Mødedato: 22.11.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Hovedstadens Beredskab - forslag til risikobaseret dimensionering for 2017 og frem

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til forslag til risikobaseret dimensionering for 2017 og frem for Hovedstadens Beredskab. Forslaget er godkendt af bestyrelsen for Hovedstadens Beredskab I/S og skal efter interessentskabets vedtægter godkendes af ejerkommunerne for at kunne træde i kraft pr. 1. januar 2017.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forslag til risikobaseret dimensionering for 2017 og frem for Hovedstadens Beredskab, jfr. bilag 1-3, godkendes.

Problemstilling

Alle kommuner skal mindst en gang i hver kommunal valgperiode vedtage en risikobaseret dimensionering af redningsberedskabet, hvorved serviceniveauet for beredskabet fastlægges på baggrund af risikoprofilen i kommunen.

Med 8 hovedstadskommuners, herunder Københavns Kommunes, etablering af Hovedstadens Beredskab pr. 1. januar 2016 er opgaven med at udarbejde en risikobaseret dimensionering (RBD) - gældende for det samlede beredskabsområde - overdraget til Hovedstadens Beredskab.

Borgerrepræsentationen vedtog på denne baggrund den 17. marts 2016 en indledende RBD for 2016, men skal nu godkende forslag til risikobaseret dimensionering for Hovedstadens Beredskabs område for 2017 og følgende år, kaldet RBD 2017+.

Løsning

Fastlæggelse af serviceniveau

Hovedstadens Beredskab har udarbejdet en risikoprofil for de 8 ejerkommuner, der indeholder en identifikation og analyse af kommunernes lokale risici f.eks. farlige virksomheder, hospitaler og infrastruktur. Redningsberedskabets dimensionering, dvs. størrelsen af beredskabet, herunder bl.a. antallet af køretøjer og stationer, materiel, mandskab og uddannelsesniveau, er fastsat på baggrund af risikoprofilen og det valgte serviceniveau.

Af § 1 i bekendtgørelse om risikobaseret kommunalt redningsberedskab fremgår det, at det kommunale redningsberedskab skal kunne yde en forsvarlig forebyggende, begrænsende og afhjælpende indsats mod skader på personer, ejendom og miljøet ved ulykker og katastrofer, herunder krigshandlinger i forhold til de lokale risici. Redningsberedskabet skal endvidere kunne modtage, indkvartere og forpleje evakuerede og andre nødstedte.

Serviceniveauet i Hovedstadens Beredskab er defineret i 3 dimensionerende parametre:

  • Tryghed, første køretøj er fremme og kan begynde indsatsen.

  • Kapacitet, der beskriver det nødvendige mandskab og materiel til indsatsen.

  • Robusthed, der er evnen til at kunne håndtere flere og/eller komplekse hændelser.

           

Godkendelsesproces

Forslag til RBD 2017+, jfr. bilag 1-3, blev godkendt på bestyrelsesmøde i Hovedstadens Beredskab den 17. august 2016. Planen har forudgående været forelagt, som har afgivet sin udtalelse den 22. juli 2016, jfr. bilag 4.

Hovedstadens Beredskabs kommentarer til udtalelsen vedlægges som bilag 5.

Forslag til RBD 2017+ forelægges til godkendelse i de 8 ejerkommuner med henblik på at kunne træde i kraft den 1. januar 2017, idet det følger af § 8, stk. 2, i vedtægterne for Hovedstadens Beredskab, at planen skal godkendes af samtlige ejerkommuner for at kunne træde i kraft.

Mål for RBD 2017+

Afsættet for RBD 2017+ er fastholdelse af nuværende serviceniveau, herunder alle stationer.

RBD 2017+ opfylder følgende mål:

  • Sikrer, at beredskabets indsats til stadighed er tilpasset og optimeret i forhold til relevante risici i hovedstadsområdet.

  • Fastholder og styrker muligheden for at håndtere flere samtidige terrorhændelser.

  • Øger fokus på Community Risk Reduction (CRR) og Fortsat Drift (Business Continuity), således at der gennem et stærkt fokus på forebyggelse og fortsat drift skabes kapacitet til, at beredskabet kan håndtere flere komplekse hændelser.

  • Sikrer samspil mellem det forebyggende arbejde, myndighedsopgaver (f.eks. brandsyn og byggesagsbehandling) og det operative arbejde for at forhindre eller begrænse omfang af hændelser ved koordineret forberedelse og planlægning, samt sikrer en arbejdsmiljø- og sikkerhedsmæssig forsvarlig indsats. Herunder kortlægning af risikoobjekter og særligt sårbare byområder for derved at sikre en effektiv forebyggende og operativ indsats.

