Mødedato: 22.11.2005, kl. 15:00

Endelig vedtagelse af lokalplan "Ørestad Syd" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Endelig vedtagelse af lokalplan "Ørestad Syd" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 22. november 2005

 

 


J.nr. ØU 476/2005

 

8. Endelig vedtagelse af lokalplan "Ørestad Syd" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen a nbefaler,

at lokalplan "Ørestad Syd" vedtages endeligt med de under sagsbeskrivelsen foreslåede ændringer vedrørende publikumsorienterede serviceerhverv i og højder af stueetager samt udformning af passager.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det til ovennævnte lokalplan hørende tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages endeligt.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 9. november 2005

Anbefalet.

Mikkel Warming (Ø) afgav følgende bemærkning: "Enhedslisten vil arbejde for, at Ørestad Syd kommer til at indeholde en meget stor andel af lejeboliger."

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. november 2005

Anbefalet.

Enhedslisten videreførte sin protokolbemærkning fra Bygge- og Teknikudvalgets møde.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Planforslagene har været i offentlig høring i perioden fra den 12. juli 2005 til den 3. oktober 2005. I forbindelse hermed har der været oprettet en hjemmeside for planforslagene, der har været opstillet en plancheudstilling i Field's og i KLP-bygningen, og der har været afholdt et borgermøde. I høringsperioden er der modtaget 14 rettidige henvendelser, heraf 5 fra offentlige myndigheder. Efter fristens udløb er modtaget en henvendelse fra DONG.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, HUR og DONG har ingen bemærkninger til planforslagene.

Statens Luftfartsvæsen anfører, at bygningshøjder for højhusene op til kote 90 ikke kan accepteres og henviser til, at der tidligere er godkendt højder op til kote 85.

Lokalplanforslaget fastlægger maksimumshøjden til kote 85. Henvisningen til DVR 90 drejer sig om Dansk Vertikal Reference 1990, som er systemet, koter opgøres i siden januar 2005.

Københavns Energi anbefaler, at der i lokalplanen fastlægges pligt til at etablere vandforsyning som fællesforsyning, idet den ensidige adgang til nogle karreer vil indebære, at der skal etableres fællesledninger på tværs af fælles gårdrum.

Lokalplanens § 10 indeholder sædvanlig bestemmelse om, at der forudsættes tinglyst fornødne deklarationer vedrørende sikring mv. af ledninger, hvilket vurderes at være tilstrækkeligt til at sikre en fællesforsyning.

Ørestadsselskabet er i øvrigt ved at udarbejde et notat til potentielle købere, der uddyber regler og bestemmelser vedrørende en række forhold omkring et nybyggeri i området. Af notatet fremgår, at grundejerne i karreer med "indeklemte" matrikler skal etablere og vedligeholde egne og fælles stikledninger i gårdrum.

Henvendelserne fra Tårnby Kommune samt 7 øvrige indsigere handler om infrastrukturen, herunder manglende parkeringsfaciliteter ved Vestamager Station og til naturskolen på Kalvebod Fælled, etablering af en overordnet vej – Otto Baches Allé - tæt på eksisterende kolonihaver samt bredden af denne vej.

Forvaltningen skal bemærke, at miljøforholdene i forbindelse med Otto Baches Allé, herunder generne for de omkringboende, er belyst i VVM for Otto Baches Allé, som Hovedstadens Udviklingsråd godkendte den 1. oktober 2004, og at lokalplantillægget, der muliggør vejanlægget, er vedtaget af Borgerrepræsentationen den 22. september 2005.

I Ørestadsselskabets og Københavns Kommunes planer for Ørestad er det hensigten at lokalisere pendlerparkering ved Metro i forbindelse med Ørestad Station, hvor man får direkte adgang til Metro, regionaltog og Øresundstog - og ikke ved Vestamager Station. Der er etableret et foreløbigt, og langt fra fuldt udnyttet, "Parker & Rejs" parkeringsanlæg ved Ørestad Station.

For så vidt angår parkering i tilknytning til Naturcentret på Kalvebod Fælled må brugerne henvises til den almindelige betalingsparkering i Ørestad Syd. Herudover kan der eventuelt placeres parkeringspladser inde på naturområdets egne arealer. Sådanne pladser placeres hensigtsmæssigt i en vis afstand til Vestamager Station for at undgå pendlerparkering og konkurrence med betalingspladserne i Ørestad.

I Hvidbogen for VVM Otto Baches Allé henviser HUR i den forbindelse bl.a. til fredningsbestemmelserne for området, hvoraf det i særbestemmelserne for delområde 4 (det aktuelle delområde) fremgår, at plejemyndigheden bl.a. kan tilvejebringe eller tillade, at der tilvejebringes "publikumsfaciliteter" (herunder formentlig også en parkeringsplads) ved indgangen ved Finderupvej, hvis det er i overensstemmelse med plejeplanen for området. Det vil være muligt at etablere overkørsel fra Otto Baches Allé/Ørestads Boulevard til et sådant parkeringsanlæg.

