Mødedato: 22.05.2007, kl. 15:15

Cykelpakken (Teknik- og Miljøudvalget)

Cykelpakken (Teknik- og Miljøudvalget)

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 22. maj 2007

 

 


J.nr. ØU 160/2007

 

7. Cykelpakken (Teknik- og Miljøudvalget)

Der skal tages stilling til projekterne i Cykelpakken, frigive en bevilling på 25 mio. kr. til projektudvikling og realisering af projekter i 2007, samt delegere den endelige prioritering og godkendelse af de forskellige projekter til Teknik- og Miljøudvalget.

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1.      at resultatet af høringsprocessen for "Cykelpakken" godkendes.

2.      at igangsætning af projektudvikling af de i bilag 2 omtalte cykelprojekter i 2007, 2008 og 2009 med henblik på, at Teknik- og Miljøforvaltningen efterfølgende forelægger prioritering og godkendelse af enkeltprojekterne i Teknik- og Miljøudvalget forud for igangsætning af anlægsarbejderne og realisering godkendes.

3.      at der under Teknik- og Miljøudvalget bevilling Center for Trafik funktion 2.28.23.3 (Standardforbedringer af færdelsesarealer) frigives 25 mio. kr. i 2007 til projektudvikling af elementerne i Cykelpakken samt til realisering af projekter i 2007.
Den videre realisering af Cykelpakken forudsætter, at Borgerrepræsentationen senere vedtager den forventede "Cykelpakke"-bevilling for budgetårene 2008 og 2009.

4.      at der af anlægsbevillingen afsættes midler til dækning af omkostninger til projektudvikling, projektering, udbud og styring af anlægsfasen, og

5.      at et eventuelt indtægtstab ved nedlæggelse af parkeringspladser vil blive dækket af den pulje i budget 2007, som er afsat hertil.

Det præciseres, at den bedre adgang til Amager Fælled, der omtales på side 4 i bilag 2, vil ske fra Axel Heides Gade.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller overfor Økonomiudvalget,

  1. at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
    "Økonomiudvalget anbefaler, at indstillingens 2., 3. og 4. at-punkt udgår og erstattes af følgende at-punkter:

·        At der gives anlægsbevillinger på i alt 75 mio. kr. til de anlægsprojekter, der er nævnt i bilag 2 til Teknik- og Miljøudvalgets ramme, således at der kan afholdes udgifter til projekterne på op til 25 mio. kr. i 2007, 2008 og 2009. Anlægsbevillingerne finansieres af Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Center for Trafik, funktion 2.28.23.3 (Standardforbedringer af færdelsesarealer) under forbehold for Borgerrepræsentationens bevilling af rådigheds beløb til Teknik- og Miljøudvalget i 2008 og 2009 til finansiering af anlægsprojekterne.

·        At Teknik- og Miljøudvalget forelægges de projektudviklede anlægsprojekter forud for igangsættelse af anlægsarbejderne og realisering, og at Borgerrepræsentationen forelægges ny indstilling, hvis der sker væsentlige ændringer af de enkelte anlægsprojekter jf. bilag 2.

·          At der maksimalt kan anvendes 1,5 procent af anlægsbevillingerne til dækning af omkostninger til projektudvikling, projektering og udbud m.v. De resterende omkostninger til projektudvikling m.v. skal afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets driftsramme.

Økonomiudvalget har ingen yderligere bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter til såvel drift som anlæg som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Der er vedlagt notat til, der uddyber baggrunden for indholdet af §12-erklæringen."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. maj 2007

Indstillingen blev anbefalet.

 

 

PROBLEMSTILLING

I forbindelse med behandlingen af budgettet for 2007 er der afsat 75 mio. kr. ("Cykelpakken") til forbedring af cyklisternes forhold. Anvendelsen af midlerne sker med 25 mio. kr. for hvert af årene 2007 - 2009.

 

Teknik- og Miljøudvalget besluttede på sit møde d. 10. januar 2007 at sende et revideret forslag til anvendelsen af midlerne i offentlig høring. Høringen har været gennemført i perioden 7. februar-7. marts 2007.

 

Der er i alt modtaget 50 høringssvar fra personer og organisationer. Resultatet af høringen er en tilfredshed med en lang række af de foreslåede forbedringer, men der er også en række nye forslag til forbedring af cyklisternes forhold i København. Høringssvarene har meget stor fokus på cykelparkering og kryds.

