Mødedato: 21.11.2000, kl. 15:00

Regnskabsprognose for 2000 pr. 20. oktober 2000.

Regnskabsprognose for 2000 pr. 20. oktober 2000.

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 21. november 2000

 

 

J.nr. ØU 326/2000

 

1. Regnskabsprognose for 2000 pr. 20. oktober 2000.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget:

  1. Økonomiudvalget understreger udvalgenes og forsøgsbydelenes forpligtigelse til at sikre overholdelse af det budget, som Borgerrepræsentationen har vedtaget.
  2. Økonomiudvalget meddeler Revisionen, Kultur- og Fritidsudvalget, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Bygge- og Teknikudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget, at indberetningen om forventet regnskab 2000 tages til efterretning.
  3. Økonomiudvalget tager Sundheds- og Omsorgsudvalgets indberetning om forventet regnskab for 2000 til efterretning, og at Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentation at merforbruget i 2000 på de rammebelagte områder kan dækkes gennem et 1-årigt internt lån, der opgøres i foråret 2001, når regnskabet for 2000 foreligger.
  4. Økonomiudvalget tager Indre Østerbro bydelsråds indberetning om forventet regnskab for 2000 til efterretning med bemærkning om, at Indre Østerbro bydelsråd skal anvise dækning for merudgiften på 2 mill. kr. på området udlagt til selvstændig varetagelse. Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentation at merudgiften på 4 mill. kr. på det rammebelagte delegerede område forudsættes dækket gennem optagelse af et internt lån, der opgøres i foråret 2001, når det endelige regnskab for 2000 foreligger.
  5. Økonomiudvalget tager Indre Nørrebro bydelsråds indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning, og at Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentation at den forventede merudgift på 29 mill. kr. på området til selvstændig varetagelse, samt 6 mill. kr. på det rammebelagte delegerede område forudsættes dækket gennem optagelse af et internt lån, der opgøres i foråret 2001, når regnskab 2000 foreligger.
  6. Økonomiudvalget pålægger Bydelsrådet med virkning fra den 20. februar 2001, hver den 20. i måneden (eller førstkommende arbejdsdag) for de foregående måneder på månedsbasis at indrapportere til Økonomiudvalget et forventet regnskab og et månedsregnskab for bydelstilskuddet, hvor forsøgsbydelen redegør kvalificeret for de væsentligste afvigelser for bydelsrådet som helhed og på udvalgsniveau.

  7. Økonomiudvalget tager Kongens Enghave bydelsråds indberetning om forventet regnskab for 2000 til efterretning, samt meddeler bydelsrådet, at bydelens månedlige regnskabsrapportering kan ophøre, som følge af bydelens forbedrede økonomiske situation.
  8. Økonomiudvalget tager Valby bydelsråds indberetning om forventet regnskab for 2000 til efterretning med bemærkning om, at Valby bydelsråd skal anvise dækning for merudgiften på 1,9 mill. kr. på det rammebelagte delegerede område.

 

RESUME

I denne indstilling redegøres der for den fjerde regnskabsprognose for 2000, herunder kommunens likviditet, på grundlag af udvalgenes og bydelsrådenes indberetninger pr. 20. oktober 2000.

I alt er der til regnskabsprognosen indberettet mindreudgifter på 969 mill. kr.

På de rammebelagte driftsområder forventes en samlet mindreudgift på 31 mill. kr., herunder merudgifter på 40 mill. kr. i forsøgsbydelene.

Sundheds- og Omsorgsudvalget forventer merudgifter på 87 mill. kr. på den rammebelagte drift vedrørende pleje, service og boliger for ældre. Redegørelser herom er vedlagt som bilag 3.

Indre Nørrebro forventer merudgifter på i alt 35 mill. kr. på området udlagt til selvstændig varetagelse og de rammebelagte driftsområder. Redegørelse herom vedlagt som bilag 4.

På de rammebelagte anlægsområder forventes mindreudgifter på 172 mill. kr.

På de indtægtsdækkede områder forventes samlede mindreudgifter på 17 mill. kr.

På det lovbundne område forventes en samlet mindreudgift på 82 mill. kr.

På skatter og udligning forventes der en merindtægt på 75 mill. kr. På finansposterne ventes merindtægter på i alt 592 mill. kr., heraf er 604 mill. kr. en engangstilførsel vedrørende pensionsforpligtigelser i Københavns Energi.

Primo 2000 havde Københavns Kommune en kassebeholdning på 1.542 mill. kr. Kassebeholdningen ultimo 2000 forventes at udgøre 1.360 mill. kr.

Heraf vedrører i alt 708 mill. kr. pensionsforpligtelser for tjenestemænd i Københavns Energi og ejendomssalg som Borgerrepræsentationen i forbindelse med budgetvedtagelsen har besluttet skal anvendes til gældsnedbringelse. Netto 192 mill. kr. forventes overført til budget 2001 i forbindelse med overførsel af mer/mindreforbrug i 2000. Den reelle kassebeholdning ultimo 2000 vil således udgøre 430 mill. kr.

 

SAGSBESKRIVELSE

Regnskabsprognose for 2000

Udvalgene og forsøgsbydelene har indberettet den fjerde regnskabsprognose for 2000. De modtagne indberetninger er vedlagt som bilag 1.

Nedenfor er der opstillet et forventet regnskab og en likviditetsprognose for hele kommunen. Indberetningerne fra de enkelte udvalg og forsøgsbydele er behandlet særskilt.

Det forventede regnskab omfatter forskellen mellem korrigeret budget 2000 og det forventede årsregnskabsresultat for 2000, som det er indberettet pr. 20. oktober 2000.

 

Rapportering af mål og resultater

Med regnskab 1999 blev der sat øget fokus på målopfyldelsen i forhold til budgettet i Københavns Kommune, idet udvalgene i Beretning 1999 redegjorde for mål og resultater på udvalgte serviceområder. Det indgik i behandlingen af regnskabet, at fokus på mål- og resultatstyring vil blive skærpet yderligere i 2000 og 2001.

Med henblik på at forberede arbejdet med mål- og resultatopfølgning besluttede Økonomiudvalget den 15. august 2000 (ØU 228/2000), at udvalgene i de kvartalsvise indberetninger skal afgive en foreløbig redegørelse for mål og resultater i forhold til budgettet, herunder pege på områder, som i det endelige regnskab vil blive udvalgt til resultatopfølgning samt redegøre for om de aktivitetsforudsætninger, som ligger til grund for budgettet, forventes overholdt.

Udvalgene har ikke indberettet væsentlige afvigelser i aktivitetsforudsætningerne for budget 2000.

Udvalgenes redegørelser vedrørende mål-, resultat- og aktivitetsopfølgning er medtaget i udvalgsafsnittene.

 

Kvartalsregnskab

Udvalg og forsøgsbydele aflægger samtidig med denne indberetning af forventet regnskab for 2000 regnskab for de første 3 kvartaler af 2000. I kvartalsregnskabet skal det faktiske forbrug sammenholdes med det forventede forbrug, og eventuelle væsentlige afvigelser skal forklares på bevillingsniveau.

Formålet med aflæggelsen af kvartalsregnskaber er på et så tidligt tidspunkt som muligt at identificere de budgetposter, som udvikler sig anderledes end forudsat, således at der kan iværksættes analyser af årsagerne til udviklingen.

Udvalgenes og forsøgsbydelenes hovedtal fra kvartalsregnskabet er opstillet i sammenhæng med de enkelte indberetninger af forventet regnskab. De modtagne indberetninger fra udvalgene og forsøgsbydelene er vedlagt som bilag 1.

På finansposterne kan der i de indberettede kvartalstal forekomme store afvigelser for det enkelte udvalg i forhold til budgettet. Afvigelserne skyldes blandt andet institutionernes træk på kommunens kasse under Økonomiforvaltningen.

Forudsætningen for et brugbart kvartalsregnskab er, at der er kontinuitet over tid i de valgte regnskabsprincipper, og at bogføringen er ajour. Endvidere fordrer et kvartalsregnskab en så nøjagtig fordeling af budgettet som muligt, for at fordelingen kan afspejle det faktiske forløb.

Tillægsbevillinger til budget 2000

Borgerrepræsentationen har tiltrådt en række tillægsbevillinger til budget 2000 i form af omflytninger mellem udvalg og/eller forsøgsbydele samt udmøntning af centrale puljer. Disse tillægsbevillinger er budgetneutrale for kommunen som helhed, idet de ikke medfører merudgifter i forhold til det vedtagne budget for 2000.

 

Tabel 1. Kasseforbrug som følge af tiltrådte tillægsbevillinger til budget 2000. Mill. kr.

Tiltrådt med udgangen med af 3. kvartal

Overførsler fra 1999

632

Afdrag på interne lån

-18

Interne lån i kommunens kasse i 2000

116

Tillægsbevillinger, der modsvares af engangsindtægter eller lign.

80

Indskud i selskaber, køb af aktiver m.v.

465

Forøgede indtægter fra ejendomssalg, skatter mv.

-261

Øvrige tillægsbevillinger

42

I alt

1.056

Endvidere har Borgerrepræsentationen tiltrådt tillægsbevillinger i form af overførsel af uforbrugte midler mellem årene samt i form af låneordninger. Set over de berørte år er disse tillægsbevillinger likviditetsmæssig neutrale. Overførsler mellem 1999 og 2000 udgør tillægsbevillinger på i alt 632 mill. kr. Heri indgår en tillægsbevilling på 235 mill. kr. til overførsler i forbindelse med den regnskabsmæssige udskillelse af Københavns Energi (KE).

Borgerrepræsentationen har tiltrådt tillægsbevillinger på 116 mill. kr. i form af flerårige låneordninger. Heraf vedrører 101 mill. kr. en tillægsbevilling til Sundheds- og Omsorgsudvalget vedrørende dækning af det pr. 20. juli forventede merforbrug i regnskab 2000.

Tillægsbevillinger, der er finansieret af engangsindtægter til kommunen, udgør 80 mill. kr.

I forbindelse med den regnskabsmæssige udskillelse af KE er der tiltrådt en tillægsbevilling på 465 mill. kr. til indskud i selskaber.

Der er givet tillægsbevillinger til merindtægter på i alt 261 mill. kr. heraf 104 mill. kr. vedrørende ejendomssalg og 46 mill. kr. vedrørende DUT-regulering.

