Modelområdeansøgninger for Tingbjerg - Utterslevhuse og Remisevænget, Dyvekevænget og Hørgården (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Økonomiudvalget))
Modelområdeansøgninger for Tingbjerg - Utterslevhuse og Remisevænget, Dyvekevænget og Hørgården (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Økonomiudvalget))
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 21. august 2001
J.nr. ØU 218/2001
10. Modelområdeansøgninger for Tingbjerg - Utterslevhuse og Remisevænget, Dyvekevænget og Hørgården (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Økonomiudvalget))
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der indsendes 2 modelområdeansøgninger - én for området Tingbjerg - Utterslevhuse og én for området Remisevænget, Dyvekevænget og Hørgården.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 8. august 2001
Kontorchef Jørgen Rybirk deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev tiltrådt.
Karin Storgaard (O) tog forbehold for beslutningen.
RESUME
Regeringens Byudvalg har besluttet at iværksætte 3 - 5 modelområdeprojekter i udsatte by- og boligområder, der trænger til et løft. Der er afsat en samlet ramme på 70 mill. kr. på landsplan til indsatsen i årene 2002 - 2005.
By- og Boligministeriet og Socialministeriet har i brev af 28. marts 2001 opfordret Københavns Kommune til at ansøge om støtte. Se bilag 1. Opfordringen er sendt til 25 kommuner i landet, der bl.a. er udvalgt på baggrund af de sociale forhold i kommunen, andelen af almene boliger m.v.
SAGSBESKRIVELSE
Evalueringen af byudvalgets boligsociale indsats fra 1993 - 1998 har vist, at byudvalgsindsatsen har givet det bedste resultat, der hvor områderne har fået en samlet helhedsorienteret indsats. På denne baggrund ønsker byudvalget at udvikle modeller for en tværgående, områdebaseret indsats i udsatte boligområder - især i forhold til et bedre samarbejde på tværs af kommunale forvaltningsgrene og mellem offentlige og private parter.
Konkret er det hensigten, at indsatsen skal videreudvikles ved anvendelse af lokale, kompetente privat - offentlige partnerskaber. Partnerskaberne skal have egen kompetence og handlekraft på tværs af resortområder. Indsatsen skal samtidig bygge på borgerinddragelse i så vidt omfang som muligt.
Modelområderne bygger i stor udstrækning på ideerne fra kvarterløft. I modeområderne er der imidlertid på forhånd opstillet en række felter for indsatsen. Det forudsættes endvidere, at den sociale opgavevaretagelse integreres i indsatsen, der skal gå i dybden med nogle af de problemstillinger som især gælder for udsatte boligområder, som f.eks. beskæftigelse, integration af flygtninge/indvandrere, beboersammensætning m.v. Ansøgningsfristen er 15. september 2001.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i samarbejde med Økonomiforvaltningen taget initiativ til at udarbejde 2 ansøgninger til modelområdeprojekter. Én for boligområdet Tingbjerg - Utterslevhuse, og én for boligområderne Remisevænget, Dyvekevænget, Hørgården i Sundbyvester. Se bilag 2 og 3. I arbejdet har været inddraget repræsentanter fra de lokale parter og fra forskellige forvaltninger i kommunen.
Begge områder er kendetegnet ved en koncentration af sociale, kulturelle og beskæftigelsesmæssige problemer, såvel som ved et lokalt engagement og en vilje til at forsøge at styrke udviklingen i en positiv retning.
I Tingbjerg - Utterslevhuse er der indenfor de seneste år iværksat en proces, som har til formål at imødegå de udfordringer af fysisk og boligsocial karakter, der findes i området. Der er udarbejdet en kvarterplan for området "Tingbjerg - Utterslevhuse på vej" med forslag til en række konkrete indsatser i området.
Københavns Kommune har i forsommeren 2001 indgået en partnerskabsaftale med Tingbjerg - Utterslevhuse, hvor parterne er enige om, at der er behov for en styrket indsats, hvis boligområdet skal fastholde sin attraktion på boligmarkedet. Der skal udarbejdes en helhedsplan for området, som vil tage udgangspunkt i Kvarterplanen.
Modelområdeansøgningen for Tingbjerg - Utterslevhuse indeholder forslag til følgende indsatsfelter:
1. Erhverv og beskæftigelse
2. Børn og unge på vej
3. Kultur, Idræt og Fritid
4. Ansvar og rummelighed - for beboere med særlige behov og
5. Blandede ejerformer og beboersammensætning.
Der er tale om indsatsfelter, som parterne i partnerskabsaftalen er enige om, at der er behov for at forsøge at realisere.
I Sundbyvester har de almene boligorganisationer taget initiativ til projektet "Byudvikling i fællesskaber - partnerskab mellem Ørestad og Sundbyvester", der vil arbejde for at skabe et sammenhængende bæredygtigt byområde i Sundbyvester. Københavns Kommune har ligeledes i forsommeren 2001 indgået partnerskabsaftale med de almene boligorganisationer, hvor parterne er enige om at arbejde sammen om at støtte en positiv udvikling i den del af Sundbyvester, der knytter sig til Remisevænget, Dyvekevænget og Hørgården.
