Mødedato: 22.11.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Endelig godkendelse af Bydelsplan for Indre By-Christianshavn

Se alle bilag
Forslag til Bydelsplan for Indre By-Christianshavn har været i høring i fagudvalgene, Indre By Lokaludvalg, Christianshavns Lokaludvalg samt relevante råd og indstilles nu til endelig godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.       at forslag til Bydelsplan for Indre By-Christianshavn godkendes som udtryk for bydelens ønsker for den fremtidige udvikling,

2.       at lokaludvalgenes og fagudvalgenes tilkendegivelser af hvilke projekter, de vil arbejde videre med jf. høringssvarene, tages til efterretning, samt

3.       at det videre arbejde med bydelsplanens temaer og indsatser henvises til fagudvalgene og lokaludvalgene, jf. som angivet i høringssvarene.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 21. februar 2008 konceptet ’10-i-en’, der fastlægger rammerne for bydelsplanlægningen i Københavns Kommunes 10 bydele (BR 100/08). Med udgangspunkt i dette koncept har Økonomiforvaltningen i samarbejde med Indre byg og Christianshavn lokaludvalg udarbejdet et forslag til bydelsplan for bydelen Indre By-Christianshavn, som – sammen med bydelene Brønshøj-Husum og Nørrebro indgår i 3. bølge af bydelsplanlægningen. Økonomiudvalget godkendte den 16. august 2011 at udsende forslag til Bydelsplan for Indre By-Christianshavn i høring. Forslaget har været i høring i de politiske fagudvalg, Indre By Lokaludvalg, Christianshavns Lokaludvalg, Handicaprådet og Indre By Ældreråd og Christianshavns Ældreråd. Økonomiforvaltningen har efter behandlingen af høringssvar foretaget enkelte mindre revideringer af bydelsplanen. Forslag til Bydelsplan for Indre By-Christianshavn fremlægges nu til endelig behandling og godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Løsning

Forslaget til bydelsplan er udarbejdet i et samarbejde mellem Økonomiforvaltningen, Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg på baggrund af en længere lokal proces, som har involveret borgere, lokale aktører, medlemmer af Borgerrepræsentationen samt Københavns Kommunes forvaltninger. Den lokale proces har været forankret i Indre By og Christianshavns Lokaludvalg (for en beskrivelse af den lokale proces og borgerdialogen henvises til bydelsplanen side 76 – 83.

Bydelsplanerne beskriver bydelenes ønsker for den fremtidige udvikling af bydelen og forslag til projekter i bydelen. Københavns Kommune har i bydelsplanen angivet bemærkninger til alle forslag, som tydeligt angiver, om forslaget kan realiseres, herunder også om forslaget er i tråd med eller i strid med kommunens principper og politik på området. Alle fagforvaltninger har været involveret i dels processen og dels formuleringen af kommunens bemærkninger i bydelsplanerne. Borgerrepræsentationen er ved godkendelse af bydelsplanerne ikke forpligtet til at realisere forslagene i bydelsplanerne, men kan tage forslagene til efterretning og ved kommende budgetforhandlinger beslutte, om der skal afsættes midler til nogle af dem.

Høringen
Bydelsplanerne har været i høring fra den 22. august – 3. oktober 2011. Der er modtaget svar fra alle høringsparter bortset fra Ældrerådene. Der er generelt opbakning til forslaget til Bydelsplan for Indre By-Christianshavn i hovedparten af de modtagne høringssvar. Christianshavn Lokaludvalg udtaler sig dog noget kritisk ift. til det endelige resultat, som de ikke mener, svarer til det materiale lokaludvalget afleverede til kommunen efter den lokale proces. Forvaltningen har i den efterfølgende proces, som det er foreskrevet i konceptet for bydelsplanlægningen, bearbejdet materialet og forvaltningen har løbende været i kontakt med lokaludvalget ifb. med færdiggørelse at bydelsplanen. Den 25. maj 2011 godkendte et næsten enigt lokaludvalg med stemmerne 15 for og 1 imod at lokaludvalget skulle arbejde videre med Økonomiforvaltningens udkast til bydelsplan. Efterfølgende er der kun foretaget få ændringer af lokaludvalgets tekst i bydelsplanen, og ændringerne har været drøftet med lokaludvalgets sekretariat, som har været lokaludvalgets kontakt til kommunen. 