 

Endelig er der tiltrådt tillægsbevillinger på i alt 42 mill. kr. med dækning på kommunens kasse vedrørende de lovbundne områder, herunder 35 mill. kr. vedrørende sygesikring og 7 mill. kr. vedrørende indkvartering af flygtninge.

I bilag 2 er vist en oversigt over tiltrådte tillægsbevillinger til budget 2000.

 

Regnskabsprognose for hele kommunen

Tabel 2 Regnskabsprognose og regnskab for 1.-3. kvartal for Københavns Kommune

Bevillingsområde

Vedtaget

Tillægs-

Korrigeret

Forventet

Forventet

1-3. kvartal

1-3. kvartal

(Mill. kr.)

budget

bevilling

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

(1)

(2)

(3)

(3)

Rammebelagte driftsområder

18.037

437

18.475

18.444

31

13.478

13.064

Rammebelagte anlægsområder

887

-9

878

706

172

478

331

Indtægtsdækkede driftsområder

-1.066

232

-835

-781

-54

-660

-688

Indtægtsdækkede anlægsområder

638

31

669

598

71

369

223

Lovbundne områder

5.153

218

5.370

5.288

82

3.967

3.878

Skatter og udligning

-24.225

-147

-24.372

-24.447

75

-18.931

-18.967

Øvrige finansielle poster

676

294

970

378

592

961

-789

Kassebevægelse

100

1.056

1.156

186

969

-339

-2.948

Som følge af afrundinger kan summen af de enkelte tal i tabellen afvige fra totalen.

(1) Tiltrådt af Borgerrepræsentationen ved udgangen af september 2000.

(2) - angiver merudgift/mindreindtægt.

(3) Udvalgenes og bydelenes indrapporterede budget- og regnskabstal for de første 3 kvartaler 2000.

I det korrigerede budget indgår et kassetræk på i alt 1.156 mill. kr. For 2000 forventes der mindreudgifter på i alt 969 mill. kr., heri indgår engangsindtægter på 604 mill. kr. som anvendes til gældsnedbringelse. Kommunens kassen forventes i nærværende regnskabsprognosen fra primo 2000 at blive reduceret med 182 mill. kr. til 1.360 mill. kr. ultimo 2000. Tages der højde for overførsler og engangsindtægter forventes den reelle kassebeholdning ultimo 2000 at udgøre 430 mill. kr.

På de rammebelagte driftsområder er der indberettet mindreudgifter på i alt 31 mill. kr., der vedrører afvigelser i udvalgene og forsøgsbydelene. De større poster er:

  • mindreudgift på 74 mill. kr. under Økonomiudvalget hovedsageligt grundet udskydelse/forsinkelse af IT-projekter, projekter vedrørende strukturforhold, fælles kommunale personaleforhold samt organisationsudvikling i Økonomiforvaltningen
  • mindreudgift på 7 mill. kr. under Kultur- og Fritidsudvalget blandt andet mindreudgifter på administration
  • mindreudgift på 27 mill. kr. under Uddannelses- og Ungdomsudvalget herunder mindreudgifter på 16 mill. kr. vedrørende fritidshjem og klubber m.m.
  • merudgift på 98 mill. under Sundheds- og Omsorgsudvalget vedrørende pleje, service og boliger for ældre. Merbruget kan blandt andet. henføres til et merforbrug på 51 mill. kr. vedrørende institutionsdrift, en mindreindtægt på 13 mill. kr. som følge af et mindre salg af plejeboligpladser til forsøgsbydelene og andre kommuner, en merudgift på 14 mill. kr. vedrørende køb af pladser i andre kommuner
  • mindreudgift på 16 mill. kr. under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Merudgifter på 27 mill. kr. til Børnefamilier med særlige behov skyldes stigende priser på familiepleje. En mindreudgift på 65 mill. kr. vedrører introduktionsprogrammer under voksne med behov for serviceydelser og skyldes efterreguleringer og lavere aktivitetsniveau, mens merudgifter på 21 mill. kr. vedrørende voksne med særlige behov blandt andet grundet øgede udgifter til vikarer, merforbrug på 37 mill. kr. på handicapområdet og 1 mill. kr. til stofafhængige
  • mindreudgifter på 24 mill. kr. under Bygge- og Teknikudvalget grundet ikke-anvendte puljer
  • merindtægt på 20 mill. kr. under Miljø- og Forsyningsudvalget grundet øget tilgang af forurenet jord
  • merforbrug på 29 mill. kr. under Indre Nørrebro bydelsråd på området udlagt til selvstændig varetagelse, grundet underbudgettering af lønudgift på skoleområdet, merkøb af daginstitutionspladser udenfor bydelen og øgede udgifter til hjælpemidler på omsorgsområdet
  • merforbrug på i alt 12 mill. kr. under Indre Østerbro, Indre Nørrebro og Valby bydel på det øvrige rammebelagte område vedrørende foranstaltninger for børn og unge, grundet øgede udgifter til anbringelse.

På de indtægtsdækkede driftsområder forventes mindreindtægter på 54 mill. kr. som primært skyldes:

  • mindreindtægter på 8 mill. kr. under Kommune Teknik København
  • mindreindtægter på 45 mill. kr. under KE som følge af mindre varmesalg pga. mild vinter
  • mindreindtægter på 6 mill. kr. under KE som følge af mindre bygassalg
  • merudgifter på 14 mill. kr. under KE til renter som følge af forsinkelsen i udskrivningen af regninger
  • mindreudgift på 26 mill. kr. under KE vedrørende andel af drift og vedligeholdelse på værkerne
  • mindreindtægter på i alt 6 mill. kr. under Københavns Vand, hovedsageligt på grund af lavere vandlevering og vandafledning

På de rammebelagte anlægsområder forventes mindreudgifter på 172 mill. kr., som følge af:

  • mindreforbrug på 64 mill. kr. under Kultur- og Fritidsudvalget vedrørende projekter/bevillinger, der forventes fortsat i 2001

  • mindreudgifter på 54 mill. kr. under Uddannelses- og Ungdomsudvalget vedrørende udskudte anlægsprojekter
  • mindreudgifter på 11 mill. kr. under Sundheds- og Omsorgsudvalget vedrørende udskudte projekter
  • mindreudgifter på 29 mill. kr. under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vedrørende forsinkelse af udbygningsplanen på handicapområdet
  • mindreudgifter på 13 mill. kr. under Bygge- og Teknikudvalget vedrørende forsinkelse af projekter på vejområdet.

På de indtægtsdækkede anlægsområder forventes mindreudgifter på 71 mill. kr. på grund af udskydelse af anlægsprojekter under KV og færre igangsatte projekter under KE.

På de lovbundne områder forventes en mindreudgift på 82 mill. kr. De største afvigelser under udvalgene og forsøgsbydelene er:

  • mindreudgifter på 18 mill. kr. under Økonomiudvalget vedrørende pensioner, herunder mindreudgifter på 75 mill. kr. vedrørende rådighedsløn i Københavns Energi og merudgifter på 45 mill. kr. til tilbagebetaling til staten vedrørende pension for lærere uden for kommunen
  • mindreudgifter på i alt 13 mill. kr. under Sundheds- og Omsorgsudvalget blandt andet vedrørende indekslån til byggeri på ældreområdet
  • mindreudgifter på 32 mill. kr. under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vedrørende refusion og efterreguleringer, samt at færre tilkendes førtidspension
  • mindreudgifter på 21 mill. kr. under Indre Østerbro bydelsråd primært vedrørende sikringsydelser og kontanthjælp m.v.
  • mindreudgifter på 17 mill. kr. under Indre Nørrebro bydelsråd primært vedrørende aktivering af kontanthjælpsmodtagere
  • merforbrug på 7 mill. kr. under Kongens Enghave bydelsråd primært vedrørende aktivering af kontanthjælpsmodtagere
  • merforbrug på i alt 12 mill. kr. under Valby bydelsråd på beskæftigelsesområdet grundet øget aktivering af kontanthjælpsmodtagere

Skatter og udligning udviser merindtægter på 75 mill. kr., herunder en merindtægt på 75 mill. kr. i skatter og afgifter vedrørende grundskyld, dødsboskat og kildeskat.

Der forventes mindreudgifter på 592 mill. kr. på finansposterne, hvilket hovedsageligt skyldes:

  • merudgifter på 69 mill. kr. under Økonomiudvalget grundet øgede renteudgifter, lavere lånoptagelse og lån til betaling af ejendomsskat

  • mindreindtægter på 5 mill. kr. under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vedrørende restrefusion fra 1999
  • merindtægter på 61 mill. kr. under Miljø- og Forsyningsudvalget primært vedrørende renter af mellemværende, ændrede betalingsfrister, blandt andet vedrørende en ændring af momsloven
  • midlertidig kasseopbygning på 604 mill. kr. vedrørende historiske pensionsforpligtelser for tjenestemænd i Københavns Energi, som Borgerrepræsentationen har besluttet skal anvendes til gældsnedbringelse
  • forventet merudgift på 18 mill. kr. vedrørende forventede tillægsbevillinger til budget 2000
  • forventede kompenserende besparelser på 4 mill. kr., svarende til 2 mill. kr. på området til selvstændig varetagelse i Indre Østerbro bydel og 2 mill. kr. på de rammebelagte delegerede områder i Valby bydel.

Udvalgenes og forsøgsbydelenes indberettede afvigelser kan sammenfattes således:

 

Tabel 4. Oversigt over udvalgenes og forsøgsbydelenes indberettede afvigelser.

Mill. kr.

Skatter og

Drift

Anlæg

Lovbundne

udligning

Finansposter

I alt

BR-kommunen i alt

17

243

63

75

592

990

Revisionen

1

1

Økonomiudvalget

74

0

18

75

535

701

Kultur- og Fritidsudvalget

7

64

0

71

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

27

54

0

81

Sundheds- og Omsorgsudvalget

-98

11

13

2

-72

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

16

29

32

-5

72

Bygge- og Teknikudvalget

15

13

0

0

28

- heraf indtægtsdækkede områder

-9

0

-9

- heraf rammebelagte områder

24

13

37

Miljø- og Forsyningsudvalget

-25

72

61

108

- heraf indtægtsdækkede områder

-45

71

61

87

- heraf rammebelagte områder

20

1

0

21

Forsøgsbydelene i alt

-40

19

-21

Indre Østerbro

-6

21

15

Indre Nørrebro

-35

17

-18

Kongens Enghave

3

-7

-4

Valby

-2

-12

-14

Kassebevægelse i alt

-23

243

82

75

592

969

Noter: - angiver merudgift/mindreindtægt.

