Principbeslutning om ekspropriation til Kalvebod Skybrudstunnel, Vesterbro/Kgs. Enghave
Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.
I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".
Borgerrepræsentationen skal tage principiel stilling til ekspropriation i forbindelse med etablering og drift af Kalvebod Skybrudstunnel.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at der træffes principiel beslutning om brug af ekspropriation i forbindelse med etablering og drift af Kalvebod Skybrudstunnel,
- at Borgerrepræsentationen bemyndiger Teknik- og Miljøudvalget til at træffe de konkretebeslutninger om midlertidig og permanentekspropriation til Kalvebod Skybrudstunnel.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog den25. august 2011 Københavns Kommunes Klimatilpasningsplan. På baggrund af klimatilpasningsplanen vedtog Borgerrepræsentationen den 13. december 2012 Københavns Kommunes Skybrudsplan. HOFOR A/S skal i den forbindelse etablere tre skybrudstunneller til at håndtere regnvand. HOFOR A/S har den 27. januar 2020 anmodet om, at Københavns Kommune fremmer en ekspropriationsproces i henhold til miljøbeskyttelsesloven med henblik på etablering og sikring af den første af de tre tunneller, Kalvebod Skybrudstunnel.
Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 24. februar 2020 indstillingen ”Hvidbog fra høring af Miljøkonsekvensrapport for Kalvebod Brygge Skybrudstunnel med henblik på meddelelse af VVM-tilladelse”.
Løsning
For at sikre, at det er muligt at anlægge og drive Kalvebod Skybrudstunnel, er det nødvendigt, at HOFOR A/S kan opnå rettigheder til arealerne over og omkring tunnelen. Dette kan gøres ved frivillige aftaler, aftaler på ekspropriationslignende vilkår eller ekspropriation i henhold til miljøbeskyttelsesloven, hvor grundejernes hidtidige anvendelse af deres arealer ikke påvirkes.
HOFOR A/S’ behov for at kunne etablere tunnelen, og sikre den efterfølgende, er de samme uanset aftale- eller ekspropriationsform, og vilkårene tinglyses i alle tilfælde.
Ved frivillige aftaler skal HOFOR A/S og grundejere indgå konkrete aftaler om sikring af anlægget, hvilket ikke kræver politisk stillingtagen. Grundejerne vil ved denne ordning blive beskattet af en eventuel kompensation.
Ved aftaler på ekspropriationslignende vilkår skal der foreligge en politisk beslutning om, at kommunen agter at begrænse grundejernes rettigheder. Det er dog kun HOFOR A/S og grundejerne, der skal blive enige om vilkår. I dette tilfælde vil grundejerne ikke blive beskattet af en eventuel kompensation.
Ved ekspropriation skal der foreligge en politisk beslutning om, at kommunen vil begrænse grundejernes rettigheder. Her vil vilkår og kompensationsstørrelse ikke være til forhandling, men ske på baggrund af ekspropriationsmyndighedens (Københavns Kommunes) oplæg. Grundejerne er til gengæld sikret en række muligheder for at få prøvet vilkår og kompensationsstørrelse i Miljø- og Fødevareklagenævnet og/eller Taksationskommissionen for Hovedstadsområdet. Grundejerne vil ikke blive beskattet af en eventuel kompensation.
Anbefaling
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at etablering af skybrudstunnellen er til sikring af almenvellet, hvorfor Københavns Kommune kan foretage ekspropriation i henhold til miljøbeskyttelsesloven.
Ekspropriation er efter forvaltningens vurdering den mest hensigtsmæssige løsning, da det vil sikre ligebehandling og stille ejerne af de 52 berørte matrikler ens og sikre forudsigelig fremdrift i projektet. Desuden sikres grundejerne klagemuligheder, jf. ovenfor.
Det skal bemærkes, at den permanente ekspropriation alene har til formål at sikre tunnellen under jorden og således ikke begrænser den anvendelse af grundene, som er normal i området. Der vil kun være restriktioner i forhold til placering af tunge højhuse, meget dybe parkeringskældre o. lign. HOFOR A/S har givet et overblik over ekspropriationskonsekvenserne i bilag 2.
For bygherrens vedkommende sikres samtidig dokumentation for, at takstmidler anvendes lovligt og korrekt ved den kommunale ekspropriation, idet HOFOR A/S som forsyningsselskab skal have godkendt lovligheden af takstberegningen hos det statslige Forsyningssekretariat.
De endelige og konkrete ekspropriationsaftaler forelægges efter bl.a. åstedsforretning til godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget efter delegation af denne kompetence.
Økonomi
Det er HOFOR A/S, der skal udbetale kompensation ved begrænsning af rettigheder, men Teknik- og Miljøforvaltningen skal lægge ud herfor. Indstillingen har dermed ikke økonomiske konsekvenser for kommunen, ud over tinglysningsudgifter, jf. nedenfor.
I henhold til bevillingsreglerne er der dog behov for at tilpasse Teknik- og Miljøudvalgets indtægts- og udgiftsbudget i de konkrete år, hvor indbetalinger og udbetalinger skal finde sted. Det vurderes primært at omfatte årene 2021-2025. Beløbenes størrelse er endnu ikke kendte, da de først kan afklares senere i processen.
Teknik- og Miljøforvaltningens indtægts- og udgiftsbudget vil blive tilpasset til håndtering af de konkrete udbetalinger i kommende sager om bevillingsmæssige ændringer til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Derudover vil der blive behov for at afholde udgifter til tinglysning af de konkrete servitutter. Omfanget heraf er endnu ikke kendt, men forventes at kunne afholdes indenfor forvaltningens ramme i de konkrete budgetår.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen påbegynde processen med ekspropriation til etablering og drift af Kalvebod Skybrudstunnel.
Teknik- og Miljøudvalget får forelagt ekspropriationsoplægget til endelig beslutning efter afholdelse af åstedsforretning.
Søren Wille /Hans Christian Karsten
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at der træffes principiel beslutning om brug af ekspropriation i forbindelse med etablering og drift af Kalvebod Skybrudstunnel.
- at Borgerrepræsentationen bemyndiger Teknik- og Miljøudvalget til at træffe de konkretebeslutninger om midlertidig og permanentekspropriation til Kalvebod Skybrudstunnel.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 30. marts 2020
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Dagsordenspunkt 16: Principbeslutning om ekspropriation til Kalvebod Skybruds-tunnel, Vesterbro/Kgs. Enghave (2020-0004568)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. april 2020
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.