Der er i høringen fremkommet enkelte forslag til ændringer og præciseringer i forslaget til bydelsplan. Økonomiforvaltningen har generelt imødekommet bemærkninger, hvor der er tale om præciseringer eller faktuelle rettelser. For en uddybning af høringssvarene og Økonomiforvaltningens håndtering heraf henvises til bilag 2.

Tilkendegivelser om fremadrettet arbejde med projekter og indsatser
I forbindelse med udsendelse af bydelsplanen i høring vedtog Økonomiudvalget at opfordre lokaludvalgene til i deres høringssvar at tilkendegive hvilke projekter i bydelsplanen, lokaludvalget selv vil arbejde videre med og på hvilken måde, samt at opfordre fagudvalgene til i deres høringssvar at tilkendegive, hvordan bydelsplanerne kan indgå i det fremtidige arbejde, herunder om der er nogle forslag, der kan gennemføres inden for de eksisterende rammer samt hvilke forslag, fagudvalgene kan have interesse i at fremme ved budgetforhandlinger.

Flere fagudvalg peger i høringssvarene på indsatsområder, de ønsker at indgå i en dialog med lokaludvalget omkring. Herudover bemærker flere fagudvalg, at der ikke er afsat særskilte midler til bydelsplanarbejdet, og at det derfor ikke er muligt at gennemføre projekter inden for udvalgenes eksisterende økonomiske rammer.

Bydelsplan for Indre By-Christianshavn indeholder syv temaer for Indre By, tre temaer for Christianshavn samt to fælles temaer. Nedenfor er opsummeret, hvilke projekter lokaludvalgene og fagudvalgene i deres høringssvar har tilkendegivet at ville arbejde videre med, eller særligt ønsker at indgå i dialog omkring. 


Tema og lokaludvalgets prioriterede projekter i bydelsplanen og hrøringssvaret

Udvalg

Indre By

Beboelse og Erhverv

1.a. Restaurationsplan

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

1.d. Stop diskrimination
Udvalget bemærker, at der allerede er igangsat en proces via den nye inklusionspolitik. Eksempelvis blev på møde i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 5. september 2011 behandlet forslag til diskriminationsevent 2011 i regi af Bland Dig i Byen. Yderligere information om indsatser vil kunne indhentes i forvaltningen ligesom denne gerne deltager i et møde med lokaludvalget om mulige tiltag.

Kultur, fritid, børn og unge

5.a. Initiativ til Kultur/Beboerhus

6.b. Initiativ til redskaber til fysisk udfoldelse omkring Søerne + forskønnelse af området omkring Søerne

6.e. Skøjtebane

Børne og ungdomsudvalget:

6.a. Børne/ungetilbud
Børne- og Ungdomsudvalget kan tilslutte sig lokaludvalget for Indre Bys forslag om, at lokaludvalget sammen med Børne- og Ungdomsforvaltningens lokalområde Indre By/Østerbro undersøger, hvilke tilbud der er i bydelen til børn og unge, og at lokaludvalget i 2012 udarbejder et oplæg til videre debat med forvaltningen, Borgerrepræsentationen og bydelens børn og unge for at sprede viden om inden- og udendørsaktiviteter til børn og unge. Børne- og Ungdomsudvalget anbefaler, at lokaludvalget drøfter forslaget med det lokale Børne- og Ungdomsområde for Indre By for at sikre koordinering og inddragelse af områdets lokale fritidstilbud. Børne- og Ungdomsudvalget peger på, at også Kultur- og Fritidsforvaltningen bør inddrages i afdækningen og udviklingen af fritidstilbuddene i kommunen.
 

