Mødedato: 21.05.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Ændring af målgruppe på botilbuddet Linde Allé til udsatte voksne

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til ændring af målgruppen for botilbuddet Linde Allé. Socialforvaltningen åbner den 1. september 2024 et nyt botilbud på Linde Allé 40 i Vanløse. Botilbuddet var oprindeligt planlagt til at skulle huse udsatte borgere med plejebehov og aktivt misbrug af alkohol og/eller stoffer. Behovet er ændret over de senere år, og forvaltningen ønsker på den baggrund, at målgruppen skal være yngre, udsatte borgere. Ændring i målgruppe kan genaktivere naboernes tidligere stærke bekymringer for placering af botilbuddet, så forvaltningen præsenterer initiativer til at lytte til og håndtere bekymringerne.

Tidligere beslutninger

Socialudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, 

  1. at godkende ændring af målgruppen for det nye botilbud på Linde Allé 40 i Vanløse.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Socialforvaltningens Borgercenter Voksne åbner den 1. september 2024 et nyt botilbud i Vanløse på Linde Allé 40 med 20 pladser til udsatte borgere. I budgetansøgningen til anlægsbevillingen i 2020 blev det beskrevet, at tilbuddet skulle målrettes plejekrævende borgere. Siden er behovet for midlertidige botilbudspladser (servicelovens § 107) vokset, særligt pladser til den yngre målgruppe. I 2023 købte Socialforvaltningen, hvad der svarer til 63 eksterne helårspladser på udsatteområdet, heraf 26 nye pladser. 11 af de nye køb var til unge mellem 18-35 år, og 10 af de nye køb var til borgere mellem 35-45 år. Derudover lægger Bolig-Hjemløsereformen op til øget brug af midlertidige botilbudspladser (§ 107), så det er forventningen, at behovet for denne type pladser vokser yderligere. Forvaltningen ønsker derfor at ændre målgruppen for tilbuddet fra udsatte borgere med plejebehov og aktivt misbrug af alkohol og/eller stoffer til udsatte unge.

Placeringen af botilbuddet har været mødt af lokal bekymring. Bekymringen gik særligt på, at tilbuddet blev nærmeste nabo til Vanløse Privatskole samt Behandlingsskolerne og to daginstitutioner. Som delvist udfald af bekymringen blev det i Overførselssagen 2018/19 besluttet at nedskalere projektet fra 40 pladser til 20 pladser. Efterfølgende afholdt Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen et borgermøde i juni 2019, hvor også medlemmer af Socialudvalget deltog.

For at fortsætte dialogen blev der nedsat en følgegruppe i samarbejde med Vanløse Lokaludvalg bestående af repræsentanter fra de omkringliggende institutioner samt boligforeninger. Socialforvaltningen har løbende afholdt en række møder med følgegruppen.

Som det fremgår af bilag 1, omhandlede møderne i følgegruppen primært ”spørgsmål omkring målgruppens udfordringer og behov, samt deres indpasning med de eksisterende institutioner og beboere i området. En del af bekymringerne har omhandlet frygt for øget stofsalg, der ifølge nogle medlemmer af følgegruppen allerede er en udfordring” (bilag 1, s. 2). Følgegruppen blev stillet i udsigt, at de kommende beboere i varierende grad var tiltagende immobile og plejekrævende og dermed ikke ville være til væsentlig gene for lokalområdet. På møderne med følgegruppen tog forvaltningen dog forbehold for, at forvaltningen på sigt ville kunne ændre målgruppen. En sådan ændring, inden opstart af tilbuddet, risikerer at genaktivere bekymringerne for, at botilbuddets borgere vil give gener i nabolaget. Blandt andet fordi Vanløse Privatskole og Behandlingsskolerne er nogle af tilbuddets nærmeste naboer, og de måske vil frygte dårlige synergier mellem ”deres” børn og unge, og en ny målgruppe af udsatte yngre voksne på Linde Allé 40.

Løsning

Ændring af målgruppen

Forvaltningen vurderer, at det vil være en fordel at ændre målgruppen både for de unge borgere, der venter på botilbud, samt økonomien, da forvaltningen derved kan undgå en række dyre køb af botilbudspladser. Den nye målgruppe for Linde Allé vil være udsatte unge 18-35 år (mulighed for op til 45 år) med komplekse sociale problematikker som misbrug og hjemløshed, men som ikke er endelig udredt i forhold til fx psykiatri, boevne, uddannelse, arbejde eller kognitiv formåen. På et ophold på et midlertidigt botilbud (§ 107) vil forvaltningen kunne hjælpe dem videre gennem udredning, afklaring og ved at opbygge sociale færdigheder og bokompetencer, der støtter dem mod et selvstændigt liv, så de kan komme i egen bolig og få en uddannelse eller job. Tilbuddet skal have tætte samarbejder med relevante samarbejdspartnere så som psykiatrien, jobcenter, rusmiddelcenter og Hjemløse- og Udsatteenheden. Den unge kan have et aktivt misbrug, men skal før eller under opholdet indgå i rusmiddelbehandling. Den forventede opholdstid vil være op til 12 måneder, og derfor vil der forventelig være en stor gennemstrømning på tilbuddet.

