Mødedato: 21.05.2002, kl. 15:00

Omlægning af Halmtorvet, etape 2 og 3 - Udsat - (Indstilling samt bilag tidligere udsendt) - (Bygge- og Teknikudvalget)

Omlægning af Halmtorvet, etape 2 og 3 - Udsat - (Indstilling samt bilag tidligere udsendt) - (Bygge- og Teknikudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for Ekstraordinært tirsdag den 21. maj 2002

 

 

J.nr. ØU 117/2002

 

18. Omlægning af Halmtorvet, etape 2 og 3 - Udsat - (Indstilling samt bilag tidligere udsendt) - (Bygge- og Teknikudvalget)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at projektet i nærværende indstilling danner grundlag for omlægning af Halmtorvet, etape 2, Parkstrøget,

at projektet i nærværende indstilling danner grundlag for omlægningen af Halmtorvets etape 3 Byhaven, og

at der gives en kapitalbevilling på 21,5 mio. kr. på Vej & Park anlægsramme (konto 2.22.3, vejanlæg) til gennemførelse af etape 2 og 3.

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2002

Anbefalet.

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, i det det forudsættes, at såfremt omlægning af Halmtorvet og herunder nedlæggelse af parkeringspladser medfører en reduktion i Københavns Kommunes parkeringsindtægter, skal den heraf afledte reduktion dækkes af Bygge- og Teknikudvalgets ramme".

Økonomiudvalgets beslutning den 14. maj 2002

Udsat.

 

RESUME

I 2001 blev 1. etape af omlægningen af Halmtorvet afsluttet. På grund af en række uforudselige ekstraomkostninger i forbindelse med gennemførelsen af denne etape besluttede Bygge- og Teknikudvalget på mødet den 10. november 1999, (BTU 366/99), at der skulle gennemføres en fornyet projektudvikling af etape 2 og 3 inden for rammerne af det oprindelige projekts overordnede rammer. Samtidig reserverede udvalget 19,7 mio. kr. (svarende til 21,5 mio. kr. i prisniveau 2002) på Vej & Parks anlægsramme i 2001 – 03 til etape 2 og 3's gennemførelse.

Forvaltningen har på den baggrund udarbejdet et nyt forslag til omlægningen af Halmtorvets etape 2 og 3. Det foreliggende forslag tager udgangspunkt i henholdsvis Helhedsplanen for omlægningen af Halmtorvet fra 1996 samt i de overordnede rammer for den fremtidige trafikafvikling på Indre Vesterbro, som udvalget fastlagde på baggrund af trafikforsøget i sommeren 2000 (BTU 32/2000).

Forvaltningen har i videst mulige omfang indarbejdet de ønsker, der er fremkommet i forbindelse med inddragelsen af borgerne i projektudviklingen. På det afsluttende borgermøde i marts 2002 var der overvejende tilfredshed med det foreliggende forslag.

Vesterbro er en bydel med mangel på grønne opholds- og legearealer, hvorfor der i forslaget er lagt vægt på en multifunktionel udformning, hvor flere forskellige aktiviteter kan foregå samtidig, og hvor der er lagt vægt på det grønne og frodige.

Der foreslås anlagt hævede græsarealer med blomstrende træer og buske i en blomstrende bund af stauder og forårsløg. I mellem de hævede græsarealer er der anlagt passager der kan benyttes til forskellige former for aktiviteter. Forslaget er disponeret således, at de omlagte arealer i videst mulig omfang kan anvendes rekreativt samtidig med, at den forventede trafik kan afvikles i de omgivende gader. Etableringen af Halmtorvet etape 2 og 3 er beregnet til 21,5 mio. kr. . Herudover er projektet koordineret med driftsarbejder på kørebanerne i 2003. Således er der reserveret 4 mio. kr. på Vej & Parks driftsramme i 2003 til istandsættelse af nedslidte kørebaner på Halmtorvet.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog den 28. maj 1996 (BR 370/96) en helhedsplan for omlægningen af Halmtorvet. Projektet var opdelt i følgende tre etaper:

  1. Det bymæssige pladsareal mellem Gasværksvej og Kvægtorvsgade. (Etape 1)
  2. Parkstrøget mellem Skelbækgade og Gasværksvej. (Etape 2)
  3. Byhaven mellem Kvægtorvsgade og Colbjørnsensgade. (Etape 3)

På grund af uforudselige ekstraomkostninger ved etableringen af etape 1, besluttede Bygge- og Teknikudvalget på mødet den 10. november 1999 (BTU 366/99), at den givne kapitalbevilling til alle tre etaper udelukkende skulle anvendes på etape 1, og at der efterfølgende skulle søges kapitalbevillinger til etape 2 og 3, når de var projektudviklet. Udvalget reserverede en ramme på 19,7 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme 2001 – 03 til gennemførelse af de to etaper.

