Mødedato: 22.08.2012, kl. 09:00
Mødested: Helenekilde, Tilvildeleje

Rummeligt arbejdsmarked for mennesker med funktionsnedsættelse - besvarelse af medlemsforslag

Se alle bilag

Indstillingen besvarer medlemsforslag om rummeligt arbejdsmarked for borgere med funktionsnedsættelse.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

1.      at nedenstående forslag til en styrket indsats for ansættelse af mennesker med funktionsnedsættelse tages til efterretning og indgår i budgetforhandlingerne for 2013.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede den 9. februar 2012,

At Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen i samarbejde med relevante forvaltninger at udarbejde forslag til en styrket indsats for ansættelse af mennesker med funktionsnedsættelse, evt. i form af praktikpladser, med henblik på, at Københavns Kommune bliver en endnu mere rummelig arbejdsplads.

Forslaget skal indeholde udkast til implementering og finansiering og foreligge senest medio 2012. Finansieringen bør indeholde et bud på timer og omkostninger til en fast støtteperson fra de involverede forvaltninger til mennesket med funktionsnedsættelsen.

(medlemsforslag stillet af Socialdemokraterne)

Løsning

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen besvaret medlemsforslaget i forhold til kommunens myndighedsfunktion. Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen har udarbejdet vedlagte budgetnotater med konkrete forslag til øget beskæftigelse for borgere med funktionsnedsættelse.

Økonomiforvaltningen har endvidere drøftet konkrete potentialer for ansættelse af flere borgere med funktionsnedsættelser med Teknik- og Miljøforvaltningen, som har udarbejdet vedlagte budgetnotat vedrørende et pilotprojekt i forvaltningen.

Endelig er medlemsforslaget drøftet med en række af de selskaber, kommunen er medejer af, samt brancheorganisationer mhp. at afdække potentialer og barrierer for ansættelse af borgere med funktionsnedsættelse i selskaberne og i private virksomheder.

Indledningsvist beskrives kommunens eksisterende indsatser i relation til et rummeligt arbejdsmarked for mennesker med funktionsnedsættelser. Herefter gennemgås forslag til nye initiativer, der skal styrke rummeligheden. Indsatserne er fordelt mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Forvaltningernes indsatser gennemgås i denne rækkefølge i det nedenstående.

Eksisterende indsatser

JobShop - Socialforvaltningen
Beskæftigelsesindsats for borgere visiteret til beskyttet beskæftigelse, Servicelovens §103. Socialforvaltningen formidler forskellige former for beskæftigelse, der understøtter borgernes mulighed for at opnå tilknytning til arbejdsmarkedet. Eksempler på JobShop-arbejdspladser er Silvan, Bilka og Socialforvaltningens kontorer. Socialforvaltningen har endvidere en enhed under etablering på rådhuset. Denne enhed er finansieret med 0,9 mio. kr. årligt i 2012-15 af midler fra Budgetaftale 2012. 20 borgere arbejder i JobShop ca. 2-3 gange om ugen. De øvrige dage er borgerne i deres sædvanlige dagtilbud.

Beskyttet beskæftigelse - Socialforvaltningen
Socialforvaltningen har 146 pladser til borgere visiteret til beskyttet beskæftigelse, herunder på værksteder, i Sundbyvangs kantine samt i JobShop.

VIVIL og Fremtidsfabrikken – beskæftigelsesindsatser for sindslidende – Socialforvaltningen Fremtidsfabrikken er et aktiveringstilbud til unge med psykiske problemstillinger, og VIVIL er specialiseret i job-formidling til borgere med sindslidelser. Fremtidsfabrikken arbejder med kom­­petencer i forhold til social integration, uddannelse og beskæftigelse for unge (typisk  kontanthjælpsmodtagere) mellem 18 og 30 år. I VIVIL afprøves nye metoder til at støtte mennesker med en sindslidelse, der modtager enten kontanthjælp (match 2-3) eller førtidspension i deres ønske om at etablere og fastholde kontakten til arbejdsmarkedet.

