Mødedato: 21.05.2002, kl. 15:00

Lokalplan "Israels Plads Nord" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001 - Udsat - (Indstilling samt bilag tidligere udsendt) - (Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)

Lokalplan "Israels Plads Nord" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001 - Udsat - (Indstilling samt bilag tidligere udsendt) - (Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for Ekstraordinært tirsdag den 21. maj 2002

 

 

J.nr. ØU 104/2002

 

13. Lokalplan "Israels Plads Nord" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001 - Udsat - (Indstilling samt bilag tidligere udsendt) - (Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at lokalplan for den nordlige del af Israels Plads vedtages endeligt med en ændring af lokalplanforslagets § 4, stk. 3, hvorved den maksimale bygningshøjde reduceres til 8,5 m, og en tilføjelse til lokalplanforslagets § 5, stk. 1, hvorefter de to torvehaller og anlægget af pladsen i øvrigt skal udgøre et arkitektonisk hele, der forudsættes etableret samtidig.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det til ovennævnte lokalplan hørende tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages endeligt.

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2002

Anbefalet

Økonomiudvalgets beslutning den 14. maj 2002

Udsat.

 

RESUME

I forbindelse med den offentlige høring vedrørende lokalplanforslaget er der modtaget 57 henvendelser, heraf 6 fra offentlige myndigheder.

Kulturmiljørådet for København og Frederiksberg finder, at det bør sikres, at der i torvehallerne alene forhandles fødevarer og blomster, og bebyggelsen foreslås etapedelt, begyndende med torvehallen langs Linnésgade. Det åbne markedsområde mellem de to torvehaller findes meget beskedent i forhold til de to hallers størrelse, og endelig understreges væsentligheden af at friholde den sydlige del af Israels Plads for bebyggelse.

Have & Landskabsrådet tilkendegiver sin støtte til opførelse af to torvehaller samt beplantning til synliggørelse af det historiske voldbælte.

Det Kongelige Akademi for de skønne kunster anbefaler en revurdering af torvehallernes udformning, da man finder tagfoden urimelig høj, både i relation til omgivende bygninger og til hallernes funktion.

Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) meddeler, at projektet overholder regionplanens bestemmelser, men at der i planforslaget – af hensyn til "0-rammen" for butiksareal i Indre By – bør redegøres mere specifikt for, hvor det fremtidige butiksareal omlokaliseres fra. HURs trafikdivision ønsker at fastholde muligheden for etablering af holdeplads til 6 busser i Linnésgade ved eventuel afvikling af busterminalen på Nørrevold.

København Bymuseum oplyser, at Københavns første kirkegård uden for voldene lå omtrent på det nuværende lokalplanområde. Museet ønsker derfor at foretage en større forundersøgelse for arkæologiske forekomster, forinden torvehallerne etableres.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen meddeler ikke at have bemærkninger til lokalplanforslaget og tager dette til efterretning.

De øvrige 51 henvendelser er fra ejere og beboere i kvarteret samt interessegrupper m. fl. Af disse går 33 ind for det offentliggjorte lokalplanforslag og det foreliggende skitseprojekt. De øvrige henvendelser vedrører hovedsagelig torvehallernes orientering på pladsen, hallernes højde, udstrækning og arkitektoniske samt trafikale forhold, herunder cykelparkering. I sagsbeskrivelsen gennemgås og kommenteres disse forhold emnevis.

Henvendelserne giver alene forvaltningen anledning til at foreslå en ændring af lokalplanforslagets § 4, stk. 3, således at den maksimale bygningshøjde nedsættes fra 9,5 m til 8,5 m, og en tilføjelse til lokalplanforslagets § 5, stk. 1, hvorefter de to torvehaller og anlægget af pladsen i øvrigt skal udgøre et arkitektonisk hele, der forudsættes etableret tidsmæssigt sammenhængende. Med disse justeringer af lokalplanen vil det planlagte torvehalsprojekt kunne realiseres uden ændringer.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 6. december 2001 (BR 628/01) Bygge- og Teknikudvalgets og Økonomiudvalgets indstilling af henholdsvis 28. november 2001 og 4. december 2001 om offentliggørelse af lokalplanforslag "Israels Plads Nord" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001.

