Mødedato: 21.05.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Frigivelse af midler til miljøkonsekvensvurdering af Refshalevej

Se alle bilag

Med budgetaftalen 2024 blev der afsat 15,5 mio. kr. til at igangsætte en miljøkonsekvensvurdering af en trafikal opgradering af Refshalevej og med Overførselssagen 2023-2024 blev der afsat yderligere 22,1 mio. kr. Med denne indstilling skal der tages stilling til frigivelse af anlægsbevillingen på de i alt 37,6 mio. kr.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på i alt 37,6 mio. kr. i årene 2024-2026 til Økonomiudvalget til miljøkonsekvensvurdering af Refshalevej (jf. tabel 1 i økonomiafsnittet).

Problemstilling

Med budget24 (møde i Borgerrepræsentationen den 5. oktober 2023) blev der afsat 15,5 mio. kr. til at igangsætte en miljøkonsekvensvurdering af en trafikal opgradering af Refshalevej. Parterne var enige om at finde den resterende finansiering til miljøkonsekvensvurderingen i Overførselssagen 2023-2024. På den baggrund blev der i Overførselssagen 2023-2024 afsat 22,1 mio. kr. til miljøkonsekvensvurdering af Refshalevej (møde i Borgerrepræsentationen den 2. maj 2024). Borgerrepræsentationen skal tage stilling til om den samlede anlægsbevilling på 37,6 mio. kr. kan frigives så miljøkonsekvensvurderingen kan igangsættes.

Løsning

Refshalevej har behov at blive opgraderet, da forholdene for især cyklister og gående er meget dårlige og trafiksikkerheden problematisk. Refshalevej er i dag den eneste kommunale vej ud til Refshaleøen og på sigt til Lynetteholm. Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen har i fællesskab vurderet, at det vejprojekt, der bør undersøges i miljøkonsekvensvurderingen, er en udvidelse og opgradering af Refshalevej fra sammenfletningen med Forlandet og indtil den kommunale vej slutter, godt 600 m mod nord ved parkeringsarealet på Refshaleøen. Opgraderingen af vejen skal give plads til cyklende og gående. Det vil sige adskilt cykelsti og fortov i begge retninger, samt fastholdelse af vejspor til biler i begge retninger, svarende til i alt et vejtværsnit på 18 m, fordelt på henholdsvis 2,5 m fortov, 3 m cykelsti og 3,5 m vejbane i hver side.

Da Refshalevej forløber gennem et område, der er beskyttet som fortidsminde, vil den kun kunne opgraderes i det omfang, som er trafikalt nødvendigt, hvis der sker en lovændring.

Københavns Kommune og Transportministeriet har indgået en samarbejdsaftale om miljøkonsekvensvurdering af Refshalevej, som indebærer, at Sund&Bælt gennemfører miljøkonsekvensvurderingen på vegne af Transportministeriet, mens Københavns Kommune finansierer udgiften. Sund & Bælt har estimeret udgiften til miljøkonsekvensvurderingen til 37,6 mio. kr. Estimatet er inkl. risikotillæg på 50 pct. Det samlede beløb til miljøkonsekvensvurderingen er afsat, idet der blev afsat 15,5 mio. kr. i budget24 og 22,1 mio. kr. i Overførselssagen 23/24.

Københavns Kommune er myndighed for miljøkonsekvensvurderingen og bygherre, hvis der på et senere tidspunkt afsættes midler til selve opgraderingen af vejen. Der er udarbejdet et kommissorium for miljøkonsekvensvurderingen. Teknik- og Miljøudvalget blev orienteret herom den 11. marts 2024. Det er vedlagt til orientering som bilag 1.

Økonomi

Anlægsbevillingen frigives til Økonomiforvaltningen, inkl. 50 % i risikoreserve. Midlerne udbetales herefter løbende til Transportministeriet. Det bemærkes, at Københavns Kommune kun betaler for faktisk forbrugte udgifter i miljøkonsekvensvurderingsarbejdet.

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/
projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Beløb i 1.000 kr.

(2024 p/l)

I årene 2024-2026

ØU

Miljøkonsekvensvurdering af Refshalevej

3126 – Økonomisk forvaltning, anlæg

25.100

ØU

Risikoreserve

3126 – Økonomisk forvaltning, anlæg

12.500

I alt

-

-

37.600

 

 

 

 

 

 

ØU = Økonomiudvalget

Videre proces

Såfremt Borgerrepræsentationen kan godkende indstillingen, frigives midlerne og miljøkonsekvensvurderingen igangsættes. Der vil indledningsvist blive afholdt en idefase, hvor københavnere og øvrige interessenter har mulighed for at komme med input. Miljøkonsekvensvurderingen forventes færdiggjort i 2025, hvorefter den vil komme i offentlig høring.

 

Søren Hartmann Hede        /     Nanna Westerby Jensen 

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 12: Frigivelse af midler til miljøkonsekvensvurdering af Refshalevej (2023-0393621)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. maj 2024

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top