Fremtidsfabrikken startede i september 2009 som et initiativ fra rammeplanen for socialpsykiatrien og fik med budget 2012 bevilget yderligere et års drift. VIVIL er et to-årigt projekt under Socialforvaltningen finansieret af midler fra Arbejdsmarkedsstyrelsen frem til 1. november 2012. Projekterne indgår i Socialudvalgets budgetønsker til budget 2013. Budgetnotatet er også vedlagt denne indstilling.  

EGU-praktikpladser alle forvaltninger, administreres af Børne- og Ungdomsforvaltningen
EGU er en toårig særligt tilrettelagt og praktiktung uddannelse for unge med særlige behov. Ordningen administreres af Ungdommens Uddannelsesvejledning i Børne- og Ungdomsforvaltningen. Københavns Kommune har i regi af Ungejobpakken styrket sin indsats for at ansætte EGU'er i praktik; i 2009 havde kommunen ingen EGU'er ansat, i 2010 44, i 2011 72 og i 2012 forventes ansat 108 EGU-elever.

Den Særlige Jobformidling - Børne- og Ungdomsforvaltningen
Den Særlige Jobformidling er placeret på Ungdomsskolen i Utterslev og skaber job på særlige vilkår til unge under 25 år med udviklingshæmning - med særligt fokus på skolens elever, som afslutter en STU (særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse).

Specialindsats Handicap i Jobcenter København - Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen
Indsatsen er en understøttende funktion for hele jobcentret, som vejleder ift. ansættelse af borgere med handicap. Jobcentret har endvidere enheden Job på Særlige Vilkår, som fungerer som Københavns Kommunes videns- og servicecenter for arbejdsfastholdelse og job på særlige vilkår. Centret yder lovpligtig virksomhedsservice, etablerer og formidler henviste borgere til fleksjob samt løntilskudsjob til førtidspensionister for københavnske borgere på såvel offentlige som private arbejdspladser.

Fleksjob - Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen
Personer med væsentlig og varig begrænsning i arbejdsevnen, som ikke kan opnå eller fastholde beskæftigelse på ordinære vilkår, kan tilkendes fleksjob. I april 2012 var der 2.024 borgere bosat i Københavns Kommune, som var ansat i fleksjob. Københavns Kommune havde pr. marts 2012 544 fleksjobbere ansat. 1048 borgere var pr. april 2012 visiteret til fleksjob men uden beskæftigelse. 

Forslag til en styrket indsats for ansættelse af borgere med funktionsnedsættelser
Det foreslås, at indsatsen for et mere rummeligt arbejdsmarked samtænkes i en 'Københavnermodel' med to spor:

1. Flere borgere med funktionsnedsættelser ansættes i Københavns Kommune
2. Flere borgere med funktionsnedsættelser ansættes i private virksomheder

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med de relevante forvaltninger udarbejdet nedenstående forslag. Forslag, der forudsætter tilvejebringelse af finansiering, er uddybet i de vedlagte budgetnotater.

Ad 1. Flere borgere med funktionsnedsættelser ansættes i Københavns Kommune, herunder:

-          ansættelse af central koordinator for indsatsen for et rummeligt arbejdsmarked

-          pilotprojekt vedr. bonusopgaver til borgere med handicap

-          jobcoach til borgere med Aspergers syndrom

-          videreførsel og opgradering af Fremtidsfabrikken og VIVIL

-          opgaver til JobShops gartnerhold

-          øget afsætning til kommunens forvaltninger af produkter fra Socialforvaltningens produktionsværksteder

-          flere EGU-praktikpladser

-          udarbejdelse af tværkommunal strategi for jobs til unge med særlige behov

-          fritidsjobs og praktikpladser til unge med særlige behov

-          pilotprojekt vedr. ansættelse af borgere med funktionsnedsættelser i Teknik- og Miljøforvaltningen

-          200 ekstra fleksjobbere ansættes i Københavns Kommune, fordelt med 50 ekstra om året i perioden 2013-2016

-          Københavns Kommune indleder samarbejde med TV Glad-fonden om praktikpladser for STU-elever fra Glad Fagskole.