Som følge af afrunding kan summen af de enkelte tal i tabellen afvige fra totalen.

Likviditetsprognose

Tabel 5. Likviditetsprognose for 2000 pr. 20. oktober 2000

Kassebeholdning primo 2000

1.542

Likviditetstræk i budget 2000

-100

Tiltrådte tillægsbevillinger pr. 20. oktober 2000

-1.056

Indberettede ændringer pr. 20. oktober 2000

Rammebelagte driftsområder

30

Rammebelagte anlægsområder

172

Indtægtsdækket virksomhed

17

Lovbundne områder

82

finansposter

Merindtægt vedrørende grundskyld, dødsboskat m.v.

75

Merudgifter grundet højere renter

-25

Merudgifter vedrørende gældsnedbringelse

-16

Merudgifter vedrørende lån til betaling af ejendomsskat

-13

Merindtægter i Københavns Energi primært som følge af ændrede betalingsfrister

61

Øvrige mindreindtægter

-3

Kompenserende mindreudgift til dækning af indberettede overskridelser (1)

4

KE, historiske pensionsforpligtelser

604

Forventede tillægsbevillinger til budget 2000

-14

Forventet kassebeholdning ultimo 2000

1.360

Forventet nettooverførsel til budget 2001

-192

Forventede tillægsbevillinger til budget 2001

-30

Midler Borgerrepræsentationen har besluttet skal anvendes til gældsnedbringelse

-708

Reel kassebeholdning

430

(1) Heri indgår 4 mill. kr. vedrørende forventede kompenserende besparelser under Indre Østerbro bydel på 2 mill. kr. vedrørende bydelstilskuddet og 1,9 mill. kr. under Valby bydel svarende til de indberettede overskridelse på de rammebelagte områder.

Kommunens kassebeholdning primo 2000 udgjorde 1.542 mill. kr. I korrigeret budget 2000 er der indregnet et likviditetstræk på 1156 mill. kr. På baggrund af udvalgenes og bydelsrådenes indberetninger forventes en kasseopbygning på 969 mill. kr., hvoraf 604 mill. kr. stammer fra overtagelse af pensionsforpligtigelserne i Københavns Energi og 365 mill. kr. fra indberettede afvigelser og forventede tillægsbevillinger til budget 2000.

Kommunens kassebeholdning ultimo 2000 forventes i alt at udgøre 1.360 mill. kr.

Af den forventede kassebeholdning ultimo 2000 på 1.356 mill. kr. vedrører 604 mill. kr. pensionsforpligtigelserne i KE, der forudsættes anvendt til gældsnedbringelse i 2001-2002 jf. (BR/218/2000). 104 mill. kr. vedrører merindtægter fra ejendomssalg, som ligeledes er forudsat anvendt til gældsnedbringelse. I forbindelse med afslutning af regnskab 2000 i maj 2001 forventes et nettokassetræk på i alt 192 mill. kr. vedrørende afdrag på interne lån og overførsler til budget 2001 jf. indstilling om overførsel af midler mellem 2000 og 2001.

Den reelle forventede kassebeholdning udgør således 430 mill. kr. ultimo 2000.

Revisionen

Tabel 6. Revisionens forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

(Mill. kr.)

Korrigeret

budget

Forventet

regnskab

Forventet

afvigelse

1.-3. kvartal

budget

1.-3. kvartal

regnskab

[1]

Rammebelagte driftsområder

19

19

0

14

13

Kassebevægelse

19

19

0

14

13

Som følge af afrunding kan summen af de enkelte tal i tabellen afvige fra totalen.

[1] - angiver merudgift/mindreindtægt.

 

Revisionsdirektoratet forventer et mindreforbrug på 0,5 mill. kr. på direktoratets rammebevilling for 2000, der søges overført til budget 2001. I indstillingen om overførsel af midler mellem 2000 og 2001 foreslås, at Borgerrepræsentationen giver tilsagn om, at Revisionen kan få overført 0,5 mill. kr. til budget 2001.

Kvartalsregnskabet udviser et mindreforbrug på 1 mill. kr., revisionen anfører at en del udgifter og indtægter først kommer til udtryk i 4. kvartal.

 

Det indstilles, at Revisionens indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning.

 

 

Økonomiudvalget

Tabel 7. Økonomiudvalgets forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1-3. kvartal

1-3. kvartal

(Mill. kr.)

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Rammebelagte driftsområder

855

781

74

513

454

Rammebelagte anlægsområder

-193

-193

0

-185

-186

Lovbundne

1.059

1.041

18

738

781

Skatter og udligning

-24.372

-24.447

75

-18.931

-18.967

Øvrige finansielle poster

747

212

535

964

951

Kassebevægelse

-21.904

-22.605

701

-16.900

-16.968

Som følge af afrunding kan summen af de enkelte tal i tabellen afvige fra totalen.

[1] - angiver merudgift/mindreindtægt.

Der er indberettet mindreudgifter på 74 mill. kr. på de rammebelagte driftsområder, som hovedsageligt skyldes forsinkelse/udskydelse af en række opgaver til 2001. De største poster er:

  • mindreudgifter på i alt 35 mill. kr. vedrørende udskydelse af IT-projekter herunder uddannelses-PC-ordning, nyt sags- og dokumenthåndteringssystem, hardware og etablering af web-løsning til lønsystemet
  • mindreudgifter på 14 mill. kr. grundet forsinkelse af projekter vedrørende strukturforhold, herunder Amager Strandpark, bydelsforsøget m.v.
  • mindreudgifter på 12 mill. kr. grundet udskydelse af projekter vedrørende fælles kommunale personaleforhold, herunder aktiviteter i relation til KTO-aftale, kompetenceudvikling, lederudvikling m.v.
  • mindreudgifter på 6 mill. kr. vedrørende udskydelse af organisationsudviklingsprojekter

Økonomiforvaltningen anmoder om tilsagn om overførsel af i alt 71,1 mill. kr. til budget 2001. I indstillingen om overførsel af midler mellem 2000 og 2001 foreslås, at Borgerrepræsentationen giver tilsagn om, at Økonomiudvalget kan få overført 71,1 mill. kr. til budget 2001.

På de rammebelagte anlægsområder er der ikke indberettet afvigelser mellem budget og forventet regnskab.

På de lovbunde områder er der indberettet en samlet mindreudgift på 18 mill. kr. vedrørende pension, herunder

  • mindreudgifter på 75 mill. kr. vedrørende rådighedsløn i Københavns Energi i 2000 jf. BR 218/2000 blev der givet en tillægsbevilling på 95,1 mill. kr. til dækning af udgifterne til rådighedsløn for årene 2000-2002
  • merudgifter på 45 mill. kr. til tilbagebetalinger til staten vedrørende pension for lærere udenfor kommunen for perioden 1993-1999
  • merudgifter på 12 mill. kr. grundet øget overgang til rådighedsløn og generelt stigende udgifter, hvilket er indarbejdet i budget 2001

Der er indberettet merindtægter på 75 mill. kr. under skatter og udligning, som væsentligst skyldes:

  • ekstraordinære indtægter på 53 mill. kr. vedrørende grundskyld
  • merindtægter på 23 mill. kr. vedrørende dødsboskat som følge af ændring i aktiebeskatningen og øget kildeskat fra personer med midlertidigt ophold og kontraktlige ansættelse. Indtægtsniveau er justeret i budget 2001

For de øvrige finansielle poster er der indberettet forventede merindtægter på i alt 535 mill. kr. Herunder

  • merudgifter på 25 mill. kr. grundet højere renteudgifter
  • merudgifter på 16 mill. kr. vedrører gældsnedbringelsen der skyldes større afdrag end budgetteret jf. indstilling om låneoptagelse (ØU 322/2000) der behandles af Økonomiudvalget den 14. november 2000.
  • mindreindtægter på 13 mill. kr. vedrører lån til betaling af ejendomsskat
  • merindtægter på 604 mill. kr. vedrørende historiske pensionsforpligtelser i KE
  • merudgifter på 18 mill. kr. vedrørende forventede tillægsbevillinger til budget 2000, jf. indstilling om overførsel af midler mellem 2000 og 2001
  • forventede merindtægter på 4 mill. kr. vedrørende kompenserende besparelser til dækning af indberettede overskridelser i forsøgsbydele

Økonomiforvaltningen har indberettet følgende oversigt over udvalgte mål og resultater pr. 20. oktober 2000.

 

Mål og resultater

Område:

Målsætning

Mål

(resultatkrav)

Resultat

Mål-opfyldelse

(pct.)

Nyudvikling af kurser

Et årligt tilskud på 0,9 mio. kr. anvendes til kursusudviklingsaktiviteter, der understøtter kommunens værdigrundlag

Kvalitativ

Opgøres i forbindelse med regnskabs-

aflæggelsen

Kontrol af selvangivelser

Udtagning af selvangivelser vedr.:

  • lønmodtagere og pensionister
  • hovedaktionærer
  • erhvervsdrivende

Pr. 30/6-2000:

46800

759

7568

Pr. 30/6-2000:

48100

790

7457

103 %

104 %

98,5 %

Folkeregistrets registrering og ekspeditionstider

1/1-30/9-2000:

Hurtigere ekspeditionstider for registrering af diverse anmeldelser samt for personlige henvendelser

2-5 dage

Max 10 min. inden påbegyndelse

100 %

100 %

Statistisk Kontors brugertilfredshed

En så høj tilfredshed blandt de 763 abonnenter som mulig

5 fra en skala på 1-5

4,2

90 %

Borgernes tilfredshed med kommunens infomations- og kommunikationsindsats

Forbedring af information samt kommunikation

Kvalitativ

Opgøres i forbindelse med regnskabs-aflæggelsen

Københavns Erhvervscenters Iværksætterhotel

1/10-1999 – 30/9-2000:

Høj belægningsprocent af iværksætterhotellet

95 %

94 %

99 %

 

Regnskabet for årets 3 første kvartaler udviser et mindreforbrug på 68 mill. kr., som altovervejende skyldes betalingsmæssigeforskydninger i forhold til det oprindeligt budgetterede.

