Mødedato: 22.05.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Bedre bus til Nørre Campus, godkendelse af projektforslag og anlægsbevilling

Se alle bilag

Der er, som besluttet i Borgerrepræsentationen den 27. januar 2011, udarbejdet projektforslag for en højklasset busløsning fra Nørreport Station til kommunegrænsen til Gentofte ved Lyngbyvej. Der skal tages stilling til projektforslaget og udmøntning af anlægsmidler.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.         at projektforslaget for ”Bedre Bus til Nørre Campus”, jf. bilag 2 godkendes, hovedprojekteres og efterfølgende anlægges.

2.                  at der i 2012 omplaceres et rådighedsbeløb på 4,0 mio. kr. i 2012 (2012 p/l), 50,0 mio. kr. (2012 p/l) i 2013 og 79,0 mio. kr. (2012 p/l) i 2014 fra Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk Forvaltning, anlæg 2.28.23.3 til Teknik- og Miljøudvalget, Ordinær Anlæg, funktion 2.28.23.3

3.                  at der frigives en anlægsbevilling 133,0 mio. kr. (2012 p/l) fordelt med 4 mio. kr. i 2012, 50,0 mio. kr. i 2013 og 79,0 mio. kr. i 2014 til anlæggelse og etablering af projektforslaget for ”Bedre Bus til Nørre Campus”. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3

4.                  at der foretages en omdisponering af parkeringsforholdene langs Nørre Allé, hvor 156 parkeringspladser i blå zone langs Nørre Allé nedlægges og oprettes som eventparkeringspladser i umiddelbar nærhed til Nørre Allé, dog uden for blå zone, jf. bilag 3. Princippet om nedlæggelse af p-pladser i blå zone skal erstattes 1:1 fraviges, da parkeringsbelægning langs Nørre Alle er lav. Nedlæggelse af de 156 parkeringspladser langs Nørre Allé vil medføre et indtægtstab på 0,3 mio. kr. (2012 p/l) fra 2014 og frem på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Parkering, funktion 2.22.07.1. Den manglende finansiering af servicemåltallet søges finansieret i forbindelse med forhandlinger for budget 2013.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

5.                  at den med budget 2012 vedtagne anlægsbevilling til ”forbedring af stoppesteder på centrale strækninger” annulleres og midlerne på 4,4 mio. kr. (2012 p/l) i 2012 og 4,4 mio. kr. i (2012 p/l) 2013 omdisponeres til projektet

6.                  at indtægtsbevillingen til modtagelse af de 53,35 mio. kr. (2012 p/l) fra Staten og udgiftsbevillingerne til projektet indarbejdes i Økonomiudvalgets budgetrammer med budgetforslag for budget 2013.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen igangsatte i januar 2011 et arbejde med udarbejdelse af et projektforslag, som opstiller et løsningsforslag til en højklasset busløsning på strækningen fra Nørreport Station til kommunegrænsen til Gentofte ved Lyngbyvej.

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen har udarbejdet projektforslaget. Borgerrepræsentationen skal frigive en anlægsbevilling til gennemførelsen.

Løsning

I de kommende år vil Københavns Kommune og Staten investere massivt i udvikling af området ved Nørre Campus for at tiltrække studerende og generere arbejdspladser. ”Bedre Bus til Nørre Campus” skal skabe god tilgængelighed til området og sikre en effektiv busdrift til de mange pendlere til og fra København. På store dele af projektstrækningen (jf. bilag 1) anlægges der busbaner i midten af vejen, som det kendes fra letbane- og sporvognsløsninger. Der vil på 80 % af den samlede strækning være busbaner.

Busstoppestederne vil få stationsmæssig karakter med højklassede vente- og læforhold, ny trafikinformationsteknologi, god tilgængelighed for alle brugergrupper samt cykelparkeringspladser, hvor det arealmæssigt vil være muligt at etablere disse. Forholdene ved busstationerne indgår som en del af udbudsarbejdet med kommunens byudstyr, hvor der pr. 1. januar 2014 er fundet en ny leverandør. Finansieringen af stoppestedsudstyr ligger således udenfor dette projekt.

For at sikre gode krydsningsforhold for cyklister og fodgængere på Nørre Allé etableres en ny krydsning for fodgængere og cyklister umiddelbart nord for Borgmester Jensens Vej.

For at kunne udvikle en god løsning for alle trafikanter ved Fredrik Bajers Plads og Fredensgade, har det været nødvendigt at inddrage mindre arealer fra Amorparken og Fredens Park. Kommunen har fremsendt ansøgning om godkendelse af denne inddragelse til Fredningsnævnet, og der tages forbehold for Fredningsnævnets godkendelse. Hvis denne ikke opnås vil projektet blive justeret. Eventuelle mindre ændringer vil ikke blive forelagt Borgerrepræsentationen.

