Mødedato: 22.02.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Bedre adgang til busserne for personer i kørestol med elektriske ramper

Københavns Kommune har, jf. sin Handicappolitik 2018-2022, en målsætning om: ”at borgere med handicap har de nødvendige forudsætninger og den bedst mulige støtte for at leve et selvstændigt liv med mulighed for personlig udfoldelse”. Personer i kørestol kan i dag komme med Movias busser, hvis en ledsager hjælper dem med at folde bussernes håndbetjente, manuelle ramper ud og ind. Movia tilbyder, som noget nyt, at nye busser udstyres med elektriske ramper. Det betyder, at personer i kørestol bedre kan tage bussen på egen hånd. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om der i Movias kommende udbud skal stilles krav om elektriske ramper. 

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kommune stiller krav om elektriske ramper for buslinje 22, 26, 27, 31, 34, 35, 68, 77 og 132, som Movia sender i udbud i 2022, og at de øgede driftsudgifter indarbejdes i budgetforslag 2023, jf. økonomiafsnittet,
  2. at Københavns Kommune arbejder for, at der i alle kommende busudbud stilles krav om elektriske ramper i Movias busser, der kører i Københavns Kommune.

Problemstilling

Personer i kørestol kan i dag komme med Movias busser, hvis de har en ledsager med, der hjælper med at folde bussernes håndbetjente, manuelle ramper ud og ind. Rampen kan ikke betjenes fra en kørestol, og det er ikke muligt at få hjælp fra chaufføren, der ikke må forlade førersædet. Det skyldes, ifølge Movia, hensyn til sikkerhed, terrorrisiko, økonomi og forsvarligt arbejdsmiljø for chaufførerne (tunge løft). 

Løsning

Movia tilbyder, som noget nyt, at der kan stilles krav om elektriske ramper i busserne i deres kommende udbud af buslinjer. En elektrisk rampe styres af buschaufføren. Når en person i kørestol skal med bussen, trykker chaufføren på en knap, rampen kører ud og personen i kørestol kører ombord. På Fyn er der elektriske ramper i alle regionale busser og de fleste bybusser. Erfaringerne er, ifølge Fynbus, gode. I Midtjylland har Midttrafik i november 2021 besluttet at gå samme vej. Midttrafik stiller i fremtidige udbud krav til, at busserne har elektriske ramper.

Københavns Kommune vedtog, jf. sin Handicappolitik 2018-2022, i december 2017 en målsætning om: ”at borgere med handicap har de nødvendige forudsætninger og den bedst mulige støtte for at leve et selvstændigt liv med mulighed for personlig udfoldelse”. Movia har i flere år fulgt udviklingen med elektriske ramper. De vurderer, at de elektriske ramper betyder en øget tilgængelighed for særligt passagerer i kørestol. Økonomiforvaltningen anbefaler derfor, at Movia i kommende udbud af busdrift i København stiller krav om elektriske ramper.

Movia udbyder i 2022 en lang række buslinjer i et samlet udbud kaldet udbud A21. I udbuddet indgår linje 22, 26, 27, 31, 34, 35, 68, 77 og 132, der kører i Københavns Kommune. Et tilvalg af elektriske ramper for de nævnte buslinjer, forudsætter enighed blandt de kommuner, der finansierer kørslen samt mellem de kommuner, der har linjer i samme udbudsenhed. I tabel 1 fremgår de relevante kommuner for udbud A21. Frederiksberg, Lyngby-Taarbæk og Rødovre Kommune har besluttet, at de ønsker elektriske ramper. Glostrup, Tårnby, Dragør, Brøndby, Hvidovre og Gladsaxe Kommune behandler politisk en sag herom senest i marts 2022. Herlev Kommune er ved at afklare om sagen skal indstilles politisk eller kan håndteres på administrativt niveau.

Tabel 1: Linjer i udbud A21, der vedrører Københavns Kommune

Udbudsenhed

Linjer

Kommuner

1

31, 34, 35, 36 og 77

København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør

2

13, 22, 132, 137, 139, 161

København, Brøndby, Glostrup, Herlev, Hvidovre og Rødovre

3

26, 27, 68

København, Frederiksberg, Gladsaxe, Lyngby Taarbæk

Note: linjer markeret med fed kører i Københavns Kommune.

For en kørestolsbruger er samspillet mellem rampe i bussen og stoppestedet bedst, hvis der, ifølge Movia, er almindelig højde på kantsten eller forhøjede kantsten. Ellers kan rampen blive for stejl. Det gælder både de nuværende håndbetjente, manuelle ramper og elektriske ramper. Movia tilbyder derfor rådgivning omkring stoppestedsforhold på de buslinjer, der indgår i udbud A21. Økonomiforvaltningen planlægger at tage imod dette tilbud. Teknik- og Miljøforvaltningen inddrages i dette arbejde. Hvis det betyder ændringer af kantstenene ved stoppestederne, der ikke kan finansieres inden for Økonomiforvaltningens eget busbudget, udarbejder forvaltningen et budgetnotat herom.

Økonomi

Movia forventer, at det årligt koster 4 til 5 kr. pr. bustime at få elektriske ramper. Det svarer for Københavns Kommune til 0,5 til 0,7 mio. kr. pr. år for buslinje 22, 26, 27, 31, 34, 35, 68, 77 og 132, der skal i udbud i 2022. Hvis der er enighed mellem kommunerne om at stille krav om elektriske ramper, vil merudgifterne blive indarbejdet i kommunens budgetforslag i forbindelse med juniindstilling for budget 2023.

Hvis det besluttes, at der i alle kommende udbud for københavnske busser stilles krav om elektriske ramper, vil det samlet set øge driftsudgifterne for Københavns Kommune til busserne med cirka 4-5 mio. kr. pr. år, når beslutningen er fuld indfaset i cirka 2034. Skønnet er behæftet med usikkerhed, da markedet for elektriske ramper kan ændres over tid.

Videre proces

Københavns Kommune skal inden den 31. marts 2021 tilkendegive over for Movia, om kommunen ønsker, at der indføres krav om elektriske ramper i det kommende udbud A21. Kravet vil kun blive indført, hvis der er enighed blandt alle de involverede kommuner. Busserne vil komme i drift ultimo 2023.

Økonomiforvaltningen tager imod Movias tilbud om bistand til at vurdere, om der skal ske tilpasninger af f.eks. kantstenshøjde ved stoppestederne for at understøtte funktionen af de elektriske ramper.

Københavns Kommune vil for øvrige kommende udbud stille krav til elektriske ramper. Det kræver enighed blandt de involverede kommuner.

 

Søren Hartmann Hede           /Søren Tegen Pedersen

Beslutning

Dagsordenspunkt 5: Bedre adgang til busserne for personer i kørestol med elektriske ramper (2022-0028572)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. februar 2022

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top