Udvalgshøring af ny samarbejdsaftale med Det Kongelige Teater for 2025-28
Økonomiudvalget forelægges udkast til ny fireårig samarbejdsaftale med Det Kongelige Teater, idet den nuværende aftale udløber ved udgangen af 2024. Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget sender udkastet i udvalgshøring i samtlige fagudvalg.
Udkastet er udarbejdet af Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen i dialog med Det Kongelige Teater, og bygger videre på fokusområderne i den nuværende samarbejdsaftale. Som noget nyt skal Det Kongelige Teater i aftaleperioden beskæftige et vist antal personer med handicap eller funktionsnedsættelse
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at det godkendes, at udkast til ny samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater for 2025-28, jf. bilag 1, sendes i udvalgshøring i samtlige fagudvalg.
Problemstilling
I 2000 bekendtgjorde A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, at den ville bygge et operahus, hvor Det Kongelige Teater skulle varetage driften. Der blev da indgået en aftale om, at Københavns Kommune ved Operaens indvielse, foruden staten som betydeligste tilskudsgiver, skulle bidrage til finansieringen af drift og aktiviteter.
Borgerrepræsentationen vedtog den 9. juni 2004, at yde et årligt driftstilskud til Det Kongelige Teater på 40 mio. kr. fra 2005 og frem. Samtidig blev den første fireårige samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater for 2005-08 godkendt. Der er sidenhen indgået yderligere fire samarbejdsaftaler, som ud over at tilvejebringe et fireårigt aftalegrundlag, rummer en række brede fokusområder og aktiviteter af interesse for hovedstadens borgere, som teatret løbende skal afrapportere på, mhp. udvikling af nye aktiviteter i aftaleperioden, særligt for københavnske børn og unge.
Størrelsen på Københavns Kommunes tilskud beregnes hvert år på baggrund af statens tilskud i Finansloven. Københavns Kommunes driftstilskud udgør i 2024 således 52,3 mio. kr., hvoraf 5 mio. kr. er afsat til aktiviteter inden for den nuværende aftales (bilag 2) fokusområder.
Den nuværende samarbejdsaftale for perioden 2021-24 blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 29. oktober 2020 og udløber ultimo 2024. Borgerrepræsentationen skal derfor før årets udgang vedtage en ny samarbejdsaftale for perioden 2025-28.
Løsning
Det vedlagte udkast til en ny samarbejdsaftale tager udgangspunkt i den nuværende samarbejdsaftale, som udløber ultimo 2024.
I den nye aftale stilles der, ligesom tidligere, krav om opfyldelse af Københavns Kommunes sociale klausuler, dvs. specifikke krav til løn- og arbejdsvilkår samt krav om uddannelse af elever og lærlinge. Som noget nyt skal Det Kongelige Teater i aftaleperioden forsøge at beskæftige 6 personer med handicap eller funktionsnedsættelse.
I den nye aftale vil Det Kongelige Teater udvikle nye undervisningsforløb for lærere og pædagoger, som supplement til de veletablerede formater Ballet på skoleskemaet og Opera på skoleskemaet.
I 2026 etablerer Det Kongelige Teater et nyt børneunivers i Stærekassen på Kongens Nytorv. Københavnske skoler, specialskoleområdet samt udvalgte dagtilbud vil blive tilbudt aktiviteter med udgangspunkt i det nye børneunivers. Desuden udvides aktiviteterne for specialskoler og dagtilbud i form af et rundvisningsformat i Det Kongelige Teaters andre huse.
Det Kongelige Teater vil fortsat tilbyde ledig scenekapacitet på Lille Scene eller Takkelloftet, til uafhængige scenekunstnere, som ikke selv har en scene. Som noget nyt vil Det Kongelige Teater øremærke 2-3 uger til sceneløse børneteatre, i samarbejde med Projektudvalget for Scenekunst i Statens Kunstråd.
Derudover skal Det Kongelige Teater indgå forpligtende samarbejder med byens øvrige kunstneriske aktører, f.eks. i form af arrangementer på Ofelia Plads. Det betyder, at københavnerne kan møde kunsten, også i uvante rammer. Det Kongelige Teater bidrager desuden til den forventede første triennale i hovedstaden i 2027.
Økonomi
Tilskuddet til Det Kongelige Teater udgør i 2024 52,3 mio. kr. (2024 p/l), hvoraf 5 mio. kr. er afsat til aktiviteter inden for den nuværende samarbejdsaftales tre fokusområder.
Tilskuddet gives under forudsætning af Borgerrepræsentationens årlige vedtagelse af kommende års budget.
Videre proces
Såfremt Økonomiudvalget godkender indstillingen, sender Økonomiforvaltningen udkast til ny samarbejdsaftale i udvalgshøring, hvorefter Økonomiforvaltningen vil vurdere og indarbejde eventuelle høringssvar i aftaleudkastet med inddragelse af Kultur- og Fritidsforvaltningen og Det Kongelige Teater.
Borgerrepræsentationen vil i efteråret 2024 få et nyt udkast til samarbejdsaftale forelagt til endelig godkendelse, med henblik på ikrafttræden den 1. januar 2025.
Beslutning
Dagsordenspunkt 15: Udvalgshøring af ny samarbejdsaftale med Det Kongelige Teater for 2025-28 (2024-0139394)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. maj 2024
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Et samlet Økonomiudvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”Økonomiudvalget ønsker, at Økonomiforvaltningen frem mod samarbejdsaftalens endelige vedtagelse i efteråret 2024 går i dialog med Det Kongelige Teater med henblik på, at de 5 mio. kr., der er afsat til indsatser målrettet borgere i København, p/l reguleres fra tidspunktet for den nuværende samarbejdsaftales ikrafttræden”.