Mødedato: 22.10.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Endelig vedtagelse af revideret Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Borgerrepræsentationen skal efter endt høring tage stilling til endelig vedtagelse af revideret Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023. Handlingsplanen er udarbejdet i henhold til støjbekendtgørelsen, som er den nationale implementering af EU’s støjdirektiv.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023 (bilag 2) vedtages endeligt.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 23. august 2018 i forbindelse med behandling af forslag til Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023, ”at forvaltningen skal vende tilbage med en opdateret handlingsplan, der bruger nedsættelse af benzin- og dieseltrafik som hovedredskabet til at nedbringe vejstøj”. På denne baggrund er der udarbejdet et revideret forslag til Handlingsplan for Vejstøj, som Borgerrepræsentationen den 28. februar 2019 vedtog at sende i otte ugers offentlig høring fra den 1. marts 2019 til den 1. maj 2019. Høringen har resulteret i 51 høringssvar, som er sammenfattet i en hvidbog (bilag 3) samt kort opsummeret nedenfor. Høringssvarene har dog kun givet anledning til en redaktionel ændring.

Borgerrepræsentationen skal på den baggrund tage stilling til den endelige Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023.

Løsning

Københavns Kommune har i Fællesskab København et mål om at halvere antallet af stærkt støjbelastede boliger (over 68 dB) i 2025, hvilket svarer til en reduktion på i alt 17.500 boliger. Støjkortlægningen viser en væsentlig reduktion i antallet af stærkt støjbelastede boliger fra 35.000 boliger i 2012 til 22.800 boliger i 2017 og dermed en reduktion på i alt 12.200 stærkt støjbelastede boliger i perioden, hvilket svarer til 35 %.

I Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023 er det målet at reducere antallet af stærkt støjbelastede boliger med yderligere 7.400 boliger. Ved fuld implementering af handlingsplanen forventes målet i Fællesskab København at blive nået før tid. I handlingsplanen indgår to temaer med ni indsatser om henholdsvis at reducere støj fra bilerne (tema 1) og reducere støj ved boligerne (tema 2). Målet er at nedbringe antallet af stærkt støjbelastede boliger over 68 dB, men indsatserne rammer bredere ved også at nedbringe antallet af støjbelastede boliger over 58 dB.

Tema 1. Støj fra biler

Indsats 1.1 Reduktion af benzin- og dieseltrafik. Dette gøres gennem en højere grad af prioritering af plads på vejene til grønne transportformer. Redskaberne under indsats 1.1 er allerede indarbejdet i form af en række initiativer i blandt andet KBH2025 Klimaplanen, Ren Luft Plan, Handlingsplan for Grøn Mobilitet og Københavns Cykelstrategi 2011-2025.

Indsats 1.2 Nedsættelse af hastigheden på større veje. Dette gøres ved at reducere hastigheden på 11 delvejstrækninger, hvor hastighedsgrænsen er højere end 50 km/t, hvilket kræver politiets godkendelse. Handlingsplanen har et mål om hastighedsgrænser på 40 km/t på alle veje og 30 km/t på egnede veje, hvilket kræver en lovændring.

Indsats 1.3 Støjreducerende vejbelægning. Udlægning af ca. 20 km støjreducerende asfalt pr. år, samt gennemførelse af forsøg med nye typer belægning på veje, der indgår i kommunens skybrudsprojekter.

Indsats 1.4 Støjsvage dæk til kommunale køretøjer. Kommunale køretøjer skal leve op til EU´s til enhver tid gældende grænseværdi for dækstøj (pt. 72 dB). Indsatsen indgår i krav til udbud og indkøb af dæk og køretøjer.

Indsats 1.5 Støjsvag kørsel og varelevering. Forsøg med støjsvag varelevering og udarbejdelse af en kommunal vejledning om støjsvag varelevering i ydertimerne. På baggrund af høring er forskrift ændret til vejledning, da den støjmæssige gevinst af en forskrift er forholdsvis beskeden.

Tema 2. Støj ved og i boligerne

Indsats 2.1 Lokalplanlægning i støjbelastede og støjfrie miljøer. Analyse af eksisterende lokalplaner med henblik på at indsamle viden om stærkt støjbelastede og ikke støjbelastede udendørs opholdsområder.

Indsats 2.2 Støjreduktion i byfornyelsesprojekter. Støjisolation af 3.700 støjbelastede boliger over 58 dB.

Indsats 2.3 Innovative vinduesløsninger. Udbredelse af gode løsninger. Indsatsen indgår i myndighedsarbejdet med byggesager og lokalplaner.

Indsats 2.4 Vedligeholdelse af skoler og daginstitutioner. Støjisolering af skoler og daginstitutioner med planlagt vedligehold.

Høring

Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023 har været i offentlig høring fra den 1. marts 2019 til den 1. maj 2019. Der er modtaget 51 høringssvar fra 11 lokaludvalg, en kommune, 30 privatpersoner, fem andels-, grundejer og trafikforeninger, FDM, Danmarks Naturfredningsforening, Metroselskabet I/S og Københavns Politi. Høringssvarene er sammenfattet i en hvidbog med forvaltningens bemærkninger (bilag 3). Nedenfor har forvaltningen desuden opsummeret synspunkterne. Høringssvarene har, som nævnt ovenfor, givet anledning til en redaktionel ændring i Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023, afsnit 7.1.5, hvor forskrift er ændret til vejledning.

