Mødedato: 22.06.2004, kl. 15:00

International handlingsplan for Økonomiforvaltningen 2004-2006

International handlingsplan for Økonomiforvaltningen 2004-2006

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 22. juni 2004

 

 

 

J.nr.             ØU 245/2004

 

 

3.                   International handlingsplan for Økonomiforvaltningen 2004-2006

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget beslutter,

at Økonomiudvalget tiltræder vedlagte udkast til handlingsplan for Økonomiforvaltningen (se bilag 1)

at Økonomiudvalget tiltræder, at følgende 2 indsatsområder iværksættes i forvaltningens handlingsplan: en styrkelse af Østersøsamarbejdet og en øget indsats for europæisk bypolitik

at Økonomiudvalget til efteråret udvælger et tværgående, bydækkende indsatsområde med udgangspunkt i en gennemgang af fagudvalgenes internationale handlingsplaner

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog den 11. december 2003 Københavns Kommunes internationale strategi. Ifølge denne beslutning skal strategien konkretiseres i en handlingsplan af de enkelte fagudvalg inden 1. juli 2004, bl.a. for at fastlægge de faglige prioriteringer.

 

Ifølge den internationale strategi skal Økonomiforvaltningen koordinere det internationale arbejde i kommunen, herunder informationsarbejdet og dannelse af netværk på tværs af forvaltningerne. Økonomiforvaltningen har også det overordnede ansvar for benchmarking af København. Endelig er det Økonomiforvaltningen, der skal udarbejde en årlig statusrapport til BR, den første i efteråret 2004, og som skal tage ansvaret for at evaluere strategien og handlingsplanerne i 2006.

 

Målet med den internationale strategi er at øge udbyttet af kommunens internationale indsats gennem en mere koordineret og målrettet indsats. Et bedre tværgående samarbejde mellem forvaltningerne, en mere målrettet indsats samt en bredere forankring i flere kontorer vil kunne forbedre indsatsen for internationalt arbejde i Økonomiforvaltningen.

I handlingsplanen foreslås, at følgende 3 indsatsområder prioriteres i forvaltningens internationale arbejde i den kommende 2 års periode.

1.      En styrkelse af Østersøsamarbejdet, udpeget som særligt indsatsområde i den internationale strategi og af væsentlig strategisk betydning for København

2.      Et tværgående, bydækkende indsatsområde, hvor Økonomiforvaltningen koordinerer fagforvaltningernes indsats. Indsatsområdet udpeges af ØU til efteråret med udgangspunkt i den besluttede forelæggelse af fagudvalgenes internationale handlingsplaner

3.      International bypolitik omhandler en styrkelse af Økonomiforvaltningens kerneopgave på det interna tionale område og omfatter såvel de overordnede byudviklingsperspektiver som byernes rolle i især EU-politikken. 

Herudover lægges der i handlingsplanen op til, at der – ud over de nuværende bysamarbejder med Malmø og Berlin – i handlingsplanens løbetid frem til udgangen af 2006 indgås indtil 2 samarbejdsaftaler yderligere med hhv. Paris og en relevant oversøisk by.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen vedtog den 11. december 2003 Københavns Kommunes internationale strategi. Af indstillingen fremgår om handlingsplaner for de enkelte fagudvalg:

 

"Med udgangspunkt i principperne i Københavns Kommunes internationale strategi vedtager hvert fagudvalg en international handlingsplan for de enkelte forvaltninger. Handlingsplanen fastlægger bl.a. faglige prioriteringer og indsatsområder for den enkelte forvaltnings internationale arbejde. Indsatsområderne bør både omfatte områder, hvor København har særlige kompetencer og områder, hvor København med fordel kan lære af andre byers erfaringer (udveksling af best practice). Handlingsplanerne forventes vedtaget senest 1. juli 2004 og skal løbende vurderes og justeres af udvalgene.

 

Økonomiforvaltningen understøtter forvaltningernes arbejde med at udarbejde handlingsplanerne, bl.a. ved afholdelse af et implementeringsseminar d. 20. oktober 2003. Økonomiforvaltningen vil efteråret 2004 forelægge Økonomiudvalget en status for udvalgenes handlingsplaner.

 

Sideløbende med udarbejdelsen af den internationale strategi indledte Økonomiforvaltningen derfor i efteråret 2003 processen med udarbejdelse af en handlingsplan for Økonomiforvaltningen. Dette skete med en intern kortlægningsproces i forvaltningen, der afdækkede hvilke opgaver, der løses på det internationale område på nuværende tidspunkt og hvilke opgaver, der forudses som centrale opgaver på det internationale område fremover.