Ad 2. Flere københavnske borgere med funktionsnedsættelse ansættes i private virksomheder, herunder:

-          200 flere københavnske borgere ansættes i fleksjob i private virksomheder, fordelt med 50 ekstra om året i perioden 2013-2016. Dette skal ske ved hjælp af

o   etablering af én indgang med lettilgængelige kontaktoplysninger, som virksomheder kan henvende sig til før og under ansættelse af borgere med særlige behov

o   etablering af en hjemmeside i relation hertil, der indeholder gode eksempler, spørgsmål og svar

o   videreførsel af kommunens opsøgende indsats ift. at informere virksomheder om mulighederne for at ansætte borgere med særlige behov

o   Jobcenter København tilbyder virksomhederne en ”opstartsrådgiver”/ mentor, der støtter op i opstartsfasen.

De enkelte elementer i ’Københavnermodellen’ er uddybet nedenfor.

Central koordinator for indsatsen omkring rummeligt arbejdsmarked – forankret i Socialforvaltningen  
Socialforvaltningen foreslår, at der ansættes en centralt koordinerende og vidensopsamlende ressourceperson, der kan forestå arbejdet med at bistå forvaltningerne på tværs og sikre, at der sker en sammenhængende indsats, der giver et reelt løft i antallet af meningsfulde arbejdspladser til personer med funktionsnedsættelse.

Bonusopgaver til borgere med handicap – forankret i Socialforvaltningen
Formålet med indsatsen er, at borgere i beskyttet beskæftigelse eller aktivitets- og samværstilbud i teams løser opgaver, der ellers ikke ville være blevet løst. Teamsene er udgående fra kommunens institutioner og ledsages af en pædagog under udførelsen af opgaverne. Inspirationen kommer fra projekt 'Med kærlig hilsen' i Ikast-Brande Kommune, hvor eksempler på opgaver er rengøring af skilte, opsamling af affald og partnerskaber med fx daginstitutioner, hvor arbejdsgrupperne fortæller børn om, hvad det vil sige at være handicappet.

Socialforvaltningen foreslår, at der igangsættes et toårigt pilotprojekt mhp. at analysere og afklare potentialer, omfang og relevante jobtyper for målgruppen. Der ansættes en tovholder med pædagogfaglig baggrund, som også etablerer en platform, hvor kommunens decentrale enheder kan byde ind med opgaver til borgere i beskyttet beskæftigelse og aktivitets- og samværstilbud. 

Jobcoach til borgere med Aspergers syndrom – forankret i Socialforvaltningen
Målgruppen er borgere med Aspergers syndrom, som bor på kommunens botilbud. Målgruppen kan med støtte lære at varetage mange typer jobs, fx som gartner, mekaniker, flyttemand, postomdeler og kassemedarbejder. Der kan indtænkes såvel arbejdspladser i Københavns Kommune som i private virksomheder.

 

Socialforvaltningen ansætter en jobcoach tilknyttet de relevante botilbud. Jobcoachen skal hjælpe målgruppen med jobsøgning og efterfølgende integration på arbejdspladsen, herunder vejlede arbejdspladsen i at rumme medarbejderens særlige behov. En jobcoach forventes at kunne yde støtte til 15-20 borgere.


Videreførsel og opgradering af Fremtidsfabrikken og VIVIL
Der forslås en opgradering af Fremtidsfabrikken og VIVIL, som begge er bydækkende projekter, hvis bevilling udløber med årets udgang. Desuden foreslås midler til at optrappe indsatsen for ”prækvalificering” af borgere i interne bo- og aktivitetstilbud til det eksterne arbejdsmarked (mentorer/brugerguides). Opgraderingen foreslås som en pulje til aflønning af 6 årsværk til beskæftigelsesrettede indsatser på individ-niveau i de socialpsykiatriske centre. Puljen kan bruges til enten at tilknytte særlige arbejdsmentorer til den enkelte, hvor støtten skrues op/ned efter behov både i den prækvalificerende fase med henblik på at fastholde ”drømmen” om en tilknytning til arbejdsmarkedet. Eller der kan tilknyttes et kendt ansigt f.eks. vedkommendes kontaktperson/hjemmevejleder.

Opgaver til JobShops gartnerhold og afsætning fra de beskyttede værksteder – forankret i Socialforvaltningen
Socialforvaltningens beskyttede værksteder har en udgående enhed, 'JobShop', der med støtte fra pædagoger løser opgaver for kommunens forvaltninger og private virksomheder. JobShop har også et gartnerhold med kapacitet til at påtage sig flere opgaver. Kommunens forvaltninger opfordres til at indtænke JobShop som leverandør af mindre gartneropgaver.