 

Der er i høringen kommet en række forslag, der ikke kan realiseres i forbindelse med Cykelpakken, men som vil indgå i forvaltningens overvejelser på længere sigt.

 

 

LØSNING

Borgernes forslag er gennemgået af forvaltningen (Bilag 1). Der er desuden udarbejdet et samlet forslag til udmøntning af  de 75 mio. kr. (Bilag 2).

 

Cykelparkering

Der er modtaget en lang række forslag til forbedret cykelparkering i byen, flere end der kan realiseres. Det foreslås derfor at rammen til etablering af cykelparkering på fortovshjørner udvides til 7,7 mio. kr.  Udvidelsen finansieres ved, at der ikke gennemføres forsøg med tyverisikre cykelstativer samt mindre justeringer i andre indsatser. Forvaltningen vil senere forelægge Teknik- og Miljøudvalget et forslag til, hvor der kan etableres cykelparkering på fortovsudbygninger.

 

Grønne cykelruter

En indsigelse fra B93 vedrørende Svanemøllerutens forløb ved B93's nye kunstgræsbaner betyder, at etableringen af en etape fra Middelfartgade til Svanemøllen Station må udskydes, hvilket giver en besparelse på 0,2 mio. kr.

 

Der er modtaget forslag til forbedring af flere andre cykelruter. Det foreslås, at der gennemføres enkelte krydsforbedringer (finansieret via krydsprojekter) på Grøndalsruten og Hareskovruten.

 

Cykelstier

De tidligere foreslåede cykelstier mv. fastholdes. Der har været et stort ønske om forbedring af cyklisternes forhold på Jernbane Allé. Denne vil indgå som højt prioriteret i forvaltningens fremtidige arbejde med realisering af Cykelstiprioriteringsplanen.

 

Kryds

Som ønsket i forbindelse med høringen er borgerne/cyklisterne kommet med en lang række forslag til kryds, der bør forbedres af hensyn til cyklisterne - også her er der flere, end der kan realiseres. Forslagene vil blive prioriteret i en projektpulje for kryds. Farlige og problematiske kryds, kryds hvor der er særlig mange cyklister og kryds, der indgår i cykelruter, prioriteres. Forvaltningen vil senere forelægge et samlet forslag for Teknik- og Miljøudvalget.

 

Kampagner/cyklistadfærd

Kampagneforslag spænder fra integrationsfremmende cykelkurser for indvandrerkvinder til kampagner gennemført i et samarbejde mellem kommunen og Cyklistforbundet. Cyklisters hensyntagen til hinanden og til fodgængere blive inddraget i kampagneaktiviteten.

 

Øvrige indsatser

Diversegruppen omfatter meget forskellige forslag, hvoraf kun en enkelt foreslås fremmet. Det drejer sig om en kortlægning af mulighederne for at cykle mod ensretningen, hvor forvaltningen  anbefaler, at denne kortlæging gennemføres for 0,2 mio. kr.

 

 

ØKONOMI

I forbindelse med budgettet for 2007 er der afsat en pulje på 3 x 25 mio. kr til forbedringer for cyklister i årene 2007, 2008 og 2009. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at der under Teknik- og Miljøudvalget bevilling Center for Trafik funktion 2.28.23.3 (Standardforbedringer af færdelsesarealer) frigives 25 mio. kr. i 2007 til projektudvikling af elementerne i Cykelpakken samt til realisering af projekter i 2007. Den videre realisering af Cykelpakken forudsætter, at Borgerrepræsentationen senere vedtager den forventede Cykelpakke-bevilling for budgetårene 2008 og 2009.

 

Eventuelle indtægtstab ved nedlæggelse af parkeringspladser (i størrelsesordenen 10-20 pladser) dækkes af puljen til nedlæggelse af p-pladser, det blev vedtaget med budget 2007.

 

 

VIDERE PROCES

De enkelte projekter eller projektpuljer forelægges Teknik- og Miljøudvalget til godkendelse.

 

 

BILAG

- Oversigt over politisk behandling

 

1. Høringsresultat

2. Forslag til projekter samt prisoverslag

3. Kortbilag

4. Høring af Politi og Movia

5. Politisk behandling

6. Miljøvurdering

 

 

Fremlagt på Rådhuset, 1. sal, vær. 36

Bilag A: Borgernes høringssvar

 

 

Hjalte Aaberg                                            Niels Tørsløv

 

 


 

Til top