Kapitalbevilling til undersøgelse og oprensning af forurenet jord og grundvand (Miljø- og Forsyningsudvalget)
Kapitalbevilling til undersøgelse og oprensning af forurenet jord og grundvand (Miljø- og Forsyningsudvalget)
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 21. september 2004
J.nr. ØU 302/2004
13. Kapitalbevilling til undersøgelse og oprensning af forurenet jord og grundvand (Miljø- og Forsyningsudvalget)
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,
at der
gives en kapitalbevilling på 14,79 mio. kr. til udførelse af en række jord- og
grundvandsoprensninger samt forureningsundersøgelser, herunder til oprydning af
jordforurening på 3 udflytterinstitutioner, som er beliggende udenfor Københavns
kommune.
Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 9. august 2004
"Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at
der på funktion nr. 0.81.3 gives en kapitalbevilling på 14,79 mio. kr.
til udførelse af en række jord- og grundvandsoprensninger samt
forureningsundersøgelser, herunder til oprydning af jordforurening på 3
udflytterinstitutioner, som er beliggende udenfor Københavns kommune."
Indstillingen blev herefter tiltrådt.
Økonomiforvaltningen
indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det dog skal bemærkes, at udgifterne til skal holdes indenfor de økonomiske rammer som Borgerrepræsentationen beslutter for Miljø- og Forsyningsudvalget"
RESUME
Den 6. oktober 2003 (MFU 202/2003) vedtog Miljø- og
Forsyningsudvalget en ny strategi for indsatsen mod jord- og grundvandsforurening.
Med denne kapitalbevilling gennemføres følgende jord- og
grundvandsoprensninger
samt forureningsundersøgelser i henhold til strategien:
·
indledende forureningsundersøgelser på 40 adresser (bilag 1), hvor
det er vurderet, at der er risiko for forurening af indeklima og grundvand,
·
gennemførelse af to afværgeforanstaltninger, hvor der er
indeklimaproblemer i boliger pga. underliggende jord- og grundvandsforureninger
på adresserne Absalonsgade 26 og 28a og Smedegade 7-9/Åboulevarden 16-18,
·
forundersøgelser, tests og projektering af afværgeforanstaltninger
overfor kraftig jord- og grundvandsforurening, som truer indeklimaet i boliger
og grundvandet på adressen Gammel Kongevej 33,
·
projektering, tests og gennemførelse af afværgeforanstaltninger
overfor grundvandsforurening i et område med særlige drikkevandsinteresser på
adresserne Enghave Plads 10, Flensborggade 24 og Flensborggade 61,
·
oprensning af forurenet jord på legearealer ved 4 institutioner og
2 dagplejere i Københavns Kommune (adresser i bilag 2),
·
oprensning af forurenet jord på dyrkningsarealerne i en skolehave
på adressen Vigerslev Alle 10,
·
oprensning af forurenet jord på legearealer på 3
udflytterinstitutioner, som er beliggende udenfor Københavns Kommune (adresser
i bilag 3).
Til disse aktiviteter anvendes 1,60 mio. kr. til
gennemførelse af yderligere undersøgelser overfor flygtige og mobile stoffer,
og 9,05 mio. kr. til gennemførelse af afværgeforanstaltninger overfor flygtige
og mobile stoffer. Heraf anvendes 3,70 mio. kr. i 2004 og 5,35 mio. kr. i
2005.
Ligeledes i overensstemmelse med strategien anvendes der i
2004 2,24 mio. kr. til oprensning af legearealer ved institutioner og
dagplejere i Københavns Kommune samt til oprensning af dyrkningsarealer i en
skolehave.
Endvidere vil der blive gennemført oprensning af
jordforurening i 3 udflytterinstitutioner, som ligger udenfor Københavns
kommune. Til dette anvendes 1,9 mio. kr.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Den 6. oktober 2003 (MFU 202/2003) vedtog Miljø- og Forsyningsudvalget en ny strategi for indsatsen mod jord- og grundvandsforurening.
Af denne strategi fremgår det, at der vil ske en opprioritering af indsatsen overfor sikring af indeklimaet i boliger mod uacceptabel påvirkning fra jord- og grundvandsforurening. Derudover skal der på institutionsområdet forsat ske en oprydning af jordforurening over Miljøstyrelsens afskæringskriterier (det niveau der angiver, hvornår Miljøstyrelsen anbefaler, at kontakten med den forurenede jord afskæres). Herunder skal der også ske oprydning på legearealer ved dagplejere og i skolehaver. Der vil også forsat skulle ske oprydning af grundvandstruende forureninger med flygtige mobil e stoffer i områder med drikkevandsinteresse og i beskyttelseszoner for vandforsyninger og nødvandforsyninger.
