Høring af forslag til Handlingsplan for Vejtrafikstøj
Borgerrepræsentationen skal beslutte at sende forslag til Handlingsplan for Vejtrafikstøj i offentlig høring. Handlingsplanen er udarbejdet i henhold til støjbekendtgørelsen.
Indstilling og beslutning
Økonomiudvalget indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget bemærker, at initiativer som er nævnt i forslag til Handlingsplan for vejtrafikstøj skal være i overensstemmelse med Kommuneplan 2011, herunder angivelse af Strøggader. Istedgade og Holmbladsgade er ikke udpeget som strøggader i Kommuneplan 2011. Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Ifølge bekendtgørelse om kortlægning af ekstern støj og udarbejdelse af støjhandlingsplaner, BEK nr. 1309 af 21. december 2011, skal alle større samlede byområder med mere end 100.000 personer kortlægges for ekstern støj hvert 5. år. Derudover skal kommunen udarbejde en handlingsplan for vejtrafikstøj. Støjkortlægningen og handlingsplanen skal omfatte alle betydende kommuneveje og alle statsveje inden for kommunegrænsen.
Kortlægningen i København er afsluttet, og resultatet viser, at der i Københavns kommune er ca. 141.000 boliger (48 %) belastet med et støjniveau fra vejtrafikken, som overstiger Miljøstyrelsens vejledende grænseværdi på 58 dB. Ca. 35.000 boliger (12 %) er belastet med et støjniveau fra vejtrafikken, som overstiger 68 dB, der normalt benævnes ”stærkt støjbelastede”, da det er 10 dB over den vejledende grænseværdi.
Kortlægningen viser endvidere, at de indsatser, der udføres på området, virker. Således har indsatsen haft særlig effekt på de boliger og skoler, som er stærkt støjbelastede.
Løsning
Støj kan virke forstyrrende ved samtale, søvn og afslapning, og derved give anledning til gener og stress.
Støj er medvirkende til en række sygdomme, og det skønnes, at trafikstøj er årsagen til, at 30 københavnere hvert år dør for tidligt. Dette skøn er foretaget på grundlag af undersøgelser, som er foretaget af Det Økonomiske Råd, som i 2011 offentliggjorde en undersøgelse af sundheds- og samfundsmæssige konsekvenser af trafikstøj. Sammen med støjens geneeffekter skønnes det, at vejstøjens sundhedsmæssige konsekvenser alene i Københavns kommune koster samfundet ca. 320 mio. kr. om året.
Antallet af støjbelastede boliger er faldet inden for de sidste fem år med 17 %. Der er endvidere sket et fald i stærkt støjbelastede boliger (over 68 dB). En del af dette fald kan tilskrives kommunens indsatser omkring gennemførelse af hastighedsbegrænsninger samt støjreducerende asfalt i vejvedligeholdelsen. Der er endvidere sket et fald af støjbelastede kommunale skoler. Dette handler mest om de skoler, som er stærkt støjbelastede. Derudover har kommunens helhedsplaner for skolerenovering betydning for støjniveauet i undervisningslokaler.
I løbet af de næste mange år vil der ske et fald i støjbelastningen på grund af den teknologiske udvikling af bilmotorer og dæk.
Udviklingen hen mod færre støjbelastede boliger skal fortsættes med de indsatser kommunen igangsætter. Men hastigheden af denne positive udvikling er trods alt langsom i forhold til mængden af støjbelastede boliger.
Handlingsplan for Vejtrafikstøj beskriver, hvilke initiativer der kan igangsættes for at støjbelastningen reduceres hurtigere.
Miljømetropolmål
Miljømetropolmålene for vejtrafikstøj for 2015 er:
- at alle københavnere skal kunne sove i fred for sundhedsskadelig støj
- at alle skoler og daginstitutioner i dagtimerne kun må være udsat for et lavt støjniveau fra trafikken.
Miljømetropolens mål for trafikstøj er meget ambitiøse. Selv om kommunen fortsætter initiativerne omkring støjreduktion (i trafikplanlægningen og ved udlægning af støjreducerende asfalt), vil det kræve meget massive investeringer at nå målene.
Forvaltningen skønner, at det vil koste op mod 4 mia. kr., hvis målene skal nås i 2015, som er Miljømetropolens tidsramme.