Socialforvaltningens dagtilbud udfører trykke-, samle- og pakkeopgaver. Der er kapacitet til at udføre yderligere opgaver for kommunens forvaltninger.

Socialforvaltningen informerer kommunens øvrige forvaltninger om, hvilke opgaver værkstederne kan løse og til hvilken pris.

Flere EGU-praktikpladser – forankret i Børne- og Ungdomsforvaltningen
Ungdommens Uddannelsesvejledning vurderer, at der er unge med behov for EGU-praktikpladser inden for fx gartnerarbejde, kørsel, køkken, teknisk service, plejehjem og hjemmepleje samt all round praktisk assistance/ekstra medhjælper. (Forslaget indgår også i praktikpladsstrategien under Ungestrategien)

For de svageste EGU-elever foreslås det at etablere mulighed for nedsat ugentligt timetal på fuld ydelse samt mulighed for udvidet støtte og hensyntagen. Forslaget kræver dispensation fra eller ændring af den nuværende EGU-lovgivning, der kræver, at den unge er elev på fuldtid. Børne- og Ungdomsforvaltningen henvender sig til Ministeriet for Børn og Undervisning med forslag om, at loven ændres, så det bliver muligt at tage EGU på nedsat tid. Alternativt at der gives dispensation til et forsøg hermed.

Grunduddannelse København afdækker potentielle praktikområder i forvaltningerne og samarbejder med Ungdommens Uddannelsesvejledning om at koordinere og matche ift. ansættelse af EGU-elever.

Udarbejdelse af tværkommunal strategi for jobs til unge med særlige behov – forankret i Børne- og Ungdomsforvaltningen
Børne- og Ungdomsforvaltningen udarbejder i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen en tværgående strategi, som skal øge jobmulighederne for unge med særlige behov. Strategien skal foreligge primo 2013.

Fritidsjobs og praktikpladser til unge med særlige behov – forankret i Børne- og Ungdomsforvaltningen
Der etableres kommunalt støttede fritidsjobs og praktikpladser til unge med særlige behov, herunder unge på den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU) og erhvervsgrunduddannelsen (EGU).

Forslaget omfatter fritidsjob til samlet 40 unge i 6 timer om ugen med støtte fra en mentor.

Pilotprojekt vedr. ansættelse af borgere med funktionsnedsættelser i Teknik- og Miljøforvaltningen
Teknik- og Miljøforvaltningen etablerer pilotprojekt, hvor 1-3 borgere med funktionsnedsættelser vedligeholder grønne områder i Indre By. Der ansættes i relation til projektet en støtteperson, som skal være brobygger mellem kommunens forvaltninger, undersøge og udvikle relevante arbejdsfunktioner i de grønne områder, agere faglig vejleder samt bygge bro mellem den normale drift i de grønne områder og personen med funktionsnedsættelser.

Samarbejde med TV Glad om ansættelse af STU-elever i praktik i Københavns Kommune – forankring aftales mellem forvaltningerne

TV Glad driver Glad fagskole, hvor unge med funktionsnedsættelser, typisk udviklingshæmning, kan tage en STU-uddannelse inden for en række arbejdsmarkedsrelevante fagområder. TV Glad har henvendt sig til Københavns Kommune med ønske om et samarbejde om praktikpladser til de unge. Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har jf. vedlagte tilbagemeldinger vurderet, at de i første omgang kan ansætte hver 1-2 af STU-eleverne i praktik. Praktikforløbet aftales individuelt, og der er ikke lønudgifter forbundet med opholdet. Det foreslås, at samarbejdet gradvist udvides til de øvrige forvaltninger, og at koordineringen forankres i Socialforvaltningen hos den foreslåede koordinator for rummeligt arbejdsmarked. En udvidelse af samarbejdet forudsætter dermed, at der findes midler til en central koordinator, eller at forvaltningerne bliver enige om en alternativ fælles koordinatorfunktion.

Flere københavnske borgere med funktionsnedsættelser ansættes i private virksomheder forankret i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen
Målet er, at der i perioden 2013-2016 ansættes 200 flere københavnere i fleksjob i private virksomheder fordelt med 50 om året. Målet nås gennem en række indsatser, som er beskrevet nedenfor.

