Udvikling af badning i havnen
Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.
I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".
Borgerrepræsentationen besluttede den 1. december 2022 ”at Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen skulle undersøge, hvad der skal til for, at det kan gøres lovligt at bade i (næsten) hele havnen, samt hvordan havnen kan indrettes, så det er trygt for både badende og sejlende at færdes i vandet”.
Mulighederne for badning i havnen reguleres af Havnereglementet, der er udstedt af By & Havn efter Søfartsstyrelsens bestemmelser om havne og krav til kommunen om at sikre de badendes sundhed i Badevandsbekendtgørelsen. Regulering kompliceres af mange forskellige brugere i havnen og af mange forskellige kajejere. Der kan iværksættes forsøg med pilotprojekter der går i retning af fri badning.
Der har udover samarbejde mellem forvaltningerne været dialog med By & Havn, der også har givet høringssvar i sagen (bilag 1). Sagen har den 10. oktober 2023 været drøftet i ”Rådet for den rekreative havn”, et samarbejdsforum mellem Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, By & Havn og Politiet.
Der er indenfor rammerne af besvarelse af et medlemsforslag redegjort for mulighederne for mere fri badning i havnen og opstillet forslag til pilotprojekter.
Tidligere beslutninger
Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at henvise finansiering af pilotprojekter med fri badning som beskrevet i afsnittet Løsning til forhandlingerne om budget 2025,
- at ”Medlemsforslag om badning i hele havnen”, stillet af Enhedslisten, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Venstre og Liberal Alliance på Borgerrepræsentationens møde den 1. december 2022 jf. bilag 4, hermed er håndteret.
Indstilling
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets og Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen besluttede den 1. december 2022 ”at Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen skulle undersøge, hvad der skal til for, at det kan gøres lovligt at bade i (næsten) hele havnen, samt hvordan havnen kan indrettes, så det er trygt for både badende og sejlende at færdes i vandet”.
I øjeblikket er retsstillingen, at badning efter Havnereglementet ikke er tilladt i havnen blandt andet af sikkerhedsmæssige grunde. Samtidig kræver det aftaler med bolværksejerne, hvis der skal tillades badning ud for de mange privatejede bolværker. Desuden skal kommunen sikre de badendes sundhed efter krav i Badevandsbekendtgørelsen.
Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen har efterfølgende undersøgt sagen og indhentet bidrag fra Økonomiforvaltningen og By & Havn.
Løsning
Forslag om ”Fri badning i havnen” er udfordret af Havnereglementet, som kun tillader badning i visse områder af sikkerhedsmæssige årsager fx pga. udledning fra kloak, sejlads og hensyn til mange erhvervsdrivende. Det er By & Havn, der udsteder Havnereglementet, som skal holde sig indenfor Søfartsstyrelses bestemmelser om havne. Borgerrepræsentationen kan således ikke beslutte, at der skal være fri badning i hele havnen.
Forslaget er desuden vanskeligt at gennemføre i forhold til Badevandsbekendtgørelsens krav om varsling af de badende i forhold til forurening af vandet. Varslingen kræver en afstand på 180 meter til alle sider fra de 30 overløb i havnen.
Da ”fri badning” ikke kan indføres ved fx havneudløb, kloakudløb, havnebusser og i smalle kanaler med trafik etc., vil det i praksis kræve meget omfattende afmærkning både på vandet og skiltning på land.
Zonering af havnen vil ligesom ”fri badning” ikke kunne lade sig gøre alle steder og vil derfor i praksis kræve omfattende afmærkning både på vand og skiltning på land. Der vil ligeledes være de samme juridiske udfordringer ved private kajkanter.
Det er forvaltningernes vurdering, at der er meget omfattende juridiske, sundhedsmæssige, ejendomsmæssige og faglige udfordringer ved at gennemføre fri badning i havnen. Desuden viser besvarelserne fra By & Havn, Søfartsstyrelsen og en række andre interessenter som By & Havn har hørt, at der er mange tungtvejende argumenter mod og udfordringer ved fri badning i havnen. By & Havn og de fleste interessenter er dog meget interesseret i at samarbejde om og skabe muligheder for at udvide bademulighederne.