Modelområdeansøgningen for Remisevænget, Dyvekevænget og Hørgården indeholder forslag til følgende indsatsfelter:
1. Boligkvalitet, frihedsgrader og beboersammensætning
2. Erhverv og beskæftigelse
3. Særlig indsats for unge
4. Kultur og fritid og
5. Del i udviklingen - for beboere med særlige behov.
Også her er der tale om indsatsfelter, som parterne i partnerskabsaftalen er enige om, at der er behov for at forsøge at realisere.
For begge områder gælder det, at der gennem Landsbyggefonden er åbnet mulighed for omprioritering og støtte til ny låntagning, der gør det muligt at investere i forbedringer på det boligmæssige og fysiske område. Omfanget af omprioriteringsstøtten forhandles pt. med Landsbyggefonden.
Modelområdeindsatsen i hvert af de to områder er en del af en samlet helhedsorienteret plan for hvert af de to områder. Hvor partnerskabsaftalerne med Københavns Kommune, kvarterplanerne "Tingbjerg - Utterslevhuse på vej" og "Byudvikling i fællesskaber", støtten til omprioritering og modelområdeindsatsen tilsammen udgør platformen for en fælles indsats i områderne.
ØKONOMI
Der ansøges om 19,66 mio. kr. fra Regeringens Byudvalg til Tingbjerg - Utterslevhuse, og om 16,1 mio. kr. til Remisevænget, Dyvekevænget og Hørgården. Ansøgningsmaterialet stiller krav til medfinansiering fra de lokale parter, herunder kommunen. Se bilag 4
I Københavns Kommune forventes den lokale indsats i modelområderne som udgangspunkt finansieret af 2 kilder: Boligorganisationerne (omprioriteringsmidlerne og boligafdelingerne) og Københavns Kommunes forvaltninger. I ansøgningerne er der opstillet en foreløbig finansieringsplan for indsatsen på de forskellige indsatsfelter. Disse er uddybet i bilag 5 og 6.
Omfanget af de arbejder og tiltag, der kan iværksættes af boligorganisationerne ved hjælp af omprioriteringsmidlerne ligger endnu ikke fast. Ligeledes er finansieringsforslagene vedrørende Københavns Kommunes alene en principiel tilkendegivelse af, at kommunen vil prioritere sin indsats i området. Den konkrete medfinansiering kan først endeligt fastsættes, når de enkelte delprojekter er konkretiseret og forelagt for de respektive fagforvaltninger og udvalg.
For så vidt angår Tingbjerg - Utterslevhuse er det foreløbigt anslåede samlede budget sat til 71,47 mio. kr., heraf 39,36 mio.kr. fra boligorganisationerne og 12,45 mio. kr. fra Københavns Kommune.
For så vidt angår Remisevænget, Dyvekevænget, Hørgården er det foreløbigt anslåede samlede budget sat til 56,52 mio. kr., heraf 27,97 fra boligorganisationerne og 12,45 fra Københavns Kommune.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens andel af indsatsen vedrørende de to modelområdeprojekter beløber sig skønsmæssigt til i alt 13,9 mill. kr. i årene 2002-2005, svarende til knap 3,5 mill. kr. pr. år, jf. bilag 7.
Finansieringen af disse udgifter forudsættes at ske gennem en prioritering af områderne indenfor de eksisterende budgetmæssige rammer, overvejende indenfor rammerne for hhv. aktivering og integrationsmidler (grundtilskudsmidlerne). Yderligere medfinansiering fra Familie - og Arbejdsmarkedsforvatningens side må afklares i samarbejde med Økonomiforvaltningen og budgetforhandlingerne de enkelte år.
HØRING
Med henblik på nærmere drøftelse af et videre samarbejde fremsender Økonomiforvaltningen ansøgningerne til orientering i de respektive forvaltninger samtidig med sagens fremlæggelse i Økonomiudvalget.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
BILAG
- Brev fra By- og Boligministeriet og Socialministeriet af 28. marts 2001.
- Ansøgning for Tingbjerg - Utterslevhuse incl. bilag, som Partnerskabsaftale imellem Københavns Kommune og boligområdet og kvarterplanen "Tingbjerg - Utterslevhuse på vej"
- Ansøgning for Remisevænget, Dyvekevænget og Hørgården incl. bilag som Partnerskabsaftale imellem Københavns Kommune og boligorganisationerne og "Byudvikling i fællesskaber"
- Nye modelområder - pjece vedrørende ansøgning
- Foreløbig finansieringsplan for Tingbjerg - Utterslevhuse
- Foreløbig finansieringsplan for Remisevænget, Dyvekevænget og Hørgården
- Foreløbig opgørelse over fordelingen af den kommunale medfinan-
siering i forbindelse med gennemførelse af 2 modelområdeprojekter i 2002-2005
Erik Jacobsen / Grethe Munk