Mødedato: 22.10.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Københavns Kommunes repræsentation i bestyrelser, råd, nævn mv. for valgperioden 2014 – 2017

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal i forbindelse med valgperiodens afslutning tage stilling til Københavns Kommunes fremtidige repræsentation i selskaber, organisationer, foreninger osv.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at Københavns Kommune i valgperioden 2014-2017 fastholder sin repræsentation i de hverv, som i indeværende valgperiode er forankret under Økonomiudvalgets ressort (bilag 1),
  2. at kommunens repræsentation i Öresundskomiteens udvalg for miljø og grøn vækst fra 2014 og frem bliver placeret i Teknik- og Miljøforvaltningen,
  3. at kommunens repræsentation i Dansk Byplanlaboratorium bliver placeret i Teknik- og Miljøforvaltningen i forbindelse med hvervets næste funktionsperiode (2015-2018), således at hvervets placering fra dette tidspunkt går på skift mellem Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

    4.    at det godkendes, at Københavns Kommune i valgperioden 2014 – 2017 er repræsenteret i de hverv, som fremgår af bilag 2.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog d. 10. oktober 2013 ”Politik for aktivt ejerskab” i forbindelse med indstilling vedrørende kommunens deltagelse i selskaber. Det fremgår af ”Politik for aktivt ejerskab”, at der i forbindelse med en valgperiodes afslutning skal tages stilling til Københavns Kommunes fremtidige repræsentation i selskaber, organisationer, foreninger osv. Fagudvalgene har derfor på baggrund af indstillinger fra forvaltningerne taget stilling til hvilke hverv de fortsat mener er relevante for Københavns Kommune at være repræsenteret i.

Økonomiforvaltningen har på baggrund af anbefalingerne fra fagudvalgene udarbejdet nærværende indstilling om Københavns Kommunes fortsatte repræsentation i bestyrelser, råd, nævn mv. for valgperioden 2014-2017.

Løsning

”Politik for aktivt ejerskab” er blandt andet udarbejdet på baggrund af et ønske om, at relevansen af kommunens repræsentation i selskaber, organisationer, foreninger osv. løbende bliver vurderet.

Økonomiudvalget og de stående udvalg har i efteråret 2013 vurderet Københavns Kommunes fremtidige repræsentation i de selskaber, organisationer, foreninger osv., som er forankret under de pågældende udvalg.

I vurderingen af om Københavns Kommune fortsat skal være repræsenteret i et hverv er der taget stilling til følgende spørgsmål:

  1. Er der tale om et obligatorisk hverv for Københavns Kommune (lovpligtigt)?
  2. Varetages der en relevant kommunal opgave eller interesse for Københavns Kommune i hvervet?
  3. Er det fortsat relevant for Københavns Kommune at være repræsenteret i hvervet?
  4. Er hvervet placeret i den korrekte forvaltning i Københavns Kommune (ressort relevans)?

Ad 1. Lovpligtige hverv skal også besættes i den kommende valgperiode.

Ad 2 og 3. Ved vurderingen af spørgsmål 2 og 3 er følgende overvejelser indgået:

 

Hvilken opgave eller interesse varetages der for Københavns Kommunes vedkommende ved Københavns Kommunes repræsentation? Hvilke resultater er der opnået for Københavns Kommune som følge af varetagelsen af hvervet, og hvorledes er resultaterne i overensstemmelse med kommunens politikker på området?

Ad 4. Dette punkt vedrører hvervets interne placering i Københavns Kommune. Ved dette punkt er der foretaget en vurdering af, om hvervet/hvervsområdet har udviklet sig i en retning, så det f.eks. vil være mere passende, hvis hvervet fremadrettet blev flyttet til en anden forvaltning. Hvilken forvaltning vurderes, at have størst interesse i varetagelsen af hvervet? Samt om der sker der koordinering med andre forvaltninger i forbindelse med varetagelsen af hvervet?