Det indstilles, at ovenstående indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning.

Kultur- og Fritidsudvalget

Tabel 8. Kultur- og Fritidsudvalgets forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1-3. Kvartal

1-3. Kvartal

(Mill. kr.)

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Rammebelagte driftsområder

560

553

7

410

386

Rammebelagte anlægsområder

153

89

64

6

6

Øvrige finansielle poster

0

0

0

0

116

Kassebevægelse

713

642

71

416

508

På grund af afrundinger kan der forekomme afvigelser mellem tallene i tabellen og de anførte summer.

(1) - angiver merudgift/mindreindtægt.

Der er indberettet en forventet mindreudgift på 7 mill. kr. på de rammebelagte driftsområder, herunder:

  • 1 mill. kr. under Folkebiblioteker, som følge af mere effektiv inddrivelse af udeståender
  • 5 mill. kr. under Sekretariat og Forvaltning, herunder 2 mill. kr. mindreforbrug på kontorhold og løn.

Udvalget har indberettet forventede mindreudgifter på 64 mill. kr. på de rammebelagte anlægsområder, herunder

  • 25 mill. kr. på idrætsanlæg grundet forsinkelse i renovationen af Øbro Hallen og Frankrigsgades Svømmehal.
  • 19 mill. kr. grundet forsinkelse af Islands Brygge medborgerhus
  • 10 mill. kr. grundet udskydelse af Sundbyvester biblioteks flytning
  • 3 mill. kr. på øvelokaler, da anlægsbevilling udskydes
  • 7 mill. kr. på administrationsbygninger, da overtagelse af ejendommen i Jemtelandsgade er forsinket

Der tale om endnu ikke færdiggjorte projekter (bevillinger), der forventes at fortsætte i 2001, hvorfor restbevillingen søges overført til 2001.

Kultur- og Fritidsudvalget har anmodet om tilsagn om overførsel af 71 mill. kr. til budget 2001. I indstillingen om overførsel af midler mellem 2000 og 2001 foreslås, at Borgerrepræsentationen giver tilsagn om, at 71 mill. kr. overføres til budget 2001.

 

 

Kultur- og Fritidsudvalget har indberettet følgende mål og resultater pr. 20. oktober 2000.

Mål og resultater

Område:

Målsætning

Mål (resultatkrav) for året

Resultat

(1)

Mål-

opfyldelse

Folkebiblioteker

Det årlige indkøb af bøger og andre materialer skal øges til 465 enheder pr. 1000 indbygger i år 2001.

460 enheder pr. 1.000 indbygger. I alt 164.830 enheder.

120.747 enheder

73%

 

Medietilbuddet skal afspejle medieproduktionen og befolkningens medieforbrug.

17 % af materialekontoen til netbaserede tjenester og andre medier end bøger og lydbøger.

I alt 3.646.552 kr.

2.440.529 kr.

67%

 

Materialetilbuddene skal være velholdte. Derfor skal der ske en øget udskillelse af forældet, ubenyttet og slidt materiale.

Målet er at kassationen i år 2000 skal være lig med tilvæksten. I alt 159.830 enheder skal udrangeres.

132.294 enheder.

83%


 

Ny anskaffet og afleveret materiale skal hurtigere på hylden og dermed være hurtigere til publikums disposition.

75% af ny anskaffet materiale skal være tilgængeligt senest 24 timer efter at det er modtaget i den enkelte afdeling.

Målet nås tilfreds-stillende.

Ikke opgjort af udvalget

Folkeoplysning

Over en 3-årig perioden fra 1999-2001 er det målet at få 30.000 flere børn og unge aktiveret i foreningslivet på Hovedområde 2

20.000 flere børn og unge i aktivitet i foreningslivet.

Kan først gøres op i regnskab for 2000

Ikke opgjort af udvalget

 

Fastholde tilgangen af børn og unge i foreningslivet

Tilpasse tilskudsordningerne til antallet af aktive børn og unge i foreningerne, så niveauet i 1999 på 300 kr. pr. deltagere i gennemsnit kan fastholdes.

Kan først gøres op medio dec. 2000

Ikke opgjort af udvalget

Noter: (1) Angiver resultatet for 1. – 3. kvartal.

 

Kvartalsregnskabet viser et merforbrug i forhold til det periodiserede budget på 92 mill. kr., hvoraf der er et mindreforbrug på 24 mill. kr. vedrørende de rammebelagte driftsområder, mens der er merudgifter på 116 mill. kr. på finansposterne, som skyldes betalingsmæssige forskydninger.

Det indstilles, at Kultur- og Fritidsudvalgets indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning.

 

 

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Tabel 9. Uddannelses- og Ungdomsudvalgets forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1-3. kvartal

1-3. kvartal

(Mill. kr.)

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Rammebelagte driftsområder

2.418

2.391

27

1.851

1.868

Rammebelagte anlægsområder

353

298

54

163

121

Øvrige finansielle poster

-1

-1

0

0

0

Kassebevægelse

2.770

2.689

81

2.015

1.989

Som følge af afrunding kan summen af de enkelte tal i tabellen afvige fra totalen.

[1] - angiver merudgift/mindreindtægt.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har indberettet mindreudgifter på i alt 27 mill. kr. på de rammebelagte driftsområder, herunder:

  • mindreudgifter på i alt 4 mill. kr. på folkeskoleområdet, heraf mindreudgifter på 8 mill. kr. på de selvforvaltede områder og merudgifter på 4 mill. kr. vedrørende betalinger til andre kommuner
  • mindreudgifter på 2 mill. kr. vedrørende voksenuddannelse
  • mindreudgifter på 5 mill. kr. vedrørende undervisning af voksne indvandrere primært vedrørende lønpulje og ferielønsforpligtigelse
  • mindreudgifter på 16 mill. kr. vedrørende fritidshjem og klubber m.m., heraf merindtægter på 9 mill. kr. vedrørende betaling fra andre, mindreudgifter på 3 mill. kr. på de selvforvaltede områder, mindreudgifter på 2 mill. kr. grundet udskydelse af pladser og mindreudgifter på 4 mill. kr. som følge af arbejdsnedlæggelser, sidstnævnte midler forventes at indgå i en pulje til udvikling af samarbejde mellem skole og fritidshjem jf. Borgerrepræsentationens beslutning den 2. november 2000 (BR 440/2000).

 

På de rammebelagte anlægsområder er der indberettet mindreudgifter på i alt 54 mill. kr. vedrørende udskydelse og forsinkelse af anlægsprojekter, heraf har Borgerrepræsentationen (BR 364/2000) givet tilsagn om overførsel af 29 mill. kr. til budget 2001.

 

Uddannelse- og Ungdomsudvalget har anmodet om tilsagn om overførsel af yderligere 54,7 mill. kr. til budget 2001. I indstillingen om overførsel af midler mellem 2000 og 2001 foreslås, at Borgerrepræsentationen giver Uddannelses- og Ungdomsudvalget en tillægsbevilling på 2,7 mill. kr. vedrørende efterregulering af sygedagpenge (DUT-regulering), samt tilsagn om, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget kan få overført i alt 54,7 mill. kr. til budget 2001, heraf 29,5 mill. kr. vedrørende drift og 25,2 mill. kr. vedrørende anlæg.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har indberettet følgende redegørelse vedrørende mål og resultater pr. 20. oktober 2000.

 

Mål og resultater

Område:

Målsætning

Mål for året

(resultatkrav)

Resultat

Mål-opfyldelse

(pct.)

Folkeskolen

Lektionstal pr. elev i normalklasser 2000/2001

1,46

ikke opgjort

af udvalget

ikke opgjort

af udvalget

Tidssvarende PC'er til eleverne

(antal elever pr. PC)

7,5

9,3

81

Pædagogisk-Psykologisk

Rådgivning

Forkortet ventetid til psykologbistand

10 uger

kortere

2,6 uger

kortere

26

Fritidshjem og

klubber

Besked til alle inden 1. juli om plads i fritidshjem

3072

3072

100

 

Pladsgaranti på fritidshjem

12.512

12.881

103

Dækningsgrad på 55 pct. til fritidsklubber (antal pladser)

7792

7074

91

Dækningsgrad 32 pct. til ungdomsklubber (antal pladser)

3709

3666

99

Ungdomsuddannelser

Tidssvarende PC'er til eleverne i gymnasiet/HF (antal elever pr PC)

5,0

5,3

94

Voksenuddannelser

Ansøgere til almen voksenuddannelse får tilbudt den ønskede undervisning

100

98,3

98

Ansøgere til hf-enkeltfag får tilbudt den ønskede undervisning

95,0

99,8

105

Dansk for udlændinge

Undervisningen tilbudt inden for 3 måneder

100

ikke opgjort

af udvalget

ikke opgjort

af udvalget

 

Regnskabet for de første 3 kvartaler udviser i forhold til det kvartalsopdelte budget et mindreforbrug på i alt 26 mill. kr.

Afvigelserne skyldes manglende afregninger med andre (amts)kommuner/forvaltninger/bydele og manglende udmøntning af lønpulje.

 

Det indstilles, at Uddannelses- og Ungdomsudvalgets indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning.

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Tabel 10. Sundheds- og Omsorgsudvalgets forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1-3. Kvartal

1-3. Kvartal

(Mill. kr.)

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Rammebelagte driftsområder

6.903

7.001

-98

5.177

5.208

Rammebelagte anlægsområder

18

7

11

13

0

Lovbundne områder

1.516

1.503

13

1.137

1.018

Øvrige finansielle poster

37

35

2

28

-1.318

Kassebevægelse

8.474

8.546

-72

6.355

4.908

På grund af afrundinger kan der forekomme afvigelser mellem tallene i tabellen og de anførte summer.

(1) - angiver merudgift/mindreindtægt.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget forventer et samlet merforbrug på 87 mill. kr. på de rammebelagte områder, mens der forventes et mindreforbrug på 13 mill. kr. på lovbundne områder og et mindreforbrug på 2 mill. kr. vedrørende finansposter.

I Borgerrepræsentationens beslutning om Sundheds- og Omsorgsudvalgets regnskab 1999 (BR 183/2000) indgår, at udvalget skal lånefinansiere det forventede merforbrug i 2000. I forlængelse heraf bevilgede Borgerrepræsentationen den 24. august 2000 et 6-årigt internt lån til Sundheds- og Omsorgsudvalget til dækning af det dengang forventede underskud i 2000 på 101 mill. kr.