Offentliggørelse

Lokalplanforslaget har været offentliggjort i perioden 9. januar 2002 til 11. marts 2002. Der er udsendt 545 pjecer til ejere, lejere og brugere samt 50 pjecer til interessegrupper, foreninger og lignende.

I offentliggørelsesperioden har der i Indre By Medborgerhus, Ahlefeldtsgade 33, været opstillet en udstilling om lokalplanforslaget.

Den 26. februar 2002, kl. 19-21, blev der afholdt et borgermøde i Arbejdermuseet, Rømersgade 22. De ca. 110 deltagende borgere blev her orienteret af medarbejdere fra Plan & Arkitektur og Vej & Park om planens indhold, ligesom borgerne havde lejlighed til at stille spørgsmål til forslaget. Til stede ved mødet var 3 borgerrepræsentanter samt en repræsentant for det projekterende arkitektfirma og en repræsentant for Københavns Torvelaug af 1998 ("Torvelauget"). Der vedlægges som bilag B et referat fra borgermødet samt som bilag C resultatet af de evalueringsskemaer, som blev omdelt på mødet. Som det fremgår af referatet, blev følgende emner diskuteret:

  • Torvehallernes orientering
  • Torvehallernes højde og overdækningens størrelse
  • De enkelte forretningsenheders størrelse
  • Pladsens fremtræden om aftenen
  • Staderne mellem torvehallerne

Herudover har der i offentliggørelsesperioden været mulighed for via internettet at søge oplysninger om lokalplanforslaget på en særlig hjemmeside. Hjemmesiden indeholdt en debatside, hvor der var mulighed for at fremføre synspunkter vedrørende forslaget. Der har i offentliggørelsesperioden været 16 indlæg på debatsiden. Endvidere indeholdt hjemmesiden mulighed for direkte at fremsende indsigelser via e-mail. Der er modtaget 25 e-mailhenvendelser i forbindelse med offentliggørelsesperioden. Det er ikke registreret, hvor mange af disse der er sendt via hjemmesiden.

Der er i forbindelse med offentliggørelsen rettidigt modtaget 56 henvendelser og umiddelbart efter indsigelsesfristens udløb yderligere én henvendelse. Af henvendelserne er 6 fra offentlige myndigheder. Henvendelserne vedlægges i kopi til gennemsyn som bilag 2. En liste over henvendelserne er vedlagt som bilag A. Henvendelserne omhandler overvejende forhold som torvehallernes orientering på pladsen, hallernes højde, omfang og arkitektoniske udformning samt trafikale forhold, herunder cykelparkering. Henvendelserne beskrives og kommenteres i de efterfølgende afsnit Henvendelser fra offentlige myndigheder og Henvendelser fra ejere, beboere, brugere, interessegrupper m.fl.

Henvendelser fra offentlige myndigheder

  1. Skrivelse af 12. februar 2002 fra Kulturmiljørådet for København og Frederiksberg
  2. Der gives udtryk for, at et overdækket grøntmarked vil blive et positivt tilskud til bymiljøet, men det bør sikres, at der alene kan forhandles fødevarer og blomster, således at det ikke gøres muligt at forhandle konfektionsvarer, eller at torvehallerne bliver til café-haller. Endvidere foreslås, at bebyggelsen etapedeles, begyndende med torvehallen langs Linnésgade, og man finder det åbne markedsområde mellem de to foreslåede bygninger meget beskedent i forhold til de store bygninger på hver sin side af den gadelignende strækning, Israels Plads hermed indskrænkes til. Endelig understreges væsentligheden af at bibeholde den sydlige del af Israels Plads som ubebygget for dermed at opretholde åbenhed og luftighed og formidle overgangen til Ørstedsparken.

  3. Skrivelse af 9. februar 2002 fra Have & Landskabsrådet
  4. Rådet tilkendegiver sin fortsatte støtte til Torvelaugets forslag om opførelse af to overdækkede markedshaller samt beplantning til synliggørelse af det historiske voldbælte.