I forbindelse med fastlæggelsen af de trafikale forudsætninger for udarbejdelse af en trafik- og byrumsplan for Indre Vesterbro har udvalget drøftet tre overordnede trafikmodeller for området (BTU 32/2000). I sommeren 2000 blev der på baggrund heraf gennemført et trafikforsøg med udgangspunkt i model 3. I forbindelse med fremlæggelsen af resultaterne af trafikforsøget fastlagde udvalget de overordnede rammer for det videre arbejde med en trafik- og byrumsplan for Indre Vesterbro (BTU 48/2001). Det foreliggende forslag til omlægning af Halmtorvets, etape 2 og 3 tager udgangspunkt i disse trafikale forudsætninger, herunder de foreliggende planer for den fremtidige busbetjening af området.

Projektforslagene for etape 2 og 3 er udviklet i sammenhæng, idet forvaltningen har vurderet, at dette vil sikre den nødvendige sammenhæng på Halmtorvet, samt at der ville kunne opnås besparelser i forbindelse med udbud af et samlet projekt.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Forvaltningen har i samarbejde med lokale beboere udviklet forslagene til etape 2 og 3. Projektudviklingen blev indledt med et velbesøgt borgermøde (ca. 60 interesserede), hvor der blev indsamlet idéer og ønsker til den fremtidige indretning. Endvidere blev der nedsat en følgegruppe på 11 borgere, der løbende har været inddraget i projektudviklingen.

Det har fra borgernes side været et udtalt ønske, at Halmtorvets videre fornyelse bliver så "grøn" som muligt og med en mere multifunktionel udformning, således at det kan indeholde en række funktioner spændende fra småbørnsleg til opholds-/byhave. Forvaltningen har med baggrund i dette skitseret en samlet løsning for etape 2 Parkstrøget og etape 3 Byhaven (bilag 4 og 5).

På et afsluttende borgermøde i marts 2002 var der generel tilfredshed med såvel resultatet som processen. Det væsentligste diskussionspunkt har været i hvilken udstrækning, der skal tages hensyn til afviklingen af biltrafikken i området. Mange borgere ønsker Halmtorvet lukket for gennemkørende trafik. Forvaltningen har her fastholdt, at udgangspunktet for omlægningen af Halmtorvet er mulighed for forsat gennemkørende trafik (herunder HT-busser) på ruten Skelbækgade, Halmtorvet, Gasværksvej, samt at forbindelsen mellem Reventlowsgade og rundkørslen på Halmtorvet via Stampesgade opretholdes.

Etape 2, Parkstrøget

Den gennemkørende trafik på Halmtorvet (Skelbækgade – Halmtorvet - Gasværksvej) samt trafikken til og fra Kødbyen placeres i en dobbeltrettet kørevej i gadens sydside med cykelsti på begge sider.

Ærindekørsel, herunder redningskørsel m.v. til den mod nord liggende bebyggelse foregår på en ensrettet sivegade. Sivegaden samt fortovet gives en karakter som sivegaden beliggende i Halmtorvets etape 1. Denne udformning vil sikre sammenhængen mellem bebyggelsen og parkstrøget, der er beliggende mellem sivegaden og kørevejen.

Krydset Skelbækgade/Sønder Boulevard/Halmtorvet foreslås af trafiksikkerhedsmæssige årsager signalreguleret. I krydset mellem Halmtorvet og Gasværksvej etableres der af trafiksikkerhedsmæssige årsager en hævet flade, der skal sikre en lavere hastighed og en skærpet opmærksomhed på krydsende cyklister.

Medens kørevejens boulevardpræg understreges ved hjælp af sammenhængende trærækker, gives parkstrøget en bølgende organisk form, der på udvalgte steder er løftet op over gadeniveau. Disse områder planlægges som fredelige oaser, der egner sig til småbørnsleg, eller man kan ligge, sidde eller gå rundt og nyde de blomstrende træer, buske og stauder.

Imellem de hævede parkpartier etableres gangpassager, der udvider sig og giver plads til f.eks. udeservering, scenegulv, m.v.

Etape 3, Byhaven

Som i forslaget til etape 2, foreslås den gennemkørende trafik koncentreret på en dobbeltrettet kørevej mod syd. Kørsel til bebyggelsen mod nord sker via en sivegade med samme præg som sivegaden i etape 2.

De eksisterende dækningsgrave fjernes, og i den forbindelse fjernes den eksisterende tjørnebevoksning også. I stedet etableres en byhave på området, som i kraft af sin mindre størrelse og flere blomsterbede får mere udpræget havekarakter. Byhaven løftes også her op over gadeniveau for at skabe en fredelig oase. Byhaven vil kunne gives samme funktioner som de hævede partier på etape 2, dog med en mere koncentreret beplantning af blomstrende træer, buske og stauder. Byhaven gennemskæres af en gangpassage, der udvider sig på midten.

I forbindelse med udviklingen af denne etape mente et enkelt følgegruppemedlem, at denne del af Halmtorvet burde lukkes for gennemkørende trafik af hensyn til byhavens rekreative værdi. På det afsluttende borgermøde var der dog stor tilslutning til den fundne løsning, som man fandt ville kunne tilfredsstille de fleste behov.