I nærværende prognose er der således tale om, at der på det rammebelagte område forventes en forværring på 87 mill. kr. i forhold til regnskabsprognosen pr. 20. juli 2000 (ØU 228/2000).

I forbindelse med regnskabsprognosen har Sundheds- og Omsorgsudvalget indstillet over for Økonomiudvalget, at merforbruget på 87 mill. kr. finansieres ved en låneordning, hvor afdragsperioden andrager 1 år.

Økonomiudvalget har på et møde den 24. oktober bedt Økonomiforvaltningen om at deltage i Sundhedsforvaltningens arbejde med at udarbejde en redegørelse for budgetoverskridelsen, samt at Økonomiforvaltningen foretager en vurdering af, om de tiltag der er iværksat giver tilstrækkelig sikkerhed for en betryggende økonomistyring på området. Sundheds- og Omsorgsudvalget har ligeledes anmodet om, at forvaltningerne i fællesskab beskriver og vurderer den økonomiske situation for Sundheds- og Omsorgsudvalget i 2000 og 2001 samt Sundhedsforvaltningens tiltag til bedre økonomistyring.

Sundhedsforvaltningens redegørelse og Økonomiforvaltningens vurdering heraf er vedlagt som bilag 3 til nærværende regnskabsprognose.

I forlængelse af regnskabsprognosen indstiller Sundheds- og Omsorgsudvalget til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at der afsættes 1 mill. kr. til en sammenhængende analyse (benchmarking) af service- og udgiftsniveauet for den samlede ældreomsorg i kommunen samt effektiviteten i opgaveløsningen. Analysen skal foretages af et eksternt konsulentfirma eller analyseinstitut.

Endvidere søger Sundheds- og Omsorgsudvalget om en tillægsbevilling på 1,18 mill. kr. til dækning af udgifterne til konsulentbistand i forbindelse med den videre implementering af en forbedret sags- og økonomistyring.

Økonomiforvaltningens indstiller, at udgifterne vedrørende benchmarkinganalyse og konsulentbistand til i forbedret sags- og økonomistyring skal afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets ramme.

Med vedtagelsen af budget 2001 fik Sundheds- og Omsorgsudvalget tilført 97 mill. kr. Samtidig blev der tilført 36 mill. kr. til ældreområdet i forsøgsbydelene. Der er i Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgettet forudsat et serviceniveau svarende til det, der blev opgjort ved udgangen af juni 2000. I den vurdering indgår, at udvalget skal afdrage 54 mill. kr. af gælden vedrørende merforbrug i 1999 og 2000. Sundhedsforvaltningen oplyser, at indstillingen vedrørende tilbagebetalingen af det ekstra lån på 87 mill. kr. i 2001, er baseret på, at det ved budgetvedtagelsen for 2001 fastlagte serviceniveau fortsat er omdrejningspunktet i 2001.

Ifølge kommunens bevillingsregler skal et merforbrug de rammebelagte bevillinger tilbagebetales i efterfølgende år. Sundheds- og Omsorgsudvalgets merforbrug og lånebehov vedrørende 2000 kan gøres endeligt op, når regnskabet for 2000 foreligger i foråret 2001. Det foreslås, at Sundheds- og Omsorgsudvalgets merforbrug i 2000 endelig opgøres og tilbagebetales, når regnskabet for 2000 foreligger.

Sundheds- og Omsorgsudvalget opgør et merforbrug på 98 mill. kr. på det rammebelagte driftsområde. Det skyldes hovedsageligt et merudgifter på bevillingen pleje, boliger og service for ældre som følge af:

  • et merforbrug på 51 mill. kr. vedrørende institutionsdrift. Flere institutioner har indberettet væsentlige merudgifter i forhold til budgettet. Hertil kommer, at de forventede besparelser vedrørende decentral vedligehold og anskaffelser ikke har kunnet realiseres fuldt ud, og at det ikke er lykkedes at få udmøntet den fulde forventede besparelse på samdriftsfordele
  • et mindreindtægt på 13 mill. kr. vedrørende nettosalg af plejeboligpladser til forsøgsbydelene.
  • merforbrug på 14 mill. kr. i forbindelse med køb af pladser i andre kommuner

Under social- og sundhedsuddannelserne forventes en mindreudgift på 5 mill. kr. som følge af lavere elevoptag end tidligere, mens der under administration forventes et merforbrug på 7 mill. kr. Merforbruget til administration kan primært tilskrives udgifter vedrørende konsulentbistand til en undersøgelse af Sundhedsforvaltningens økonomi- og sagshåndtering, ombygning og informationsvirksomhed og løn til ansatte i administrationen.

Der er indberettet et mindreforbrug på 11 mill. kr. på de rammebelagte anlægsområder, som skyldes, at der ikke som planlagt er sket indretning af nye lokaler til Social- og Sundhedsskolen.

Der er indberettet et mindreforbrug på 13 mill. kr. på de lovbundne områder, herunder:

  • et mindreforbrug på 10 mill. kr. vedrørende Pleje, service og boliger for ældre som hovedsageligt skyldes fald i terminsydelser vedrørende indekslånene i ibrugtagne byggerier, samt at udgifterne til ældreboligbyggerier er budgetteret for højt
  • et mindreforbrug på 4 mill. kr. vedrørende Sikringsydelser til ældre bl.a. som følge af en opstramning af praksis for tildeling af personlige tillæg

  • et merforbrug på 2 mill. kr. vedrørende Praksissektoren, hvilket skyldes en vækst i udgifterne til ernæringspræparater.

Sundheds- og Omsorgsudvalget budget 2000 er under Praksissektoren fejlagtigt reduceret to gange med effekten af ændring reglerne for beregning af begravelseshjælp. Som følge heraf stilles der i indstillingen om overførsel af budgetmidler mellem 2000 og 2001 forslag om, at 1,6 mill. kr. tilbageføres til Sundheds- og Omsorgsudvalget budget.

Der er indberettet en mindreudgift på 2 mill. kr. på finansposterne.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har indberettet følgende redegørelse vedrørende mål og resultater. Ud over de i skemaet anførte servicemål har udvalget indberettet overordnede målsætninger for social- og sundhedsuddannelserne og Bedriftssundhedstjenesten, som ikke følges af resultatkrav eller målinger af resultatet.

Område (bevilling):

Målsætning

Mål (resultatkrav)

Resultat

Målopfyldelse

     

1. –3- kvartal

(pct.)

Folkesundhed

       

Sund By Butikker

Sund By Butikker i alle 15 bydele i løbet af de kommende år

15

8

Ikke opgjort af udvalget

Pleje, boliger og service for ældre

       

Ventetid til plejehjemsplads

Færdigbehandlede borgere indlagt på hospital skal udskrives hurtigt

Der må maksimalt være 50 plejehjemsgodkendte borgere indlagt på hospitaler under H:S

Der har i perioden været mellem 63 og 92 færdigbehandlede patienter, der venter på plejehjemsplads

Ikke opgjort af udvalget

Ingen aflysning af hjemmeplejebesøg

Aftalt hjælp til personlig pleje må ikke aflyses og aftalt hjælp til rengøring må ikke aflyses, men kan flyttes efter aftale

Ikke opgjort af udvalget

86,5 pct. af de lovede besøg er gennemført (målt ved stikprøve i uge 11)

Ikke opgjort af udvalget

Belægningsprocent på plejehjem

Belægningsprocent plejehjem, beskyttede boliger m.v.: Min. 98

Belægningsprocent dagtilbud, aflastningsboliger m.v.: Min. 90 pct.

Plejehjem: 95%

Beskyttede boliger: 86%

Aflastningsboliger: 90%

Daghjem: 118%

Dagcentre: 81%

Ikke opgjort af udvalget

 

Ikke opgjort af udvalget

Praksissektoren

       

Vaccinationsdækning

Den relative andel af børn, der får MFR-1 og MRF-2 vaccinationer, skal øges

Ikke opgjort af udvalget

Vaccinationsprocent for MFR-1 vaccination i de enkelte bydele: 76-89% (stikprøve)

Vaccinationsprocent for MFR-2 vaccination i de enkelte bydele: 74-91% (stikprøve)

Ikke opgjort af udvalget

 

I kvartalsregnskabet for årets første tre kvartaler er der indberettet et merforbrug på 31 mill. kr. på de rammebelagte driftsområder, herunder væsentligst:

  • et merforbrug på 61 mill. kr. vedrørende Pleje, service og boliger for ældre begrundet i det forventede merforbrug i 2000
  • et mindreforbrug på 24 mill. kr. som bl.a. skyldes, at udgifter til IT ikke falder jævnt over året.

Der er indberettet et mindreforbrug på 13 mill. kr. på de rammebelagte anlægsområder vedrørende indretning af nye lokaler til Social- og Sundhedsskolen.

Der er indberettet et mindreudgifter på 119 mill. kr. på de lovbundne områder, herunder mindreudgifter på 138 mill. kr. i Praksissektoren. Ydelserne vedrørende offentlig sygesikring afregnes en måned bagud, således at forbruget afspejler aktiviteten i de første 8 måneder, mens budgettet er fordelt jævnt hen over året.

Nærværende regnskabsprognose erstatter Sundheds- og Omsorgsudvalgets månedlige økonomiske redegørelse pr. 20. oktober 2000.

Det indstilles, at Sundheds- og Omsorgsudvalgets indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning og at Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen at merforbruget i 2000 på de rammebelagte områder kan dækkes gennem et 1-årigt internt lån, der opgøres i foråret 2001, når regnskabet for 2000 foreligger.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Tabel 11. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1-3. kvartal

1-3. kvartal

(Mill. kr.)

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Rammebelagte driftsområder

4.269

4.253

16

3.202

3.005

Rammebelagte anlægsområder

129

99

29

96

30

Lovbundne områder

1.997

1.966

32

1.498

1.392

Øvrige finansielle poster

-73

-68

-5

-55

-275

Kassebevægelse

6.322

6.250

72

4.742

4.151

Som følge af afrunding kan summen af de enkelte tal i tabellen afvige fra totalen.

[1] - angiver merudgift/mindreindtægt.

