgav følgende bemærkning:

"Enhedslisten er meget tilfredse med skole/kultur/idrætsdelen. Men på baggrund af den ekstra trafikale belastning, muligheden for etablering af kontorer i område IIIA, for høj bebyggelsesprocent og en for voldsom udbygning af indkøbscenter, tager Enhedslisten forbehold".

 

Økonomiudvalgets beslutning: Der blev begæret afstemning om indstillingen.

For stemte 8 medlemmer: F, A, B, V og L.

Imod stemte 2 medlemmer: C og Ø.

O undlod at stemme.

Indstillingen blev dermed anbefalet, idet bemærkningerne fra udvalgsbehandlingen blev videreført.

 

Behandling: Til Borgerrepræsentationen.

RESUME

I Miljøministeriets Landsplanredegørelse fra 1992 foreslås det at arbejde med eksempelprojekter i konkrete, geografiske områder. Med henvisning hertil blev der i 1998 nedsat en projektgruppe bestående af repræsentanter for grundejerne, Kommunen, Valby Bydelsråd og Miljø- og Energiministeriet. Gruppen fik til opgave at udarbejde et plangrundlag for det centrale Valby begrænset af Valby Langgade, Valby Tingsted, Rughavevej, Skolegade og jernbanen.

I september 2000 fremkom projektgruppen med et planlægningsgrundlag i form af eksempelprojektet "Valby Bymidte udvides og fornys", hvori der lægges vægt på, at der i området sker en integration af boliger, handel, service og kulturelle funktioner. Der skal bygges videre på områdets identitet ved genanvendelse af bevaringsværdige industribygninger, ved nybyggeri af høj arkitektonisk kvalitet og ved forskønnelse af byrummene.

Ovennævnte eksempelprojekt, der ligger til grund for det aktuelle forslag til lokalplan og kommuneplantillæg, har været sendt i høring hos forvaltningerne, ligesom direktørerne for forvaltningerne er blevet orienteret herom. Endelig tog Bygge- og Teknikudvalget på mødet den 6. december 2000 til efterretning, at Bygge- og Teknikforvaltningen sammen med Økonomiforvaltningen ville udarbejde forslag til kommuneplantillæg og lokalplan på grundlag af eksempelprojektet.

Planforslagene skal muliggøre omdannelsen af ovennævnte område fra et større, delvist nedslidt erhvervsområde til at være en aktiv og integreret del af det centrale Valby med bebyggelse af høj arkitektonisk kvalitet, der modsvarer og udnytter den særlige beliggenhed i Valbys historiske bykerne og nærheden til Valby Station.

Lokalplanområdet er opdelt i 4 underområder. Bebyggelsesprocenten i lokalplanområdet må ikke overstige 130.

I område I, der fastlægges til offentlige formål, er placeret de bevaringsværdige bygninger Ovnhallen og Prøvehallen, der tænkes anvendt til henholdsvis skole og kultur- og idrætsformål. I den vestligste del af område I påtænkes genhusning af to børneinstitutioner i den ligeledes bevaringsværdige ejendom Hoffmanns Minde eller alternativt i nybyggeri.

I område II, der fastlægges til boliger og serviceerhverv, må det samlede bruttoetageareal til butiksformål ikke overstige 17.000 m2. I dette område ligger den bevaringsværdige bygning Bomuldsspinderiet. Bygningen vil blive indrettet med butikker og serviceerhverv, og foran denne bygning og omgivende nybyggeri vil der blive indrettet en glasoverdækket plads, der forbindes med ligeledes glasoverdækkede gågader. I området omkring Bomuldsspinderiet må bruttoetagearealet til dagligvarer ikke overstige 4.000 m2, og der må ikke etableres butikker over 1.000 m2 bortset fra én dagligvarebutik på 3.000 m2 og en udvalgsvarebutik på højst 1.500 m2. Samtidig skal der i denne del af området etableres mindst 7.000 m2 boligetageareal af hensyn til ønsket om et område med blandede bolig-, butiks- og kontorfunktioner. Parkering i området vil overvejende finde sted i parkeringskælder.

I område III A og B, der fastlægges til boliger og serviceerhverv, forudsætter opførelse af ny bebyggelse supplerende lokalplan.

For lokalplanområdet under ét gælder, at mindst 35 pct. af etagearealet, eksklusive etagearealet anvendt til offentlige formål, skal anvendes til boliger.

Ejendomme, der i en lokalplan fastlægges til offentlige formål, kan kræves overtaget af kommunen mod erstatning.

I Kommuneplan 1997 indgår lokalplanområdet i rammerne for lokalplanlægning i 3 forskellige områdetyper. Størstedelen af lokalplanområdet indgår i et C2*-område, der skal anvendes til boliger og serviceerhverv. Den særlige *-bemærkning betyder, at der åbnes mulighed for forretningsbebyggelse samt for lettere industri, lager og lignende, der højst er i forureningsklasse 2 (ubetydelig forurening), og at det maksimale samlede butiksareal fastsættes efter nærmere planlægning. En mindre del af lokalplanområdet, der udgøres af Valby Skoles anneks, indgår i et O2-område, der skal anvendes til offentlige formål samt private institutioner m.v. af almen karakter. Endelig indgår jernbanens areal i et T1-område, der skal anvendes til tekniske anlæg af offentlig/almen karakter.

Kommuneplantillæg nr. 13 regulerer detailhandel i hele kommunen. Af tillægget fremgår, at arealer til butiksformål normalt skal udlægges inden for de fastlagte regionale centerområder og bydelscentre. Stueetagen i facadebebyggelsen langs de primære butiksstrøg i bydelscentrene skal i videst muligt omfang anvendes til butikker og andre publikumsorienterede funktioner. I bydelen Valby kan det samlede bruttoareal til butiksformål indenfor det afgrænsede centerområde omkring Valby Langgade og Toftegårds Plads m.m. øges med 15.000 m2 bruttoareal, primært på arealerne med det tidligere Bomuldsspinderi m.m. og i området ved Valby Tingsted.

Forslaget til kommuneplantillæg indeholder dels bestemmelser af regional karakter, der fordrer, at Hovedstadens Udviklingsråd tiltræder forslaget, dels ændringer af afgrænsningen mellem ovennævnte enkelte rammeområder. Endvidere fastsættes områdets maksimale bebyggelsesprocent til 130, og boligandelen skal udgøre mindst 35% af det samlede etageareal indenfor området, dog undtaget de arealer, der medgår til offentlige formål.

Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med forslaget til kommuneplantillæg.

 

Til top