Efterfølgende har en beboer indsamlet 100 underskrifter mod den foreslåede trafikale løsning, jf. vedlagte bilag 6 (en e-mail fra borgeren til "Borgmesterbrevkassen").

Parkering

Begge etaper består af meget karakteristiske og ganske smalle gaderum. I overensstemmelse med den godkendte helhedsplan for Halmtorvet fra 1996 er kørebanearealerne søgt begrænset mest muligt til fordel for udstrækningen af parkstrøget (etape 2) og byhaven (etape 3).

I forlængelse af helhedsplanens dispositioner, foreslås antallet af parkeringspladser i de to berørte områder reduceret fra 148 til 45. De borgere, der har været involveret i projektudviklingen støtter på trods af konsekvenserne for beboerparkeringen denne reduktion. På bilag 7 og 8 er før- og eftersituationen illustreret.

I februar 2002 gennemførte forvaltningen en parkeringstælling i området, jf. bilag 9. Heraf fremgår det, at det kun er knapt 50% af de eksisterende parkeringspladser, der benyttes om aftenen og natten, medens tallet er nede på knapt 30% om dagen. Da det foreslåede nedlagte antal parkeringspladser udgør knap 70 % af det eksisterende antal, vil den foreslåede løsning medføre øget parkeringspres andre steder i området om aftenen og natten.

Økonomi

De samlede udgifter til etableringen af etape 2 og 3 er beregnet til 21,5 mio. kr. (marts 2002), som fordeler sig på følgende måde (projekteringsudgifter er enten konsulentudgifter eller udgifter til projektansatte i forvaltningen):

Etableringen af etape 2 er beregnet til 9,5 mio. kr. som fordeler sig på følgende hovedposter:

Anlægssum: 7,50 mio. kr.

Uforudselige udgifter: 1,13 mio. kr.

Projekteringsudgifter: 0,87 mio. kr.

I alt: 9,50 mio. kr.

Etableringen af etape 3 er beregnet til 12 mio. kr. som fordeler sig på følgende hovedposter:

Anlægssum: 9,50 mio. kr.

Uforudselige udgifter: 1,40 mio. kr.

Projekteringsudgifter: 1,10 mio. kr.

I alt: 12,00 mio. kr.

På Vej & Parks anlægsramme for 2002 og 2003 er der til de to etaper reserveret 21,5 mio. kr. i 2002-priser. Forvaltningen foreslår, at der gives en kapitalbevilling på 21.5 mio. kr. på Vej & Park anlægsramme (konto 2.22.3) Vejanlæg. Forvaltningen planlægger at projektere og udbyde projekterne samlet.

I tilknytning til gennemførelsen af ovenstående omlægning af Halmtorvet planlægges der gennemført større driftsarbejder på kørebanerne i de berørte områder. Der er således reserveret 4 mio. kr. på Vej & Parks driftsramme i 2003 til gennemførelse af de planlagte istandsættelser og slidlagsarbejder.

Miljøvurdering

Det forventes, at forslaget vil bidrage til en yderligere trafikal fredeliggørelse af Halmtorvet.

I forbindelse med anlægsarbejderne forventes det, at der kan foretages en lokal nedknusning af betonen fra dækningsgravene samt øvrige ikke genanvendelige betonelementer. Disse materialer benyttes som fyldmateriale under det nye anlæg.

Det forventes, at det meste af den forurenede jord der forventeligt er i området, kan indbygges i de hævede plateauer.

Høring

Forvaltningen har i løbet af vinteren og foråret 2002 afholdt to beboermøder samt fem møder med en følgegruppe sammensat af lokale beboere. På det første borgermøde blev mødedeltagernes ønsker/forventninger registreret. Efterfølgende er disse ønsker/forventninger diskuteret såvel internt i forvaltningen som eksternt med følgegruppen.

Der er bred enighed i følgegruppen om, at det foreliggende forslag indeholder og tilgodeser et meget bredt spektrum af de ønsker /forventninger, der fremkom under det første borgermøde. Afslutningsvist har der været afholdt borgermøde, hvor forslaget blev præsenteret med stor tilslutning.

Københavns Politi har principgodkendt de trafikale forhold, og Københavns Brandvæsen har været inddraget i forbindelse med udformningen af redningsveje.

Andre konsekvenser

For at gennemføre etape 3 skal et antal dækningsgrave nedlægges. Der foreligger tilladelse til at gøre dette uden at etablere erstatningsrum.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Etape 2 - eksisterende forhold

Bilag 2: Etape 3 - eksisterende forhold

Bilag 3: BR vedtaget plan

Bilag 4: Etape 2 – projektforslag.

Bilag 5: Etape 3 – projektforslag.

Bilag 6: E-mail fra Morten Gram Nielsen, Halmtorvet 1. St.

Bilag 7: Parkeringsregistrering

Bilag 8: Etape 2. P-pladser før – efter

Bilag 9: Etape 3. P-pladser før – efter

 

Ole Bach

Til top