  1. Generelt tilslutter borgere og lokaludvalg sig handlingsplanens tema 1, herunder at skærpe krav i miljøzonen/roadpricing, at prioritere plads til grønne transportformer og at hastigheden i byen og på en række konkrete vejstrækninger generelt nedsættes. Københavns Politi bemærker dog, at en reduktion af det nuværende vejareal til biler og parkering samt hastighedsreduktioner vil have negative konsekvenser for fremkommelighed for biltrafikken, hvilket FDM også påpeger. Der er ligeledes generel tilslutning til handlingsplanens indsats om at udlægge støjreducerende vejbelægning og positive tilkendegivelser i forhold til de steder, hvor den allerede er udlagt. Flere påpeger dog, at målet om at udlægge støjreducerende vejbelægning er for uambitiøst. Derudover er der ønsker til at udlægge støjreducerende belægning (asfalt og drænasfalt) på en række konkrete vejstrækninger.
  2. I forhold til tema 2 bemærker Danmarks Naturfredningsforening, at grønne rekreative områder uden støj bør prioriteres i planlægningen. Dette bakkes op af Bispebjerg Lokaludvalg samt af et ønske om stilleområder fra Indre By Lokaludvalg og et ønske om støjfrie friarealer til boliger fra Amager Vest Lokaludvalg.

Forvaltningens bemærkninger

  1. En række af høringssvarene er i overensstemmelse med Teknik- og Miljøudvalgets allerede besluttede strategier og planer for området og således på linje med de initiativer, der foreslås under handlingsplanens tema 1. Tema 1 omfatter en række initiativer, der skal reducere antallet af diesel- og benzinbiler og nedsætte bilernes hastighed, da der på grund af dækstøj kun er en støjmæssig effekt ved elbiler, hvis de kører 40 km/t eller derunder. Prioritering af vejareal til andre formål end biltrafik vil ligeledes gøre det mindre attraktivt at køre i bil og dermed tilskynde til at vælge andre transportformer.

    Forvaltningen vurderer desuden, at nedsat hastighed ikke i sig selv betyder, at fremkommeligheden forringes, da det i højere grad handler om, at trafikken glider jævnt uanset hastigheden. En generel hastighedsnedsættelse på en strækning eller i et byområde kan dog betyde, at en række trafiksignaler skal omprogrammeres. Nedsat hastighed for biler vil, ud over at mindske støj på og omkring vejen, også mindske risikoen for ulykker og ulykkernes alvorlighed samt øge sikkerheden og trygheden for bløde trafikanter. En regulering af hastigheden skal altid godkendes af politiet. I forhold til støjreducerende asfalt udlægges den, som udgangspunkt, på veje, der trænger til renovering, hvor trafikmængden overstiger 2.000 biler dagligt, og hvor hastigheden er over 40 km/t - indenfor Teknik- og Miljøforvaltningens budget. Forvaltningen søger løbende viden om nye typer vejbelægningsprodukter og deltager gerne i forsøg med nye produkter fra markedet, som kan både have lang holdbarhed og støjreducerende effekt.
  2. I forhold til bemærkningerne til tema 2, arbejder forvaltningen løbende med at prioritere støjbeskyttede udendørs arealer. Støjbeskyttelsen sker ved at placere boligerne væk fra vejen for at undgå barrierer i form af støjskærme. Der indgår desuden en indsats om udendørs opholdsområder i planen.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, da der ikke er handlepligt i forhold til planen og dens indsatser. Det betyder, at kommunen har pligt til at udarbejde en handlingsplan, men ikke til at finansiere og igangsætte indsatserne. Igangsætning af indsatser, der ikke er omfattet af eksisterende budgetrammer eller af andre planer, vil derfor bl.a. ske ved prioritering i de årlige budgetforhandlinger eller ved ansøgning til fonde, igangværende projekter mv. og må forventes at påvirke kommunens anlægsmåltal. Til budget 2020 har forvaltningen blandt andet udarbejdet budgetnotater om cykelområdet og miljøzoner, som adresserer indsatser under tema 1. De øvrige indsatser vil blive adresseret i kommende budgetforhandlinger. Teknik- og Miljøforvaltningen kan ikke estimere det samlede behov for finansiering, da indsatserne i handlingsplanen er sammensat af en række allerede vedtagne indsatser (tema I), som er skalerbare og afhængige af finansiering i kommende budgetforhandlinger samt en række indsatser (tema 2), der er integreret med øvrige igangværende indsatser fx renovering af veje og konkretisering af skybrudsprojekter.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget Handlingsplan for Vejstøj, offentliggøres handlingsplan og hvidbog på Københavns Kommunes hjemmeside, hvorefter Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætter arbejdet med handlingsplanen.

 

Søren Wille                                /Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023 (bilag 2) vedtages endeligt.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 23. september 2019

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med otte stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, Ø og Å.
Imod stemte: C og I.

 

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi tilslutter os intentionerne om reduceret vejstøj og støtter mange at virkemidlerne. Vi er dog ikke enige i alle virkemidlerne, fx frygter vi ringere fremkommelighed ved generelt lavere hastigheder.”

 

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi er betænkelige ved at tillade nye boliger i meget støjplagede områder, fx langs indfaldsvejene.”

 

Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”Udvalget opfordrer forvaltningen til at involvere Movia ift. busdrift og busøkonomi.”

Beslutning

Dagsordenspunkt 17: Endelig vedtagelse af revideret Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023 (2019-0114641)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. oktober 2019

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Det Konservativ Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi opfordrer forvaltningen til at involvere Movia ift. busdrift og busøkonomi.”

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 23. september 2019:

”Vi tilslutter os intentionerne om reduceret vejstøj og støtter mange at virkemidlerne. Vi er dog ikke enige i alle virkemidlerne, fx frygter vi ringere fremkommelighed ved generelt lavere hastigheder.”

Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen på mødet.

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 23. september 2019:

”Vi er betænkelige ved at tillade nye boliger i meget støjplagede områder, fx langs indfaldsvejene.”

Til top