Redegørelse om proceduren for Københavns Kommunes forhandlinger med regeringen om kommunens økonomi i 2002 (udsendt til mødet den 15. maj 2001)
Redegørelse om proceduren for Københavns Kommunes forhandlinger med regeringen om kommunens økonomi i 2002 (udsendt til mødet den 15. maj 2001)
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ekstraordinært møde tirsdag den 22. maj 2001
J.nr. ØU 138/2001
6. Redegørelse om proceduren for Københavns Kommunes forhandlinger med regeringen om kommunens økonomi i 2002 (udsendt til mødet den 15. maj 2001)
INDSTILLING OG BESLUTNING
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget
- drøfter hvilke temaer overborgmesteren skal arbejde for i forbindelse med Københavns Kommunes forhandlinger med regeringen om kommunens økonomi i 2002.
Økonomiudvalgets beslutning den 15. maj 2001
Enhedslisten stillede følgende forslag:
"Enhedslisten foreslår et fortsat fokus på efteruddannelsesgælden, vedligeholdelsesgælden i forhold til de kommunale bygninger, hjemløsesituationen i København og en styrkelse af den kollektive trafik i Hovedstadsområdet."
SF stillede følgende forslag:
"SF foreslår, at der i forhandlingerne arbejdes for at der afsættes flere midler til ungdomsboliger i København, herunder at antallet af uddannelsespladser i hovedstaden koordineres med antallet af ungdomsboliger."
Sagen blev herefter udsat.
Økonomiudvalgets beslutning: L stillede følgende forslag til forhandlingsmandat til Overborgmesterens forhandlinger med regeringen om kommunernes økonomi i 2002:
"Der skal sikres en aftale mellem regeringen og Københavns Kommune, der dels skaber muligheder for at afprøve nye former for social og etnisk integration, dels rummer aftale om etablering af en trafik- miljø-pulje, og dels øger bloktilskuddet til København med 1 mia. kr., der skal bruges på at forbedre borgernes sociale velfærd, bl.a.:
- Hjemmehjælp og plejehjem til alle, der har behov for det
- Væk med overbelægning og ventelister til hospitaler. Den ældre medicinske patient skal have en høj prioritet i overensstemmelse med Sundhedsministerens løfte
- Væk med nedskæringerne på daginstitutionerne, indførelse af pladsgaranti og flere penge til bl.a. koloniophold
- Fornyelse af folkeskolen både m.h.t. bygninger og undervisningsstandard
- Stop for social udstødning, bl.a. job- og uddannelsesgaranti til alle unge uanset etnisk oprindelse, bl.a. gennem mere og bedre kommunal service, forsøg med kommunal produktion evt. i kombination med uddannelse og opkvalificering, samt orlovsordninger, der skaber plads til nye på arbejdsmarkedet
- Boliger til alle hjemløse
- Ingen begrænsninger i den kommunale anvisningsret i den eksisterende boligmasse og økonomisk støtte til at gennemføre en boligsocial politik i København med nybyggeri, specielt til lavindkomstgrupper og unge under uddannelse
- Oprettelse af en miljøpulje, der bl.a. kan sikre jordrensning m.m. indenfor de næste 4 år
- Omfattende udbygning og forbedring af kollektiv trafik, der i samarbejde med HT og med udgangspunkt i miljø-trafik-puljen reducerer pendlertrafikken
Forhandlingerne mellem Borgerrepræsentationen og regeringen skal foregå i fuld åbenhed.
Borgerrepræsentationen udformer et forhandlingsoplæg, der sendes til offentlig høring hos borgerne i København, bl.a. gennem folkehøringer.
- Forhandlingsresultat sendes også i offentlig høring
- Økonomiudvalget evaluerer Overborgmesterens forhandlingsresultat – inden tilsagn fra Økonomiudvalget
Baggrunden for forhandlingerne er en enestående god økonomi i det danske samfund og et betydeligt og stabilt overskud i den offentlige sektor på ca. 15 mia. kr. om året. En forøgelse af bloktilskuddene til København på brutto 1 mia. kr. , vil p.g.a. den øgede samfundsmæssige aktivitet (bl.a. øget efterspørgsel og beskæftigelse) give afledte budgetforbedringer for den offentlige sektor, så netto-udgiften for staten vil være væsentlig mindre end 1 mia. kr. Regeringens oplæg med en real vækst i de kommunale og amtskommunale budgetter på kun 1% om året er på denne baggrund aldeles uacceptabel. Da lønninger og overførselsesindkomster, der udgør hovedparten af de kommunale udgifter, stiger med mere end 1% realt, er regeringens oplæg et oplæg til nedskæringer, som alle, der sætter mennesker før penge, kategorisk må afvise."
Forslaget blev sat til afstemning.
For stemte 3 medlemmer: L og Ø
Imod stemte 8 medlemmer: A, F, C og V
Forslaget var dermed forkastet.
Økonomiudvalget tilsluttede sig Overborgmesterens mundtlige redegørelse inklusive de af F og Ø i mødet den 15. maj 2001, fremsatte forslag.
Behandling: -
RESUME
I det følgende gennemgås proceduren for forhandlingerne med regeringen om kommunens økonomi i 2002.