Erfaringerne fra eksempelvis Grundfos viser, at det er en fordel, hvis der er én indgang til kommunen, som virksomheder, der ansætter borgere med særlige behov, kan være i kontakt med.

Det foreslås derfor, at

-          der etableres én indgang med lettilgængelige kontaktoplysninger, som virksomheder kan henvende sig til før og under ansættelse af borgere med særlige behov

-          der i relation hertil etableres en hjemmeside, der indeholder gode eksempler, spørgsmål og svar

-          kommunen viderefører en opsøgende indsats ift. at informere virksomheder om mulighederne for at ansætte borgere med særlige behov

 
Erfaringerne viser endvidere, at virksomhederne kan være usikre på, hvordan de skal forholde sig til medarbejdernes særlige behov og håndtering af eventuelle opståede problemer. Det foreslås derfor, at

-          Jobcenter København tilbyder virksomhederne en ”opstartsrådgiver”/ mentor, der støtter op i opstartsfasen.

Økonomi

Nedenstående tabel viser forslagenes samlede finansieringsbehov.

Tabel 1. Finansieringsbehov. mio. kr., 2013 pl.

Indsats

2013

2014

2015

2016

I alt

Central KK-koordinator – ½ årsværk

0,3

0,3

0,3

0,3

1,2

Pilotprojekt vedr. bonusopgaver til borgere med handicap

0,6

0,6

0,0

0,0

1,2

Jobcoach til borgere med Aspergers syndrom

0,5

0,5

0,5

0,5

2,0

Videreførsel og opgradering af Fremtidsfabrikken og VIVIL

8,6

8,6

8,6

8,6

34,4

Fritidsjobs og praktikpladser til unge med særlige behov

1,0

1,0

1,0

1,0

4,0

Pilotprojekt vedr. ansættelse af borgere med funktionsnedsættelser i Teknik- og Miljøforvaltningen

0,9

0,8

0,8

0,8

3,3

200 flere fleksjob internt i Københavns Kommune

11,2

11,2

11,2

11,2

44,6

200 flere fleksjob i private virksomheder

1,7

1,1

1,1

1,1

5,0

I alt

24,7

24,1

23,5

23,5

95,7



Det fremgår af medlemsforslaget, at
Forslaget skal indeholde udkast til implementering og finansiering og foreligge senest medio 2012. Finansieringen bør indeholde et bud på timer og omkostninger til en fast støtteperson fra de involverede forvaltninger til mennesket med funktionsnedsættelsen.

Det bemærkes, at

-          der ved ansættelse af central koordinator afsættes 250 t.kr. årligt til et ½ årsværk samt 50 t.kr. i overhead

-          der i forhold til pilotprojektet vedr. bonusopgaver afsættes 150 t. kr. årligt til kompetenceudvikling af de pædagogiske støttepersoner, der følger arbejdsteamene

-          de 450 t. kr. årligt til jobcoach går til ansættelse af støtteperson, der skal hjælpe borgere med aspergers syndrom til at blive integrerede på arbejdsmarkedet

-          der ved opgradering af Fremtidsfabrikken og VIVIL afsættes 2,7 mio. kr. årligt til aflønning af mentorer/guides til beskæftigelsesrettede indsatser

-          der ved afsættelse af midler til fritidsjob afsættes 130 t. kr. til ansættelse af mentor for de unge

-          der med pilotprojektet i Teknik- og Miljøforvaltningen afsættes 350 t. kr. i 2013 og herefter 500 t. kr. årligt til støtteperson ifm. ansættelse af borgere med funktionsnedsættelser

Videre proces

Indstillingens forslag indgår i budgetforhandlingerne for 2013.

Claus Juhl         /     Bjarne Winge

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 22. august 2012

Jesper Christensen (A) fremsatte følgende ændringsforslag: ”Socialdemokraterne foreslår, at indstillingen tilføjes et 2. at-punkt med følgende ordlyd: ”At Økonomiforvaltningen fortsat skal arbejde for, at alle forvaltninger får en rummelig arbejdsplads, hvor mennesker med funktionsnedsættelse udfører relevante opgaver.”

Indstillingen blev godkendt med det stillede ændringsforslag.

Til top