 

Den interne kortlægning foregik ved en række møder med 1, 2, 4, 5, 8. kontor samt BRs sekretariat, Statistisk Kontor og Information og Kommunikation om deres ideer til strategiske indsatsområder for Økonomiforvaltningen på det internationale område. Nedenstående oversigt opsummerer de vigtigste idéer fra møderne.

 

·        Behov for flere succeshistorier eksternt og internt

·        Arrangere flere konferencer

·        Flere store synlige events

·        Invitere baltiske byer med til møder i nordisk regi

·        Prioriteret indsats - aktiv deltagelse få steder frem for passiv deltagelse mange steder

·        Mere og bedre vidensdeling

·        Mulighed for jobbytte, indstationering, udstationering

·        Bedre eksport og import af viden

·        Kvalitet i studiebesøg ude / tage godt imod herhjemme

·        Danne strategiske netværk mellem forvaltninger, Regionen, Danmark, Europa

·        Bedre PR og presse internationalt

·        Bedre brug af website, intranet, præsentationer

 

Der blev fulgt op på undersøgelsen ved en drøftelse på Økonomiforvaltningens lederseminar november 2003. Her nedsattes tre arbejdsgrupper, der hver arbejdede videre med prioritering af indsatsområder. Dette arbejde har ført frem til de 3 prioriterede indsatsområder, der fremgår af forslaget til handlingsplan.

 

Ressourcer

Målet med den internationale strategi er at øge udbyttet af kommunens internationale indsats gennem en mere koordineret og målrettet indsats.

Et bedre tværgående samarbejde mellem forvaltningerne, en mere målrettet indsats samt en bredere forankring i flere kontorer vil kunne øge og forbedre indsatsen uden at øge det nuværende omkostningsniveau for internationalt arbejde i Økonomiforvaltningen.

 

De enkelte kontorer afsætter i overensstemmelse med nuværende praksis ressourcer til internationale aktiviteter.

 

Af svar til Søren Pind af 11. december 2003 på et spørgsmål om forvaltningernes forbrug af ressourcer til internationalt arbejde opgøres udgifterne i Økonomiforvaltningens rådhusdel 2002 til 4,5 mio kr til udlandsrejser (rejse og ophold), internationale seminarer m.v., udgifter til kommunal medfinansiering af internationale projekter samt kontingent for medlemskab af internationale organisationer og netværk. Hertil kommer personaleudgifter samt udgifter til modtagelser af internationale gæster.

Under forudsætning af, at der højest iværksættes 3 indsatsområder i Økonomiforvaltningens internationale handlingsplan og der højest iværksættes 2 yderligere bysamarbejder, kan de personalemæssige konsekvenser af handlingsplanen håndteres inden for forvaltningens nuværende bemanding.

Der er i forvaltningens budget for 2004 og efterfølgende år taget højde for, at gennemførelsen af forvaltningens internationale handlingsplan i et vist omfang vil kræve flere ressourcer til projekter m.v.

Samtidig har Borgerrepræsentationen med bevillingen til Copenhagen Eventures fastlagt et øget ambitionsniveau til international markedsføring, der flugter med ambitionsniveauet i den internationale strategi.

 

Implementering

Alle forvaltninger tilstræber at fremlægge deres udkast til internationale handlingsplaner i deres respektive udvalg inden 1. juli 2004, hvorefter der arbejdes med implementering i samarbejde med Økonomiforvaltningen.

Økonomiforvaltningen har ansvar for at afrapportere til Borgerrepræsentationen om forvaltningernes handlingsplaner i efteråret 2004.

Økonomiudvalget skal evaluere virkningen af og implementeringen af den international strategi og handlingsplanerne til Borgerrepræsentationen i 2006.

 


ØKONOMI

Udgifterne til internationalt arbejde i udkast til handlingsplan afholdes inden for forvaltningens budget, hvorfor forslaget ikke har økonomiske konsekvenser.

 

MILJØVURDERING

Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.

 

HØRING

-

BILAG

1.      Udkast til handlingsplan for Økonomiforvaltningen

2.      Oversigt over projekter og netværk med deltagelse fra Økonomiforvaltningen

3.      Den internationale strategi vedtaget af Borgerrepræsentationen den 11. december  2003

 

 

 

Erik Jacobsen

 

/Paul Sax Møller

 

 


Til top