En større udredning
En mere dybdegående afklaring af mulighederne for fri badning i havnen kræver efter forvaltningernes vurdering en større udredning, der ligger udenfor rammerne af et medlemsforslag. Det gælder i forhold til de juridiske rammer, herunder dialog med kajkantejere. Men også dialog med alle havnens øvrige interessenter og udvikling af et projekt for fx trafikseparering. Hvis man vil arbejde videre med en sådan udredning, vurderes det, at der skal afsættes en bevilling på ca. 4 mio. kr. over to år til, at Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen, Økonomiforvaltningen og By & Havn kan udarbejde et projekt, hvor muligheder og begrænsninger afklares nærmere.
Pilotprojekter
Forvaltningerne indstiller i stedet, at der gennemføres pilotprojekter med fri badning i udvalgte områder af havnen. Desuden foreslås det, at der arbejdes videre med at skabe plads til både udvidelser af de eksisterende badezoner og til oprettelse af nye havnebade, badezoner og dyppezoner. Bilag 2 indeholder en gennemgang af mulighederne for at gennemføre pilotprojekter i udvalgte områder af havnen. Forvaltningerne vurderer, at det vil kunne udføres for ca. 500 t. kr. (som dækker afgrænsning med banetov og ekstra stiger), men det er også muligt at bestille budgetnotater på flere indsatser fx pontoner eller dyppezoner.
- Udvidelser af de eksisterende badezoner vil øge kapaciteten uden at skulle lave nye badesteder.
- Oprettelse af nye havnebade, badezoner og dyppezoner vil både øge kapaciteten og reducere afstanden mellem badestederne.
- Fokus på steder med ulovlig badning vil kunne nedsætte risiko for ulykker
Oprettelse af badezoner kræver alle steder en accept fra både By & Havn, Teknik- og Miljøforvaltningen, samt de lokale kajejere.
Politisk råderum
Som alternativ til at gennemføre pilotprojekter om fri badning, kan det besluttes ikke at igangsætte yderligere initiativer for at fremme fri badning i havnen. Det kan også vælges at henvise finansiering af et projekt til forhandlingerne om budget 2025, fx at der skal gennemføres en større udredning af muligheder og begrænsninger for fri badning. Dette kan vedtages sammen med forvaltningens indstilling om pilotprojekter. De økonomiske omkostninger vil øges svarende til udredningens omfang.
Økonomi
Vælger Borgerrepræsentationen at følge forvaltningernes indstilling om at gennemføre pilotprojekter om fri badning, vil det medføre en udgift for Københavns Kommune på 500 t. kr. Yderligere indsatser til nye badezoner mm. kan bestilles via budgetnotater.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, udarbejdes budgetnotat om pilotprojekter vedr. fri badning til forhandlingerne om budget 2025.
Søren Tegen Pedersen Søren Wille
/ Mads Kamp Hansen / Lena Kongsbach
Oversigt over politisk behandling
Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at redegørelsen om baggrund og rammer for badning i havnen tages til efterretning (bilag 3),
Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at henvise finansiering af pilotprojekter med fri badning som beskrevet i afsnittet Løsning til forhandlingerne om budget 2025,
3. at ”Medlemsforslag om badning i hele havnen”, stillet af Enhedslisten, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Venstre og Liberal Alliance på Borgerrepræsentationens møde den 1. december 2022 jf. bilag 4, hermed er håndteret.
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 11. april 2024
Indstillingens 1. at-punkt blev herefter taget til efterretning uden afstemning.
Indstillingens 2. og 3. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. april 2024
Indstillingens 1. at-punkt blev tage til efterretning uden afstemning.
Indstillingens 2. og 3. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det samlede udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”Den fremtidige udvikling af badning i havnen skal sikre, at der også indtænkes faciliteter og områder, som kan sikre at badning i havnen også er en tilgængelig mulighed for mennesker med bevægelseshandicap.”
Beslutning
Dagsordenspunkt 27: Udvikling af badning i havnen (2023-0427081)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. maj 2024
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Økonomiudvalget videreførte Teknik- og Miljøudvalgets protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. april 2024:
”Den fremtidige udvikling af badning i havnen skal sikre, at der også indtænkes faciliteter og områder, som kan sikre at badning i havnen også er en tilgængelig mulighed for mennesker med bevægelseshandicap.”