Udmøntning fra korrektionsreserven i By & Havn til Metroselskabet vedr. Sydhavnsmetroen
Metroselskabet har fremsendt en anmodning om udmøntning af 220 mio. kr. (2019-priser) fra Sydhavnsmetroens korrektionsreserve til brug for anlægsbudgettet.
Udmøntningen skal ske via Udviklingsselskabet By & Havn, som har reserveret Sydhavnsmetroens korrektionsreserve i selskabets langtidsbudget.
Metroselskabet og By & Havn aftaler nærmere om udmøntningen.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at der i 2019 kan ske en udmøntning af 220 mio. kr. (2019-priser) fra korrektionsreserven i By & Havn til Metroselskabet til brug på anlægsbudgettet vedrørende Sydhavnsmetroen,
- at Metroselskabet og By & Havn nærmere aftaler udmøntningen af de 220 mio. kr. i 2019 med henblik på at sikre en optimal likviditetsmæssig løsning for parterne,
- at det godkendes, at eventuelle fremtidige udmøntninger af midler fra korrektionsreserven vedrørende Sydhavnsmetroen administreres af Økonomiudvalget.
Problemstilling
Udviklingsselskabet By & Havn I/S (herefter By & Havn) har reserveret Sydhavnsmetroens korrektionsreserve på i alt 2.165 mio. kr. (2019-priser) i selskabets langtidsbudget, jf. Principaftale om metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen samt udbygning af Nordhavnen af den 27. juni 2014 (herefter Principaftalen), som er vedlagt i bilag 2.
På Borgerrepræsentationens møde den 1. februar 2018 blev det godkendt, at Metroselskabet I/S (herefter Metroselskabet) kunne indgå kontrakter med konsortiet TUNN3L (Hochtief og VINCI) vedrørende etablering af Sydhavnsmetroen til et anlægsbeløb på 7.134 mio. kr. (2018-priser).
Derimod besluttede Borgerrepræsentationen ikke at imødekomme Metroselskabets anmodning om at få udmøntet 10 pct. af den afsatte korrektionsreserve svarende til 713 mio. kr. (2018-priser), da det, jf. Principaftalen, skal sikres, at Metroselskabet har de rette incitamenter til budgetoverholdelse.
Metroselskabet har i en anmodning/brev sandsynliggjort, at der på 12 måneders sigt er et behov for at trække på korrektionsreserven, hvilket hermed indstilles til Økonomiudvalgets godkendelse, jf. bilag 1.
Forvaltningen har ikke forholdt sig til eventuelle fremtidige yderligere træk på korrektionsreserven, dvs. eventuelle kommende anmodninger om at tilføre midler fra By & Havn til Metroselskabets anlægsbudgettet vedrørende Sydhavnsmetroen.
Løsning
I henhold til Principaftalen blev finansieringen af Sydhavnsmetroen aftalt i overensstemmelse med principperne i ny anlægsbudgettering (NAB), hvilket betyder, at anlægsbudgettet på 7,2 mia. kr. (2019-priser) har en samlet 30 pct. korrektionsreserve på 2,2 mia. kr. (2019-priser). Korrektionsreserven er reserveret i By & Havn og er en del af aftalen fra 2014 om Statens overdragelse af 40 pct.-ejerandel til Københavns Kommune.
Metroselskabet har indikeret i selskabets anmodning, at udmøntningen på 220 mio. kr. vil være tilstrækkeligt til at dække selskabets behov for korrektionsreservemidler til Sydhavnsmetro-anlægsprojektet for de kommende 12 måneder, samt at selskabet vil tilbagebetale eventuelle overskydende korrektionsreservemidler til By & Havn.
Det fremgår desuden af anmodningen, at Metroselskabet allerede modtog 21 mio. kr. af 10 pct. korrektionsreserven (2019-priser), da beslutningen om afgreningskammeret fra Cityringen blev taget i 2014.
Metroselskabet vil drøfte og aftale udmøntningen af de 220 mio. kr. med By & Havn i indeværende år med henblik på at sikre en optimal likviditetsmæssig løsning for begge parter.
Økonomi
Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser for Københavns Kommune.
Trækket på korrektionsreserven regnskabsføres via By & Havns egenkapital, mens den resterende korrektionsreserve fortsat vil stå som en eventual-forpligtelse for selskabet.
Videre proces
Transport- og Boligministeriet, Metroselskabet, By & Havn og Frederiksberg Kommune vil blive orienteret om Borgerrepræsentationens beslutning.
Transport- og Boligministeriet har ikke bemærkninger til udmøntningen i 2019 af 220 mio. kr. fra korrektionsreserven.
Søren Tegen Pedersen / Mads Grønvall
Beslutning
Dagsordenspunkt 8: Udmøntning fra korrektionsreserven i By & Havn til Metroselskabet vedr. Sydhavnsmetroen (2019-0131711)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. oktober 2019
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 12 stemmer mod en. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B, F, V, C og O.
Imod stemte: Å.
Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Alternativet er principielt imod finansieringsmetoden af metroen i København, som har pantsat byudviklingen og ofret bevaringsværdige miljøer og naturområder”.