Miljø

7.b. Borgerdrevne miljøprojekter

 

Trafik

9. Reduktion af biltrafikken


Konference om miljøvenlig transport

Konkurrence om cykelparkering i samarbejde med TMF

Byrum og byliv

12. Byrum

Midlertidige byrum og byggeprojekter

13. Midlertidighed som byrumsstrategi.

 

Dialog med borgere, bygherrer og metroselskab om midlertidige byrumsprojekter / Frederiksborggade

Kultur- og Fritidsudvalget

13.e. Kultur- og Fritidsudvalget oplyser, at der arbejdes med at etablere flere bademuligheder i havnen, men at udfordringerne blandt andet er sikkerhed og godkendelser fra myndighederne. Kommunen er i dialog med havnemyndighederne herom.

Sociale forhold

16. Hjemløse og andre socialt udsatte borgere

Sundheds- og Omsorgsudvalget

15. I forhold til det fremtidige arbejde er lokaludvalget velkommen til at kontakte Sundheds- og Omsorgsforvaltningens brobygningskonsulenter. Konsulenterne beskæftiger sig med at reducere ensomheden blandt ældre og skabe dialog og samarbejde mellem forvaltningen og civilsamfundet.  

Christianshavn

Byrum, havnefront og kulturarv

1.d. Bevarelse af havnemiljøet

3.a. Byggeri i menneskelig skala

4. En grønnere og mere rekreativ bydel

Kultur- og Fritidsudvalget

1.e. Samlende funktioner
Udvalget bemærker, at der pt. arbejdes på at finde plads til vandsportsforeningerne i området.

Christianshavn fra vugge til grav

6. At leve og bo på Christianshavn 

Børne- og Ungdomsudvalget

7.b. Bedre faciliteter i musikafdelingen 
Udvalget ser gerne, at det lokalt drøftes hvorvidt det er muligt at prioritere en udvidelse af musiktilbuddet i Sofieklubben.

Trafik

9.a. Færre biler og bedre kollektiv transport igennem Christianshavn

Fælles temaer

Den gennemkørende trafik

3.a. Er tunneler løsningen? – en konference

Inderhavnen som kreativt byrum

5. Opholdsmuligheder ved og adgang til vandet


En uddybende beskrivelse af hvilke projekter fagudvalgene og lokaludvalgene har tilkendegivet at ville arbejde videre med samt øvrige bemærkninger i høringssvarene findes i bilag 2.

 

Videre arbejde med bydelsplanerne
Det fremgår af ovenstående, hvilke projekter Indre By-Christianshavn Lokaludvalg vil arbejde videre med og hvordan. Det er fagudvalgenes og Indre By-Christianshavn Lokaludvalgs ansvar at tilrettelægge og træffe beslutning om det videre arbejde med bydelsplanens temaer samt at finansiere dette arbejde.

Det bemærkes, at der på baggrund af budgetaftale 2011 er igangsat udvikling af et nyt koncept for bydelsplanlægningen. Økonomiudvalget godkendte den 11. oktober at sende forslag til nyt koncept i høring i lokaludvalgene og fagudvalgene. Det forventes at et nyt koncept for bydelsplanlægningen er endeligt godkendt primo 2012, og at udarbejdelse af bydelsplanerne vil finde sted fra marts 2012 - marts 2013. Lokaludvalgene vil i denne forbindelse have mulighed for at arbejde videre med nogle af forslagene i de nuværende bydelsplaner.

Økonomi

Der er ingen direkte økonomiske konsekvenser af indstillingen, idet det er fagudvalgene og Indre By og Christianshavns Lokaludvalgs ansvar at finansiere de indsatser, de vil arbejde videre med. Der er ikke afsat særskilte midler til realisering af projekterne i bydelsplanerne.

Videre proces

Under forudsætning af at indstillingen godkendes, vil Økonomiforvaltningen publicere Bydelsplan for Indre By-Christianshavn – sammen med Bydelsplan for Brønshøj-Husum og Nørrebro - som et elektronisk bilag på hjemmesiden for den digitale kommuneplan.



Claus Juhl                                                                                   /Anne Skovbro

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 22. november 2011.

Indstillingen blev anbefalet.

Til top