De unge forventes ikke at være synlige i kvarteret på samme måde som den tidligere planlagte målgruppe. Dels er de unge ikke synligt præget af et langt liv i udsathed, og dels er de unge mere mobile og vil bevæge sig i en langt større radius end ældre udsatte borgere, der ikke kommer så langt omkring.

Forvaltningens initiativer til at skabe et godt naboskab mellem botilbud og lokalområde

Forvaltningen har hørt forstanderne af de to ungeherberger, Nøjsomhedsvej og Sporsløjfen, om deres erfaringer med naboklager. Ungeherbergerne har den målgruppe, der minder mest om den ønskede målgruppe for Linde Allé, og det vil være unge fra disse herberger, som blandt andet skal flytte til Linde Allé. Begge herberger havde op til åbningen bekymrede naboer og institutioner i nabolaget, men der har ikke vist sig at være grobund for bekymringerne:

  • Ungeherberget Sporsløjfen svarer, at de har haft én uformel naboklage (fra et musikstudie) for nylig, men ellers har der ikke være nogen klager siden ungeherbergets åbning i maj 2022. Klagen gik på, at beboere fra herberget havde råbt ukvemsord til musikerne i studiet, fordi de spillede for højt. Herberget har ikke fået klager over stofsalg, hærværk eller lignende.
  • Ungeherberget Nøjsomhedsvej beretter tilsvarende, at de ikke har fået klager over stofsalg, hærværk og lignende. Over de sidste syv år er der kendskab til to naboklager, hvoraf den sidste var fra sommeren 2020 og handlede om høj musik fra et værelse.

Ovenstående erfaringer med en sammenlignelig målgruppe bestyrker forvaltningens vurdering af, at den yngre målgruppe ikke vil skabe betydelige gener for lokalmiljøet. På grund af den relativt korte forventede opholdstid og dermed gennemstrømningen i tilbuddet vil de unge ikke ”gro fast”, men være på vej til nye boligløsninger, ligesom de er i afklaring ift. uddannelse og beskæftigelse. Derfor vil der ikke i samme grad som med den oprindelige målgruppe være risiko for, at der opstår uhensigtsmæssige mønstre i forhold til stofsalg omkring tilbuddet. Da det er forventeligt, at dele af målgruppen kan have problemer med rusmidler, vil botilbuddet have et tæt samarbejde med rusmiddelbehandlingen.

Der er på baggrund af input fra følgegruppen etablereret hegn og grønne skel og bevilliget midler til overvågningskamera og bom ved adgangsvejen, hvilket vil understøtte ro og orden omkring tilbuddet. Forvaltningen vil have fokus på en åben dialog mellem tilbudsleder og naboer, så der kan laves foranstaltninger i tide, hvis der skulle vise sig behov. 

Konkret foreslår forvaltningen at genstarte følgegruppen som et forum, hvor naboerne kan komme med deres bekymringer, usikkerhed og opleve en hurtig opfølgning på eventuelle konkrete problemer. Følgegruppen vil indledningsvist blive tilbudt at besøge de ovenfor nævnte ungeherberger for at få et førstehåndsindtryk af sammenlignelige tilbud. Desuden vil naboerne løbende have mulighed for at henvende sig til lederen af botilbuddet med spørgsmål og klager. Endelig vil botilbuddet kontakte det lokale politi, gennemgå mulige risici, iværksætte mulige forebyggende tiltag og i øvrigt lave aftaler om samarbejde politi og botilbud imellem. Botilbudslederen vil invitere det lokale politi med ad hoc, når der er ønsker om det i følgegruppen.

Økonomi

Indstillingen har ikke nogen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, sendes sagen videre til behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Derudover vil forvaltningen indkalde følgegruppen til møde i maj 2024. Hvis udvalget ikke godkender ændringen af målgruppen, vil tilbuddet åbne med den oprindelig tænkte målgruppe: Udsatte borgere med plejebehov og aktivt misbrug af alkohol og/eller stoffer.

Uagtet hvilken målgruppe, der vælges, skal forvaltningen søge Socialtilsynet om godkendelse og forventer derfor, at botilbuddet åbner 1. september 2024.

 

Mikkel Boje       /         Anders Møller Jakobsen og Anders Johannes Kristensen    

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

1.  at godkende ændring af målgruppen for det nye botilbud på Linde Allé 40 i Vanløse,

 

Socialforvaltningen indstiller, 

2.  at Socialudvalget godkender forvaltningens initiativer til at skabe et godt naboskab  mellem botilbud og lokalområde

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2024

 

1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. 

2. at-punkt blev godkendt. 

 

Vicedirektør Anders Møller Jakobsen og kontorchef Anders Johannes Kristensen deltog under punktets behandling. 

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 39: Ændring af målgruppe på botilbuddet Linde Allé til udsatte voksne (2024-0102361)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. maj 2024

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Til top