Endelig vedtagelse af lokalplan Lindholmsvej 18, Brønshøj-Husum
Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.
I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af forslag til lokalplan Lindholmsvej 18. Lokalplanforslaget vil muliggøre en tilbygning til en eksisterende bevaringsværdig bygning på Lindholmsvej 18.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at godkende lokalplan Lindholmsvej 18 (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Grundejer ønsker at opføre en tilbygning til en bevaringsværdig bygning på Lindholmsvej 18. Tilbygningen skal give bedre rammer for skolen, som har haft til huse på matriklen siden 1968. Det gældende plangrundlag, vedtaget i 1966, fastlægger ejendommen til boligformål, og det ønskede projekt forudsætter derfor en ny lokalplan, hvor anvendelsen fastlægges til både bolig og grundskoleundervisning. I forbindelse med Teknik- og Miljøudvalgets behandling af lokalplanforslaget afgav et flertal (A, B, F, I, Ø og Å) en protokolbemærkning om bæredygtighedshensyn i design og byggeri (bilag 1). Lokalplanforslaget (bilag 2) blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 16. september 2019 og har været i høring fra den 23. september 2019 til den 21. november 2019. Forvaltningen har modtaget 67 henvendelser. Høringen og det ændrede forslag til Kommuneplan 2019 har givet anledning til ændringsforslag.
Borgerrepræsentationen ventes at behandle Kommuneplan 2019 den 27. februar 2020. Såfremt Borgerrepræsentationen vedtager ændringer med betydning for lokalplanen ved den endelige vedtagelse af Kommuneplan 2019, vil lokalplanforslaget ligeledes skulle ændres ved den endelige vedtagelse af lokalplanen i Borgerrepræsentationen. Hvis Kommuneplan 2019 medfører væsentlige ændringer af lokalplanen, vil Teknik og Miljøforvaltningen trække indstillingen tilbage med henblik på fornyet behandling i Teknik- og Miljøudvalget.
Løsning
Lokalplanforslaget muliggør en skoletilbygning på 323 m2, så der er plads til, at antallet af elever kan udvides med ca. 12 elever fra 140 til ca. 152. Skolen behøver med nybyggeriet ikke længere den nuværende midlertidige skurbygning mod Lindholmsvej. Tilbygningen skal fremstå fritliggende med en åbenhed både i materialevalg og udformning. Tilbygningen kan være i varierende højde, dog maksimalt 10 meter, og skal samtidig være arkitektonisk tilpasset til det omkringliggende villaområde og de bevaringsværdige bygninger. Lokalplanforslaget sikrer herudover den bevaringsværdige skolebygning, fastlægger otte træer i området som bevaringsværdige, samt sikrer, at der plantes fem nye træer. Det med lokalplanforslaget muliggjorte projekt er yderligere beskrevet i lokalplanen (bilag 2, side 7) og i faktaarket (bilag 3).
I forslag til Kommuneplan 2019 er området udlagt til boliger med mulighed for grundskoleundervisning (B1*-område). Området er derved fastholdt som et område med mulighed for boliger, hvilket betyder, at såfremt anvendelsen til grundskole ophører, kan bygningen tilbageføres til bolig i overensstemmelse med villakvarterets overordnede udtryk.
Forvaltningen har på baggrund af protokolbemærkningen haft dialog med bygherre samt modtaget en redegørelse for, hvordan de påtænker, at bæredygtighedshensyn kan indgå i byggeriet. Det fremgår af bygherres redegørelse, at de indtænker bæredygtighed i designet, valget af materialer samt i byggeprocessen (bilag 6).
Forslag til ændringer af lokalplanforslaget
Høringen har givet anledning til, at forvaltningen foreslår en ændring af lokalplanforslagets bestemmelser om værn for at imødekomme naboernes indsigelser vedrørende indbliksgener. Ligeledes foreslår forvaltningen en ændring af lokalplanforslagets bestemmelser om omfang og placering af fremrykninger/tilbagetrækninger, da den hidtidige formulering i lokalplanforslaget er uklar. Forslag til Kommuneplan 2019 har desuden medført ændringer i bestemmelserne om bil- og cykelparkering. Endvidere foretager forvaltningen enkelte korrektioner. De præcise forslag til ændringer fremgår af bilag 5.
Høring
De 67 modtagne henvendelser i høringsperioden er vedlagt som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.
Brønshøj-Husum Lokaludvalg er ikke kommet med bemærkninger til lokalplanforslaget.
