Mødedato: 22.01.2002, kl. 15:00

Udtalelse vedrørende udkast til lov om ændring af planloven

Udtalelse vedrørende udkast til lov om ændring af planloven

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 22. januar 2002


J.nr. ØU 20/2002

7. Udtalelse vedrørende udkast til lov om ændring af planloven

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget

at Miljøministeriets høringsbrev om ændringer af planloven besvares ved Økonomiforvaltningens fremsendelse af vedlagte udkast til svar og

at Økonomiudvalget tiltræder, at Økonomiforvaltningen overvejer behovet for - og i givet fald igangsætter en forberedelse af et forslag til kommuneplantillæg på detailhandelsområdet.

 

  1. Økonomiudvalgets beslutning: at anbefalet overfor Borgerrepræsentationen.
  2. at godkendt.

Ø ønskede følgende tilført protokollen og medsendt til ministeriet sammen med kommunens høringssvar:

"Enhedslisten er ikke enige i forslaget til ændring af planloven. Enhedslisten ønsker at fastholde planloven som instrument, bl.a. til at forhindre uhæmmet vækst i butikscentre, og derfor ser Enhedslisten det som centralt at fastholde amterne som planlægningsmyndighed når det gælder butikshandel. Enhedslisten er derfor uenig med flertallets opbakning til lovforslaget, som det kommer til udtryk i høringssvaret. Enhedslisten kan dog tilslutte sig udvidelsen af definitionen på butikker med særlig pladskrævende varegrupper".

 

Behandling: Borgerrepræsentationen 24/1.

RESUME

Miljøministeriet har foreslået ændringer af planlovens regler om landzoneadministrationen og om planlægning til butiksformål.

Ændringerne af zonebestemmelserne drejer sig om, at kompetencen til at meddele zonetilladelser overgår fra amter (HUR) til kommunerne, og om udvidet adgang til at meddele tilladelse til visse anvendelser/byggerier i forbindelse med landbrugsejendomme. Ændringerne vurderes ikke indholdsmæssigt at have betydning for Københavns Kommune og giver ikke anledning til særlige bemærkninger.

Ændringerne på detailhandelsområdet vil på væsentlige områder udvide kommunens planlægningskompetence.

Kompetencen til at afgrænse den centrale del af en by, indenfor hvilken, der kan planlægges til detailhandel, og til at fastsætte det maksimale bruttoetageareal for butiksbyggerier i disse områder, overføres fra amterne (HUR) til kommunerne.

Dette betyder bl.a., at kommunen selv kan fastlægge rammen for butiksarealer i Indre By.

For bydelscentrenes vedkommende kan der udlægges et samlet areal til butiksformål med op til 3.000 m2 i hvert center uden regional godkendelse. Men da samtlige bydelscentre allerede er større end disse 3.000 m2, vil disse centre stadig være underlagt en regional planlægning. Modsat vil alle omegnskommuner selvstændigt kunne afgrænse deres centrale byområder og i princippet åbne op for (en uhindret) vækst i disse, uden en overordnet styring, som sikrer en hensigtsmæssig samlet udvikling i hovedstadsområdet. Konsekvensen heraf kan blive en svækkelse konkurrencemæssigt af københavnske bydelscentre.

Økonomiforvaltningen finder det vigtigt, at der også i bydelscentrene bliver mulighed for, at kommunen selv kan planlægge den fremtidige fornyelse og udvikling.

Derfor foreslås, at den ændrede lovbestemmelse på dette punkt suppleres med en bestemmelse om, at der gælder de samme regler for bymidter i store bydele som for den centrale del af en by.

Ørestad City Center vil stadig være omfattet af regionplanlægning.

Lovforslaget indeholder også en generel forøgelse af den maksimale størrelse på butikker, der forhandler udvalgsvarer, fra 1.000 m2 til 1.500 m2 for at muliggøre en mere fleksibel fornyelse af butikslivet.

Kompetencen til at fastsætte bestemmelser - med særlig planlægningsmæssig begrundelse - for butikker større end henholdsvis 3.000 m2 til dagligvarer og (nu) 1.500 m2 til udvalgsvarer ændres der ikke ved. Det vil stadig være amtet (HUR), der regulerer forholdet.

Endvidere udvides den administrativt fastlagte definition på butikker, der alene forhandler de såkaldte særligt pladskrævende varegrupper til - foruden biler, campingvogne, lystbåde, tømmerhandler og integrerede byggevaremarkeder i tilknytning til sidstnævnte - også at omfatte møbel- og køkkenelementforretninger. Det ville være ønskeligt, at butikstyperne blev entydigt fastlagt i en egentlig lovbestemmelse for at undgå usikkerheder, indtil det nuværende plangrundlag er revideret i overensstemmelse med den ændrede definition.

Endelig findes overgangsbestemmelser, der - i de tilfælde, hvor kommunerne endnu ikke har tilvejebragt et plangrundlag i overensstemmelse med regionplanerne - betyder, at regionplanbestemmelser vil blive lagt til grund for den planlægning, kommunerne måtte gennemføre. For Københavns Kommunes vedkommende er der fuld overensstemmelse mellem region- og kommuneplan på området. Dette indebærer, at kommunen nu selv vil kunne tilvejebringe et kommuneplantillæg, der tager højde for de nye bestemmelser - uafhængigt af indholdet i Regionplan 2001 og uafhængigt af, hvornår HUR vil gennemføre en revision af regionplanlægningen.

Økonomiforvaltningen foreslår på den baggrund, at Økonomiudvalget tiltræder, at forvaltningen overvejer, om der er et behov for en revision af reglerne i Kommuneplan 2001 og - i givet fald - sætter dette arbejde i værk, således at et kommuneplantillæg kan udarbejdes, når lovændringerne er vedtaget af Folketinget.

 

Til top