Udmøntning af Megaeventpuljemidler til SailGP
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at det godkendes, at Kongelige Dansk Yacht Klub i alt tildeles 2,7 mio. kr. til planlægning og afvikling af SailGP 2020,
- at det godkendes, at midlerne udmøntes fra Megaeventpuljen.
Problemstilling
Kongelig Dansk Yacht Klub (KDY) har ansøgt Københavns Kommune om i alt 6.120.000 kr. i tilskud til SailGP 2020. Ansøgningen fra Kongelig Dansk Yacht Klub er vedlagt denne indstilling som bilag 1.
Om eventen
SailGP er en årligt tilbagevendende, international grand prix serie i højteknologiske sejlbåde. Konkurrencedelen af eventen udgøres af syv landshold, som konkurrerer i ens, nyudviklede F50 katamaraner med en topfart på 100 km/t. Bådene dyster tæt på land, hvorfra tilskuere kan overvære eventen.
I 2019, eventens første år, blev SailGP afviklet i New York og San Francisco, Sydney, Marseille samt Cowes i Storbritannien. Fra 2020 bliver det med deltagelse af en dansk båd med danske elitesejlsportsudøvere.
SailGP har indgået aftale med UNFCCC (FNs klimakonvention) Sport for Climate Action, hvor målsætningen er en CO2-neutral event senest i 2025. Derudover kommer SailGP med sit eget koncept for unge - INSPIRE-programmet - med en målsætning om at øge interessen for sejlsport. Ifølge KDY er det målet at involvere skoler og sejlklubber i hele København og omegn i forbindelse med byens eventuelle værtskab.
Copenhagen SailGP afvikles i Nordhavn (Oceankaj ved krydstogtsmolen), og det tekniske område etableres på Refshaleøen den 11.-12. september 2020. Arrangøren forventer 10.000 besøgende om dagen til konkurrencen samt det tekniske område. Dertil forventes 3.000-6.000 tilskuere fra private både på vandet.
SailGP-serien er ikke et mesterskab, der formelt er tilknyttet et forbund, men eventen er sanktioneret af såvel det internationale forbund som af Dansk Sejlunion. Dette indebærer blandt andet, at atleterne konkurrerer under det internationale dopingreglement.
Det bemærkes, at arrangøren håber, at eventen vil blive afholdt med København som værtsby årligt i de kommende 3-4 år.
Organiseringen bag SailGP
KDY og SailGP Denmark er arrangører af eventen i København. KDY er den største sejlklub i Danmark, og har været arrangør af flere internationale stævner. SailGP Denmark er et privat selskab, der stiftes specifikt til driften af det danske hold og eventen i København. De to parter vil have hovedansvar for den danske del af afviklingen, herunder tilladelser, kontakt med relevante myndigheder, lokale leverandører mv.
Bag SailGP-serien står virksomheden F50 League LLC, der er ”supplier/leverandør” til alle events i hele verden. Eventen leverer således bådene, 100 containere med udstyr, værksteder, medieset-up og op til 400 medarbejdere. F50 League LLC/SailGP er ejet af den globale virksomhed Oracle Racing Inc.
Samlet set vurderes det som et erfarent organisatorisk setup, der står bag SailGP, og det forventes, at arrangørerne vil kunne levere en professionel event - trods den korte tidsfrist.
Økonomi og budget
Copenhagen SailGPs samlede udgiftsbudget er på 38 mio. kr.
Indtægtsbudgettet er på 21,8 mio. kr., hvoraf Københavns Kommune ansøges om et direkte tilskud på 6,12 mio. kr. De øvrige indtægter udgøres af fondsansøgninger, sponsorater og billetsalg samt øvrigt salg. Hovedorganisationen SailGP afholder de resterende udgifter på budgettet. KDY har i januar 2020 oplyst, at eventen ikke forventes afholdt i København, uden Københavns Kommunes økonomiske støtte.
Det bemærkes, at der endnu ikke foreligger afgørelser/tilsagn fra fonde eller øvrige offentlige instanser, hvorfor disse poster vurderes behæftet med risiko. For eksempel forventer Sport Event Denmark, der ifølge budgettet er ansøgt om 3 mio. kr. i støtte, først at behandle et eventuelt tilskud til Copenhagen SailGP efter Økonomiudvalgets stillingtagen, og Sport Event Denmark kan ikke på nuværende tidspunkt sætte beløb på et eventuelt tilskud. Derudover har Erhvervsfremmebestyrelsen i november 2019 valgt ikke at give tilskud til eventen. Arrangøren angiver i ansøgningen, at den internationale hovedorganisation SailGP vil dække et eventuelt underskud.
Ifølge Wonderful Copenhagens beregninger udgør den samlede estimerede turismeomsætning for Copenhagen SailGP ca. 24,5 mio. kr. Det bemærkes, at Wonderful Copenhagen tager forbehold for, at udregningen baserer sig på et relativt lille datagrundlag grundet den begrænsede erfaring med eventen. Den direkte turismeomsætning udgøres primært af det store antal medarbejdere, der kommer til København i flere uger i forbindelse med eventen.
Løsning
Vurdering af eventen
Copenhagen SailGP blev forelagt Københavns Kommunes Eventråd på møde den 28. august 2019. Eventrådet kommenterede, at eventen leverer et interessant verdensklasseprodukt med gode brandingmuligheder. Samtidig bemærkede Eventrådet dog også, at den forventede ansøgte økonomi i 2020 og evt. fremefter er for høj og ikke står mål med effekterne. Rådet foreslog, at der tages dialog med arrangør om eventuel afholdelse af eventen fra 2022 og fremefter, dog med en reduceret økonomi.