Der er indberettet forventede mindreudgifter på i alt 16 mill. kr. på de rammebelagte driftsområder, herunder væsentligst:

  • et mindreforbrug på 26 mill.kr. under Servicetilbud til børnefamilier, herunder væsentligt et mindreforbrug på 15 mill. kr. som følge af forsinkelse i opretningen af pladser, samt et mindreforbrug på 17 mill. kr. vedrørende privat børnepasning/frit valg ordningen der har været mindre efterspurgt end budgetteret
  • et merforbrug på i alt 27 mill. kr. under Børnefamilier med særlige behov, hovedsageligt vedrørende døgnpleje med et merforbrug på 24 mill. kr. grundet øget anvendelse af alternative anbringelsesformer og stigende priser på familieplejeophold
  • et mindreforbrug på 65 mill. kr. under Voksne med behov for serviceydelser, heraf et mindreforbrug på 41 mill. kr. vedrørende undervisning, aktivering, centralt forankrede aktiviteter samt tilskud til i henhold til integrationsloven følge af efterregulering og lavere aktivitetsniveau, og et mindreforbrug på 12 mill. kr. som følge af omlægning til refusionsberettigede aktiviteter på beskæftigelseområdet
  • et merforbrug på i alt 21 mill. kr. under Voksne med særlige behov, heraf et merforbrug på 17 mill.kr. vedrørende hjemmeplejen som følge af øgede udgifter til vikarer, og et merforbrug på 7 mill. kr. vedrørende botilbud grundet køb af flere pladser end budgetteret
  • et merforbrug på i alt 37 mill. kr. på Handicapområdet, heraf et merforbrug må 20 mill. kr. vedrørende revalidering særligt på dagtilbudsområdet, et merforbrug på 17 mill. kr. til hjælpemidler, og et merforbrug på 14 mill. kr. vedrørende botilbud grundet manglende salg af pladser, et mindreforbrug på 13 mill. kr. vedrørende kontakt- og ledsagerordninger, der endnu ikke er så udbredt som forventet. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anfører at der er igangsat analyser af merforbruget på de omtalte områder der forventes afsluttet ved udgangen af 2000

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget forudsætter i regnskabsprognosen for de rammebelagte driftsområder, at

  • en merudgift på 16 mill. kr. under Børnefamilier med særlige behov vedrørende centrale puljer på anbringelsesområdet dækkes ved en overførsel fra forsøgsbydelene
  • en merudgift 5 mill. kr. til metadonudgifter vedrørende stofafhængige dækkes af en overførsel fra Sundheds- og Omsorgsudvalget

Omplaceringerne kræver, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget opnår enighed med bydelsrådene og Sundheds- og Omsorgsudvalget. Det forudsættes, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afholder udgifterne inden for udvalgets budgetramme, såfremt sagerne ikke giver anledning til omplacering af midler.

På de rammebelagte anlægsområder er der indberettet mindreudgifter på 29 mill. kr. hovedsageligt på handicapområdet grundet forsinkelse af udbygningsplanen.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget foreslår mindreforbruget på i alt 44,9 mill. kr. på de rammebelagte områder overført til budget 2001.

I indstillingen om overførsel af midler mellem 2000 og 2001 foreslås, at Borgerrepræsentationen giver tilsagn om, at 44,9 mill. kr. kan overføres til budget 2001.

Der er indberettet mindreudgifter på i alt 32 mill. kr. på de lovbundne områder. Mindreforbruget skyldes refusioner og efterreguleringer samt at færre tilkendelses førtidspension og dermed forbliver på kontanthjælp.

På finansposterne er der indberettet mindreindtægter på 5 mill. kr. beløbet udgør Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets andel af restrefusion fra 1999.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har ikke indberettet redegørelse for mål og resultater på udvalgte serviceområder. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen oplyser, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vil redegøre for mål og resultater i forbindelse med den endelige regnskabsaflæggelse for 2000.

Det foreslås, at Økonomiudvalget indskærper at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget efterkommer Økonomiudvalgets beslutning af den 25. august 2000 (ØU 228/2000) og afgiver en foreløbig redegørelse for mål og resultater i forhold til budgettet, samt redegør for om de aktivitetsforudsætninger, som ligger til grund for budgettet, forventes overholdt.

Afvigelser mellem kvartalsregnskab og budget skyldes, det i prognosen omtalte, mindreforbrug på de rammebelagte anlægsområder og de lovbundne områder .

 

Det indstilles, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning med en bemærkning om at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget skal redegøre for mål og resultater på væsentlige serviceområder og for væsentlige ændringer i aktivitetsforudsætningerne inden fredag den 15. december 2000.

Bygge- og Teknikudvalget

Tabel 12. Bygge- og Teknikudvalgets forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1-3. Kvartal

1-3. Kvartal

(Mill. kr.)

budget1

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Rammebelagte driftsområder

821

796

24

494

343

Rammebelagte anlægsområder

379

366

13

368

345

Indtægtsdækkede områder

-24

-15

-9

-14

138

Lovbundne områder

20

20

0

13

13

Finansposter

-89

-89

0

-15

-164

Kassebevægelse

1.106

1.078

28

845

676

På grund af afrundinger kan der forekomme afvigelser mellem tallene i tabellen og de anførte summer.

(1) - angiver merudgift/mindreindtægt.

I regnskabsprognosen er der indberettet forventede mindreudgifter på 24,4 mill. kr. på de rammebelagte driftsområder , herunder:

  • mindreforbrug på 9 mill. kr. under Sekretariatet, da forvaltningspuljen ikke forventes anvendt
  • mindreforbrug på 9,2 mill. kr. under Vej og Park, da trafikpuljen ikke forventes anvendt
  • merindtægter på 6 mill. kr. under Parkering København

Økonomiudvalget tiltrådte den 18. maj 1999, at det fremtidige forventede merprovenu på parkeringsområdet skulle deles mellem Bygge- og Teknikudvalget og kommunekassen (ØU 160/99). Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen udarbejder i øjeblikket et forslag til en sådan deling.

Der er indberettet forventede mindreforbrug på 13 mill. kr. på de rammebelagte anlægsområder, herunder:

  • mindreudgifter på 11,5 mill. kr. under Vej og Park, som følge af forsinkelse af projekter på vejområdet
  • merforbrug på 1,3 mill. kr. under Frihedsstøtten.

Det kan bemærkes, at Borgerrepræsentationen har tiltrådt, at merforbruget på 1,3 mill. kr. til Frihedsstøtten dækkes af en tillægsbevilling (BR 418/2000).

Der er indberettet forventede mindreindtægter på 9 mill. kr. på de indtægtsdækkede områder, herunder:

· mindreindtægter på 7,6 mill. kr. under Kommune Teknik København

· mindreindtægter på 1,4 mill. kr. under Rådgivende Ingeniører og Arkitekter.

Bygge- og Teknikforvaltningen er sammen med Økonomiforvaltningen i færd med at udarbejde en lønsomhedsanalyse af Kommune Teknik København.

Bygge- og Teknikudvalget har anmodet om tilsagn om overførsel af i alt 28,4 mill. kr. til budget 2001. I indstillingen om overførsel af midler mellem 2000 og 2001 foreslås, at Borgerrepræsentationen giver tilsagn om, at 28,4 mill. kr. overføres til budget 2001. Det bemærkes, at Økonomiudvalget den 18. maj 1999 tiltrådte, at det fremtidige forventede merprovenu på parkeringsområdet skulle deles mellem Bygge- og Teknikudvalget og kommunekassen (ØU 160/99). Det endelige beløb for overførsel afhænger derfor af udfaldet af denne fordeling.

Bygge- og Teknikudvalget har af styringsmæssige grunde ønsket at foretage en række tekniske omlægninger inden for de enkelte bevillinger af udvalgets budget for 2000. Økonomiforvaltningen vil indarbejde disse omlægninger i KØR inden udgangen af 2000.

 

Bygge- og Teknikudvalget har indberettet følgende mål og resultater pr. 20. oktober 2000.

Mål og resultater

Område:

Målsætning

(tekst)

Mål (resultatkrav)

(tal)*

Resultat

(tal)*

Målopfyldelse

(pct)*

Byggedirektoratet,

Byggesagsafdelingen

Drift af et KundeCenter

Afholdelse af Stjernemøder med bygherrerne

Kvitteringssystem for komplicerede byggesager, hvor der orienteres om tidshorisonten for sagens ekspedition.

Teknisk og juridisk rådgivning straks

Afholdes med 8-10 dages varsel

 

Lettere byggesager: En uge

Tungere byggesager: 3 uger

Gennemsnitligt 70 personlige henvendelser dagligt

 

 

 

Der er i perioden 1/1-30/9 2000 ekspederet 13950 sager. Af disse er ca. 80% behandlet inden for 30 dage

 
   

* Der kan ikke sættes eksakte tal på mål , resultat og målopfyldelse

Bygge- og Teknikudvalget anfører, at udvalget er ikke kommet så langt som ønsket med afrapportering omkring målsætninger og resultater som forventet. Der er brug for at formulere nogle mere målbare målsætninger for udvalgets område. Arbejdet med målsætninger vil blive forbedret løbende.

Bygge- og Teknikudvalget redegør desuden for udvalgte aktiviteter i budget 2000. Denne redegørelse er vedlagt under bilag 1.

I regnskabet for 3. kvartal er der indberettet merudgifter på det indtægtsdækkede område på 152 mill. kr., herunder 129 mill. kr. under Kommune Teknik København, som skyldes en forsinket udskrivning af regninger.

Der er indberettet mindreudgifter på det rammebelagte driftsområde på 151 mill. kr., herunder 110 mill. kr. under Vej og Park, som hovedsageligt skyldes, at der er afregnet mindre med leverandører end forudsat i perioden, herunder til KTK.

 

Det indstilles, at Bygge- og Teknikudvalgets indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning.

 

Miljø- og Forsyningsudvalget

Tabel 13. Miljø- og Forsyningsudvalgets forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1.-3. kvartal

1.-3. kvartal

(Mill. kr.)

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Rammebelagte driftsområder

83

63

20

22

5

Rammebelagte anlægsområder

40

39

1

16

16

Indtægtsdækkede driftsområder

-810

-766

-45

-646

-826

Indtægtsdækkede anlægsområder

669

598

71

369

223

Finansposter

352

291

61

39

-43

Kassebevægelse

334

226

108

-201

-625

Som følge af afrunding kan summen af de enkelte tal i tabellen afvige fra totalen.

