Mødedato: 22.08.2012, kl. 09:00
Mødested: Helenekilde, Tilvildeleje

Tilskud til renovering af selvejende institutioners bygninger

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal godkende principper for, hvornår og hvordan en selvejende institution, som løser en kommunal opgave, kan opnå tilskud til renovering af institutionens bygninger, samt hvorledes værdien af kommunens renoveringstilskud sikres.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at det godkendes, at kommunalt tilskud til renovering af selvejende institutioners bygninger ydes i overensstemmelse med de i indstillinger anførte principper.

Problemstilling

En lang række kommunale opgaver, f.eks. på det sociale område, løses af selvejende institutioner på grundlag af driftsoverenskomst. I den forbindelse kan der vise sig behov for renovering af den selvejende institutions bygninger af hensyn til den fortsatte opgaveløsning for kommunen.

Med henblik på sådanne situationer vurderes der behov for vedtagelse af principper for

  • hvornår kommunen kan yde tilskud til renovering af den selvejende institutions bygninger,
  • hvorledes værdien af kommunens renoveringstilskud sikres, og
  • hvilke andre forhold, der i den forbindelse skal iagttages.

Løsning

Kommunalt tilskud til renovering af selvejende institutioners bygninger

Kommunen skal forud for anvendelse af midler i hvert enkelt tilfælde sikre sig, at der er den fornødne hjemmel hertil. Hjemlen skal findes i den lovgivning, som er gældende for det pågældende område, eller i kommunalfuldmagten. I lovgivningen kan kommunens støttemuligheder dog være begrænsede, f.eks. til alene at omfatte driftsstøtte.

Til illustration fremgår det eksempelvis af § 67 i lov om social service, at kommunen skal sørge for, at der er det nødvendige antal pladser på døgninstitutioner til børn og unge med særlige behov samt på sikrede døgninstitutioner. Efter bestemmelsen kan døgninstitutioner oprettes og drives af kommunen eller som en selvejende institution, som kommunen indgår aftale med. Herudover regulerer lov om social service ikke forholdet mellem kommunen og den selvejende institution, og bidrag til belysning af spørgsmålet om hjemmel til kommunal støtte må derfor findes i kommunalfuldmagten og aftalen mellem parterne.

Efter kommunalfuldmagten/kommunalretlige grundsætninger kan kommunen imidlertid generelt yde tilskud til en selvejende institutions anlægsudgifter, når institutionens aktiviteter knytter sig til løsningen af kommunale opgaver, og når der i øvrigt kan påvises en særlig kommunal interesse i at yde tilskuddet, f.eks. hvor institutionen først og fremmest tilsigtes anvendt af kommunens egne borgere. Da det samtidig gælder, at de selvejende institutioner, f.eks. på socialområdet – uanset status som juridisk person med egen formue og bestyrelse – almindeligvis vil have indgået en driftsoverenskomst med kommunen om drift, tilskud, opgaver og tilsyn, kan kommunen i kraft af denne aftale sikre den tilsigtede opgaveløsning.

På områder, hvor der - som i eksemplet ovenfor - er hjemmel til at yde anlægsstøtte til selvejende institutioner, som løser kommunale opgaver, kan kommunen dermed yde tilskud til renovering af den selvejende institutions bygninger, såfremt

·         kommunen og institutionen har indgået en driftsoverenskomst

·         bygningsrenoveringen er nødvendig og foretages med henblik på at sikre, forbedre eller billiggøre løsningen af de opgaver, som institutionen varetager for kommunen

·         evt. driftsbesparelser, som er en følge af renoveringen, enten kommer kommunen til gode i kraft af reduceret driftstilskud og/eller en forbedret opgaveløsning.

Sikring af værdien af kommunens renoveringstilskud

Sikring af kommunens interesser i øvrigt ved ydelse af renoveringstilskud til en selvejende institution bør ske på én af følgende måder:

1.      Renoveringstilskuddet ydes som kommunalt lån med pant i den selvejende institutions ejendom. Et sådant lån vil ikke skulle henregnes til kommunens låntagning. Lånet er afdragsfrit, men forrentes med 5 % p.a. og forfalder til betaling, såfremt driftsoverenskomsten med kommunen og/eller institutionens drift ophører.

2.      Er ejendommen ikke allerede omfattet af en deklaration om hjemfald til kommunen ved driftsoverenskomstens/driftens/den selvejende institutions ophør, vil en anden mulighed være at give tilskuddet mod, at der tinglyses en deklaration, som giver kommunen ret til i ophørssituationen at overtage ejendommen for den offentlige ejendomsvurdering efter fradrag af tilskudsbeløbet tillagt en årlig rente på 5 % p.a. fra tilskudsdagen til overtagelsen.

I nogle tilfælde vil værdien af kommunens renoveringstilskud dog allerede være tilstrækkelig sikret via kommunens tilbagefalds- og/eller tilbagekøbsret til den selvejende institutions ejendom, således at der ikke er behov for at sikre sig yderligere.

I økonomiafsnittet nedenfor er i forhold til mulighed 2 redegjort for relationen mellem udviklingen i realværdi af den selvejende institutions ejendom og realværdien af kommunens tilskud med den anførte forrentning.

Andre forhold, som skal iagttages

Det skal fremhæves, at

·         kommunen som følge af sit tilskud til renoveringsarbejderne i hvert enkelt tilfælde er forpligtet til at vurdere, om EU’s udbudsregler eller tilbudsloven finder anvendelse i forhold til udførelsen af arbejderne, og i givet fald at kræve og påse, at renoveringsarbejderne udbydes eller annonceres

·         såfremt den selvejende institution optager lån til finansiering af den del af renoveringsarbejderne, som ikke dækkes af kommunens tilskud, vil lånet skulle henregnes til kommunens låntagning efter reglerne i lånebekendtgørelsens § 3, nr. 4.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Forholdet mellem realværdi af den selvejende institutions ejendom og realværdi af kommunens tilskud med den anførte forrentning efter 70 år i forskellige scenarier ses af nedenstående tabel.  I beregningen er anvendt en realrente på 3 % p.a. som i kommunens frikøbsordning, dvs. en nominel rente på 5 % p.a. med en årlig inflation på 2 %:

 

Årlig realvækst i ejendomsværdi i procent

Tilskud, svarende til 10 % af ejendomsværdi i tilskudsåret (år 0)

Tilskud, svarende til 20 % af ejendomsværdi i tilskudsåret (år 0)

Tilskud, svarende til 50 % af ejendomsværdi i tilskudsåret (år 0)

Ejd.værdi i år 70 

Gæld i % af ejd.værdi i år 70

Ejd.værdi i år 70

Gæld i % af ejd.værdi i år 70

Ejd.værdi i år 70

Gæld i % af ejd.værdi i år 70

0

110                       72

110                     144

   150                 264

1

221                       36

221                       71

   300                 132

2

439                       18

478                       33

   596                   66

3

869                         9

946                       17

1.176                   34

Videre proces

Under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen tiltræder indstillingen, skal de anførte principper fremover følges ved ydelse af kommunalt tilskud til renovering af selvejende institutioners bygninger.

Claus Juhl                /Bjarne Winge

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 22. august 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Til top