Årsrapport for tilsyn med plejehjem (Sundhed- og Omsorgsudvalget)
Årsrapport for tilsyn med plejehjem (Sundhed- og Omsorgsudvalget)
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 22. august 2006
J.nr. ØU 308/2006
5. Årsrapport for tilsyn med plejehjem (Sundhed- og Omsorgsudvalget)
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at den samlede redegørelse vedrørende de lovpligtige kommunale tilsyn på plejehjem i 2005 tages til efterretning,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at den samlede redegørelse vedrørende Embedslægens tilsyn på plejehjem i 2005 tages til efterretning,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager tilsynsresultaterne fra de ikke lovpligtige tilsyn i 2005 i hjemmeplejen, på dagcentre og træningscentre samt hos private leverandører af personlig og praktisk hjælp til efterretning,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i løbet af efteråret 2006 kommer med forslag om det fremtidige tilsynskoncept, herunder Tilsynets organisatoriske tilhørsforhold eller udbud af tilsynsopgaven til private firmaer. Forslaget om det fremtidige tilsynskoncept udarbejdes således, at der sikres uafhængighed af Københavns Kommune.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 1. juni 2006
Indstillingens første og tredje at punkt blev godkendt.
Indstillingens andet at blev godkendt efter afstemning:
For: 9 (C, Ø, F, A, B, Wallait Khan)
Imod: 2 (V og O)
Andet at blev dermed godkendt.
(V) og (O) ønskede følgende tilført protokollen:
"V og O kan ikke tage redegørelsen vedr. Embedslægens tilsyn 2005 til efterretning set i lyset af den seneres tids røre om Fælledgården. V og O er tvivlende overfor om Embedslægens tilsyn er et retvisende billede af de områder, som Embedslægen har ført tilsyn med på de københavnske plejehjem."
Det fjerde at blev godkendt med en præcisering af
at det nye tilsynskoncept skal
foreligge den 15. august 2006.
(F) ønskede følgende tilført protokollen:
"SF mener ikke, at ændrede tilsynsforhold fra kommunalt til uafhængigt vil ændre på de problemer, der findes rundt omkring på københavnske plejehjem."
Økonomiforvaltningen
indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen indvendinger mod, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form idet det bemærkes i forhold til 4. at-punkt, at det fortsat er Borgerrepræsentationen, der har ansvaret for tilsynet, og at selve myndighedsudøvelsen derfor ikke kan overlades til private leverandører, jf. indstillingen".
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. august 2006
Økonomiudvalget stemte om indstillingens 2. at.
For stemte 10 medlemmer: A, B, C, F og Ø
Imod stemte 2 medlemmer: O og V
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Indstillingens 2. at blev dermed anbefalet.
Udvalget anbefalede herefter den resterende del af indstillingen uden afstemning.
Dansk Folkeparti og Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde.
Behandling: Borgerrepræsentationen.
RESUME
Denne indstilling beskriver resultaterne af de lovpligtige tilsyn udført af Embedslægeinstitutionen og Den Kommunale Tilsynsenhed på København Kommunes plejehjem. Desuden beskrives resultaterne af de ikke-lovpligtige tilsyn i kommunens hjemmeplejeenheder, i dagcentre og træningscentre samt hos private leverandører af personlig og praktisk hjælp. De ikke-lovpligtige tilsyn er gennemført af Den Kommunale Tilsynsenhed.
Resultaterne fra Embedslægeinstitutionen viser, at tilstanden på plejehjemmene og i de beskyttede boliger også var tilfredsstillende i 2005. Der er en fortsat stigning i antallet af plejehjem uden bemærkninger om fejl og mangler og en halvering af antallet af plejehjem, hvor der blev konstateret mindre fejl og mangler.
Hovedkonklusionen på de kommunale tilsyn er, at der udføres en tilfredsstillende pleje og omsorg på de københavnske ældreinstitutioner. Langt hovedparten af brugere og pårørende udtrykker tilfredshed med den omsorg, der ydes. Hovedparten af medarbejderne udtrykker tilfredshed med at arbejde på institutionerne. De uanmeldte tilsyn på plejehjemmene viser en væsentlig forbedring af medicindokumentationen. Der er stadig et udviklingspotentiale for medicinadministrationen og plejeplanerne. De anmeldte tilsyn resulterede i anbefalinger inden for arbejdets organisering, sygefravær, aktiviteter for beboerne og information og introduktion af nyansatte.
På de uanmeldte tilsyn i hjemmeplejen er der en tilfredsstillende pleje og omsorg, en tilfredsstillende basisdokumentation, og de visiterede ydelser ydes. Der er rum for forbedring af arbejdspladsvurderingerne og medicinområdet. På de anmeldte tilsyn med dagcentre og træningscentre er brugerne og medarbejdere tilfredse. På de uanmeldte tilsyn med private leverandører er tilfredsheden med tøjvask, personlig pleje og til dels indkøb ret høj. Tilfredsheden med leverandører af praktisk hjælp og grundig rengøring ligger noget lavere.
I forlængelse af tilsynet har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen en række indsatsområder, der grupperer sig inden for sundhedsadministrative forhold, sundhedsfaglige forhold, adgang til sundhedsfaglige ydelser og sundhedsrelaterede forhold.
Der er modtaget høringssvar fra Ældrerådene, Formandsgruppen, Københavns Kommune. Derudover er der modtaget brev fra Ældresagen, Kreds- og Lokalkomiteen for København, der beder om udsættelse på høringssvar.
Tilsynet med plejehjem har været organiseret i en selvstændig tilsynsenhed under Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Tilsynsenhedens fokusområder for det kommende års tilsyn fastlægges af Sundheds- og Omsorgsudvalget. Med henblik på at sikre større uafhængighed vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i forbindelse med tilrettelæggelse af tilsynet for 2007 i løbet af efteråret 2006 komme med forslag om en revidering af tilsynskonceptet både for så vidt angår metoderne for tilsynet samt for fremtidige organisatoriske placering af Tilsynsenheden eller udbud af tilsynsopgaven til private firmaer.