Cirkulære for budgetopfølgning 2012
Godkendelse af cirkulære for budgetopfølgning 2012.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at cirkulære for budgetopfølgning 2012 med tilhørende tidsplaner, bilag og skabeloner godkendes.
Problemstilling
Økonomiforvaltningen reviderer årligt cirkulære for budgetopfølgning, og Økonomiudvalget skal således godkende cirkulæret for budgetopfølgning 2012. Cirkulærets formål er at
· Fastlægge principperne for budgetopfølgningen i 2012
· Fastlægge, hvad indholdet af de enkelte budgetopfølgninger skal være
· At sikre, at rapporteringen af budgetopfølgningerne foregår på et ensartet grundlag
· At sikre en budgetopfølgningsproces der gør det muligt at reagere hurtigere på eventuelle risikoområder og iværksætte korrigerende handlinger
· At sikre, at forvaltningerne allerede inden årets begyndelse kender tidsplanen og dermed har mulighed for at planlægge budgetopfølgningsprocesserne på de enkelte områder.
Økonomiaftalen for 2012 mellem KL og regeringen indeholder et krav om nulvækst i serviceudgifterne fra 2011 til 2012. Endvidere indeholder aftalen et betinget bloktilskud på 3 mia. kr. som der vil ske en modregning i, hvis kommunernes regnskaber for 2012 overskrider serviceudgiftsrammen.
Dermed understeger serviceloftet behovet for retvisende og aktuelle helårsprognoser. Kommunen har i de senere år arbejdet hen imod mere realtid i økonomistyringen, og der er bl.a. i forbindelse med Styr på Økonomien 4 i budget 2012 truffet beslutning om aktuelle prognoser, der skal være på Økonomiudvalget senest 43 dage efter periodelukningen. Tidsplanerne for prognoserne er tilpasset for at nå dette mål.
Ved vedtagelsen af Budget 2012 har Borgerrepræsentationen ud over tiltagene i Styr på økonomien 4 besluttet en lang række initiativer, som skal sikre, at der sker en hurtig og effektiv eksekvering af anlægsprojekterne i Københavns Kommune, herunder retvisende rapportering af realtids-data. Økonomiudvalget behandlede den 8. november udmøntningen af den samlede pakke af initiativer i Styr på eksekveringen 1.0.
Endvidere er der i Styr på Økonomien 4 truffet beslutning om, at Københavns Kommune skal udarbejde kvartalsregnskaber i 2012. Kravene til udarbejdelsen af kvartalsregnskaber i 2012 er indarbejdet i cirkulæret.
Løsning
Cirkulære for budgetopfølgning 2012 indeholder krav og retningslinjer samt tidsplaner for den samlede overordnede budgetopfølgning i Københavns Kommune, dvs. kvartalsprognoser, kvartals- og halvårsregnskaber, månedlig opfølgning på problemområder, anlægsoversigter mv. Hensigten er at sikre en sammenhængende budgetopfølgning, hvor der er sammenhæng mellem periodiserede budgetter og perioderegnskaber, kvartalsprognoserne og den månedlige opfølgning på risikoområder.
I cirkulæret er implementeret en række ændringer i forhold til 2011 som udmøntning af initiativerne i ”Styr på økonomien 4”, herunder
· Periodisering af samtlige budgetposter på bevillings- og funktionsniveau, inkl. finansposter, i budgetversionen ”Periodiseret Budget”. Det samlede periodiserede budget skal løbende opdateres og være afstemt imod korrigeret budget. Cirkulæret indeholder af denne grund retningslinjer for processen for opdateringen af budgetversionerne, herunder indenfor hvilken tidsfrist kommunens korrigerede budget skal opdateres.
Omplaceringer mellem bevillinger kræver jf. bevillingsreglerne godkendelse i Borgerrepræsentationen, mens omplaceringer mellem IM-funktioner inden for en bevilling kræver udvalget godkendelse. Økonomiforvaltningen vil i løbet af 2012 vurdere, hvorvidt det fortsat er hensigtsmæssigt, at omflytninger mellem funktioner inden for en bevilling kræver udvalgsbehandling. Dette sker ved, at én forvaltning gives dispensation for bevillingsreglerne på dette punkt i 2012, og der foretages en opfølgning herpå, hvor der vil blive analyseret, på hvilken måde bevillingsreglerne på dette område kan balancere hensynet til politisk kontrol med og prioritering af anvendelsen af afsatte midler med hensynet til administrativ belastning.
· Indførelsen af kvartalsregnskaber, hvor der følges op på afvigelser mellem det periodiserede budget og det faktiske forbrug, hvilket skaber et mere sikkert grundlag for helårsprognoserne og muliggør umiddelbare korrigerende foranstaltninger, hvis der er reelle udfordringer ift. budgetoverholdelsen. Opfølgningen er således et redskab i den løbende økonomistyring, der skal belyse, hvorvidt udgifterne afholdes som forventet. Desuden er der i 2012 fortsat et halvårsregnskab, hvor der følges op på afvigelser mellem vedtaget budget og forventet regnskab, da dette er et krav fra Økonomi- og indenrigsministeriet.
· Nedbrydning af et samlet periodiseret budget til de budgetansvarlige enheder i en af to autoriserede budgetversioner. Budgettet vil danne grundlag for måltal på ”Min Lederside”, som er en del af initiativerne vedr. Bedre Ledelsesrum, og dermed muliggøre et hurtigere overblik over afvigelser og forbrugsændringer samt underbygge ambitionen om, at ledelsesrapporteringen i kommunen sker pba. så aktuelle data som muligt. I 2012 vil der af hensyn til forvaltningernes økonomistyring være valgfrihed ift. budgetversionen. Hensigten for 2013 er, at der kun anvendes en defineret budgetversion for nedbrydning og periodisering i hele kommunen, således at økonomiopfølgningen kan foregå på et ensartet grundlag på tværs af kommunen og med udgangspunkt i kommunens økonomisystem KØR.
· At forvaltningernes budgetopfølgning baseres på forbrugsdata t.o.m. periodelukningen, og at der herefter i 2012 maksimalt går 43 dage i stedet for de 50 dage i 2011, indtil det forventede regnskab behandles i Økonomiudvalget. Ændringen indebærer en fælles koordinering af hele prognoseprocessen fra regnskabsførende enhed til behandling i fagudvalget, og er motiveret af målet om mere realtid i økonomistyringen.
Cirkulæret har været i høring hos forvaltningerne, Intern Revision og Økonomikredsen. Bemærkningerne er indarbejdet i videst muligt omfang og der er udsendt skriftlig tilbagemelding på høringsrunden.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Cirkulæret udsendes til forvaltningerne og lægges på Økonomiportalen efter Økonomiudvalgets godkendelse. Herefter er forvaltningerne ansvarlige for implementeringen af cirkulæret i forvaltningernes respektive organisatoriske enheder, således at krav og retningslinjer til budgetopfølgning er kendt på de relevante niveauer i kommunen.
Claus Juhl /
Bjarne Winge
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning den 22. november 2011.
Indstillingen blev godkendt.