Sammenlægning af afstemningsområder
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at afstemningsområderne 1. syd og 1. øst lægges sammen til ét afstemningsområde, godkendes,
- at afstemningsområdet 3. vest nedlægges som selvstændigt område og fordeles mellem afstemningsområderne 3. Indre By og 3. øst, så den del af 3. vests afstemningsområde, som ligger nord for Gothersgade, bliver en del af 3. øst, og resten bliver en del af 3. Indre By , godkendes,
- at afstemningsområderne 7. syd og 7. Frederiksgård lægges sammen til ét afstemningsområde, godkendes,
- at afstemningsområderne 7. øst og 7. Bellahøj lægges sammen til ét afstemningsområde, godkendes,
- at afstemningsområderne 8. nord og 8. øst lægges sammen til ét afstemningsområde, godkendes,
- at Økonomiudvalget drøfter, om udvalget vil anbefale over for Borgerrepræsentationen, at Borgerrepræsentationen godkender, at der oprettes et nyt afstemningsområde i Sydhavn bestående af rode 170 og 196 med afstemningssted på Sydhavn Skole.
Problemstilling
Valgbestyrelsen anmodede i maj 2012 Økonomiforvaltningen om at undersøge mulighederne for sammenlægninger af nuværende afstemningssteder.
Københavns Kommune er i dag opdelt i 9 kredse med i alt 54 afstemningsområder. For hvert afstemningsområde foregår afstemningen på ét afstemningssted, og der er derfor 54 afstemningssteder i Københavns Kommune.
En gennemgang af afstemningsstederne har vist, at der er afstemningsområder, hvor afstemningsstedet ikke ligger inden for afstemningsområdet. Endvidere er der et afstemningssted, som ikke længere vil kunne bruges, og et afstemningssted, hvor tilgængeligheden er mindre god, og som ligger tæt på to afstemningssteder med god tilgængelighed og stor kapacitet.
I afstemningsområderne 1. øst, 7. øst og 8. øst ligger de nuværende afstemningssteder - Skolen på Kastelsvej, Utterslev Skole og Klub Rughave/Frejaskolen - således ikke i afstemningsområdet, og der er ikke umiddelbart andre egnede afstemningssteder i de nuværende afstemningsområder. Skolen på Kastelsvej og Utterslev Skole ligger endvidere uden for afstemningsområdernes valgkreds.
I afstemningsområdet 7. Frederiksgård lukker Frederiksgård Skole, som hidtil har fungeret som afstemningssted. Skolen skal være fraflyttet i august 2013.
I afstemningsområdet 3. vest er tilgængeligheden til gymnastiksalen på Sølvgade Skole mindre god, og samtidig ligger området geografisk tæt på to afstemningsområder med afstemningssteder med god tilgængelighed - Rådhushallen og Nyboder Skole - der har kapacitet til flere vælgere.
Afstemningsområdet 9. midt, hvor Bavnehøj Skole er afstemningssted, har der været problemer med kapaciteten ved tidligere valg. Samtidig forventes en øget befolkningstilvækst i afstemningsområdet i de kommende år, hvilket vil sætte yderligere pres på afstemningsstedet.
Ifølge folketingsvalglovens § 9, stk. 1, 3. pkt. (lovbekendtgørelse nr. 107 af 8. februar 2011) er det kommunalbestyrelsen, der træffer beslutning om oprettelse, ændring eller nedlæggelse af afstemningsområder.
Løsning
Økonomiforvaltningen foreslår, at afstemningsområderne nævnt nedenfor sammenlægges som beskrevet. Forslaget indebærer, at der fremover vil være 49 afstemningsområder i Københavns Kommune. Hvis der oprettes et selvstændigt afstemningsområde i Sydhavn, vil der være 50 afstemningsområder.