Tre indsigere er mere eller mindre imod selve udbygningen af Ørestad Syd.  En indsiger finder, at der slet ikke bør bygges, da der derved forsvinder endnu et stykke af fælleden, én foreslår en udbygning med parcelhuse, og én synes ikke, at der tages nok hensyn til det fredede areal i Tårnby Kommune og foreslår en nedtrapning mod syd til 3 etager.

I såvel Lov om Ørestad som i det kommuneplantillæg for Ørestad, der blev vedtaget af Borgerrepræsentationen i 1996 og i alle efterfølgende udgaver af kommuneplanen er Ørestad, herunder Ørestad Syd, fastlagt som en tæt og urban by med relativt høje bebyggelsestætheder og med bygningshøjder op til 8, 12 og 20 etager.

Det er forvaltningens overordnede vurdering, at Ørestad Syd skal behandles som en helhed uden forskel på randen og den resterende del, og at der skabes en flot kontrast mellem byen og naturen ved at lade byen markere sig mod fælleden - "stå ned" i den.  I øvrigt forudsættes det i retningslinierne for de kommende bebyggelser, at de skal varieres ved horisontale og vertikale skift i facaderne, ligesom der stilles krav om, at en vis andel af byggeretten i et byggefelt udnyttes i byggefeltets indre, frem for at bygge hele randen til med højest mulige.

Forvaltningen er blevet opmærksom på forskellige uhensigtsmæssige forhold i lokalplanen, som foreslås imødegået ved nedenstående ændringer af lokalplanen, som Ørestadsselskabet er enig i.

Publikumsorienterede serviceerhverv mv. i stueetagen:

-         I kommuneplantillæg nr. 26 om detailhandel er det lokale centerområde "Ørestads Boulevard" udvidet til Hannemanns Allé på begge sider af Ørestads Boulevard. Det vurderes hensigtsmæssigt, at denne centerudvidelse understøttes i lokalplanen ved, at stueetagen i bebyggelse mod Ørestads Boulevard fra Øresundsforbindelsen til Hannemanns Allé fastlægges til publikumsorienterede serviceerhverv mv. Ændringen indtegnes på tegning nr. 2 A. 

-         Bebyggelse omkring pladsen mrk. e ved Ørestads Boulevards sydlige afslutning er fastlagt overvejende til erhverv. For at understøtte et byliv på denne ca. 3.000 m2 store plads med Hein Heinsens skulptur som det centrale midtpunkt foreslås det, at stueetagen fastlægges til publikumsorienterede serviceerhverv mv. Ændringen indtegnes på tegning nr. 2B.

Højden på stueetager mod Hovedstrøget og byrum mrk. a – e:

-         Det fremgår af lokalplanforslagets § 5, stk. 5, at langs Hovedstrøget og byrum mrk. a – e skal stueetagen have en højde på mindst 5 m. Det foreslås, at bestemmelsen ændres således, at den kun gælder for stueetager, der indrettes med publikumsorienterede serviceerhverv, idet det vil være et krav, der er vanskeligt at opfylde eksempelvis i forbindelse med et boligbyggeri. Konkret vil bestemmelsen komme til at gælde hovedparten af stueetagerne i de nævnte byrum, idet de er forudsat indrettet til publikumsorienterede serviceerhverv.

Åbne og overdækkede passager:

-         I lokalplanforslaget fastlægges 4 åbne og 3 overdækkede passager. Passagen ved pladsen for enden af Hovedstrøget skal udformes som et stort portmotiv med en frihøjde svarende til mindst højden af stue, 1. og 2. sal. For de øvrige 2 overdækkede passager gælder, at de skal have en frihøjde svarende til højden af stue og 1. sal. Bortset fra førstnævnte passage, der på grund af dens placering stilles særlige krav til, forekommer det uhensigtsmæssigt detaljeret at skelne mellem 2 typer passager. Det foreslås derfor, at passager kun angives som én type på tegning nr. 4 A-B, og at det er lokalplanteksten henholdsvis de markerede hjørner, der afgør udformningen af den enkelte passage.

De foreslåede ændringer vurderes ikke at indebære krav om fornyet høring i medfør af planlovens § 27, stk. 3.

Der er nogle få slåfejl og uklarheder i lokalplanforslaget, som forvaltningen vil rette i den endelige udgave af lokalplanen. Ingen af disse vedrører lokalplanens indhold.

Endelig skal bemærkes, at tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 278 "Baner i Ørestaden" er indarbejdet i den aktuelle lokalplan og ophæves med vedtagelsen af denne.


 

Til top