Københavns Kommunes Strategisk Sektorsamarbejde med Beijing
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at nedenstående status for udarbejdelse af ansøgning til Fase II af det strategiske sektorsamarbejde med Beijing tages til efterretning,
- at Københavns Kommunes strategiske sektorsamarbejde med Beijing drøftes.
Problemstilling
Siden 2017 har Københavns Kommune samarbejdet med Beijing som en del af Udenrigsministeriets myndighedssamarbejde, hvor danske myndigheder samarbejder med tilsvarende myndigheder i udviklingslande om bæredygtig udvikling med ekspertbistand til grønne tiltag, kapacitetsopbygning og positive afledte effekter for dansk erhvervsliv.
Økonomiudvalget godkendte på sit møde den 11. maj 2021, at Økonomiforvaltningen søgte Udenrigsministeriet om en fortsættelse af bevillingen til en Fase II af samarbejdet med Beijing og, at Økonomiforvaltningen kunne indgå evt. yderligere samarbejder med flere byer under ordningen.
Det strategiske sektorsamarbejde med Beijing består af fire spor: 1) Vidensudveksling om bæredygtig byudvikling og cirkulær økonomi i byggeri, 2) Klimatilpasning, 3) Spildevandshåndtering og energiproduktion samt 4) Energieffektivitet i bygninger i samarbejde med bynetværket C40. Under sporene samarbejder eksperter fra Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID) og BIOFOS/HOFOR med Beijings tilsvarende eksperter. Arbejdet i Fase I har bestået af etablering af kontakter, vidensudveksling og pilotforsøg og har opnået de planlagte mål.
Gennem samarbejdet er der ansat en sektorrådgiver på den danske ambassade i Beijing, der varetager den lokale projektledelse og facilitering af kontakten til de kinesiske myndigheder. Sektorrådgiveren er finansieret fuldt ud af Udenrigsministeriet. Efter planen indledes Fase II af samarbejdet med Beijing januar 2023. I denne forbindelse skal både danske og kinesiske partnere forpligte sig til at gennemføre planlagte aktivitetsprogrammer, og der skal ansættes en ny sektorrådgiver på ambassaden i Beijing.
Løsning
Økonomiforvaltningen har siden Økonomiudvalgets beslutning fortsat samarbejdet med partnerne i Beijing og C40 om indholdet af en Fase II, og der er opbakning fra partnerne i Beijing og C40 indtil videre. Det vurderes, at der vil være potentiale for yderligere samarbejde og kommercielle muligheder for danske virksomheder.
Pga. coronasituationen i Kina har det de seneste 1½ år ikke været muligt at rejse til Beijing, og det er usikkert, hvornår det igen er muligt at tage til Beijing. Dette besværliggør ansættelsen af ny sektorrådgiver på den danske ambassade i Beijing samt arbejdsrejser til Beijing, og dermed også opstarten af en Fase II af projektet.
BIOFOS, der indgår i spor 4 om spildevandshåndtering og energiproduktion, har meddelt, at man grundet det stigende omkostningsniveau har måttet foretage en intern prioritering af sin projektportefølje og har valgt at trække sig fra samarbejdet.
Udenrigsministeriets krav om en vis budgetvolumen i projektet forudsætter, at der identificeres et relevant samarbejdsområde som erstatning for BIOFOS’ andel af samarbejdet.
Der er ikke umiddelbart et oplagt samarbejdsområde, der kan træde i stedet for spildevandsområdet som et centralt element i det samlede projekt. Ligeledes vurderes det ikke hensigtsmæssigt, at BIOFOS fortsætter i samarbejdet i lyset af, at BIOFOS ikke har et ønske herom.
Økonomi
Udenrigsministeriet giver samlet Københavns Kommune en bevilling på 8,5 mio. kr. til samarbejdets Fase 1, som udløber ved udgangen af 2022. De kinesiske partnere betaler selv for deres egen deltagelse i samarbejdet.
Videre proces
Økonomiforvaltningen tager input fra Økonomiudvalgets drøftelse af nærværende sag med i arbejdet med ansøgningen til Fase II af det strategiske sektorsamarbejde med Beijing.
Søren Hartmann Hede /Nanna Westerby Jensen
Beslutning
Dagsordenspunkt 12: Københavns Kommunes strategisk sektorsamarbejde med Beijing (2022-0318480)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. november 2022
Der var enighed i Økonomiudvalget om at tage sagen op til beslutning og Det Konservative Folkeparti fremsatte derefter følgende ændringsforslag om nyt 3. at-punkt:
”Idet BIOFOSS har trukket sig fra samarbejdet og der ikke længere ses at være fremdrift i projektet, trækker Københavns Kommune sig fra det strategiske sektorsamarbejde med Beijing”.
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag blev vedtaget uden afstemning.
Indstillingens 1. at-punkt blev herefter taget til efterretning uden afstemning.
Indstillingens 2. at-punkt blev drøftet.