Uddybende bemærkninger til de berørte afstemningsområder:
1. øst, Skolen på Kastelsvej
Skolen på Kastelsvej ligger ikke i 1. kreds, men derimod i 3. kreds, og afstemningsstedet ligger således både uden for afstemningsområdet og valgkredsen. Skolen på Kastelsvej har desuden ikke niveaufri adgang og er på nuværende tidspunkt meget vanskeligt tilgængelig pga. ombygning. Langelinieskolen, der er beliggende i afstemningsområdet, har tidligere været brugt som afstemningssted, men tilgængeligheden til valglokalet er dårlig, da der ikke er niveaufri adgang (man skal op af trapper). Der har endvidere ved flere valg været problemer med lange køer på valgdagen på dette afstemningssted. Afstemningsstedet blev flyttet til Skolen på Kastelsvej på grund af ombygning af Langelinieskolen. Både Langelinieskolen og Skolen på Kastelsvej er under ombygning ved næste valg. Da der ikke umiddelbart er andre egnede steder beliggende i afstemningsområdet, foreslår forvaltningen, at 1. øst sammenlægges med 1. syd med afstemningssted på Remisen på Blegdamsvej. Remisen er et tilgængeligt afstemningssted med niveaufri adgang, hvor kun 1/3 af valglokalet er i brug i dag. Remisen ligger endvidere centralt i et sammenlagt afstemningsområde. En sammenlægning vil betyde, at vælgertallet bliver forhøjet fra ca. 7.000 vælgere til ca. 15.000 vælgere.
3. vest, Sølvgades Skole
I afstemningsområdet 3. vest er afstemningsstedet Sølvgades Skole mindre tilgængeligt, da der ikke er niveaufri adgang, mens 3. Indre By, Rådhushallen, og 3. øst, Nyboder Skole, begge er meget velfungerende afstemningssteder med god tilgængelighed og kapacitet til flere vælgere. Afstanden til afstemningsstedet vil ikke blive nævneværdigt forøget for vælgerne i 3. vest. Rådhushallen er endvidere et populært afstemningssted, hvor mange vælgere gerne vil stemme.
Økonomiforvaltningen foreslår, at afstemningsområdet 3. vest deles ved Gothersgade, så roderne 6,7,8,9,10,11,12 (ca. 3.000 vælgere) lægges sammen med 3. Indre By, Rådhushallen, og roderne 20, 21, 22, 23, 27, 28, 29, 56 og 57 (ca. 5.000 vælgere) lægges sammen med 3. øst, Nyboder Skole. Gothersgade er en naturlig skillelinje, og denne fordeling vil betyde, at 3. Indre By vil få ca. 15.000 vælgere, og 3. øst vil få ca. 13.000 vælgere. Det er Økonomiforvaltningens vurdering, at både Rådhushallen og Nyboder Skole har kapacitet til det øgede antal vælgere.
7. øst, Utterslev SkoleUtterslev Skole ligger ikke i 7. kreds, men derimod i 6. kreds, og afstemningsstedet ligger således både uden for afstemningsområdet og valgkredsen. Utterslev Skole er et velfungerende og tilgængeligt afstemningssted, men da en ændring af valgkredsene forudsætter en lovændring, er det ikke muligt at ændre afstemningsområdet, så Utterslev Skole kommer til at ligge inden for afstemningsområdet. Endvidere var der ved sidste valg kø ved afstemningsstedets åbning og om eftermiddagen. Der ligger ingen hal eller andre lokaler, som kan bruges som afstemningssted, i 7. østs afstemningsområde. Økonomiforvaltningen foreslår derfor, at 7. Bellahøj og 7. øst sammenlægges på Bellahøj Skole. Bellahøj Skole ligger centralt i et sammenlagt afstemningsområde, og vurderes at have kapacitet til et øget antal vælgere. Adgangen til Bellahøj Skole er niveaufri i modsætning til Utterslev Skole, hvor der er elevator til afstemningslokalet. Endvidere vil 7. østs vælgere ikke få væsentligtlængere til Bellahøj Skole end til Utterslev Skole. Afstemningsområdet vil dog ligge på begge sider af Frederikssundsvej. En sammenlægning vil betyde, at vælgertallet bliver forhøjet fra ca. 5.500 vælgere til ca. 8.500 vælgere.