Økonomiforvaltningen bemærker, at der har været dialog med arrangøren omkring afholdelse af eventen fra 2022, hvilket arrangøren ikke fandt en mulighed. Derudover bemærker forvaltningen, at det det ansøgte tilskud fra Københavns Kommune er reduceret med ca. 5 mio. kr. siden Eventrådets behandling af sagen.
Kultur- og Fritidsudvalget har behandlet sagen i december 2019. I vedlagte høringssvar (vedlagt som bilag 2) fremgår det, at Kultur- og Fritidsudvalget indstiller, at SailGP som megaevent kan foregå i Københavns Havn uden yderligere kultur- og fritidspolitisk involvering, opbakning og økonomisk støtte. Samtidig fremgår det af høringssvaret, at Kultur- og Fritidsudvalget vurderer SailGP som en spektakulær, elitesportsorienteret megaevent, men at den kultur- og fritidspolitiske merværdi er begrænset, og hvor eventens 'Inspire-program' rettet mod skolerne ikke i tilstrækkelig grad, når ud til relevante børn og unge som kan knyttes til foreningslivet.
Ud fra et erhvervs- og vækstperspektiv forventes eventen at generere ca. 24 mio. kr. i turismeomsætning i hovedstaden. Eventen vurderes således at bidrage til vækst og erhvervsudvikling i København og ydermere anvendes Københavns Havn. Økonomiforvaltningen vurderer, som Eventrådet, at eventens styrke ligger i brandingpotentialer, herunder særligt København som innovativ, grøn og bæredygtig by. Samlet vurderer Økonomiforvaltningen, at KDY's afholdelse af SailGP bør få et mindre tilskud end de ansøgte 6,1 mio. kr.
Forvaltningen har været i dialog med KDY om at tilskuddet øremærkes involvering af lokale sejlklubber og Inspire-programmets udbredelse til københavnske skoler samt publikumsområde i Nordhavn. Copenhagen Capacity har tidligere udtrykt interesse for muligheden for at benytte eventen som mulig kampagne for international rekruttering. Derfor vil Økonomiforvaltningen gå i dialog med SailGP om muligheden for at anvende eventens platformen til at lave en kampagne for rekruttering af international arbejdskraft. Det kan samtidig bemærkes, at tilskuddet gives til etableringen og afviklingen af eventen i dens første år i København med forventning om, at eventen bliver en tilbagevendende begivenhed med signaturpotentiale for byen. Det forventes, at et eventuelt tilskudsbehov for SailGP vil falde støt i takt med, at eventen får positioneret sig, og at eventen i løbet af få år forventes at være helt uafhængig af offentlig finansiering.
Økonomiforvaltningen er positive overfor at støtte KDY til afholdelse af SailGP i 2020 og vurderer, at SailGP opfylder Megaeventpuljens kriterier. Denne enkeltstående internationale begivenhed vurderes således, at have potentiale for at skabe positive effekter i relation til hovedstadens vækst og erhvervsudvikling, herunder turismeøkonomisk omsætning.
Økonomi
Tilskud til planlægning og afholdelse af SailGP indstilles udmøntet ifølge nedenstående tabel.
SailGP (1000.kr - 2019 p/l)
|
2020 |
I alt |
Direkte tilskud til Kongelig Dansk Yacht Klub |
2,7 |
2,7 |
I alt |
2,7 |
2,7 |
Der er i Megaeventpuljen afsat 12,5 mio. kr. i 2019 og 15,0 mio. kr. årligt i 2020-2022. Der er tidligere bevilget midler fra Megaeventpuljen til VM i Kano og Kajak (2,3 mio. kr.), VM i Idrætsgymnastik (6 mio. kr.) C40 borgmestertopmøde (8,6 mio. kr.) og VM Banecykling (2 mio. kr.). Derudover er der reserveret 7 mio. kr. til Tour de France - værtsbyaktiviteter.
Hvis eventen, mod forventning, genererer et overskud, vil Københavns Kommunes tilskud blive tilbageført til Megaeventpuljen på baggrund af en fordeling mellem alle støttegivere.
Videre proces
Såfremt at KDY lancerer eventen til afholdelse i Københavns Havn og, at indstillingen godkendes i Økonomiudvalget, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen i dialog med KDY udarbejde en tilskudsaftale, som indeholder målbare succeskriterier og forudsætninger for tilskuddet.
Søren Hartmann Hede/ Søren Tegen Pedersen
Beslutning
Dagsordenspunkt 4: Udmøntning af Megaeventpuljemidler til SailGP (2019-0309453)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. januar 2020.
Indstillingen blev godkendt med 7 stemmer mod 0. 6 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Å, C og O.
Imod stemte: -
Undlod at stemme: Ø, B, F og V.
Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Venstre beder om, at ØKF og KFF sammen udarbejder en ny og skarpere proces for håndtering af ansøgninger til Megaevent-puljen. Vi har nu tre gange behandlet ansøgninger, der har fået ét udfald i Kultur- og Fritidsudvalget, og et andet i Økonomiudvalget - og det skaber unødig forvirring på tværs af partier og udvalg.”
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten undlader, fordi ansøgningen har ændret karakter og beløb i forhold til, da ansøgningen blev behandlet i Kultur og Fritidsudvalget som afviste den.”