  5. Skrivelse af 14. februar 2002 fra Det Kongelige Akademi for de skønne kunster
  6. Akademiraadet glæder sig over initiativet til genetablering af torvehandel på Israels Plads, men anbefaler dog en revurdering af torvehallernes udformning, da man finder tagfoden urimelig høj, både i relation til de omliggende bygninger og med hensyn til den enkle funktion, som hallerne skal have.

  7. Skrivelse af 28. februar 2002 fra Hovedstadens Udviklingsråd (HUR)
  8. HUR har behandlet forslaget såvel som regionplanmyndighed som i relation til HURs trafikale interesser og meddeler, at projektet overholder regionplanens bestemmelser, men fremhæver, at "0-rammen" for butiksareal i City gør etableringen problematisk. HUR kan acceptere, at realiseringen sker ved omlokalisering, men anmoder om, at der i planforslaget redegøres mere specifikt for, hvor mange m2, der i alt omlokaliseres til torvehallerne på Israels Plads, og hvorfra i City´s centerområde omlokaliseringen sker.

    Endvidere anføres, at HURs trafikdivision ønsker at fastholde muligheden for etablering af holdeplads til 6 busser i Linnésgade ved eventuel afvikling af busterminalen på Nørrevold, og der gøres opmærksom på, at varetilkørsel erfaringsmæssigt er meget generende for busserne, hvorfor denne primært bør ske fra Vendersgade og Rømersgade.

  9. Skrivelse af 27. februar 2002 fra Københavns Bymuseum
  10. Bymuseet oplyser, at ifølge skriftlige kilder lå Københavns første kirkegård uden for voldene – en pestkirkegård anlagt under en epidemi i 1546 – omtrent på det nuværende lokalplanområde. Man ønsker derfor at foretage en større forundersøgelse for at konstatere, om der er arkæologiske forekomster i området, hvilken undersøgelse bør foretages i så god tid, at der i bekræftende fald kan foretages en egentlig arkæologisk undersøgelse før projektet går i gang.

  11. Skrivelse af 7. marts 2002 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ikke bemærkninger til lokalplanforslaget og tager dette til efterretning.

Henvendelser fra ejere, beboere, brugere, interessegrupper m.fl.

Af de modtagne 51 henvendelser går 33 af disse ind for det offentliggjorte lokalplanforslag og det foreliggende skitseprojekt. Disse henvendelser giver ikke forvaltningen anledning til bemærkninger og vil således ikke blive refereret enkeltvis.

De resterende 18 henvendelser indeholder i større eller mindre omfang ændringsforslag og/eller kritik til det offentliggjorte lokalplanforslag og det foreliggende skitseprojekt. Disse henvendelser gennemgås nærmere i det følgende.

  1. Skrivelse af 20. februar 2002 fra Stereo Bar, Linnésgade 16 A
  2. I skrivelsen støttes det foreliggende projekt, men det kritiseres, at der er forudsat cykelparkering foran virksomheden, da dette dels vil begrænse udsynet fra Stereo Bars vinduer, dels vil afskære eventuel fortovsservering.

  3. Mail af 25. februar 2002 fra Rikke Schäfer, Vendersgade 5, 1. th.
  4. Der gives udtryk for, at der i for høj grad bliver tale om et indkøbscenter, og at torvehallerne bliver for høje. I stedet foreslås faste stadepladser med et ensrettet koncept og uden overdækning.

  5. Skrivelse af 28. februar 2002 fra Niels E. Nielsen, Gothersgade 143, 1. –2
  6. Projektets arkitektur kritiseres, i særdeleshed tagudformningen og opdelingen i mange små enheder, og der henvises til de historiske traditioner for torvehalsbyggeri.

  7. Skrivelse af 1. marts 2002 fra Jørgen Valerius, Bartholinsgade 1, 3. th.
  8. Der fremsættes indsigelse mod lokalplanforslaget, og det kritiseres, at offentliggørelsespjecen ikke er modtaget.

  9. Mail af 7. marts 2002 fra Søren Thyregod Kjøller, Linnésgade 14, 4. tv.
  10. Overdækningerne findes for store og burde helst helt udelades, ligesom torvehallerne bør vendes 90 grader.

