Startredegørelse for lokalplan Ved Amagerbanen Nord, Amager Øst samt udkast til udbygningsaftale
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal udarbejdes forslag til lokalplan for at udvikle et område ved Ved Amagerbanen med boliger, serviceerhverv og daginstitutioner. Økonomiudvalget skal tage til efterretning, at der udarbejdes udkast til udbygningsaftale.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget har godkendt,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til lokalplan Ved Amagerbanen Nord på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse (bilag 2) dog således, at det til startredegørelsens ”Anbefalinger til den videre planlægning” tilføjes, at der opfordres til, at byggeriet opføres i bæredygtige materialer som træ eller materialer med tilsvarende eller mindre CO2 udledning.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
2. at det tages til efterretning, at der udarbejdes et udkast til udbygningsaftale, der fremlægges sammen med forslaget til lokalplan.
Problemstilling
Grundejerne i området afgrænset af Ved Amagerbanen, Prags Boulevard og Amager Strandvej har anmodet kommunen om en ny lokalplan. Området omfatter ikke det gamle jernbanespor. Grundejerne ønsker at ombygge det eksisterende industriområde til et område med boliger og serviceerhverv. Det kræver en lokalplan og en ændring af den gældende kommuneplans ramme at realisere grundejernes ønske, da området i dag er udlagt til industriområde.
Løsning
Startredegørelsen igangsætter planlægningen af et blandet bykvarter med boliger og serviceerhverv samt daginstitutioner. Bebyggelsesprocenten bliver fastlagt til op til 150 og en maksimal bygningshøjde på 24 meter. Op til 80% af etagearealet kan være boliger, og heraf 25% som almene boliger. Den præcise boligandel fastlægges i det videre arbejde.
Området er i dag et industriområde, der lukker om sig selv. Med den kommende planlægning vil området blive åbnet, og der vil blive skabt forbindelser til de omkringliggende områder.
I forbindelse med helhedsanalysen for Nordøstamager (2016), der er udarbejdet af Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Amager Øst Lokaludvalg, er en industribygning ved indgangen til området (Ved Amagerbanen 1) udpeget som bygning med kulturbærende værdi. Bygningen foreslås udpeget som bevaringsværdig. Derudover er der to bygninger i lokalplanområdet, Prags Boulevard 94 og Yderlandsvej 5, med middel bevaringsværdi (SAVE-værdi 6 og 5). Bygningerne er sammenbyggede med tilstødende nyere byggerier, herunder delvis ny facadebeklædning. Det vurderes ikke, at bygningerne er kendetegnende for området og foreslås derfor ikke bevarede (bilag 2).
Byliv
Der planlægges en række byrum i lokalplanområdet, hvoraf især en centralt placeret kvarterplads i forlængelse af Holmbladsgade vil være attraktiv for beboere både inden for og uden for området. Lokalplanforslaget vil sikre, at der i forbindelse med byrummene etableres udadvendte funktioner i udvalgte stueetager. Det øger bylivet og giver bedre byrum, hvilket understøtter målsætningerne i Teknik- og Miljøforvaltningens strategi Fællesskab København om, at københavnerne opholder sig 20 % mere i byens rum og 90 % af københavnerne er enige i, at deres lokalområde er levende og varieret.
Bæredygtighed og bynatur
I udarbejdelsen af lokalplanforslaget vil Teknik- og Miljøforvaltningen drøfte mulighederne for at implementere Københavns Kommunes politikker, planer og strategier for bæredygtighed i projektet med grundejerne. I et grønt bælte langs Prags Boulevard er der 13 træer, der opfylder kravene til at blive udpeget som bevaringsværdige. Det foreslås, at samtlige træer bevares. Derudover arbejdes der med en forlængelse af Holmbladsgades trærække ind i området samt begrønning af gårdrummene og byrummene i størst muligt omfang.
Sikkerhedsvurdering
En rådgiver har på vegne af grundejerne udarbejdet en sikkerhedsvurdering pga. nærheden til Prøvestenen og Oiltanking Copenhagen (OTC). I forbindelse med en eksplosion vil der under værst tænkelige forhold kunne genereres en trykpåvirkning på 20 mbar ved lokalplanområdet. Ved en trykpåvirkning på 20 mbar vil der være mulighed for, at vinduer kan knuses. Teknik- og Miljøforvaltningen har vurderet, at OTC har godtgjort, at sandsynligheden for konsekvenser i lokalplanområdet er så beskeden, at følsom anvendelse (boliger, daginstitutioner) kan accepteres. Vinduespartier, som vender mod Prøvestenen, skal imidlertid udføres i glas, der kan modstå trykstigningen. Risikomyndighederne (Hovedstadens Beredskab, Københavns Politi og Arbejdstilsynet) er blevet forelagt vurderingen og har erklæret sig enige.
Almene boliger
Der vil i forslaget til lokalplan blive stillet krav om 25% almene boliger. Lokalplanområdet ligger indenfor Lergravsparkens Skoles skoledistrikt, hvor andelen af almene boliger er 21%.
Parkering
Krav til antallet af parkeringspladser fastlægges i overensstemmelse med Kommuneplan 2019, når denne er vedtaget.