[1] - angiver merudgift/mindreindtægt.

 

Miljø- og Forsyningsudvalget har indberettet mindreudgifter på i alt 108 mill. kr.

På de rammebelagte driftsområder er der indberettet merindtægter på i alt 20 mill. kr. vedrørende Miljøkontrollen grundet øget tilgang af forurenet jord.

Der er ikke indberettet væsentlige afvigelser på de rammebelagte anlægsområder.

På de indtægtsdækkede driftsområder er der indberettet merudgifter/mindreindtægter på i alt 45 mill. kr. herunder:

Mindreindtægter på i alt 39 mill. kr. vedrørende Københavns Energi herunder:

  • mindreindtægt på 6 mill. kr. som følge af mindre bygassalg
  • mindreindtægt på 45 mill. kr. som følge af mindre varmesalg pga. mild vinter
  • merudgifter på 14 mill. kr. til renter som følge af forsinkelsen i udskrivning af regninger til forbrugerne fra ny afregningssystem. Der er overfor leverandøren rejst krav om erstatning
  • mindreudgift på 26 mill. kr. vedrørende andel af drift og vedligeholdelse på værkerne

Mindreindtægter på 6 mill. kr. vedrørende Københavns Vand heraf:

  • mindreindtægter på 10 mill. kr. pga. lavere vandlevering og -afledning
  • mindreudgifter på 5 mill. kr. til kemikalier og løn, m.v.

På de indtægtsdækkede anlægsområder er der indberettet mindreforbrug på 71 mill. kr. herunder:

  • mindreudgifter på i alt 43 mill. kr. under KE grundet færre igangsatte projekter
  • mindreudgifter på 28 mill. kr. under KV grundet udskydelse af projekter

Der er indberettet merindtægter på 61 mill. kr. på finansposterne som primært skyldes:

  • merindtægter på 14 mill. kr. vedrørende renter af mellemværende som modsvares af merudgifter til renter på de indtægtsdækkede driftsområder
  • merindtægter på 46 mill. kr. som henføres til ændring af betalingsfrister samt ændring af momsloven, som betyder en afkortning af kredittiden for betaling af moms med 21 dage

I forlængelse af Miljø- og Forsyningsudvalgets redegørelse til Økonomiudvalget om status for løsning af bogføringsproblemerne i Københavns Energi, jf. regnskabsprognose pr. 20. juli 2000, oplyser KE at bogføringen nu er ajour pr. 30. september, med undtagelse af nogle få poster. Der er nedsat en arbejdsgruppe blandt andet til løsning af disse problemstillinger med henblik på korrekt regnskabsaflæggelse af regnskabet for KE i 2000.

Miljø- og Forsyningsudvalget anmoder efter reglerne om overførsel af midler mellem budgetårene Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om tilsagn om overførsel af de uforbrugte midler på

i alt 47,4 mill. kr. vedrørende de indtægtsdækkede og rammebelagte områder.

I indstillingen om overførsel af midler mellem 2000 og 2001 foreslås, at Borgerrepræsentationen giver tilsagn om, at der kan overføres 20,9 mill. kr. vedrørende det rammebelagte område og 26,5 mill. kr. vedrørende områder med udlægskonto til budget 2001.

 

 

Miljø- og Forsyningsudvalget har indberettet følgende redegørelse vedrørende mål og resultater pr. 20. oktober 2000.

Mål og resultater

Område

Målsætning

Mål

(resultatkrav)

Resultat

Mål-opfyldelse

(pct.)

Københavns Vand

Vandforbrug

En gradvis reduktion af vandforbruget pr. indbygger i Københavns Kommune

182 liter/døgn pr. indbygger

182 liter/døgn pr. indbygger

100 pct.

Lækagesøgning

Vandledningsnettet gennemgås

250 km ledning i år 2000

250 km ledning i år 2000

100 pct.

Renovering af vandledningsnettet

Vandledningsnettet renoveres for at undgå vandspild

7,5 km i år 2000

4,5 km i år 2000

60 pct.

 

Tab på ledningsnettet

Vandtabet i ledningsnettet skal

minimeres (tabet må være max)

4 m3 pr. km pr. døgn

4 m3 pr. km pr. døgn

100 pct.

TV-inspektion af kloaknet

Tilstanden af det Københavnske kloaknet skal undersøges vha. TV-inspektion

40 km i år 2000

41 km

103 pct.

Renovering af hovedkloaknet

Renovering af hovedkloaknettet foretages for bl.a. undgå forurening af grundvandet

25 km pr. år

26 km

104 pct.

Miljøkontrollen

Miljøgodkendelser

25 miljøgodkendelser af særligt forurenende virksomheder

25 godkendelser

20 godkendelser

80 pct.

Tilsyn med skadedyr

Tilsyn med rotter

6500 tilsyn

6210 tilsyn

96 pct.

Københavns Energi

Energibesparelser via energirådgivning

Gradvis reduktion i elforbruget pr. indbygger i Københavns Kommune

Anvisning af energibesparelser svarende til 1,3 GWH via rådgivning til boligkunder

ikke opgjort

af udvalget

 

 

 

Afvigelserne i kvartalsregnskabet skyldes hovedsageligt tidsmæssige forskydninger mellem budgetperioderne samt mindreindtægter på 45 mill. kr. som følge af mindre energisalg pga. mild vinter og mindre vandsalg samt merindtægt på 20 mill. kr. vedrørende øget tilgang af forurenet jord. Hertil kommer mindre anlægsudgifter vedrørende el- vand- og varmeforsyning på 72 mill. kr. samt merindtægter på finansposterne på 61 mill. kr.

Det indstilles, at Miljø- og Forsyningsudvalgets indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning.

Indre Østerbro

Tabel 14. Indre Østerbro bydelsråds forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1-3. Kvartal

1-3. Kvartal

(Mill. kr.)

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Opgaver til selvstændig varetagelse

655

657

-2

401

401

Øvrige rammebelagte områder

39

43

-4

29

30

Lovbundne områder

170

149

21

128

129

Finansposter

0

0

0

0

0

Kassebevægelse

865

850

15

558

560

Som følge af afrunding kan summen af de enkelte tal i tabellen afvige fra totalen.

(1) - angiver merudgift/mindreindtægt.

Indre Østerbro bydel forventer et merforbrug på 2 mill. kr. på opgaver udlagt til selvstændig varetagelse, primært vedrørende hjælpemidler.

På det rammebelagte delegerede område er der indberettet et forventet merforbrug på i alt 4 mill. kr., heraf et merforbrug på 5 mill. kr. vedrørende foranstaltninger for børn og unge, begrundet med stigende gennemsnitlige anbringelsesudgifter.

Bydelen tager fortsat forbehold for merforbrug i resten af året, idet opgørelsen af den faktiske befolkning pr. 1. januar 2000 viser, at der er flere børn og ældre end forudsat i budgettet.

Økonomiforvaltningen skal bemærke, at bydelsrådet er forpligtet til at sikre, at de af Borgerrepræsentationen afgivne bevillinger overholdes.

I forbindelse med det forventede merforbrug på foranstaltninger for børn og unge søger Bydelsrådet pr. 20. oktober 2000 Borgerrepræsentationen om en tillægsbevilling til foranstaltninger for børn og unge på 5,6 mill. kr.

Det vurderes, at bydelen ikke kan anvise kompenserende besparelser for merudgiften på det rammebelagte område inden udgangen af 2000, da merudgiften udgør cirka 10 % af budgettet. I henhold til kommunens bevillingsregler skal et merforbrug tilbagebetales i efterfølgende år. I indstillingen om overførsler foreslår Økonomiforvaltningen derfor, at Økonomiudvalget giver tilsagn om internt lån på 4 mill. kr.

På de lovbundne områder er der indberettet mindreudgifter på 21 mill. kr., herunder mindreudgifter på 11 mill. kr. til sikringsydelser og 7 mill. kr. til kontanthjælp m.v.

Det indstilles, at Indre Østerbro bydelsråds indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning med bemærkning om, at Indre Østerbro bydelsråd skal anvise dækning for merudgiften på 2 mill. kr. på området udlagt til selvstændig varetagelse. Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen at merudgiften på 4 mill. kr. på det rammebelagte delegerede område forudsættes dækket gennem optagelse af et internt lån, der opgøres i foråret 2001, når det endelige regnskab for 2000 foreligger.

Indre Nørrebro

Tabel 15. Indre Nørrebro bydelsråds forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1-3. Kvartal

1-3. Kvartal

(Mill. kr.)

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Opgaver til selvstændig varetagelse

520

549

-29

390

382

Øvrige rammebelagte områder

62

68

-6

46

51

Lovbundne områder

247

230

17

184

273

Finansposter

0

0

0

0

0

Kassebevægelse

829

847

-18

620

706

Som følge af afrunding kan summen af de enkelte tal i tabellen afvige fra totalen.

(1) - angiver merudgift/mindreindtægt.

Indre Nørrebro bydel forventer et merforbrug på området udlagt til selvstændig varetagelse på 29 mill. kr., herunder væsentligst

  • 9 mill. kr. på skoleområdet, heraf 5 mill. kr. som følge af underbudgettering af lønudgift, 2 mill. kr. skyldes køb og salg af folkeskolepladser grundet lav søgning til to af bydelens skoler, heraf følger en merudgift på 2 mill. kr. i tilskud til privatskoler
  • 9 mill. kr., på dagpasningsområdet som følge af merkøb af dagpasningspladser udenfor bydelen. Bydelen må konstatere at have foretaget en underbudgettering af området. Dog kunne en bedre styring af anvisningen af pladser have nedbragt udgiften med 3 mill. kr.
  • 7,5 mill. kr. på omsorgsområdet, herunder øgede udgifter til hjælpemidler på 2 mill. kr. og en fejlkontering på 4,5 mill. kr. vedrørende køb af plejehjemspladser i 1999.
  • 3,5 mill. kr. på administration som følge af øgede lønudgifter især i Socialforvaltningen, desuden knap 1 mill. kr. i udbetalte feriepenge som følge af en række opsigelser.