  11. Mail af 8. marts 2002 fra Henrik Dencker, Linnésgade 14
  12. Det anføres, at tagkonstruktionen er for højt placeret og at tagets udstrækning bør begrænses til det maksimale butiksareal på 2.200 m2, samt at torvehallerne bør vendes 90 grader.

  13. Mail af 10. marts 2002 fra Niels Kold Olesen, Herluf Trollesgade 22
  14. I skrivelsen kritiseres proceduren for udarbejdelsen af lokalplanforslaget, hvorefter dette er baseret på et af Torvelauget udarbejdet skitseprojekt. I stedet burde indledningsvis have været afholdt en arkitektkonkurrence som grundlag for lokalplanarbejdet, og det kritiseres, at lokalplanforslaget ikke indeholder en trafikplanlægning for nærområdet.

  15. Mail af 8. marts 2002 fra Ole Larsen, Nansensgade 38, 2.
  16. Det anføres, at enhver form for bebyggelse på pladsen vil være overflødig og til ulempe for såvel omboende som forbipasserende.

  17. Skrivelse af 6. marts 2002 fra Freja Ejendomme A/S v/ Teknisk chef Hans Henrik Kock
  18. Det fremhæves som et væsentligt aktiv i projektet, at dette markerer forbindelsen til H. C. Ørsteds Parken og Botanisk Have, men gøres gældende, at den eksisterende tankstation repræsenterer et væsentligt økonomisk aktiv for såvel brugeren som grundejeren, hvorfor en nedlæggelse af denne kræver en nærmere afklaring.

  19. Skrivelse af 8. marts 2002 fra Philip Maury, Gothersgade 107, 2. tv.
  20. Der gøres indsigelse mod, at torvehallerne er drejet 90 grader i forhold til det oprindelige skitseprojekt, idet flere facader mod pladsen, herunder det nyrenoverede menighedshus "Bethesda", herved vil blive dækket, ligesom hallerne findes for høje og det samlede overdækkede areal bør begrænses yderligere. Endvidere foreslås etableret flere cykelparkeringspladser mod Frederiksborggade..

  21. Mail af 11. marts 2002 fra Hanne og Henrik Schøneberg, Linnésgade 14, 4.
  22. Det anføres, at hallernes overdækning som følge af højden vil virke bombastisk og med den angivne højde ikke yde beskyttelse mod regn og vind, hvorfor man helt bør undlade overdækning. Endvidere kritiseres offentliggørelsesmaterialet som utilstrækkeligt og tildels misvisende.

  23. Skrivelse af 10. marts 2002 fra Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse v/ formand Annesofie Becker
  24. Det fremhæves, at der bør etableres en sammenhængende belægning for at styrke forbindelsen mellem den nordlige og sydlige del af pladsen, og Vendersgade bør inddrages i lokalplanen og eventuelt omdannes til lege- og opholdsgade. Endvidere bør der ikke åbnes mulighed for yderligere bebyggelse på Israels Plads, og det bør være et krav, at de oprindelige støbejernslamper genanvendes.

  25. Skrivelse af 11. marts 2002 fra Københavns Indre Mission v/ Brian Madsen, bilagt 431 underskrifter
  26. Der opfordres til at vende tilbage til det oprindelige skitseprojekt, således at torvehallerne drejes 90 grader for derved at friholde udsynet til bygningen "Bethesda".

  27. Skrivelse af 11. marts 2002 fra Københavns Indre Mission v/ Brian Madsen
  28. Det anføres ligeledes, at torvehallerne i lokalplanforslaget er forkert orienteret og vil skjule bygningen "Bethesda", som benyttes af 2.000 – 3.000 personer ugentligt, herunder i dagtimerne mandag – fredag af studerende fra Københavns Universitet, og at støjgenerne fra trafikken, især bustrafikken, vil være mere intens, når ikke torvehallerne skærmer af mod henholdsvis Frederiksborggade og Vendersgade, ligesom det anføres, at den gående trafik på pladsen naturligt bevæger sig mellem Rømersgade og Linnésgade, og det gøres gældende at den grønne linie mellem Tivoli og Botanisk Have allerede flere steder er brudt.

