Mødedato: 22.08.2000, kl. 16:00

Støtte til afholdelse af borgermøder op til folkeafstemningen om bydelsstyre den 28. september 2000.

Støtte til afholdelse af borgermøder op til folkeafstemningen om bydelsstyre den 28. september 2000.

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 22. august 2000

 

 

J.nr. ØU 241/2000

 

1. Støtte til afholdelse af borgermøder op til folkeafstemningen om bydelsstyre den 28. september 2000.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget,

at der ydes kommunal støtte til afholdelse af borgermøder, op til den vejledende folkeafstemningen om bydelsstyre i Københavns Kommune den 28. september 2000 efter de i redegørelsen beskrevne retningslinier

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede den 14. juni 2000 at der i forbindelse med EU-afstemningen den 28. september 2000 afholdes en vejledende folkeafstemning om følgende tema: Skal der med virkning fra 1. januar 2002 indføres bydelsstyre i alle bydele i Københavns Kommune.

Med henblik på at sikre det bedst mulige grundlag for borgernes stillingtagen, foreslås at Københavns Kommune yder støtte til arrangementer, når to eller flere organisationer, foreninger og politiske partier (arrangørerne) i fællesskab, ønsker at afholde informationsmøder med offentlig adgang, op til afstemningen.

Københavns Kommunes støtte omfatter, at kommunen vederlagsfrit stiller lokaler og AV-udstyr til rådighed, fortrinsvis i kommunale bygninger, samt foranlediger annoncering af møderne i dagspressen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen besluttede den 14. juni 2000 at der i forbindelse med EU-afstemningen den 28. september 2000 afholdes en vejledende folkeafstemning om følgende tema: Skal der med virkning fra 1. januar 2002 indføres bydelsstyre i alle bydele i Københavns Kommune.

En bred offentlig debat om bydelssstyre, er vigtig for at sikre københavnerne det bedst mulige grundlag for stillingtagen i spørgsmålet om bydelsstyre den 28. september 2000.

Økonomiudvalget har besluttet, at der gennemføres én kommunal informationskampagne der omfatter et husstandsomdelt informationsmateriale, hvori Borgerrepræsentationens partier har mulighed for, at orientere københavnerne om partiernes synspunkter.

Som supplement hertil foreslås, at Københavns Kommune yder støtte til en borgermøder, arrangeret af to eller flere organisationer, foreninger og partier i fællesskab og københavnerne om spørgsmålet. Forslaget tager afsæt i de principper som blev lagt til grund ved valget til bydelsrådene i 1996.

Det indebærer, at Københavns Kommune yder støtte til afholdelse af arrangementer med offentlig adgang. Arrangørerne kan være to eller flere organisationer, foreninger og politiske partier.

Arrangørerne kan, i en af Københavns Kommune indrykket fælles annonce, få optaget en meddelelse om mødested og tidspunkt samt en kortfattet omtale (30-35 ord) af arrangementet.

Københavns Kommune stiller vederlagsfrit lokaler til rådighed. Det forudsættes at kommunens forvaltninger – herunder bydelene – i videst muligt omfang imødekommer ønsker om lån af lokaler. Tilgængeligt informationsmateriale og AV-udstyr kan stilles vederlagsfrit til rådighed for arrangøren, ligesom udgifter til kaffe/the kan dækkes.

Muligheden for at opnå støtte og vilkårene herfor annonceres i dagspressen.

I 1996 blev der optrykt og fordelt 2.000 eksemplarer af ansøgningsmaterialet. Det resulterede i 14 ansøgninger og 9 afholdte møder. Herudover blev der anvendt en del informationsmateriale ligesom medarbejdere fra det daværende struktursekretariat deltog i en række arrangementer.

PLS har i "Forsøg med bydelsstyre i Københavns Kommune, Midtvejsevaluering, September 1998", vurderet kommunens informationsindsats op til valget den 21. maj 1996. PLS anfører, at "Vurderet på baggrund af, at forsøget var nystartet, kan det (informationsindsatsen) opfattes som en succes, at ca. 2/3 af respondenterne i undersøgelsen ved informationsindsatsens afslutning havde et vist kendskab til bydelsforsøget" (s. 31).

På den baggrund vurderer Økonomiforvaltningen, at det husstandsomdelte informationsmateriale kombineret med muligheden for, vederlagsfrit at kunne afholde informationsmøder, vil bidrage til en bred offentlig debat om bydelssstyre og dermed sikre københavnerne det bedst mulige grundlag for stillingtagen i spørgsmålet om bydelsstyre den 28. september 2000.

 

 

Udgifterne kan afholdes af de på Økonomiudvalgets budget for år 2000 afsatte midler til aktiviteter i forbindelse med ændringer i Københavns Kommunes styreform.

-

-

BILAG VEDLAGT

-

 

 

 

Bjarne Winge

/ Paul Sax Møller

 

Til top