Da den første støjhandlingsplan blev vedtaget, blev det fremhævet, at det ikke var realistisk at nå målene, hvis der ikke blev afsat midler til implementering af initiativerne, og at forvaltningen i så fald skulle stille forslag om revision af mål for trafikstøj.
Forvaltningen foreslår, at Miljømetropolmålene bibeholdes, men at det er relevant at drøfte tidshorisonten for at nå målene for nedbringelse af vejstøj.
Handlingsplanens indsatsmål
I handlingsplanen har forvaltningen foreslået konkrete indsatsmål som supplement til de nuværende mål fra Miljømetropolen. Det vil dog under alle omstændigheder kræve nye bevillinger samt opretholdelse af eksisterende bevillinger at nå indsatsmålene. Herunder fremgår det, hvilke indsatsmål forvaltningen foreslår og som indgår i handlingsplanen:
- Støjreducerende asfalt
Der udlægges 20 km støjreducerende asfalt pr. år på strækninger med renoveringsmodne veje med støjbelastede boliger. I dag udlægges ca. 10 km /år. Udlægges der fx 20 km støjreducerende asfalt pr. år i 5 år vil ca. 15.000 boliger udgå af kategorien støjbelastet. Men det samlede antal boliger, som får reduceret støjniveauet fra vejstøjen, er langt større. Udover den reducerede støjbelastning af boliger vil udendørs opholdsarealer også få et reduceret støjniveau.
- Trafikplanlægning
Eksisterende indsatser virker og fortsætter. Her er tale om vejnetsplanen, skolevejsprojekter, hastighedsplaner, strøggader mv.
- Påvirkning af transportstruktur
Krav til mærkning af dæk i særlig støjsvag kategori i Miljøzonen inden 2018. En forudsætning for dette er en lovændring.
- Skoler og daginstitutioner
Inden 2018 har alle støjbelastede undervisningsrum i kommunale skoler et tilfredsstillende indendørs trafikstøjniveau. Forudsætningen er, at bevillingsniveau til helhedsrenovering af skoler opretholdes.
- Tiltag på eksisterende boliger
Der støjisoleres 600 boliger inden 2018 ved støttet byggeri (byfornyelse). Støjpartnerskabspulje anbefales til stærkest støjbelastede boliger.
- Støjhensyn ved nye boliger
Eksisterende indsatser med krav til støjhensyn ved nybyggeri og i lokalplaner virker og fortsætter.
Støjpulje til boliger: Såfremt der er en årlig pulje på 5 mio. kr. og kommunen giver 1/3 tilskud til støjisolering af boliger, vil ca. 300 boliger kunne støjisoleres pr. år og dermed ca. 1500 boliger på 5 år.
Forvaltningens jurister har vurderet, at der er lovhjemmel til puljen, da udvælgelsen af aktuelle boligejere er sagligt afgrænset. Der er således tale om saglige kriterier (støjbelastning på mere end 65 dB om natten), som vedrører beboelsen og ikke økonomiske og sociale kriterier hos enkeltpersoner. Der er en kommunal interesse i at forbedre sundhed og miljø for de borgere som er meget belastet af vejstøj.
Videre proces
Når indstillingen er tiltrådt sendes forslaget til Handlingsplan for Vejtrafikstøj i lovpligtig offentlig høring i 8 uger (juli måned medregnes ikke). Handlingsplanen skal derefter endeligt godkendes politisk i efteråret 2013.
Pernille Andersen /Mette Margrethe Elf
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at forslag til Handlingsplan for Vejtrafikstøj sendes i offentlig høring i 8 uger (juli måned medregnes ikke).
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 29. april 2013
Der blev stemt om indstillingen:
For indstillingen stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, Ø, F.
Imod indstillingen stemte ingen udvalgsmedlemmer.
3 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: O, C, I.
Indstillingen blev anbefalet.
Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi deler målene, men er ikke enig i alle virkemidlerne.”
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet med 8 stemmer imod 0. 3 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, F, Ø og B.
Imod: Ingen.
Undlod: O, C og V.Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 29. april 2013:
”Vi deler målene, men er ikke enig i alle virkemidlerne.”
Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen.