Endelig godkendelse af Bydelsplan for Nørrebro
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at forslag til Bydelsplan for Nørrebro godkendes som udtryk for bydelens ønsker for den fremtidige udvikling,
2. at lokaludvalgets og fagudvalgenes tilkendegivelser af hvilke projekter, de vil arbejde videre med jf. høringssvarene, tages til efterretning, samt
3. at det videre arbejde med bydelsplanens temaer og indsatser henvises til fagudvalgene og lokaludvalget, jf. som angivet i høringssvarene.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen godkendte den 21. februar 2008 konceptet ’10-i-en’, der fastlægger rammerne for bydelsplanlægningen i Københavns Kommunes 10 bydele (BR 100/08). Med udgangspunkt i dette koncept har Økonomiforvaltningen i samarbejde med Nørrebro Lokaludvalg udarbejdet et forslag til bydelsplan for bydelen Nørrebro, som – sammen med bydelene Brønshøj-Husum og Indre By - indgår i 3. bølge af bydelsplanlægningen. Økonomiudvalget godkendte den 16. august 2011 at udsende forslag til Bydelsplan for Nørrebro i høring. Forslaget har været i høring i de politiske fagudvalg, Nørrebro Lokaludvalg, Handicaprådet og Nørrebro Ældreråd. Økonomiforvaltningen har efter behandlingen af høringssvar foretaget enkelte mindre revideringer af bydelsplanen. Forslag til Bydelsplan for Nørrebro fremlægges nu til endelig behandling og godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Løsning
Forslaget til bydelsplan er udarbejdet i et samarbejde mellem Økonomiforvaltningen og Nørrebro Lokaludvalg på baggrund af en længere lokal proces, som har involveret borgere, lokale aktører, medlemmer af Borgerrepræsentationen samt Københavns Kommunes forvaltninger. Den lokale proces har været forankret i Nørrebro Lokaludvalg (for en beskrivelse af den lokale proces og borgerdialogen henvises til bydelsplanen side 36 – 39).
Bydelsplanerne beskriver bydelenes ønsker for den fremtidige udvikling af bydelen og forslag til projekter i bydelen. Københavns Kommune har i bydelsplanen angivet bemærkninger til alle forslag, som tydeligt angiver, om forslaget kan realiseres, herunder også om forslaget er i tråd med eller i strid med kommunens principper og politik på området. Alle fagforvaltninger har været involveret i dels processen og dels formuleringen af kommunens bemærkninger i bydelsplanerne. Borgerrepræsentationen er ved godkendelse af bydelsplanerne ikke forpligtet til at realisere forslagene i bydelsplanerne, men kan tage forslagene til efterretning og ved kommende budgetforhandlinger beslutte, om der skal afsættes midler til nogle af dem.
Høringen Tema og indsatsområder Udvalg Sammenhængskraft og social ansvarlighed 1. Beskæftigelse og handelsliv 2. Sundhed 3. Studiemiljø og netværk 4. Tryghed Nørrebro Lokaludvalg 2.a samarbejde om sundhed: Sundheds- og Omsorgsudvalget ser frem til en henvendelse fra lokaludvalget med henblik på et muligt samarbejde om at reducere uligheden i sundhed på Nørrebro. Forebyggelsescenteret ser ligeledes frem til en henvendelse fra lokaludvalget, hvor fremtidige samarbejds- og synergiflader kan drøftes og løftes.
