Mødedato: 22.01.2008, kl. 15:15

Udvikling af Grønttorvsområdet, igangsætning af en forudgående høring og forslag til program til parallelopdrag (Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Se alle bilag

Udvikling af Grønttorvsområdet, igangsætning af en forudgående høring og forslag til program til parallelopdrag (Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 22. januar 2008

 

 


J.nr. ØU 25/2008

 

1. Udvikling af Grønttorvsområdet, igangsætning af en forudgående høring og forslag til program til parallelopdrag (Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

INDSTILLING OG Beslutning

Teknik og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget,

1.                  at programmet til parallelopdrag drøftes.

 

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget,

2.                  at igangsætning af en forudgående offentlig høring i en periode af 4 uger tages til efterretning.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. januar 2008

1. at-punkt blev drøftet og 2. at-punkt blev taget til efterretning.

 

 

Problemstilling

Grønttorvet forventer at flytte til et stort, nyt fødevare- og blomstertorv i Høje Taastrup Transport Center omkring årsskiftet 2010-11.

Køberne overtager grund og bygninger i Valby 2 år efter, at der foreligger en endelig og upåklaget lokalplan for området. Køberne af Grøntorvet har dannet udviklingsselskabet CVM Development, der i tæt samarbejde med borgerne i Valby, danske og udenlandske arkitekter og byplanlæggere samt Københavns Kommune skal udvikle et idéoplæg til en helt ny bydel på Grønttorvsarealet.

Køberne har fået udarbejdet et udkast til program for parallelopdrag " Porten til København" med henblik på udarbejdelse af en udviklingsplan for den nye bydel, hvori indgår foreløbige rammer for bebyggelse. TMF og ØKF har været i løbende dialog med køberne om programmet. Det er således sikret, at det er i overensstemmelse med målene i Kommuneplanstrategi 2007 og fremtidssikret i forhold til Kommuneplan 2009. Desuden foreligger der forslag til proces og tidsplan. Byggeønskerne indebærer væsentlige ændringer af Kommuneplan 2005 og forudsætter derfor - foruden lokalplan - et kommuneplantillæg.

Endvidere foreligger byggeønsker for ejendommen nord for Torveporten med bl.a. butikker, boliger og hotel.

 

Løsning

Det indstilles, at udvalgene drøfter foreslåede program og proces for parallelopdrag. I opdragets proces indgår 3 offentlige temamøder afholdt af køberne.

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen har indgået i arbejdet omkring de overordnede rammer for området, herunder de planmæssige forudsætninger for parallelopdraget.

 

Hele området er i Tillæg til kommuneplan 2005 for rækkefølgeplanlægningen udpeget som byomdannelsesområde og en del af området er udpeget til realisering i første del af planperioden. Det indstilles i den sammenhæng, at igangsætning af en forudgående høring i henhold til Planlovens § 23c, tages til efterretning. Således kan de indkomne svar indgå i de konkurrerende arkitektfirmaers overvejelser omkring områdets udvikling.

Efterfølgende vil de indkomne høringssvar og færdige forslag til parallelopdrag indgå i de videre overvejelser til planlægning af området herunder en startredegørelse, der forventes klar til politisk behandling medio 2008.

 

< p class=MsoNormal>Af hensyn til områdets bebyggelses- og infrastrukturmæssige sammenhæng indgår den kommunale grund ved Torveporten i parallelopdraget, det vil sige området mellem Grønttorvet og Gl. Køge Landevej syd for Torveporten. Herved kan det store kommende byområde få en arkitektonisk og planmæssig sammenhæng fra Gl. Køge Landevej til Kulbanevej, fra Ny Ellebjerg Station til Vigerslev station. Dette delområde udgår derfor af den tidligere forelagte startredegørelse for Torveporten.

For området mellem Grønttorvet og Gl. Køge Landevej nord for Torveporten, der også var medtaget i startredegørelsen for Torveporten, foreligger der et skitseforslag til nybyggeri, som vil indgå i parallelopdraget. Byggeriet forudsætter kommuneplantillæg og indgår derfor i den forudgående høring. Herefter forventer forvaltningen, at byggeriet fremmes gennem en selvstændig lokalplan, jf. afsnittet om den videre proces.

