Mødedato: 22.05.2007, kl. 15:15

Fredningsforslag for otte københavnske parker

Fredningsforslag for otte københavnske parker

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 22. maj 2007

 

 


J.nr. ØU 169/2007

 

17. Fredningsforslag for otte københavnske parker

Økonomiudvalget pålagde 1. november 2005 Økonomiforvaltningen at fremlægge et fredningsforslag for otte parker inden 1. juni 2007. Dette forslag foreligger nu og skal godkendes, så det kan sendes til Fredningsnævnet, der gennemfører fredningen.

 

 

INDSTILLING OG Beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.  at Københavns Kommune rejser fredningssag for Bellahøjparken, Degnemosen, Rødkildeparken, Kolonihaveparken, Nørrebroparken med Hørsholmparken, Amorparken, Fredens Park og den kommunale del af Christianshavns Voldanlæg ved at fremsende vedlagte fredningsforslag (Bilag 2) til Fredningsnævnet for København.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. maj 2007

Indstillingen blev anbefalet.

 

 

Problemstilling

Økonomiudvalget har pålagt Økonomiforvaltningen i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde et fredningsforslag for otte parker i kommunen, der ikke er fredet. Dertil hører de sidste af de parker, der blev rejst fredningssag for i 1959 (også kaldet restfredningerne). Borgerrepræsentationen skal godkende fredningsforslaget, for at det kan sendes til Fredningsnævnet, som har myndighed til at træffe afgørelse om fredningens indhold. Fredningsnævnet vil så holde offentlige møder om forslaget, inden det træffer afgørelse om fredningen. Herefter vil fredningssagen fra 1959 være afsluttet.

 

 

Løsning

Økonomiudvalget vedtog den 1. november 2005, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Bygge- og Teknikforvaltningen (nu Teknik- og Miljøforvaltningen) skulle udarbejde fredningsforslag for følgende parker i kommunen inden den 1. juni 2007: Bellahøjparken, Degnemosen, Rødkildeparken, Kolonihaveparken, Nørrebroparken med Hørsholmparken, Amorparken, Fredens Park og Christianshavns Voldanlæg. Efterfølgende har Økonomiudvalget efter en dialog med Slots- og Ejendomsstyrelsen besluttet, at fredningen kun skal omfatte den del af Christianshavns Voldanlæg, der ejes af Københavns Kommune. På den baggrund har Økonomiforvaltningen som hovedansvarlig med bistand fra Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejdet det vedlagte forslag til fredning (Bilag 2).

 

Fredningsforslaget er bygget op af en række fællesbestemmelser for alle parkerne og særlige bestemmelser for de enkelte parker alt efter deres karakter. Formålet er i alle tilfælde at sikre den rekreative brug og offentlighedens adgang, samtidig med at områdernes værdier af landskabelig, biologisk og kulturhistorisk art skal opretholdes og om muligt forbedres. Parkernes udviklingsmuligheder reguleres i overensstemmelse med dette formål. Hertil hører også, at en detaljeret regulering af deres indhold, brug og drift fastlægges i udviklingsplaner, der siden skal udarbejdes på baggrund af fredningen.

 

De fleste af fredningsforslagets parker er omfattet af en fredningssag, der blev rejst for de københavnske parker i 1958 af Danmarks Naturfredningsforening (DN). Siden 1963 er der gennemført fredninger af parker ejet af Københavns Kommune på kommunens initiativ. Derved er langt de fleste af kommunens parker og en række andre områder blevet fredet, men ikke disse otte parker. Hidtil har arealer været beskyttet af selve fredningsrejsningen, indtil fredningssagen var gennemført. Men efter den nye Naturbeskyttelseslov bortfalder fredningssager, hvis de ikke afsluttes inden to år. For igangværende sager var fristen den 1. oktober 2006 (med mulighed for to års forlængelse). Det var baggrunden for, at Økonomi­udvalget, bl.a. tilskyndet af Danmarks Naturfrednings­forening, ønskede at få fredningssagen fra 1958 afsluttet nu med en fredning af de otte parker. Fredningsnævnet har på Økonomiforvaltningens anmodning forlænget gyldigheden af fredningsbeskyttelsen til 1. oktober 2008.

 

Som indledning på udarbejdelsen af fredningsforslaget har Økonomiforvaltningen sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen den 14. juni 2006 holdt et møde med en lang række organisationer samt de lokalråd, grundejere og offentlige myndigheder, der kan have interesser i fredningsområderne. Der er desuden den 25. oktober 2006 afholdt et opfølgende møde med de samme parter. En række synspunkter fremført ved og efter møderne er indarbejdet i forslaget (se Bilag 2). Forslaget har i april 2007 været sendt til Det grønne Råd, der ikke har haft bemærkninger til, at der rejses fredningssag. Da der ikke er kommet bemærkninger i denne høring, er der ikke vedlagt bilag herom.

 

 

Økonomi

Sagen vurderes ikke at have økonomiske konsekvenser.

De to private grundejere (Boligselskabet AKB og ejerforeningen E/F Nørrehus) ved Nørrebroparken har været inddraget i udarbejdelsen af fredningsforslaget, og det vurderes ikke at kunne begrunde et erstatningskrav. Offentlige myndigheder (institutioner mv.) har ikke adgang til erstatning for fredning.

 

 

Videre proces

Efter Borgerrepræsentationens godkendelse vil fredningsforslaget blive sendt til Fredningsnævnet, og andre parter (herunder de, der har deltaget processen hidtil) vil blive orienteret.  Fredningsnævnet holder offentlige møder om forslaget. DN har ret til at fremsætte ændringsforslag. Fredningsnævnet vil formentlig kunne afgøre sagen i 2008. Nævnets afgørelse kan indbringes til Naturklagenævnet som sidste instans.

 

 

Bilag

1. Miljøvurdering

2. Fredningsforslag for otte københavnske parker

 

 

Claus Juhl

                                                         /Henrik Plougmann Olsen

 

 


 

Til top