3.a. Frivillighed: Sundheds- og Omsorgsudvalget opfordrer lokaludvalget til at se kommunale brobyggere som relevante i forhold til at drøfte fremtidige snitflader og til at kontakte Aktivitetscenteret Sankt Joseph i Griffenfeldsgade. Bemærker, at forvaltningen gerne indgår i dialog med lokaludvalget om den fremskudte beskæftigelsesindsats i udsatte områder samt om etablering af en fritidsjobformidling på tværs af byen. Bæredygtigt byliv 5. Aktive gaderum 6. Bæredygtigt hverdagsliv 7. Begrønning og biologisk mangfoldighed Nørrebro Lokaludvalg 5.a. Nyt liv og aktiviteter i gadens rum Kultur- og Fritidsudvalget finder lokaludvalgets forslag om en "Moving Line" interessant, og bemærker, at Kultur- og Fritidsforvaltningen gerne indgår i en nærmere dialog med lokaludvalget og eventuelt Teknik- og Miljøforvaltningen om en sådan byrumsfacilitet. Sundheds- og Omsorgsudvalget 5.a. Nyt liv og aktiviteter i gadens rum Sundheds- og Omsorgsudvalget opfordrer lokaludvalget til at nedsætte et forum på tværs af aktører, der kan kvalificere lokaludvalgets fremadrettede arbejde med bevægelseslinien Moving Line. Kultur og identitet 8. Kultur 9. Identitet 10. Netværk og overblik Nørrebro Lokaludvalg Det gode børne- og ungeliv 11. Skoleliv 12. Fritidsaktiviteter Kultur- og Fritidsudvalget 12. Indsatsområde: Fritidsaktiviteter: Kultur- og Fritidsudvalget er positive overfor dannelsen af lokale netværk og støtter bl.a. dette gennem ForeningsGuideprojektet. Børne- og Ungdomsudvalget 11.a. Synliggørelse af lektienetværk Børne- og Ungdomsudvalget bemærker, at Børne- og Ungdomsforvaltningen i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen - og med input fra Socialforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen – har udarbejdet en kortlægning og en analyse af frivillige organisationers tilbud om lektiehjælp. Udvalget ønsker fremadrettet at synliggøre de frivillige organisationers tilbud om lektiehjælp gennem kommunens frivillighedsnetværk som en del af Frivillighedspolitikken i perioden 2011-2014. Herudover har udvalget taget initiativ til, at der inden udgangen af 2011 fremlægges et forslag til, hvordan de elever, som har et særligt behov, sikres tilbud om lektiehjælp i skoler, institutioner eller hos frivillige organisationer.
Sundheds- og Omsorgsudvalget 12. Fritidsaktiviteter: Sundheds- og Omsorgsudvalget opfordrer lokaludvalget til at gå i dialog med BørneVægtsCentret om, hvordan lokale aktører kan være med til at synliggøre og henvise til centrets tilbud. Idræt 13. Styrke idrætslivet på Nørrebro 14. Overgang mellem skole og foreningsliv 15. Den selvorganiserede idræt Nørrebro Lokaludvalg 13.a. Idræt for alle – Hal Q Kultur- og Fritidsudvalget bemærker, at omdannelse af Havremarkens Skole til foreningsfaciliteter og udviklingen af en Hal Q - som evt. kan placeres på Nørrebro - er en gode ideer. Hal Q er med i forvaltningens investeringsplan 2010-2025, som blev drøftet i Kultur- og Fritidsudvalget den 21. juni 2011.
Bydelsplanerne har været i høring fra den 22. august – 3. oktober 2011. Der er modtaget svar fra alle høringsparter bortset fra Ældrerådene. Der er generelt opbakning til forslaget til Bydelsplan for Nørrebro i alle modtagne høringssvar.
Der er fremkommet enkelte forslag til ændringer og præciseringer i forslaget til bydelsplan. Økonomiforvaltningen har generelt imødekommet bemærkninger, hvor der er tale om præciseringer eller faktuelle rettelser. For en uddybning af høringssvarene og Økonomiforvaltningens håndtering heraf henvises til bilag 2.
Tilkendegivelser om fremadrettet arbejde med projekter og indsatser
I forbindelse med udsendelse af bydelsplanen i høring vedtog Økonomiudvalget at opfordre lokaludvalgene til i deres høringssvar at tilkendegive hvilke projekter i bydelsplanen, lokaludvalget selv vil arbejde videre med og på hvilken måde, samt at opfordre fagudvalgene til i deres høringssvar at tilkendegive, hvordan bydelsplanerne kan indgå i det fremtidige arbejde, herunder om der er nogle forslag, der kan gennemføres inden for de eksisterende rammer samt hvilke forslag, fagudvalgene kan have interesse i at fremme ved budgetforhandlinger.