Projektforslaget medfører behov for en omstrukturering af beplantningen langs strækningen. Omstruktureringen medfører en stigning i antallet af træer med ca. 30.

For at muliggøre anlæg af midterlagte busbaner på Nørre Allé, foretages en optimering af parkeringsforholdene i området. Parkeringspladsarealet langs Nørre Allés østlige side benyttes primært ved større events i Fælledparken og Parken, og meget lidt i de øvrige tidsrum. De 156 parkeringspladser foreslås derfor relokaliseret til veje i umiddelbar nærhed til Nørre Allé. De nye parkeringspladser (157 stk.) vil udelukkende være til rådighed ved større events i Fælledparken og Parken, og vil i de øvrige perioder være kørespor. Parkeringspladserne etableres uden for blå betalingszone, hvilket giver et indtægtstab på ca. 0,3 mio. kr. pr. år. For nærmere beskrivelse af omdisponeringen, se bilag 3.

Rejsetiden på strækningen vil blive mere stabil og reduceret med op til 4 min. svarende til 10-20 %. Derudover vil buspassagererne ikke længere opleve, at busserne kommer lige efter hinanden, og at der herefter går lang tid før den næste kommer. Der forventes en stigning i passagertallet med op til 10 %, svarende til ca. 4.000 daglige passagerer. Biltrafikkens fremkommelighed på strækningen afhænger i høj grad af, hvordan lyssignalerne på strækningen er indstillet. Forvaltningerne vurderer, at intelligente trafikstyringssystemer vil sikre en løsning, der indebærer god fremkommelighed for både biler og busser.

Lokaludvalgene er overordnet positive, og deres kommentarer har ikke givet anledning til projektændringer. Høringssvarene og forvaltningernes bemærkninger til disse fremgår af bilag 4.

Politiet har givet samtykke til projektforslaget. Vejdirektoratet er vejmyndighed for vejarealet på Hans Knudsens Plads og har principgodkendt projektforslaget for den del af projektstrækningen.

I de indledende arbejder med skybrudsplanen har Nørre Allé været fremhævet som et muligt indsatsområde. Såfremt det er relevant, udarbejdes et særskilt projekt, som vil blive forelagt til politisk behandling.

Økonomi

Budget

I Budget 2010 blev der afsat 114,05 mio. kr. (2012 p/l) til forbedring af busfremkommeligheden. Der blev i Budget 2011 tilført yderligere 37,08 mio. kr. (2012 p/l), så der kunne findes finansiering til projekt ”Bedre Bus til Nørre Campus”. Af disse midler udmøntes 70,85 mio. kr. (2012 p/l) til anlæg af ”Bedre Bus til Nørre Campus”. Disse midler tilføres projektet, og udmøntes med denne indstilling.

Borgerrepræsentationen afsatte på Budget 2012 4,4 mio. kr. (2012 p/l) i 2012 og 4,4 mio. kr. (2012 p/l) i 2013 til forbedring af stoppesteder på centrale strækninger. Disse midler tilføres projektet, og udmøntes med denne indstilling.

Staten har tilkendegivet en medfinansiering på 53,35 mio. kr. (2012 p/l) til projektet. Disse midler tilføres projektet, og udmøntes med denne indstilling. Indtægts- og udgiftsbevillingerne i forbindelse med modtagelse af medfinansieringen fra Staten indarbejdes i en kommende sag om bevillingsmæssige ændringer. De bevillingsmæssige forhold er beskrevet i bilag 5.

Hermed fås et samlet budget til Bynet 2018-arbejdet på 213,28 mio. kr. (2012 p/l) Af disse udmøntes 133,00 mio. kr. (2012 p/l) til projekt ”Bedre Bus til Nørre Campus”. De øvrige midler er øremærket til projekterne på Flintholm Station og højklasset busløsning på Frederikssundsvej.

Såfremt der er overskydende midler for projektet, vil disse tilbageføres til Økonomiudvalget.