På de rammebelagte delegerede områder er der indberettet et forventet merforbrug på 6 mill. kr., herunder et merforbrug på 7 mill. kr. vedrørende foranstaltninger for børn og unge, fordelt på:

  • et merforbrug på 4 mill. kr. vedrørende døgnpleje på grund af øgede gennemsnitsudgifter.
  • et merforbrug på 1 mill. kr. vedrørende forebyggende foranstaltninger, grundet forstærket indsats på området og reduktion i anbringelserne
  • et merforbrug på 2 mill. kr. vedrørende døgninstitutioner. Bydelen forventer at merforbruget vil falde i kraft af en øget indsats på forebyggelsesområdet.

Der kan konstateres en forventet budgetoverskridelse på 35 mill. kr., svarende til 6 %, for det samlede rammebelagte område. For det selvstændige område var overskridelsen ikke forudset i forrige regnskabsprognose, hvorfor der for området er tale om en forværring på 29 mill. kr. i løbet af ét kvartal.

Økonomiforvaltningen skal bemærke, at bydelsrådet er forpligtet til at sikre, at de af Borgerrepræsentationen afgivne bevillinger overholdes.

I lyset af merudgiftens størrelse vurderer Økonomiforvaltningen, at bydelsrådet inden for budgettet ikke kan anvise dækning af merudgift inden udgangen af 2000. Denne merudgift forudsættes derfor dækket gennem optagelse af internt lån. Indre Nørrebro Bydelsråd skal anvise områder til kompenserende besparelser for merudgiften i 2001. Samtidigt finder Økonomiforvaltningen, at der er behov for, at Økonomiudvalget følger udviklingen nøje i 2001. Det foreslås derfor, at Bydelsrådet, fra d. 20. februar 2001, hver den 20. i måneden (eller førstkommende arbejdsdag) for de foregående måneder på månedsbasis indrapporterer til Økonomiudvalget et forventet regnskab og et månedsregnskab for bydelstilskuddet, hvor forsøgsbydelen redegør kvalificeret for de væsentligste afvigelser for bydelsrådet som helhed og på udvalgsniveau.

Økonomiforvaltningen har udbedt sig en redegørelse fra Indre Nørrebro bydelsadministration angående baggrunden for budgetoverskridelsen i 2000 og hvilke tiltag der er iværksat i forbindelse med budget 2001. Denne redegørelse, som omhandler afvigelsen på det selvforvaltede område, er medtaget som bilag 4.

I bydelsadministrationens redegørelse hedder det, at store dele af overskridelsen kunne være erkendt langt tidligere ved en bedre økonomistyring i bydelens respektive forvaltninger. Som følge af utilstrækkelig økonomistyring og heraf manglende indberetning, har hverken bydelens økonomiafdeling eller økonomiudvalg været bekendt med den markante afvigelse.

Af den forventede overskridelse på 29 mill. kr. forventes 19 mill. kr. at have virkninger for 2001, såfremt der ikke iværksættes initiativer for at modvirke dem. Bydelsadministrationen foretager derfor følgende initiativer:

Bydelens økonomiafdeling foretager en grundig gennemgang af Børne- og Ungeforvaltningens budgetterings- og budgetopfølgningsmetoder.

Samtidigt vil der være en strammere styring af tomme pladser på daginstitutionsområdet i 2001.

Dertil har bydelsrådet foretaget markante ændringer til budget 2001, hvor der tages højde for områderne med underbudgettering i 2000. Der er på den baggrund vedtaget besparelser på 20 mill. kr. i budget 2001. Dette beløb er sammen med 11 mill. kr., som bydelens tilskud steg ud over det forventede ved Borgerrepræsentationens vedtagelse af budget 2001, anvendt til at konsolidere budgettet med.

I bydelens budget for 2001 indgår 5,6 mill. kr. til afbetaling på den stiftede gæld, svarende til 1. afdrag på et 6-årigt lån.

Bydelen vurderer, at det ikke er muligt at afdrage hele gælden i 2001, men har søgt at skabe balance i budget 2001.

Økonomiforvaltningen noterer sig bydelsrådets bestræbelser på at anvise besparelser i budget 2001, samt at bydelen anfører, at budget 2001 vil balancere.

Bydelen har ansøgt om en omplacering af 0,5 mill. kr. fra Beskæftigelsesområdet til Foranstaltninger for børn og unge.

På de lovbundne områder forventes et mindreforbrug på 17 mill. kr., herunder et mindreforbrug på kontanthjælp m.v. på 15 mill. kr. som følge af et lavere antal aktiverede kontanthjælpsmodtagere

Det indstilles, at Indre Nørrebro bydelsråds indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning og at Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen at den forventede merudgift på 29 mill. kr. på området til selvstændig varetagelse, samt 6 mill. kr. på det rammebelagte delegerede område forudsættes dækket gennem optagelse af et internt lån, der opgøres i foråret 2001, når regnskab 2000 foreligger.

Økonomiudvalget pålægger Bydelsrådet med virkning fra den 20. februar 2001, hver den 20. i måneden (eller førstkommende arbejdsdag) for de foregående måneder på månedsbasis at indrapportere til Økonomiudvalget et forventet regnskab og et månedsregnskab for bydelstilskuddet, hvor forsøgsbydelen redegør kvalificeret for de væsentligste afvigelser for bydelsrådet som helhed og på udvalgsniveau.

Kongens Enghave

Tabel 16. Kongens Enghave bydelsråds forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1-3. Kvartal

1-3. Kvartal

(Mill. kr.)

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Opgaver til selvstændig varetagelse

305

305

0

220

215

Øvrige rammebelagte områder

37

33

3

27

20

Lovbundne områder

120

127

-7

88

94

Finansposter

0

0

0

0

0

Kassebevægelse

462

466

-4

335

329

Som følge af afrunding kan summen af de enkelte tal i tabellen afvige fra totalen.

(1) - angiver merudgift/mindreindtægt.

Kongens Enghave Bydel forventer ingen afvigelser vedrørende opgaver udlagt til selvstændig varetagelse.

På det delegerede rammebelagte område er der indberettet en forventet merindtægt på 3 mill. kr., herunder 2,3 mill. kr. på integrationsområdet som følge af større sagsbestand.

På baggrund af de gennemførte styringsmæssige tiltag gennem 2000 kan det konstateres, at bydelens økonomiske situation er rettet op. Økonomiforvaltningen foreslår derfor, at Økonomiudvalget meddeler bydelsrådet, at den månedlige rapportering kan ophøre.

På det lovbundne område forventes et merforbrug på 6,7 mill. kr., heraf 5,6 mill. kr. på kontanthjælpsområdet grundet en intensiveret aktiveringsindsats.

Bydelen ansøger pr. 20 oktober 2000 Borgerrepræsentationen om tillægsbevilling på 5,6 mill. kr. til dækning af merforbruget under kontanthjælp m.v. på det lovbundne område.

For kommunen som helhed er der i regnskabsprognosen per 20. oktober indberettet et forventet mindreforbrug på 82 mill. kr. under det lovbundne område. På den baggrund giver de indberettede afvigelser, jævnfør bevillingsreglerne, hvor de lovbundne områder vurderes samlet for kommunen som helhed, ikke anledning til justering af budget 2000. Økonomiforvaltningen anmoder i indstillingen derfor ikke Borgerrepræsentationen om tillægsbevilling på 5,6 mill. kr.

Det indstilles, at Kongens Enghave bydelsråds indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning, samt at Økonomiudvalget meddeler bydelsrådet, at bydelens månedlige regnskabsrapportering kan ophøre, som følge af bydelens forbedrede økonomiske situation.

Nærværende regnskabsprognose erstatter Kongens Enghaves månedlige økonomiske redegørelse pr. 20. oktober 2000.

Valby

Tabel 17. Valby bydelsråds forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1-3. Kvartal

1-3. Kvartal

(Mill. kr.)

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Opgaver til selvstændig varetagelse

850

850

0

628

628

Øvrige rammebelagte områder

79

81

-2

53

54

Lovbundne områder

240

252

-12

180

179

Finansposter

0

0

0

0

0

Kassebevægelse

1.168

1.182

-14

862

860

Som følge af afrunding kan summen af de enkelte tal i tabellen afvige fra totalen.

(1) - angiver merudgift/mindreindtægt.

Valby bydel forventer at overholde budgettet på området udlagt til selvstændig varetagelse.

På det rammebelagte delegerede område forventes et samlet merforbrug på 1,9 mill. kr., herunder et merforbrug på 4,1 mill. kr., på Foranstaltninger for børn og unge, grundet en stigning i de gennemsnitlige anbringelsesudgifter. Samtidigt forventes et mindreforbrug på 1,5 mill. kr. på integrationsprogrammer.

På det lovbundne område forventes et samlet merforbrug på 12,1 mill. kr., herunder et merforbrug på 11,9 mill. kr. på aktivering af kontanthjælpsmodtagere, hvor bydelen har bragt væsentligt flere i aktivering.

Valby bydel anmoder om et lån på 1,9 mill. kr. til merforbruget på de rammebelagte delegerede områder i 2000.

Det forventede merforbrug udgør 1,9 mill. kr. svarende til 2,5 % af budgettet. I 2000 er budgettet korrigeret for tilbagebetaling af et beskedent merforbrug på 0,7 mill. kr. på det rammebelagte delegerede område i 1999.

I lyset af afvigelsens begrænsede størrelse i forhold til det korrigerede budget, indstiller Økonomiforvaltningen, at Valby bydelsråd skal anvise kompenserende besparelser på til dækning af merudgiften på 1,9 mill. kr. i 2000.

Det indstilles, at Valby bydelsråds indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning med bemærkning om, at Valby bydelsråd skal anvise dækning for merudgiften på 1,9 mill. kr. på det rammebelagte delegerede område.

 

 

Økonomi

 

 

Høring

 

 

Andre konsekvenser

 

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1. Udvalgenes og forsøgsbydelenes indberetninger af forventet regnskab 2000 pr. 20. oktober 2000 og regnskab til og med 3. kvartal 2000. (Fremlægges på aflæggerbordet)

Bilag 2. Tillægsbevillinger til budget 2000.

Bilag 3. Redegørelse fra Sundheds- og Omsorgsudvalget samt notat fra Økonomiforvaltningen vedrørende merforbrug under Sundheds- og Omsorgsudvalget. (Eftersendes)

Bilag 4. Redegørelse fra Indre Nørrebro bydelsråd vedrørende forventet regnskab 2000.

Erik Jacobsen

/ Bjarne Winge

 

 

 

Til top