Flere fagudvalg peger i høringssvarene på indsatsområder, de ønsker at indgå i en dialog med lokaludvalget omkring. Herudover bemærker flere fagudvalg, at der ikke er afsat særskilte midler til bydelsplanarbejdet, og at det derfor ikke er muligt at gennemføre projekter inden for udvalgenes eksisterende økonomiske rammer.
Bydelsplan for Nørrebro indeholder fem temaer. Nedenfor er opsummeret hvilke projekter lokaludvalget og fagudvalgene i deres høringssvar har tilkendegivet at ville arbejde videre med eller særligt ønsker at indgå i dialog omkring.
Prioriteret:
1.a. Socialt iværksætteri
3.a. Frivillighed: Lokaludvalget har igangsat arbejdet med visionerne i temaet gennem lancering af en frivillighedspris.
Sundheds- og Omsorgsudvalget
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
Prioriteret:
5.a. Nyt liv og aktiviteter i gadens rum
5. Aktive gaderum: Lokaludvalget har igangsat arbejdet med visionerne ved at engagere studerende til byrumsanalyser.
Kultur- og Fritidsudvalget
Prioriteret:
8.a. Et sammenhængende og samarbejdende kulturliv
9.a. "Gateway to NørrebronX": Lokaludvalget har igangsat arbejdet med visionerne ved at engagere kunstnergruppen Superflex til forslag og debatoplæg om Gateways.
11.b. Afholdelse af workshops
Børne- og Ungdomsudvalget bemærker, at forslaget om afholdelse af en række workshops er i tråd med den af Børne- og Ungdomsudvalget nedsatte ungdomskommission, som har til formål at skabe grundlag for en helhedsorienteret og sammenhængende ungdomspolitik med konkrete bud på indsatsområder mv.
Lokaludvalget har igangsat arbejdet med visionerne ved at stifte Nørrebro Idrætsråd.
Kultur- og Fritidsudvalget
En uddybende beskrivelse af hvilke projekter fagudvalgene og lokaludvalget har tilkendegivet at ville arbejde videre med samt øvrige bemærkninger i høringssvarene findes i bilag 2.
Videre arbejde med bydelsplanerne
Det fremgår af ovenstående, hvilke projekter Nørrebro Lokaludvalg vil arbejde videre med og hvordan. Det er fagudvalgenes og Nørrebro Lokaludvalgs ansvar at tilrettelægge og træffe beslutning om det videre arbejde med bydelsplanens temaer samt at finansiere dette arbejde.
Det bemærkes, at der på baggrund af budgetaftale 2011 er igangsat udvikling af et nyt koncept for bydelsplanlægningen. Økonomiudvalget godkendte den 11. oktober at sende forslag til nyt koncept i høring i lokaludvalgene og fagudvalgene. Det forventes at et nyt koncept for bydelsplanlægningen er endeligt godkendt primo 2012, og at udarbejdelse af bydelsplanerne vil finde sted fra marts 2012 - marts 2013. Lokaludvalgene vil i denne forbindelse have mulighed for at arbejde videre med nogle af forslagene i de nuværende bydelsplaner.
Økonomi
Der er ingen direkte økonomiske konsekvenser af indstillingen, idet det er fagudvalgene og Nørrebro Lokaludvalgs ansvar at finansiere de indsatser, de vil arbejde videre med. Der er ikke afsat særskilte midler til realisering af projekterne i bydelsplanerne.Videre proces
Under forudsætning af at indstillingen godkendes, vil Økonomiforvaltningen publicere Bydelsplan for Nørrebro – sammen med Bydelsplan for Brønshøj-Husum og Indre By-Christianshavn - som et elektronisk bilag på hjemmesiden for den digitale kommuneplan.
Claus Juhl /Anne Skovbro
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning den 22. november 2011.
Indstillingen blev anbefalet.