    Endvidere findes lokalplanforslaget at være ødelæggende for den nuværende fleksibilitet i anvendelsen af pladsen, hvorfor såvel det overdækkede areal som butiksarealet ønskes reduceret, ligesom den maksimale bygningshøjde findes for høj.

    Endelig foreslås Rømersgade ensrettet i stedet for Linnésgade, således at det fortsat vil være muligt at afsætte og optage personer fra fortovet foran "Bethesda", ligesom der ytres ønske om genetablering af den oprindelige chaussestensbelægning på Rømersgade.

  29. Skrivelse af 10. marts 2002 fra beboere i Vendersgade 5/Linnésgade 12 v/ Lene Jacobsen, Vendersgade 5, 2. tv.
  30. De projekterede torvehaller findes for store og foreslås reduceret, ligesom de alt for store sammenhængende tagflader findes at ville være til gene for de omboende.

  31. Skrivelse af 10. marts 2002 fra Ejerforeningen Linnésgade 16 A
  32. Det anføres, at tagkonstruktionen er for høj, og at torvehallerne burde drejes 90 grader for at skærme mod trafikstøj fra Frederiksborggade.

  33. Skrivelse af 9. marts 2002 fra Peter Holst Eriksen, Vesterbrogade 135, 4. th.
  34. Der gøres opmærksom på, at Borgerrepræsentationen i midten af 1990erne besluttede, at blandt andet en Alfred Brandt-plakatsøjle fra 1915-16 skulle renoveres og genopstilles på Israels Plads, hvilket bør indgå i de aktuelle planer for pladsen.

  35. Skrivelse af 10. marts 2002 fra Karen Kristiansen, Gothersgade 143, 1.

Forslaget foreslås ændret således, at der kun opføres én torvehal, enten langs Linnésgade eller langs Vendersgade.

Forvaltningens bemærkninger

De ovenfor refererede henvendelser kan sammenfattes i følgende hovedpunkter:

  • Hallernes orientering på pladsen
  • Hallernes højde og udstrækning
  • Andre arkitektoniske forhold
  • Trafikforhold, herunder cykelparkering
  • Andre forhold

Henvendelserne giver forvaltningen anledning til følgende bemærkninger:

  1. Hallernes orientering på pladsen
  2. Af de modtagne henvendelser går 7 ind for, at hallerne drejes 90 grader og således opføres parallelt med henholdsvis Frederiksborggade og Vendersgade som i det oprindelige idéforslag.

    Forvaltningen skal hertil bemærke, at vendingen af hallerne er sket på baggrund af de efterfølgende nærmere præciserede sikkerhedszoner i forbindelse med metroens trappe- og ventilationsanlæg, som i det oprindelige forslag medførte en væsentlig reduktion af butiksarealet langs Frederiksborggade. Endvidere har det været et ønske at knytte torvehallerne til den fastlagte handelsgade Frederiksborggade, hvilket i højere grad understreges med den nu foreslåede beliggenhed, hvorved såvel de to haller som den uoverdækkede del af torvet vil være direkte knyttet til og synlig fra Frederiksborggade. Endelig indgår i overvejelserne, at der ved den valgte placering er lagt vægt på, at hallerne følger og understreger pladsens længderetning, og at torvet med sin beplantning langs Rømersgade og Linnésgade markerer sammenhængen med den sydlige del af Israels Plads og Ørste dsparken og herigennem understreger områdets karakter som en del af det historiske voldanlæg.

  3. Hallernes højde og udstrækning
  4. I en række henvendelser anføres, at den i lokalplanforslaget angivne maksimale bygningshøjde på 9,5 m er for høj, og i nogle af henvendelserne tillige, at overdækningen bør begrænses til det maksimale butiksareal eller helt udelades. Endelig anføres i enkelte henvendelser, at projektet bør etapedeles, således at der i første omgang kun opføres én hal og først senere, hvis behovet måtte være tilstede, opføres yderligere én hal, eller at projektet allerede nu begrænses til én hal.