  • Optimerer organisationen til løsning af nye udfordringer og opgaver, bl.a. ved at sikre og udnytte større fleksibilitet i udrykningssammensætning, køretøjer og planlægning af uddannelse, opgaver, mv.

  • Styrker og systematiserer arbejdet med kvalitet, evaluering og læring, bl.a. i form af brandstedsevaluering, således at kvaliteten i kerneydelserne kan forbedres, herunder sikrer, at de mest effektive tekniske og taktiske metoder anvendes.

  • Forbedrer operativ IT-understøttelse, bl.a. til understøttelse af fleksibilitet og effektiv ressourceudnyttelse, herunder også de lovgivningsmæssige krav til fri disponering. Datawarehouse til understøttelse af arbejdet med kvalitet, evaluering, læring og effektiv drift.

  • Understøtter kommunernes robusthed gennem risikoovervågning og krisestyring.

Nye ansvarsområder på stationerne

Som led i RBD 2017+ får flere stationer nye kapacitetsområder. Frederiksberg skal fremover varetage røgdykning og overfladeredning, Dragør skal varetage overfladeredning og vandforsyning, og Østerbro skal fremover også varetage overfladeredningsopgaven. Desuden vil CBRNE-beredskabet (kemi) blive flyttet fra Østerbro til Glostrup. Herudover vil kapacitet til at håndtere indsatser ved politiaktioner (SIKS) også blive en kompetence på Christianshavn, station H og Frederiksberg.

Større fleksibilitet

RBD 2017+ medfører, at Hovedstadens Beredskab vil arbejde for at skabe en større grad af fleksibilitet inden for det eksisterende serviceniveau, der kan anvendes til længerevarende uddannelse, øvelser, forebyggende arbejde (Community Risk Reduction), myndighedsopgaver i form af brandsyn, mv.

Fleksibiliteten hentes ved, at enkelte stationer får en forlænget responstid, dvs. mere end 30 minutter, fordi de er optaget af uddannelse, øvelser eller forebyggende arbejde. For at sikre samme serviceniveau og responstid i kommunerne i Hovedstadens Beredskab, vil operationscheferne foretage en løbende risikovurdering og i nødvendigt omfang omplacere ressourcer i forhold til risikobilledet, således at robustheden i forbindelse med indsatser bevares.

Under afdækning

Der er to særlige beredskabsmæssige opgaver, der fortsat er under afdækning. Den ene vedrører håndteringen af brand i depottankanlægget på Prøvestenen. Den anden vedrører håndteringen af olieforurening i havn og på strand. 

Derudover iværksætter Hovedstadens Beredskab - som konsekvens af de seneste terroranslag i Europa - i løbet af efteråret 2016 analyser af konsekvenserne for beredskabet, herunder fokus på samarbejdet med Politi, Region og andre centrale aktører på beredskabsområdet. Hovedstadens Beredskab vil bl.a. se på erfaringerne med håndtering af massetilskadekomne fra Paris, Nice og Bruxelles. Hovedstadens Beredskab er ikke dimensioneret til at håndtere meget store terrorscenarier i stil med Paris alene, men skal løse opgaverne i samarbejde med aktørerne på beredskabsområdet. Derfor er det væsentligt, at der ses på, hvordan den eksisterende beredskabskapacitet kan anvendes bedst muligt, og hvorvidt erfaringerne kan anvendes og styrke Hovedstadens Beredskabs koncept for massetilskadekomst, der er beskrevet i RBD 2017+. Det forventes, at analyserne vil være færdige ved årsskiftet.

Selvfinansiering

Som udgangspunkt vil forslag til RBD2017+ være selvfinansieret inden for eksisterende serviceniveau og økonomi. Dette sikres gennem øget fleksibilitet og omstillinger i beredskabet, der ikke påvirker serviceniveauet.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når forslag til RBD 2017+ for Hovedstadens Beredskab som forventet er politisk vedtaget i de 8 ejerkommuner inden udgangen af 2016, vil planen træde i kraft pr. 1. januar 2017 i Hovedstadens Beredskabs område.

Søren Tegen Pedersen                / Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 3: Hovedstadens Beredskab - forslag til risikobaseret dimensionering for 2017 og frem (2016-0367630)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. november 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Til top