Anbefalinger

Teknik- og Miljøudvalget, Socialudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget samt Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler, at kommunen fortsat er forankret i de hverv, som i indeværende valgperiode er placeret under disse udvalgs ressortområder.

I det følgende redegøres for Økonomiudvalgets og Børne- og Ungdomsudvalgets anbefalinger til ændringer. Derudover redegøres for, hvorfor Københavns Kommune ikke længere har en plads i Sjællands Symfoniorkester.

Udvalgenes anbefalinger fremgår af bilag 3.

Økonomiudvalget

Økonomiforvaltningen anbefaler, at Københavns Kommune i valgperioden 2014-2017 fastholder sin repræsentation i de hverv, som i indeværende valgperiode er forankret under Økonomiudvalgets ressort (bilag 1).

Økonomiforvaltningen anbefaler endvidere, at det faglige ansvar, der er med forbundet med kommunens repræsentation i Öresundskomiteens udvalg for miljø og grøn vækst fra 2014 bliver placeret i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Endvidere anbefales det, at det faglige ansvar og bestyrelsesposten, som er forbundet med kommunens repræsentation i Dansk Byplanlaboratoriums bestyrelse, bliver placeret i Teknik- og Miljøforvaltningen i forbindelse med hvervets næste funktionsperiode, således at det faglige ansvar og bestyrelsesposten går på skift mellem Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen.

Dansk Byplanlaboratoriums bestyrelse

Der er primo 2011 lavet en aftale mellem Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen om, at Anne Skovbro bestrider bestyrelsesposten i Dansk Byplanlaboratorium i en periode på fire år (indtil d. 31.12.2014), hvorefter bestyrelsesposten og forvaltningens faglige ansvar overdrages til Teknik- og Miljøforvaltningen. Den faglige forankring kan derfor i tråd med Dansk Byplanlaboratoriums eget oplæg gå på skift mellem de to udvalg i takt med bestyrelsesposten.

Öresundskommiteens udvalg for miljø og grøn vækst

Det anbefales, at Öresundskomiteens udvalg for miljø og grøn vækst fremover forankres i Teknik- og Miljøforvaltningen. Ifølge Öresundskomiteen er der udpeget en fuldmægtig i Teknik- og Miljøforvaltningen til at følge og støtte udvalgets arbejde. Den nuværende funktionsperiode udløber den 31.12.2013 i hvilken forbindelse det faglige ansvar kan overdrages til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Børne- og Ungdomsudvalget

Børne- og Ungdomsudvalget anbefaler, at der i stedet for politisk repræsentation fremover udpeges repræsentanter for forvaltningen til bestyrelserne på erhvervsskolerne (Hotel- og Restaurantskolen, Københavns Tekniske Skole og Niels Brocks Handelsskole), hvis pladsen tilfalder Københavns Kommune.

På professionsskoleområdet er der p.t. ingen repræsentation fra kommunen i bestyrelserne. Det fremgår af lovgivningen på området, at Regionsrådet og kommunalbestyrelserne i den region, hvor professionshøjskolen hører hjemme, i forening udpeger 2 medlemmer til bestyrelsen. Hvis der inden eller i løbet af den nye valgperiode kommer henvendelse fra professionsskolerne, anbefales det, at der foretages udpegning af en repræsentant fra forvaltningen til bestyrelsen, som i kraft af sin funktion kan varetage aftagerinteresserne for kommunen.

Kultur- og Fritidsudvalget

Københavns Kommunes plads i bestyrelsen for Copenhagen Phil, Sjællands Symfoniorkester er vedtægtsmæssigt overgået til Frederiksberg Kommune, idet orkestret nu spiller i Konservatoriets Koncertsal i stedet for Tivoli.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Beslutning

Dagsordenspunkt 3: Københavns Kommunes repræsentation i bestyrelser, råd, nævn mv. for valgperioden 2014 – 2017

Økonomiudvalgets beslutning i mødet 22. oktober 2013

Indstillingens 1.-3. at punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 4. at-punkt blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top