Kommuneplan
I Kommuneplan 2015 er området udlagt til industri (J1-område) med en maksimal bebyggelsesprocent på 110 og en maksimal bygningshøjde på 20 meter. For at muliggøre det kommende bykvarter skal områdets anvendelse i forbindelse med vedtagelse af Kommuneplan 2019 ændres til boliger og serviceerhverv (C2*-område) med en maksimal bebyggelsesprocent på 150 og en maksimal bygningshøjde på 24 meter.
Intern høring og forudgående workshop
Der er foretaget intern høring af lokalplanforslaget, herunder af Amager Øst Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Derudover har der været afholdt en forudgående workshop sammen med lokaludvalget, hvor ca. 30 interesserede borgere kom med input (bilag 5). Der blev drøftet trafik og parkering, boligformer, fællesarealer, det grønne, bevaringsværdige bygninger mv. Lokaludvalget er positive overfor omdannelsen af området. Flere input fra borgermødet og den interne høring er indarbejdet i bebyggelsesplanen og vil indgå i den videre planlægning.
Anbefalinger til den videre planlægning
Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at der udarbejdes et lokalplanforslag, idet der i det videre forløb bl.a. skal være særlig fokus følgende forhold:
- Ved Amagerbanen 1, bygningen og den tilhørende skorsten, udpeges som bevaringsværdig.
- Etablering af gode forbindelser til og fra og igennem området, herunder særligt forlængelsen af Holmbladsgade.
- Begrønning af gårdrummene og byrummene i størst muligt omfang, herunder forlængelse af trærækken i Holmbladsgade.
- Placering af udadvendt serviceerhverv langs Ved Amagerbanen samt daginstitutioner, så det sikrer byliv i området.
- Den centralt placerede kvarterplads skal være en attraktion for områdets beboere og en destination for de omkringliggende områder.
Økonomi
For at muliggøre den ønskede planlægning kræves det, at grundejerne erhverver matrikel nr. 4410 Sundbyøster (2.879 m2), der ligger langs Prags Boulevard, af Københavns Kommune. Kommunen har ikke behov for arealet i forbindelse med en eventuel vejudvidelse i forbindelse med Østlig Ringvej, og der er ikke behov for yderligere offentlig parkeringsdækning i området.
Udbygningsaftale
På grundejers anmodning udarbejdes et udkast til en frivillig udbygningsaftale i henhold til planlovens § 21 b. Aftalen vil indeholde en opgradering af Amager Strandvej langs lokalplanområdet.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har vedtaget startredegørelsen og Økonomiudvalget har taget til efterretning at der udarbejdes en udbygningsaftale, udarbejder Teknik- og Miljøforvaltningen et forslag til lokalplan og Økonomiforvaltningen et udkast til udbygningsaftale. Forvaltningerne forventer at forelægge forslagene for Borgerrepræsentationen i 2. kvartal 2020, hvorefter det sendes i offentlig høring i otte uger. Lokalplanen ventes endeligt vedtaget 3. kvartal 2020.
Søren Tegen Pedersen Søren Wille
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til lokalplan Ved Amagerbanen Nord på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse (bilag 2).
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
- at det tages til efterretning, at der udarbejdes et udkast til udbygningsaftale, der fremlægges sammen med forslaget til lokalplan.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 7. oktober 2019
Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt:
”At Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til lokalplan Ved Amagerbanen Nord på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse (bilag 2) dog således, at det til startredegørelsens ”Anbefalinger til den videre planlægning” tilføjes, at der opfordres til, at byggeriet opføres i bæredygtige materialer som træ eller materialer med tilsvarende eller mindre CO2 udledning.”
Ændringsforslaget blev vedtaget med seks stemmer mod nul. Fem medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: -
Undlod at stemme: A, C og I.
Det således ændrede 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Alternativet og Radikale Venstreafgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker en miljømæssig bæredygtig byudvikling af området med respekt for områdets lokalhistoriske baggrund, herunder at flest mulige bygninger med lokalhistorisk og kulturbærende værdi bevares og integreres i udviklingen af området.”
Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne opfordrer til, at området bliver delvist bilfrit, således at anden biltrafik end beredskab og lignende minimeres.”
Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Cykelparkeringsnormen bør fastsættes til 4 pr. 100 m2 bolig.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Der bør ikke stilles krav om almene boliger.”
Beslutning
Dagsordenspunkt 11: Startredegørelse for lokalplan Ved Amagerbanen Nord, Amager Øst samt udkast til udbygningsaftale (2018-0240870)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. oktober 2019
Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.
Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. oktober 2019:
”Partierne ønsker en miljømæssig bæredygtig byudvikling af området med respekt for områdets lokalhistoriske baggrund, herunder at flest mulige bygninger med lokalhistorisk og kulturbærende værdi bevares og integreres i udviklingen af området.”
Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. oktober 2019:
”Partierne opfordrer til, at området bliver delvist bilfrit, således at anden biltrafik end beredskab og lignende minimeres.”
Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. oktober 2019:
”Cykelparkeringsnormen bør fastsættes til 4 pr. 100 m2 bolig.”
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. oktober 2019:
”Parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”
”Der bør ikke stilles krav om almene boliger.”