Som led i gennemførelsen af strategien øges undersøgelsesindsatsen overfor flygtige og mobile stoffer. Derfor anvendes 1,6 mio. kr. til gennemførelse af yderligere 40 indledende undersøgelser overfor flygtige og mobile på grunde, hvor der tidligere har været industrielle aktiviteter, som kan have medført jord- og grundvandsforureninger. En forurening med flygtige stoffer kan medføre indeklimaproblemer i bl.a. boliger samt forurening af grundvandet. I bilag 1 findes en liste med de 40 adresser, hvor der skal laves indledende forureningsundersøgelser.
Ligeledes som led i ovennævnte strategi sikres to ejendomme på Absalonsgade 26 og Absalonsgade 28a mod påvirkninger fra en jord- og grundvandsforurening, idet der i boliger i disse ejendomme er konstateret indeklimaproblemer på grund af forurening med klorerede opløsningsmidler. Der anvendes 0,8 mio. kr. til projekterne.
Der anvendes også 0,52 mio. kr. på udførelse af forundersøgelser, tests og projektering af et større afværgeprojekt på Smedegade 7-9 og Åboulevarden 16-18, hvor der er fundet en kraftig forurening med klorerede opløsningsmidler, som udgør et problem i forhold til indeklimaet og grundvandet.
Endvidere gennemføres der projektering, tests og afværgeforanstaltninger overfor 3 grundvandsforureninger på hhv. Enghave Plads 10/Flensborggade 24, Flensborggade 61 og Gl. Kongevej 33. På alle adresser er der problemer med forurening med klorerede opløsningsmidler, og grundene ligger i et område med særlige drikkevandsinteresser og er dermed højt prioriteret jf. strategien. Til gennemførelse af disse projekter anvendes 7,73 mio. kr., hvoraf 2,38 mio. kr. anvendes i 2004 og 5,35 mio. kr. anvendes i 2005.
Miljøkontrollen vil gennemføre oprydninger på 4 institutioner og 2 legearealer ved dagplejere i Københavns Kommune, samt ved 3 udflytterbørnehaver beliggende i hhv. Københavns og Frederiksborg Amt. På de pågældende legearealer er der fundet diffus jordforurening over Miljøstyrelsens afskæringskriterier. De legearealer, som er indstillet til oprensning, er angivet i bilag 2, hvor der også er angivet overslagspriser for de planlagte oprydninger. Da oprydninger på daginstitutioner, jf. jordforureningsloven, er en amtsopgave, har Miljøkontrollen spurgt de 2 amter, om de har prioriteret institutionerne til oprensning i den nærmeste fremtid. Dette er desværre ikke tilfældet, og for at stille alle børn i Københavns kommune lige, anvender Miljøkontrollen 1,90 mio. kr. på oprensning af de 3 udflytterinstitutioner og 1,5 mio. kr. til oprensning på de øvrige legearealer, som ligger i kommunen. I henhold til tidligere beslutning (MFU J.nr. M13/99), oprenses der hos dagplejere, der var ansat af Københavns Kommune før 1999.
Endvidere vil Miljøkontrollen anvende 0,74 mio. kr. til oprensning af dyrkningsarealerne i en skolehave beliggende på Vigerslev Alle 10. På disse dyrkningsarealer er der også fundet diffus jordforurening, som ligger over Miljøstyrelsens afskæringskriterier.
Med disse oprydninger er vi nået langt med strategien om oprensning af jordforurening i institutioner mv. Der resterer nu kun oprydninger på døgninstitutioner for børn, legepladser ved dagplejernes legestuer samt enkelte andre institutioner.
Uddybning af indstilling og
evt. alternativer hertil
Indledende
undersøgelser:
De indledende forureningsundersøgelser overfor flygtige stoffer skal danne baggrund for udvælgelsen af grunde, hvor der findes problematisk forurening.
Indeklimasager:
På Absalonsgade 26 har der været flere forskellige aktiviteter, som kan have foranlediget forureningen med klorerede opløsningsmidler bl.a. forkromningsanstalt. I 2001 gennemførte Miljøkontrollen en delvis oprensning af den kraftigste jordforurening, samt etablerede en afværgepumpning for at sikre grundvandet. Denne afværgepumpning kører stadig. Det har dog ved ny undersøgelser vist sig, at der også er problemer i forhold til indeklimaet i de to ejendomme.