    Forvaltningen skal hertil bemærke, at den i forslaget fastsatte maksimale højde på 9,5 m er fastsat ud fra ønsket om at have mulighed for en vis justering af det foreliggende projekt. Projektet i den foreliggende form nødvendiggør imidlertid ikke denne højde, og det er af de projekterende arkitekter oplyst, at projektet kan gennemføres med en maksimal bygningshøjde på 8,5 m. Det bemærkes, at der herved er tale om højeste punkt på bygningerne, men at det tillige efter lokalplanforslaget gælder, at højden til tagfod gennemgående ikke må være mere en 5,40 m og ikke mindre end 4,80 m.

    På baggrund af ovenstående kan forvaltningen anbefale, at lokalplanens § 4, stk. 3, ændres således, at den maksimale bygningshøjde reduceres til 8,5 m. Der henvises herom til efterfølgende afsnit Ændring af lokalplanen.

    Med hensyn til en eventuel begrænsning eller udeladelse af overdækningen finder forvaltningen, at dette helt eller i hvert fald delvis vil fratage publikum mulighed for at færdes i ly for vejrliget i butiksgaderne mellem de enkelte butiksenheder, hvilket i store dele af året ville gøre torvehallerne mindre attraktive for publikum. Forvaltningen kan derfor ikke gå ind for en reduktion af overdækningens omfang.

    Med hensyn til forslaget om en etapedeling af torvehalbebyggelsen finder forvaltningen det af afgørende betydning, at der med en bebyggelse på pladsen må sikres en så høj grad af arkitektonisk helhed som muligt under hensyn til de rumlige og byarkitektoniske kvaliteter, der kendetegner Israels Plads. Forvaltningen er derfor af den opfattelse, at betingelsen for opførelse af torvehalbebyggelse på Israels Plads bør være en fuld gennemførelse af projektet med de i lokalplanen forudsatte kvalitetskrav. Det foreliggende lokalplanforslag vil ikke kunne forhindre, at der sker en etapedeling. På baggrund af den rejste problemstilling, og da kommunen ikke er ejer af hele arealet, finder forvaltningen dette uhensigtsmæssigt. Ligeledes skønnes det, at en etapedeling vil betyde opførelse af så små enheder, at det blandt andet må forventes at være byggeøkonomisk uhensigtsmæssigt. Forvaltningen skal derfor foreslå, at der tilføjes lokalplanens § 5, stk. 1, et yderligere afsnit, hvoraf fremgår, at de to torvehaller og anlægget af pladsen i øvrigt arkitektonisk skal udgøre et samlet hele, der forudsættes etableret tidsmæssigt sammenhængende. Der henvises herom ligeledes til efterfølgende afsnit Ændring af lokalplanen.

  5. Andre arkitektoniske forhold
  6. I en henvendelse kritiseres den forudsatte opdeling i mindre, adskilte butiksenheder, samlet under en overdækning, og der henvises til de historiske traditioner i Europa for åbne stader i lukkede torvehaller.

    Der henvises til den for central- og sydeuropæiske lande typiske markedshal, hvor en stor lukket halbebyggelse rummer et antal åbne boder. I forbindelse med lokalplanudarbejdelsen har forvaltningen grundigt overvejet de byarkitektoniske og rumlige problemstillinger ved opførelse af byggeri på Israels Plads, som er et af de mest storladne og velproportionerede pladsrum i byen. Forvaltningen har lagt vægt på, at en bebyggelse skal fremtræde på en så let og elegant måde som muligt og ikke danne nye vægge i pladsrummet. Det er forvaltningens opfattelse, at det foreliggende torvehalprojekt med enkeltstående boder under et "svævende" tag båret af lette søjler i samme modulering som de foreslåede træplantninger på denne del af pladsen, og hvor pladsens gulv - også under bebyggelsen - er udstrakt som en sammenhængende flade, opfylder disse intentioner. En mere bastant markedshal som a ntydet i indsigelsen, finder forvaltningen ikke vil være en acceptabel løsning på Israels Plads. Det skal herudover bemærkes, at der med en let, nedrullelig dug langs kanterne af overdækningen vil kunne etableres den nødvendige beskyttelse mod vejrliget.