Hovedsynspunkter fremkommet i høringsperioden
- I 22 af henvendelserne anses det for positivt, at skolen får mulighed for at udvide, og at der stilles krav om, at en del af skolegården skal være offentlig tilgængelig udenfor skolens åbningstid.
- I 24 af henvendelserne bliver der udtrykt bekymring for, at der i forslaget til lokalplanen stilles krav om, at der skal være offentlig adgang til skolens arealer, samt for at en offentlig tilgængelig legeplads og udvidelsen af skolen forøger de allerede eksisterende støjgener, der er i forbindelse med legepladsen og skolen.
- I 24 af henvendelserne bliver der udtrykt bekymring for de trafikale forhold ved skolen og i området omkring, samt for, at det øgede antal af elever vil skabe trafikgener.
- I 24 af henvendelserne bliver der udtrykt bekymring for indbliksgener fra skolen, herunder særligt hvis der er direkte udsyn til naboernes haver og boliger. Der gives derfor udtryk for, at der ikke skal gives tilladelse til at bygge en tagterrasse i 8-10 meters højde.
- 21 henvendelser finder, at tilbygningens moderne udtryk ikke passer ind i kvarteret, og at tilbygningen på 10 meter er for høj.
Forvaltningens bemærkninger
- Giver ikke anledning til bemærkninger.
- Lokalplanforslaget stiller krav om, at minimum 30 % af skolens opholdsarealer skal være offentligt tilgængelige udenfor skolens åbningstid. Udearealerne er i dag ikke offentligt tilgængelige udenfor skolens åbningstid. Det er op til bygherre, hvilken del af skolegården der bliver offentligt tilgængelig. Bygherre har oplyst, at de forventer, at det bliver arealet i det sydøstlige hjørne, der vil blive offentligt tilgængeligt. I forhold til bekymringerne omkring nuværende og kommende støj fra skolen vurderer forvaltningen ikke, at den begrænsede stigning i antal af elever vil betyde væsentlige støjmæssige ændringer fra skolen i dennes åbningstid. Udenfor skolens åbningstid vil det offentligt tilgængelige område være et nyt rekreativt tilbud for beboerne i området. Dermed underbygges indsatsen i Arkitekturpolitik København 2017-2025 om at udforme byrum med plads til fællesskaber. Naboerne vil derved få adgang til et nyt rekreativt område, men kan omvendt også opleve støj fra leg og ophold i et større tidsrum, end de kan i dag.
- Området er karakteriseret af lokalveje i et villakvarter, som er meget lavt trafikeret. Vejene er udformet med hastighedsdæmpende foranstaltninger med bump og indsnævringer. Det er forvaltningens vurdering, at den planlagte udvidelse af skolen, med mulighed for ca. 152 elever i stedet for 140 i dag, ikke vil give nogen mærkbar ændring af de nuværende trafikale forhold.
- Det er forvaltningens vurdering, at det muliggjorte volumen i lokalplanforslaget kan sidestilles med gældende plangrundlags bestemmelser i byplan nr. 45. Der ville derfor under den gældende byplan kunne opføres et tilsvarende byggeri. Forvaltningen foreslår at imødekomme naboernes bekymring vedrørende indbliksgener med en ændring af lokalplanforslagets bestemmelser om værn, således at værnet mod matr. nr. 11bi og 11ag skal være ikke gennemsigtigt og dermed skærme mod indbliks- og støjgener. Tagterrassen skal opføres med et værn, der afsluttes i en maksimal højde 8 m.
- På samme måde som andre nybyggerier og tilbygninger i kvarteret, følger tilbygningen de byggemuligheder, der allerede er i byplan nr. 45. Forslaget sikrer, at de to bygninger skal fremstå fritliggende med en let glasgennemgang imellem den eksisterende bygning og den nye tilbygning, så tilbygningen respekterer den eksisterende bevaringsværdige bygning og tilpasser sig områdets egenart med fritliggende villaer. I overensstemmelse med Københavns Kommunes Arkitekturpolitik arbejder forvaltningen med at transformere eksisterende bydele, byrum og bygninger, så de bevarer de bærende bevaringsværdier og samtidig bygger nye lag på byens fortælling.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Søren Wille /Karsten Biering Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende lokalplan Lindholmsvej 18 (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 2. marts 2020
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Dagsordenspunkt 17: Endelig vedtagelse af lokalplan Lindholmsvej 18, Brønshøj-Husum (2018-0273027)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. april 2020
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.