Afværgeforanstaltningerne vil bestå af opbrydning af
kældergulvet og genetablering af gulvet med indbygning af en diffusionstæt me
På Smedegade 7-9 og Åboulevarden 16-18 er der fundet en kraftig forurening med klorerede opløsningsmidler, som sandsynligvis stammer fra en sølvvarefabrik, der tidligere lå i Smedegade. Forureningen udgør et problem både i forhold til indeklimaet og for grundvandet. Det skal nu klarlægges, hvilken afværgestrategi der skal vælges til fjernelse af forurening. Der er derfor brug for at gennemføre flere tekniske undersøgelser for at finde den bedste metode til opgaven. Derudover vil der blive udarbejdet et detailprojekt for afværgeprojektet, når metoden er valgt.
Grundvandssager:
Grundvandssagerne er beskrevet enkeltvis nedenfor, men fælles for alle sagerne er, at der er valgt afværgestrategier, som sigter mod en hurtig oprensning med lave driftsomkostninger.
Enghave Plads 10/Flensborggade 24:
Der har tidligere været renseri på både Enghave Plads 10 og Flensborggade 24, som er nabogrunde. Der er ved undersøgelser udført i 2003 og 2004 fundet forurening med både klorerede opløsningsmidler og olieprodukter i jord og grundvand. Som afværgestrategi er valgt dels at fjerne den olie, som ligger på det øvre grundvandsmagasin og dels at rense jorden og grundvandet i det øvre magasin med en metode, der kaldes kemisk oxidation. Dette er en metode, der fremmer den kemiske nedbrydning og dermed fjerner forureningen, uden det bliver nødvendigt at grave eller pumpe den op. Derudover er der en forurening med nedbrydningsprodukter fra klorerede opløsningsmidler i det nedre grundvandsmagasin. Denne forurening vil blive renset op ved at pumpe grundvand op, rense det på stedet og derefter pumpe det ned igen.
Flensborggade 61:
Der har tidligere været renseri på Flensborggade 61, og der er ved undersøgelser udført i 2003 og 2004 fundet forurening med klorerede opløsningsmidler i poreluft og grundvand. Forureningen i det øvre grundvandsmagasin vil blive oprenset ved kemisk oxidation. Derudover er der en forurening med klorerede opløsningsmidler og nedbrydningsprodukter fra disse i det nedre grundvandsmagasin. Denne forurening vil blive renset op ved at pumpe grundvand op, rense det på stedet og derefter pumpe det ned igen.
Gl. Kongevej 33:
Der er i 1999-2000 fundet en forurening med klorerede opløsningsmidler på grunden. Denne forurening stammer sandsynligvis fra de renseriaktiviteter, der har været på grunden. Miljøkontrollen har i 2000 gennemført et oprydningsprojekt overfor jordforureningen på grunden, men på dette tidspunkt var der ikke behov for genn emførelse af afværgeforanstaltninger overfor grundvandsforureningen, idet der fra begyndelsen af 2001 har været gennemført en kraftig grundvandssænkning i området i forbindelse med et byggeri ved Codan. Denne grundvandssænkning har sikret, at forureningen ikke har spredt sig mod vandforsyningen på Frederiksberg, men grundvandssænkningen er nu indstillet og grundvandsstanden er tilbage i normalt niveau. Derfor er der nu behov for tiltag overfor forureningen i det nedre grundvandsmagasin. Miljøkontrollens afværgestrategi er at anvende en oprensningsmetode, hvor den naturlige biologiske nedbrydning stimuleres ved tilsætning af næring til bakterierne i grundvandet, således at forureningen fjernes uden at grave eller pumpe den op.
Legearealer:
På de legearealer på institutioner og ved dagplejere, som
indstilles til oprydning i 2004, vil oprydningen som udgangspunkt bestå af
afgravning af de øverste
Skolehave:
Til sikring af rene dyrkningsarealer i skolehaven Vigerslev Alle 10, vil der blive benyttet samme fremgangsmåde som ved legearealer.
KONSEKVENSER FOR BORGERNE
Aktiviterne vil på længere sigt medføre øget sundhed for borgerne, da det sikres, at der ikke findes forurenet jord på legearealer, at der ikke sker skadelig påvirkning af indeluften i boliger samt at grundvandet bliver renere.
Aktiviteterne i denne indstilling vil dog medføre begrænsede og midlertidige gener for borgerne i form af støj og støv samt øget kørsel med lastbiler og entreprenørmaskiner.
ØKONOMI
I budgettet for 2004 er der under Miljø- og Forsyningsudvalget afsat en ramme på 35,964 mio. kr. til oprensning af forurenet jord. MFU besluttede den 15. marts 2004 at overføre 4,64 mio. kr. til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen til oprensning af forurenet jord i forbindelse med gennemførelsen af Børneplanen. Der er endvidere givet en kapitalbevilling til undersøgelser og oprensning af forurenet jord og grundvand den 13. maj 2004 på 13,87 mio. kr.(BR222/04).