7. Frederiksgård, Frederiksgård Skole
Frederiksgård Skole flyttes til Hillerødgade Skole, og skolen lukker i august 2013. Det er uafklaret, hvad Frederiksgård Skole skal bruges til på sigt, herunder om gymnastiksalen fortsat kan bruges som afstemningssted. Økonomiforvaltningen foreslår derfor, at 7. Frederiksgård sammenlægges med 7. syd med afstemningssted på Rødkilde Skole. Rødkilde skole har en god tilgængelighed og ligger centralt i et samlet afstemningsområde. Rødkilde Skole vurderes at have kapacitet til et øget antal vælgere. En sammenlægning vil betyde, at vælgertallet bliver forhøjet fra ca. 4.000 vælgere til ca. 7.000 vælgere.
8. øst, Klub Rughave/Frejaskolen
Klub Rughave/Frejaskolen ligger i 8. nords afstemningsområde. Det foreslås, at 8. øst sammenlægges med 8. nord med afstemningssted i Prøvehallen. Afstemningslokalet på Klub Rughave er lille, og der er kun adgang via trapper. Prøvehallen har derimod niveaufri adgang og er derfor mere tilgængelig. De to afstemningsområder er små og hænger geografisk godt sammen. Endvidere ligger Klub Rughave tæt på Prøvehallen, så afstanden for 8. østs vælgere vil være ca. den samme som i dag. Prøvehallen er et velfungerende valgsted med kapacitet til flere vælgere. En sammenlægning vil betyde, at vælgertallet bliver forhøjet fra ca. 5.500 vælgere til ca. 9.000 vælgere.
Ovenstående ændringer vil betyde, at ca. 25.500 ud af ca. 430.000 vælgere, svarende til 5,9 procent af vælgerne, vil blive tilknyttet et andet afstemningsområde end hidtil.
9. midt, nyt afstemningsområde i Sydhavn
Udover de foreslåede sammenlægninger foreslår Økonomiforvaltningen, at Økonomiudvalget drøfter, om det nuværende afstemningsområde 9. midt skal deles i 2 afstemningsområder.
I 9. midt har der ved tidligere valg været problemer med kapaciteten på Bavnehøj Skole. Endvidere forventes der en befolkningstilvækst i området i de kommende år, hvilket vil øge presset på det nuværende afstemningssted. Vælgertallet i 9. midt er steget fra 6.528 i 2009 til 7.860 i dag og forventes at stige yderligere i de kommende år. Der er i dag 4.146 vælgere bosiddende i Sydhavn (området er afgrænset af Sydhavnsgade, Sydhavns Plads, Vasbygade og Kalvebod Brygge), hvor Sydhavn Skole er under opføring, og en ny multihal vil være klar til kommunalvalget i 2013. En opdeling forventes at ville kunne afhjælpe de problemer, der tidligere har været med kø på Bavnehøj Skole, og vil samtidig kunne medvirke til sammenhold og lokal identitet i den nye bydel.
En opdeling af 9. midt i to afstemningsområder vil betyde ca. 4.000 vælgere i begge afstemningsområder. Der vil blive tale om 2 forholdsvis små afstemningsområder, men det forventes, at befolkningstilvæksten i området vil betyde, at vælgertallet vil være stigende.
Forslaget har været drøftet i valgbestyrelsen, som tilslutter sig de foreslåede ændringer. Valgbestyrelsen har lagt vægt på, at sammenlægningerne bør medføre en forbedring for vælgerne.
Det vil være nødvendigt at orientere de berørte vælgere om ændringerne, såfremt de vedtages.
Økonomi
Effekten af ovennævnte besparelse i 2014 behandles i en særskilt sag om budgettet for Europaparlamentsvalget i 2014, som lægges til drøftelse i Valgbestyrelsen medio 2013.
Videre proces
Hvis indstillingen godkendes af Borgerrepræsentationen vil Borgerservice (Folkeregistret) ændre vejinddelingen inden sommerferien 2013. Borgerservice vil endvidere udarbejde en plan for information om ændringerne.
Claus Juhl /Bjarne Winge
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet med 11 imod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, F, Ø, B, V og O.
Imod stemte: C.