  7. Trafikforhold, herunder cykelparkering
  8. Med hensyn til den i skrivelse 1 fremførte kritik af cykelparkering foran Stereo Bar bemærkes, at disponeringen af lokalplanområdet er sket ud fra en samlet vurdering af både behovet for cykelparkering (til såvel torvehallerne som metroen) og muligheden for at skabe et sammenhængende større område med såvel handel som servering. Det er planen at etablere et eller flere steder med servering på selve Israels Plads som en integreret del af torvehallerne.

    For så vidt angår biltrafikken i Frederiksborggade har Bygge- og Teknikudvalget på sit møde den 3. april 2002 (BTU 134/2002) besluttet at lukke for bilkørsel mellem Linnésgade og Nørre Voldgade samt kun at tillade bilkørsel i retning mod Farimagsgade på stykket mellem Linnésgade og Rømersgade. Endvidere har udvalget besluttet foruden at ensrette Linnésgade mellem Vendersgade og Frederiksborggade også at ensrette Rømergade på dette stykke.

    Vedrørende den i indsigelse nr. 9 nævnte eksisterende tankstation på Israels Plads kan Forvaltningen oplyse, at man i øjeblikket forhandler med såvel Freja ejendomme A/S som med Statoil om betingelserne for lukning af tankstationen.

    Med hensyn til det i skrivelse nr. 10 nævnte forslag om etablering af flere cykelparkeringspladser i Frederiksborggade kan det oplyses, at Bygge- og Teknikudvalget på sit møde den 3. april 2002 (BTU 134/2002) har besluttet, at der skal anlægges ca. 100 cykelparkeringspladser i trærækken ude i Frederiksborggade ind mod Israels Plads samtidig med, at der lukkes for biltrafik i Frederiksborggade på stykket mellem Linnésgade og Rømersgade i retning mod Nørrevoldgade.

    Vedrørende den i skrivelse nr. 12 ønskede sammenhængende belægning på og mellem den nordlige og sydlige del af Israels Plads inkl. Vendersgade skal Forvaltningen bemærke, at lokalplanforslaget kun omfatter den nordlige del af Israels Plads. Muligheder for senere at etablere en sammenhængende belægning vil blandt andet afhænge af den fremtidige anvendelse af den sydlige pladsdel.

    Vedrørende det i skrivelse nr. 14 fremførte forslag om ensretning, har Bygge- og Teknikudvalget på sit møde den 3. april 2002 (BTU 134/2002) besluttet at ensrette Rømersgade mellem Vendersgade og Frederiksborggade i retning fra Frederiksborggade mod Vendersgade.

    Det i skrivelse nr. 14 fremførte ønske om parkeringspladser forbeholdt brugere af Bethesda har forvaltningen ikke hjemmel til at indfri, men man vil imidlertid undersøge mulighederne for etablering af tidsbegrænsning på et par P-pladser i Rømersgade.

    Vedrørende det i skrivelse 14 udtrykte ønske om genetablering af den oprindelige chaussestensbelægning på Rømersgade kan forvaltningen oplyse, at belægningen vil blive genetableret - dog muligvis først i foråret 2003.

    For så vidt angår det i skrivelse 14 fremsatte ønske om flere cykelparkeringsmuligheder på pladsen, har Bygge- og Teknikudvalget har på sit møde den 3. april 2002 (BTU 134/2002) besluttet, at der i forbindelse med åbningen af metroen skal anlægges i alt ca. 700 nye cykelparkeringspladser, heraf permanent ca. 100 i Frederiksborggade, ca. 120 i Linnésgade og ca. 100 på den oprindelige Nørreport stationsø. 320 pladser vil blive anlagt på selve Israels Plads Nord.

  9. Andre forhold

I enkelte henvendelser gives udtryk for, at torvehallerne bør forbeholdes alene til handel med fødevarer samt blomster, således at handel med udvalgsvarer udelukkes, og at det bør sikres, at torvehallerne ikke med tiden omdannes til "caféhaller".