Anlægsomkostninger

Fordelingen af udgifter til rådgivning/løn og anlæg fremgår af skemaet nedenfor:

 Udgifter, mio. kr. (løbende p/l)

2012

2013

2014

Sum

 Rådgivning og internt lønforbrug

   4,0

   7,00 

  7,00

18,00

 Fysisk anlæggelse af projekt 

   -

  43,00

 59,00

102,00

 ITS og branding

   -

  -

  13,00

13,00

 Total pr. år 

4,0

50,00

 79,00

133,00

Driftsbudget

Projektet vil fra 2015 og frem reducere Københavns Kommunes årlige driftsomkostninger til busdrift med 10-12 mio. kr., som følge af et højere passagertal og behov for færre bustimer. Driftsbesparelsens omfang kendes først, når projektet har været implementeret i ca. et år, hvorfor besparelsen først indarbejdes i rammerne i Økonomiforvaltningens budgetbidrag for budget 2015.

Ændringen i parkeringsforholdene indebærer et årligt indtægtstab for Teknik- og Miljøudvalget på 0,3 mio. kr. (2012 p/l) fra 2014 og frem. En nedskrivning af Teknik- og Miljøudvalgets indtægtsbudget vil kræve en tilsvarende opskrivning af Teknik- og Miljøudvalgets servicemåltal. Opskrivningen af Teknik- og Miljøudvalgets servicemåltal foreslås finansieret i forbindelse med budgetforhandlingerne for budget 2013.

Videre proces

Hovedprojekteringen forventes gennemført i anden halvdel af 2012, mens anlæg af den højklassede busløsning forventes gennemført i 2013 og 2014.

Det forventes, at der ved udførelse af nærværende opgave kan stilles krav om, at den private leverandør skal beskæftige praktikanter.

 

                            Claus Juhl                                         Hjalte Aaberg

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.         at projektforslaget for ”Bedre Bus til Nørre Campus”, jf. bilag 2 godkendes, hovedprojekteres og efterfølgende anlægges.
2.                  at der i 2012 omplaceres et rådighedsbeløb på 4,0 mio. kr. i 2012 (2012 p/l), 50,0 mio. kr. (2012 p/l) i 2013 og 79,0 mio. kr. (2012 p/l) i 2014 fra Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk Forvaltning, anlæg 2.28.23.3 til Teknik- og Miljøudvalget, Ordinær Anlæg, funktion 2.28.23.3

3.                  at der frigives en anlægsbevilling 133,0 mio. kr. (2012 p/l) fordelt med 4 mio. kr. i 2012, 50,0 mio. kr. i 2013 og 79,0 mio. kr. i 2014 til anlæggelse og etablering af projektforslaget for ”Bedre Bus til Nørre Campus”. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3

4.                  at der foretages en omdisponering af parkeringsforholdene langs Nørre Allé, hvor 156 parkeringspladser i blå zone langs Nørre Allé nedlægges og oprettes som eventparkeringspladser i umiddelbar nærhed til Nørre Allé, dog uden for blå zone, jf. bilag 3. Princippet om nedlæggelse af p-pladser i blå zone skal erstattes 1:1 fraviges, da parkeringsbelægning langs Nørre Alle er lav. Nedlæggelse af de 156 parkeringspladser langs Nørre Allé vil medføre et indtægtstab på 0,3 mio. kr. (2012 p/l) fra 2014 og frem på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Parkering, funktion 2.22.07.1. Den manglende finansiering af servicemåltallet søges finansieret i forbindelse med forhandlinger for budget 2013.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

5.                  at den med budget 2012 vedtagne anlægsbevilling til ”forbedring af stoppesteder på centrale strækninger” annulleres og midlerne på 4,4 mio. kr. (2012 p/l) i 2012 og 4,4 mio. kr. i (2012 p/l) 2013 omdisponeres til projektet

6.                  at indtægtsbevillingen til modtagelse af de 53,35 mio. kr. (2012 p/l) fra Staten og udgiftsbevillingerne til projektet indarbejdes i Økonomiudvalgets budgetrammer med budgetforslag for budget 2013.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 14. maj 2012

Indstillingens 1., 2., 3. og 4. at-punkt blev anbefalet med bemærkning om, at Teknik- og Miljøudvalget ikke ønsker de 64 eventparkeringspladser på Lyngbyvej etableret. I stedet skal Teknik- og Miljøforvaltningen i en separat indstilling til udvalget komme med forslag til, hvor de 64 eventparkeringspladser kan etableres.

Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti afgav protokolbemærkning:

”Strækningen fra Ryparken Station til Nørreport Station er en central indfaldsvej med meget trafik. Socialdemokraterne og Det Konservative Folkeparti ønsker derfor, at der som led i projektet udarbejdes en plan for anlægsarbejdet, som skal sikre den bedst mulige fremkommelighed for både biler og busser under hele anlægsperioden.”

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 22. maj 2012

Indstillingen blev anbefalet.

 

Jesper Christensen (A) videreførte Socialdemokraternes protokolbemærkning fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 14. maj 2012.

Til top