Det er skønnet, at det i gennemsnit koster ca. 40.000 kr. at gennemføre en indledende forureningsundersøgelse (Bilag 1).
I bilag 2 er en liste over de legearealer, der foreslås oprenset i 2004 med angivelse af overslag over udgiften til oprensning på den enkelte adresse.
I bilag 3 er en liste over de legearealer i udflytterinstitutioner uden for Københavns Kommune, der foreslås oprenset i 2004 med angivelse af overslag over udgiften til oprensning på den enkelte adresse. Den samlede udgift til disse oprensninger er 1,90 mio. kr.
De 14,79 mio. kr., som oprydninger og undersøgelserne koster, er fordelt som angivet i nedenstående skema, hvor det også er angivet, i hvilket år beløbet forventes brugt:
Aktivitet/adresse |
2004 |
2005 |
I alt |
Indledende undersøgelser |
1.600.000 |
0 |
1.600.000 |
Absalonsgade 26 + 28a |
800.000 |
0 |
800.000 |
Smedegade 7-9/ Åboulevarden 16-18 (projektering mv.) |
520.000 |
0 |
520.000 |
Enghave Plads 10/ Flensborggade 24 |
1.410.000 |
1.610.000 |
3.020.000 |
Flensborggade 61 |
650.000 |
2.060.000 |
2.710.000 |
Gl. Kongevej 33 |
320.000 |
1.680.000 |
2.000.000 |
Legearealer |
1.500.000 |
0 |
1.500.000 |
Skolehave |
740.000 |
0 |
740.000 |
Legearealer i
udflytterbørnehaver |
1.900.000 |
0 |
1.900.000 |
I ALT |
9.440.000 |
5.350.000 |
14.790.000 |
Til dækning af udgifter vedrørende videreførte aktiviteter i 2005, jf. ovenstående tabel, vil der blive søgt overført 5,35 mio kr. fra funktion 0.81.3 til 2005 i forbindelse med overførselsproceduren. Overførsel af midler kommer på tale, da mange aktiviteter er længerevarende og teknisk omfattende.
Med nærværende indstilling om kapitalbevilling er der hermed disponeret over 33,30 mio. kr. af den samlede ramme afsat til oprensning af forurenede grunde i 2004, og der resterer således 2,664 mio. kr. Dette beløb vil blive søgt frigivet til yderligere 1-3 oprensningsprojekter i 2004.
Der anvises kassemæssig dækning for udgiften i 2004 under det på funktion 0.81.3 "oprensning af grunde", afsatte beløb.
MILJØVURDERING
Indstillingen forventes at have væsentlige miljømæssige konsekvenser på de nedenfor beskrevne områder:
Sundhed: Brugerne af legearealer og skolehaven vil efter oprensningen kunne anvende legearealerne, dyrke jorden og spise afgrøderne uden restriktioner og sundhedsmæssig risiko fra jordforureningen. Desuden vil beboerne i de lejligheder, hvor der i dag er problemer pga. jord- og grundvandsforurening fremover kunne opholde sig i deres hjem uden risiko for sundhedsmæssige problemer pga. jord- og grundvandsforureningen.
Vand – grundvand: Grundvandsoprensningerne er alle beliggende i særlige drikkevandsområder og udføres for at sikre, at grundvandet fremover kan anvendes til drikkevand uden en kompliceret rensning.
Støv og støj: Mens anlægsarbejderne udføres, vil der være et øget støjniveau og evt. støvdannelse. Entreprenøren vil blive pålagt at sprinkle området i eventuelle tørre perioder for at undgå støvdann else. Gældende støjkrav vil blive overholdt.
Jord: Der skal bortskaffes en del forurenet jord. Denne vil blive håndteret i henhold til det gældende regulativ for anvisning af forurenet jord i Københavns Kommune eller anvist konkret af Miljøkontrollen, hvis den ikke er omfattet af regulativet.
Trafik: I anlægsfasen må der påregnes en del trafik med tunge
lastbiler til og fra de lokaliteter, som renses op. På alle dieselkøretøjer,
der arbejder på arealerne, eller kører til og fra arealerne, vil der være
monteret partikelfilter.
ANDRE
KONSEKVENSER
Ingen bemærkninger
HØRING
Ingen bemærkninger
BILAG
1. Adresser,
hvor der skal udføres indledende undersøgelser
2. Legearealer
i Københavns kommune, der er prioriteret til oprydning
3. Udflytterinstitutioner,
der er prioriteret til oprydning
Hjalte Aaberg
/ Henrik Winther Nielsen