 

Området er i Kommuneplan 2005 fastlagt som E1 område, der bl.a. kan anvendes til lettere industri-, værksteds-, håndværks-, lager-, en gros-, og transportvirksomhed med dertil hørende administration og lignende samt til serviceerhverv, såsom administration, liberale erhverv, erhvervs- og fritidsundervisning samt andre virksomheder der kan indpasses i området.

 

Arealanvendelsen for Grønttorvet og arealerne syd og nord for Torveporten påregnes ændret fra blandede erhverv (E1-område) med en maksimal bebyggelsesprocent på 110 til boliger og serviceerhverv (C2*-område) med en bebyggelsesprocent på 150. Arealet syd for Torveporten forventes anvendt til boliger, herunder ca. 100 billige boliger og serviceerhverv, herunder butikker.

Torveporten-Følager ønskes udviklet til en ny urban gade: med butikker og med en tryg og sikker adgang til Ny Ellebjerg Station.

 

Planrammerne for Håndværkerbyen og de mindre ejendomme vest for Håndværkerbyen forventes fastholdt som E1-område for derved at sikre et blandet miljø i området, men indgår i planområdet for at sikre helhedshensyn, herunder infrastruktur.

Arealerne mellem Grønttorvet og Banen, der i dag er udlagt til tekniske anlæg mv. vil kunne blive revurderet, når de endelige planer for den nye København-Ringstedbane bliver afklaret, hvilket først forventes i 2009.

 

Center for Bydesign udarbejder i foråret 2008 en plan for byrummene i det sydlige Valby, der udover at inddrage Grønttorvet og Torveporten også inddrager området ved Ny Ellebjerg station og Valby Idrætsplads og ser på sammenhængen op til Toftegårds Plads. Planen vil indgå i arbejdet med startredegørelsen for Grønttorvet.

 

De overordnede plangrundlag skal gøre det muligt:

  • at omdanne det knap 30 ha store areal med det nuværende Grønttorv, Håndværkerbyen, og ejendommene omkring Torveporten til et integreret og varieret byområde med bl.a. boliger og serviceerhverv,
  • at udnytte områdets stationsnære beliggenhed med god adgang til Vigerslev Station i vest og Ny Ellebjerg Station i øst til at udvikle et område med høj tæthed og høj grad af bymæssighed, dog med en variation af tætheden – tættest ved stationerne og mere åbent/grønt i midten,
  • at omdanne Torveporten-Følager til en bymæssig gade med butikker og andre publikumsorienterede funktioner,
  • at sikre indpasning af detailhandel i området, herunder dagligvarebutikker, til dækning af de lokale behov.

 

Økonomi

Parallelopdraget, herunder udvidelsen af opdragsområdet med den kommunale grund, finansieres helt af køberne, udviklingsselskabet CVM Development.

 

Videre proces

Efter den politiske behandling afholdes en forudgående offentlig høring i 4 uger. Høringssvarene indgår som en del af bilagsmaterialet til de konkurrerende arkitektfirmaer.

Parallelopdraget forventes at blive afholdt februar – april 2008.

Opdragsgiverne afholder tre offentlige møde i forbindelse med afholdelsen af parallelopdraget, med temaerne:

  • Urbane mødesteder – Byens identitet og karakter,
  • Urbane intentioner – Konkrete planskitser og
  • Urbane resultater – masterplan for Grønttorvet.

 

Idet Torveporten Nord er længere i processen, og der allerede er udarbejdet et forslag til bebyggelse, vil lokalplanarbejdet for denne del af området kunne igangsættes umiddelbart. Grundejeren for den største grund ser meget gerne planlægningen fremmet. Et forslag til lokalplan og tilhørende kommuneplantillæg for Torveporten Nord vil kunne foreligge til politisk behandling medio 2008.

Bebyggelsesforslaget vil indgå som bilag til parallelopdraget på Grønttorvet.

Startredegørelse og svar på den forudgående høring kan forventes at blive behandlet politisk medio 2008. En rammelokalplan med byggeret for 1. etape på Grønttorvet kan derefter ligge færdig til medio 2009. Der vil blive afholdt arkitektkonkurrencer for underområderne på Grønttorvet 2008/09 – 2014.

 

Bilag

- Oversigt over politisk behandling

 

1.      Program for Parallelopdrag for Grøntorvet mv.

2.      Grøntorvet, Forudgående høring

 

 

Hjalte Aaberg                      Claus Juhl

 

 


 

Til top