Forvaltningen skal hertil bemærke, at ifølge lokalplanforslaget er butiksarealet til salg af udvalgsvarer begrænset til højst 500 m2 ud af et samlet butiksareal på indtil 2.600 m2, jf. lokalplanens § 3, stk. 2. Endvidere er i lokalplanens § 3, stk. 1, blandt andet foreskrevet, at funktioner som café og restaurant fortrinsvis skal placeres ud mod Frederiksborggade.

Efter forvaltningens opfattelse vil en begrænset tilstedeværelse af publikumsorienterede servicefunktioner såsom café og restaurant samt muligheden for en mindre andel af salg af udvalgsvarer kunne bidrage med en positiv synergieffekt for den primære torvehandel med fødevarer mv.

For så vidt angår det i skrivelse d) fra Hovedstadens Udviklingsråd anførte om "0-rammen" for butiksareal i City med mulighed for omlokalisering fra tidligere butiksareal bemærkes, at der med omdannelsen af størstedelen af det tidligere Daells Varehus i Nørregade til hotel er frigjort et betydeligt butiksareal, der overstiger torvehallernes detailhandelsareal på op til 2.600 m².

I en henvendelse kritiseres det, at lokalplanen er udarbejdet på baggrund af et af Torvelauget tilvejebragt skitseprojekt, idet man finder, at der i stedet burde have været afholdt en arkitektkonkurrence som grundlag for det videre lokalplanarbejde.

Det skal hertil bemærkes, at Bygge- og Teknikudvalget i mødet den 10. maj 2000 (BTU 220/2000) har besluttet, at det af Torvelauget tilvejebragte skitseprojekt skulle danne grundlag for den videre planlægning af området. Forvaltningen har derfor i dialog med Torvelauget foretaget en nærmere bearbejdning af det pågældende skitseprojekt, herunder en drejning på 90 grader af hallerne, som er lagt til grund for lokalplanbestemmelserne.

Med hensyn til den i skrivelse 17 nævnte genopstilling af plakatsøjle bemærkes, at forvaltningen arbejder på at få plakatsøjlen indpasset i projektet.

For så vidt angår den i skrivelse 12 ønskede krav om genanvendelse af de oprindelige støbejernslamper kan forvaltningen ikke garantere, at en genanvendelse vil være mulig i forbindelse med torvehalsprojektet, men de vil så vidt muligt blive forsøgt indpasset under den videre projektudvikling.

Ændring af lokalplanen

Forvaltningen foreslår følgende ændringer i lokalplanen i forhold til det offentliggjorte forslag, jf. ovenstående afsnit II Hallernes højde og udstrækning:

Lokalplanens § 4, stk. 3, 2. afsnit, ændres til: "Bygningshøjden må ikke overstige 8,5 m." (mod det oprindelige forslags 9,5 m)

Til lokalplanens § 5, stk. 1, tilføjes følgende ny afsnit:

"De to torvehaller og anlægget af pladsen i øvrigt skal arkitektonisk udgøre et samlet hele, der forudsættes etableret tidsmæssigt sammenhængende."

Ændringerne skønnes ikke at være af en sådan karakter, at underretning i henhold til planlovens § 27, stk. 3, er påkrævet, da der dels er tale om en mindre højdejustering, der imødekommer indsigelserne, dels er tale om en præcisering af de intentioner, der lå til grund for det offentliggjorte lokalplanforslag.

Miljøvurdering

Miljøkontrollen har udtalt sig om sagen på grundlag af høring foretaget af Plan & Arkitektur i forbindelse med lokalplanforslagets udarbejdelse. Der henvises til afsnittet Høring i den i ovennævnte afsnit Baggrund nævnte indstilling angående lokalplanforslaget.

BILAG VEDLAGT

  1. Liste over modtagne henvendelser
  2. Referat fra borgermøde
  3. Resultat af evalueringsskemaer

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Offentliggørelsesmaterialet omfattende indstilling med bilag samt orienteringspjece
  2. Kopi af de i bilag A nævnte henvendelser

 

Erik Jacobsen Jens Jacobsen

Til top